Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.


2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.


Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ryby


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 05 listopad 2011 - 13:12

Nie zauważyłam takiego tematu


Jakie rybki lubicie ? jak przyrządzacie ? w panierce? bez? grilujecie ? z sosem ? jeśli tak jakim ?
moze jakies przepisy ciekawe? ;-)
ktora rybka najzdrowsza, najsmaczniejsza? ktora zaś najmniej ?


U nas kroluje Tilapia, karp ( kocham ) , dorsz i morszczuk. Najmniej jest pangi i mintaja. Moze bez lodu sa te ryby lepsze, a z lodem to jakas porazka- zostaje mi pozniej pici kawałek :roll:
Najczesniej grilujemy rybke, sporadycznie jest w panierce.Wole w piekarniu niz na patelni. Najczesniej w sosie koperkowo czosnkowym , po grecku lub w majeranku. :-P

Z puszki zas lubie tunczyka. Najlepiej z majonezem. ;) I kocham sledzie. <mniami2></span>
Teraz w ciazy mam jeszcze wieksza ochote na rybki niz zawsze, moze tez dlatego że miesko z np. kurczaka srednio mi podchodzi.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5629 postów

Napisano 06 listopad 2011 - 14:22

Nie znoszę karpia i pangi. Nie przepadam też za śledziami i jakoś nie smakuje mi sola - jest aż nazbyt delikatna.
Lubię za to mintaja, dorsza, flądrę, uwielbiam łososia i smakują mi chyba wszystkie wędzone rybki :)
W panierce nie przyrządzam ich raczej nigdy, czasem jem takie w domu. Lubię za to rybę w cieście francuskim :)
Najbardziej lubię rybę pieczoną lub grillowaną albo gotowaną na parze.
No i uwielbiam kotlety rybne :)

#3 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 06 listopad 2011 - 14:27

, flądrę

nie jadłam :oops: jaki ma smak ?

wędzone rybki

dla mnie sa zbyt ciezkie. Pamietam jak nad morzem wzielismy ponad pól kg szprotek wedzonych :lol:
ledwo do zjedlismy

Lubię za to rybę w cieście francuskim

a mozesz dac przepis ? :-P

No i uwielbiam kotlety rybne

?
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#4 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5629 postów

Napisano 06 listopad 2011 - 14:37

jaki ma smak ?

Ja kompletnie nie potrafię opisywać smaków :lol: w każdym razie jest dobra :-P

Nie mam jakichś szczegółowych przepisów, wszystko robię na oko ;-)

Ryba w cieście francuskim:
Składniki:
filety rybne
ciasto francuskie
sól, pieprz
ewentualnie pieczarki i cebula

Filety rybne solimy, pieprzymy, chwilę smażymy na patelni. Na drugiej patelni smażymy w tym czasie posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki. Na rybę kładziemy pieczarki z cebulą i zawijamy w ciasto francuskie. Pieczemy ok 15 minut.

Kotlety rybne
filety rybne
1 całe jajko, 1 żółtko
bułka tarta
sól, pieprz
1 duża cebula (albo 2 małe)

Cebulę szklimy na maśle, filety mielimy na jednorodną masę. Dodajemy do siebie wszystkie składniki, formujemy kotleciki i smażymy ;-)

#5 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 07 listopad 2011 - 16:19

otlety rybne
filety rybne
1 całe jajko, 1 żółtko
bułka tarta
sól, pieprz
1 duża cebula (albo 2 małe)

zapowiada sie ciekawie. Przyznam że nie robiłam, nie jadłam tak rybki :oops: Wiec przy najblizszej okazji zrobie.
dziekuje za przepisy

Tu jeden mój przepis :


ryba po grecku
Ryba po grecku

rybke usmażyć ( ja robie bez panierki) lub grilowac. co kto lubi.
sos do rybki :

cebulke pokroić i zeszklić na patelni, nastepnie dodać startą na tarce marchewke, pietruszke . Nastepnie troszke wegety, bazyli w kostce , pieprz, sól. Można tez dodać papryke w proszku .
Podsmażać, dolać troszke wody i niech sie dusi.
Jak woda wyparuje dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego , mieszamy i dusimy jeszcze chwilke.
Nastepnie dekorujemy nim rybke . ( sos ma być gesty, papkowaty)


i coś z internetu zrodlo: mojegotowanie.pl
sandacz marynowany
Składniki
1 sandacz ok 1100 g po oczyszczeniu
3 jajka
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
na zalewę
1 szkl octu
1,5 szkl wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka gorczycy białej
1 łyżeczka soli
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
1 duża cebula
1 marchewka
Etapy przygotowania

Rybę pokroić na 2 cm plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajka rozmącić na talerzu, na trzecim talerzu wsypać bułkę tartą.
Rybę panierować w mące jajku u bułce tartej, usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Wodę ocet i przyprawy włożyć do garnka dodać pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę. Zagotować zalewę.
W naczyniu ułożyć warstwami rybę i cebulkę z zalewy. Zalać całość i odstawić rybę do wystudzenia.
Na dwa dni wstawić do lodówki.

-------------------
pstrąg pieczony w sosie chrzanowo - brzoskwiniowym
Składniki
2 wypatroszone pstrągi
sól, pieprz
3 połówki brzoskwiń z kompotu lub syropu
3 łyżki kompotu lub syropu
2 łyżki chrzanu ze słoika
przyprawa do ryb
sok z cytryny
Etapy przygotowania

Pstrągi umyć , dokładnie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić. skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby, odstawić na 30 min do lodówki.

Po tym czasie zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 st C około 15-20 min.Upieczoną rybę polać sosem chrzanowo-brzoskwiniowym i zapiekać bez przykrycia na termoobiegu około 7-8 min.

Wykonanie sosu:

Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki, dodać chrzan i syrop lub kompot, doprawić lekko pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać .
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#6 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5823 postów

Napisano 07 listopad 2011 - 21:39

Ja z ryb to tylko łososia preferuję, ogólnie jestem anty-rybna. Śledzie dla mnie są obrzydliwe, nie tykam się nawet :-P Kotletów rybnych nie znoszę.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#7 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 07 listopad 2011 - 21:54

łososia

nigdy nie lubiłam , kolezanka kiedys lubiła , ale jak teraz wie jak sa hodowane to juz ja odrzuciło.
zazwyczaj jem jakis filet z pangi, mintaja czy dorsza. na parze albo w ciescie nalesnikowym.
nie lubie ryb , które smierdza ryba :lol: zazwyczaj kazda przed obrabka termiczna jest traktowana cytryna.
co do wedzonych to lubie kawałek makreli skubnac , albo paste zjesc.
sledzie w malych ilosciach . no i lubie salatke sledziowa taka ma czerwono , która jest slodkawa, kiedsy widziłam to pod nazwą salsa.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#8 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2672 postów

Napisano 07 listopad 2011 - 22:37

no i lubie salatke sledziowa taka ma czerwono , która jest slodkawa, kiedsy widziłam to pod nazwą salsa.

Uwielbiam sałatkę salsę :-) Jest przepyszna.

łososia

Łosoś pieczony z migdałami mniam.. sam rozpływa się w ustach.

Uwielbiam ryby:-) Mogłabym je jeść i jeść. Tylko nie lubię kiedy są ości, dlatego jadam tylko filety rybne. Karp jest najgorszą rybą jaką jadłam. W sumie tam nie ma ryby są same ości.

filety mielimy na jednorodną masę

Nie lubię ryby przemielonej :-( Wolę normalną,. Choć nigdy nie jadłam przemielonej w domu ryby tylko spróbowałam kupnych kotlecików, które są obrzydliwe.

the sun is always rising in the sky somewhere...



Dołączona grafika

#9 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 08 listopad 2011 - 17:34

Wolę normalną,. Choć nigdy nie jadłam przemielonej w domu ryby tylko spróbowałam kupnych kotlecików, które są obrzydliwe.

ale to nie to samo, tam sa wypelniacze , mleko wproszku , tam czesto polowa to ryba ,albo i mniej.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#10 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 10 listopad 2011 - 15:15

albo w ciescie nalesnikowym.

nigdy nie robiłam rybki w ciescie nalesnikowym...czyli na to ciasto to maka, mleko, jajo i taka gesta mase ??

salatke sledziowa taka ma czerwono

sledzie lubie po goralsku
czesto robie rolady sledziowe

łososia

szczerze nie pamietam czy jadłam..

A kupnych rybek w panierce nie kupuje bo to głownie panierka.A ryby mało co.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#11 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1680 postów

Napisano 12 listopad 2011 - 09:00

nigdy nie robiłam rybki w ciescie nalesnikowym...czyli na to ciasto to maka, mleko, jajo i taka gesta mase ??

ja zawsze robię takie niby naleśnikowe- po prostu mieszam jajka z mąką i odrobiną proszku do pieczenia i przyprawami. ma być po prostu gęste żeby nie spłynęło z rybki ;-)

a ryby uwielbiam <jesc></span> oprócz śledzia i karpia ;-) u mnie dziś na obiad pstrąg :-P
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#12 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5024 postów

Napisano 13 listopad 2011 - 13:07

Uwielbiam łososia <ookk></span> praktycznie pod każdą postacią
Podobnie jak magdaaaaa czasem skubnę wędzoną makrelę jak mamcia kupi ;-)

Karpia nie cierpię, bo jak napisała Katarzynka, więcej tam ości niż ryby :P
Panga to złooo :lol:
Tuńczyk mi kompletnie nie smakuje <bezradny></span>
Kiedyś lubiłam śledzie w śmietanie ale ostatnio za nimi nie przepadam, za to filety śledziowe lub śledzia marynowanego czy wędzony czaaasem skubnę

A tak na marginesie, kobiety w ciąży powinny się raczej wystrzegać ryb takich jak tuńczyk czy marlin, bo maja tendencję do magazynowania rtęci ;-)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>


#13 Maud

Maud
  • Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 18:23

Ja uwielbiam ryby i o ile mogę zrezygnować z mięsa tak z ryb mi ciężko. Szczególnie makrela wędzona raz w tygodniu musi być. Lubię wszystkie te sensowne, czyli żadne chińskie pangi czy rtęciowe tuńczyki. Karpia uwielbiam, tak narzekacie na te ości a jest na to sposób - odpowiednie filetowanie. Śledzie w różnych wariacjach ale najbardziej chyba w śmietanie. A chodzi za mną pomysł na zupę rybną.
Kobiece stroje nie były sprawą przesadnie zajmującą myśli Cutwella. Właściwie kiedy myślał o kobietach, pojawiające się w umyśle obrazy rzadko zawierały w ogóle jakieś stroje.

#14 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 18:41

karp....ryba śmietnikowa....na paszy tłusta, ale cóż taka tradycja - unikamy.
tu zdatna jest jednak cytryna by zamordować jej charakterystyczny aromat.
ryby mrożone w większości naszprycowne wodą odpadają. przy 3-5% od biedy ujdą.
ale trzeba zwrócić uwagę na te hodowlane.
dziś na stole wylądował szczupak. rano jeszcze planował polowania na karasie , a tu masz....złapał sól, cebulę , pieprz. bez mąki i innych udziwnionych gotowych panierek, zdatności do spożycia dochodził na patelni.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#15 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 20:26

odpowiednie filetowanie

nie każdy potrafi ;-) Trzeba trochę popraktykować, czasem znaleść patent na filetowanie danej ryby, ale opłaca się w smaku :mrgreen:
Ja ryby uwielbiam i mogłabym jeść nonstoper :mrgreen: najbardziej smażone na sucho, bez panierek i podobnych, bo po prostu - brak mi umiejętności panierowania <hepi1></span> ile razy się za to zabierałam, tyle razy panierka zostawała na moich palcach a nie na rybie.

Pangi nie jadam. Ryby wędzone chętnie, ale raczej nie królują w mojej "karcie rybnej". A tzw. mrożonych gotowców nie tykam kijem, bo to panierka z wodą w środku a nie ryba :P
Aaa.. No i uwielbiam tuńczyka. Jak tylko nabywam w posiadanie - pakuję go gdzie tylko się da :oops: :lol:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 


#16 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1325 postów

Napisano 04 grudzień 2011 - 11:48

Uwielbiam łososia

też lubię tyle, że rybka droga jak pierun. Czasami jednak nabywamy i wtedy jest uczta.

Karpia nie cierpię, bo jak napisała Katarzynka, więcej tam ości niż ryby

to zależy jak duża jest ryba i jaki kawałek sobie weźmiesz. Najmniej ości jest w dzwonkach ze środka a najwięcej od ogona. Swoją drogą za karpiem nie przepadam bo mi mułem śmierdzi i jadam jeden kawałek w roku - na Wigilię rzecz jasna.

makrela wędzona raz w tygodniu musi być.

dawno nie jadłam. Jeśli już jest u nas to zawsze sama na clebek bez żadnych dodatków typu ogórek czy cebulaa już broń Boże majonez bo wtedy smak ryby gdzieś ucieka

Śledzie w różnych wariacjach ale najbardziej chyba w śmietanie

ja robię jeszcze sałatkę warstwową z buraczkami i pychaaaaa jest. Moja rodzna uwielbia

uwielbiam tuńczyka

Czy ja wiem czy tski on dobry?? Mnie najbardziej smakuje w sałatkach bo sam taki to bleee a wędzony to już w ogóle niesmaczny
Dołączona grafika

#17 magdaaaaa

magdaaaaa

    ..lekko próżna flirciara..

  • Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 07 marzec 2012 - 20:23

Podobnie jak magdaaaaa czasem skubnę wędzoną makrelę jak mamcia kupi ;-)

ostatnio sobie dorsza kupilam był pyszny :)

a klientka mi kiedys powiedziala ze panieruje rybe w miksturze :
:arrow: łyzka kopiasta maki ziemniaczanej
:arrow: łyzka majonezu
:arrow: jajko.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko
 


#18 elizabeth

elizabeth

    lady

  • Użytkownik
  • 7112 postów

Napisano 07 marzec 2012 - 20:56

Uwielbiam łososia na wszystkie sposoby :mrgreen:
W spagetti ze szpinakiem, pieczonego, smażonego - najlepsza ryba na świecie!
Ostatnio zrobiłam sobie pstrąga w pieprzu i też mi ogromnie smakowało.
Śledzie lubię w sałatce jarzynowej, makrelę wędzoną też skubnę z pieczywem :)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!
 

65vqegz2wjpc3llf.png

 


#19 WeselneZaplecze

WeselneZaplecze
  • Użytkownik
  • 160 postów

Napisano 09 marzec 2012 - 10:34

Ja uwielbiam sałatkę z tuńczyka w sosie słodko-kwaśnym.

#20 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1800 postów

Napisano 09 marzec 2012 - 14:04

Ja uwielbiam ryby, ale ości nienawidzę , jedyne które jem to łosoś, halibut, węgorz i śledz :)





Podobne tematy Collapse

  Temat Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych