otlety rybne
filety rybne
1 całe jajko, 1 żółtko
bułka tarta
sól, pieprz
1 duża cebula (albo 2 małe)
zapowiada sie ciekawie. Przyznam że nie robiłam, nie jadłam tak rybki

Wiec przy najblizszej okazji zrobie.
dziekuje za przepisy
Tu jeden mój przepis :
ryba po grecku Ryba po grecku
rybke usmażyć ( ja robie bez panierki) lub grilowac. co kto lubi.
sos do rybki :
cebulke pokroić i zeszklić na patelni, nastepnie dodać startą na tarce marchewke, pietruszke . Nastepnie troszke wegety, bazyli w kostce , pieprz, sól. Można tez dodać papryke w proszku .
Podsmażać, dolać troszke wody i niech sie dusi.
Jak woda wyparuje dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego , mieszamy i dusimy jeszcze chwilke.
Nastepnie dekorujemy nim rybke . ( sos ma być gesty, papkowaty)
i coś z internetu zrodlo: mojegotowanie.pl
sandacz marynowanySkładniki
1 sandacz ok 1100 g po oczyszczeniu
3 jajka
mąka
bułka tarta
sól
pieprz
na zalewę
1 szkl octu
1,5 szkl wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka gorczycy białej
1 łyżeczka soli
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren pieprzu
listek laurowy
1 duża cebula
1 marchewka
Etapy przygotowania
Rybę pokroić na 2 cm plastry. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. Jajka rozmącić na talerzu, na trzecim talerzu wsypać bułkę tartą.
Rybę panierować w mące jajku u bułce tartej, usmażyć z obu stron na złoty kolor.
Wodę ocet i przyprawy włożyć do garnka dodać pokrojoną w plastry cebulę i marchewkę. Zagotować zalewę.
W naczyniu ułożyć warstwami rybę i cebulkę z zalewy. Zalać całość i odstawić rybę do wystudzenia.
Na dwa dni wstawić do lodówki.
-------------------
pstrąg pieczony w sosie chrzanowo - brzoskwiniowymSkładniki
2 wypatroszone pstrągi
sól, pieprz
3 połówki brzoskwiń z kompotu lub syropu
3 łyżki kompotu lub syropu
2 łyżki chrzanu ze słoika
przyprawa do ryb
sok z cytryny
Etapy przygotowania
Pstrągi umyć , dokładnie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem, posolić. skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryby, odstawić na 30 min do lodówki.
Po tym czasie zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 st C około 15-20 min.Upieczoną rybę polać sosem chrzanowo-brzoskwiniowym i zapiekać bez przykrycia na termoobiegu około 7-8 min.
Wykonanie sosu:
Brzoskwinie pokroić na drobne kawałki, dodać chrzan i syrop lub kompot, doprawić lekko pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać .