ja tezale ości nienawidzę
dlatego glownie filety jadam
Napisano 10 marca 2012 - 17:51
ja tezale ości nienawidzę
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 11 marca 2012 - 14:19
Napisano 25 października 2012 - 09:59
Napisano 31 października 2012 - 22:02
Napisano 31 grudnia 2012 - 16:21
W ziołach, tylko dużo pietruszki. Ja pstrąga takiego uwielbiam, do środka pcham ziołową masę z masłem: pietruszka, zioła prowansalskie, kolendra.
brzmi jak niebo w gebie, szkoda że wedzarki nie mam. Swoją drogą musze sie zorientować co to za cudo i ile kosztuje, chciałabym czasem własne mieso wedzićWędzony pstrąg z puree z selera oraz sosem mandarynkowym
(...)
Składniki (1 porcja)
1 pstrąg
5 plasterków mandarynki
garść suchego siana do podwędzenia
sól
pieprz
świeży tymianek
świeża gwiazdnica do dekoracji
świeży szczaw zajęczy do dekoracji
oliwa
PUREE
150 g selera
250 ml mleka
20 g masła
sól
SOS
1 szt. trawy cytrynowej
200 ml soku z mandarynek (wyciskany lub z kartonika)
20 ml miodu pitnego
3-4 g masła
sól
papier do gotowania ...
Pstrąga umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, następnie wyfiletować - oczyścić z ości oraz łusek. Przygotować jeden arkusz papieru do gotowania ..., ułożyć na nim rybę z dodatkiem tymianku oraz pięć plastrów z mandarynki. Z papieru uformować łódkę ... i wstawić ja do wędzarki.
Uwędzoną rybę podsmażamy na oliwie od strony skórki. Następnie przeciąć na pół. Na jednej części ułożyć plastry mandarynki i nakryć drugą połową pstrąga.
Puree
Do garnka wlać mleko i włożyć obrany seler. Z papieru do gotowania ... wyciąć okrągły kawałek i nakryć nim garnek. Gotować, do momentu, gdy seler będzie miękki, następnie zdjąć z garnka papierową pokrywkę i dodać masło. Całość przetrzeć przez drobne sito, doprawić solą do smaku.
SOS
Miód pitny wlać do garnka i odparować, następnie dodać do niego pokrojoną trawę cytrynową oraz sok z mandarynek, gotować na lekkim ogniu do uzyskania konsystencji delikatnego sosu. Na koniec dodać masło oraz doprawić solą do smaku
Rybę z mandarynką ułożyć na puree z selera, udekorować ją dzikimi ziołami. Dodać sos.
Napisano 13 stycznia 2013 - 14:46
Napisano 14 stycznia 2013 - 11:42
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 14 stycznia 2013 - 21:35
ja podobnie , w folie aluminiowa i do piekarnika albo na parze.ja piekę pstrąga w ziołach
Napisano 15 stycznia 2013 - 21:53
Napisano 10 sierpnia 2014 - 20:17
na parze z cytryna i kuminem , a czasem curry ![]()
Napisano 11 sierpnia 2014 - 10:38
Wczoraj jadłam na kolację grillowanego halibuta i muszę przyznać, że bardzo mi smakował ![]()
Ma delikatny smak z nutką jakby maślaną - niesamowite zestawienie!
Ogólnie ryby uwielbiam, szczególnie te z grilla czy pieczone ![]()
Moim faworytem od lat jest łosoś.
Nienawidzę tylko karpia, który dla mnie śmierdzi i smakuje mułem ![]()
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 11 sierpnia 2014 - 19:37
Ogólnie ryby uwielbiam
Nienawidzę tylko karpia
Ja mam właśnie zupełnie na odwrót. Wszystkich ryb szczerze nie znoszę a lubię jedynie karpia na Święta
No i pamiętam smak świeżych płotek usmażonych na oleju na działeczce, jeszcze jak mój tata złowił lub ja złowiłam ![]()
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 11 sierpnia 2014 - 19:58
Ogólnie ryby uwielbiam, szczególnie te z grilla
O mmm, chciałabym spróbować ryby z grilla. Nie miałam jeszcze okazji jeść.
Jestem fanką ryb. Najbardziej łosoś i pstrąg, ale innymi też się zajadam... Tylko za karpiem też nie przepadam. Zawsze na wigilię mam inną rybkę.
Napisano 11 sierpnia 2014 - 20:40
Zapraszam do mnie
chciałabym spróbować ryby z grilla
Ja po prostu omijam to danieZawsze na wigilię mam inną rybkę.
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 12 sierpnia 2014 - 09:12
A ja bardzo lubię rybę w sosie śmietanowo koperkowym ![]()
albo z grilla własnie w folii aluminiowej
Napisano 12 sierpnia 2014 - 10:28
To ja ogólnie ryb nie lubię. Na szczęście M. też więc w tym temacie jesteśmy zgrani i nie będzie problemu w przyszłości. ![]()
Toleruję ewentualnie tylko jakieś paluszki rybne, ale nic poza tym.
I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...![]()
Napisano 13 sierpnia 2014 - 17:49
My ryby jadamy. Raz na tydzień staram się jakąś przygotować. Kupuję tilapię, mirunę, mniej podchodzi mi morszczuk i mintaj, ale też czasem jest. Na dorsza szkoda mi pieniędzy. A rybę zawsze robię w piekarniku z ziołami, w panierce na patelni mi nie smakuje.
Poza tym często jemy śledzie, takie płaty z cebulką. Póki co kupne, ale kiedyś myślę, żeby zrobić sama, tylko jeszcze dobry rybny mi się nie napatoczył.
I z ryb jeszcze wędzoną makrelę lubimy. Robię z niej pastę. Raz na 2 tygodnie mniej więcej. ![]()
Lubię czytać!
Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"
Napisano 18 sierpnia 2014 - 18:49
I z ryb jeszcze wędzoną makrelę lubimy.
O tak, mmmm... Też bardzo lubię. Jem albo tak po prostu z chlebem albo też robię pastę.
Teraz na wyjeździe poszliśmy z połówkiem na łowisko pstrąga, które było tuż obok "naszego" domku. Rybkę można złowić samemu i później zanieść do kuchni i nam zrobią ją jak chcemy. Muszę się pochwalić, że złowiłam dość dorodnego pstrąga za pierwszym zarzuceniem wędki.
Pyszna... i ta satysfakcja, że samemu się złowiło. ![]()
Napisano 24 sierpnia 2014 - 12:03
razem z pstrągiem to moje ulubione ryby
halibuta
Napisano 12 grudnia 2015 - 20:51
Ryby pod każdą postacią i w każdej ilości - jetem fanką. Czasami mój mąż kupuje łososia od znajomego kierowcy tira, który przywozi je z Norwegii.
| Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|
Ryby - przepisy |
|
|
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych