Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Kiedy skuteczność pigułek jest mniejsza?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 Asiiia

Asiiia
  • Użytkownik
  • 321 postów

Napisano 01 grudnia 2007 - 21:47

Dziewczynki mam do WaS pytanie:)) Czy przeziebienie tzn. jajników moze wplywac na zmniejszenie skutecznosci tabletek? bo mialam dosyc duuzy problem z tymi jajnikami i lekarz dawal mi rozne leki [ tzn coraz mocniejsze ] a kiedy mialam wziasc ostatnia dawke leku mialam czekac na okres i zaczac brac tabsy. wiec teraz czuje ze bola mnie jajniki itp a ostatnio dosyc czesto współżyłam wiec czy jest mozliwosc ze "wpadłam" ? prosze bardzo o odpowiedz, pozdrawiam :)

[ Dodano: 2007-12-05, 21:39 ]
kurde dziewczynki :( juz 3 dzien nie biore tabletek a jeszcze nie mam okresu :( myslicie ze powinnam sie martwic?:((

#2 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 12 stycznia 2008 - 13:03

tez miałam przeziębienie jajników i dostałam antybiotyk, ale nie jestem w ciąży i gin mówiła mi, że to nie ma znaczenia, bo tabletki i te lekarstwa nie kolidują ze sobą.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#3 Asiiia

Asiiia
  • Użytkownik
  • 321 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 15:06

Hej Dziewczynki ;P
mam do Was pytanie bo juz sama niewiem. Biore tabletki od okolo 3 miesięcy i wszytsko jest ok, ale gdzies w necie przeczytalam ze na zmniejszenie działania tabletek działa min. biegunka. No i o to własnie chodzi - od poniedziałku o 17 biore tabletki po 7-dniowej przerwie. We wtorek miałam rano biegunke, w srode takze bolał mnie brzuch. Ale nadal codziennie o 17 biore tabse. I mam pytanie Czy pomimo tej biegunki nadal jestem w tej chwili zabezpieczona??
Wiem moze glupie ale mam watpliwosci <bezradny></span> bardzo prosze o odpowiedz ;P

#4 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 15:12

I mam pytanie Czy pomimo tej biegunki nadal jestem w tej chwili zabezpieczona??

takie przypadłości osłabiają skuteczność, tak samo jak wymioty...

ja jak bralam tez mi sie to przytrafilo ale nic sie nie stalo:)
wiec zależy od przypadku...
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#5 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 16:53

Biegunka ma większy wpływ na skuteczność jeśli nastąpiła po czasie brania tabletki czyli w Twoim przypadku po godzinie 17.Do rana zdążyła się ona wchłonąć do przewodu pokarmowego.
Dopiero dłużej trwające biegunki mogą spowodować,że tabletka sie "nie przyjmie" i wtedy trzeba się dodatkowo zabezpieczać ;)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#6 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 07 lutego 2008 - 17:42

Asiiia, tak jak napisała Tilia - biegunka i wymioty zmniejszają skuteczność działania tabletek, ale to wtedy gdy występują jakieś 2-3 godziny po przyjęciu tabletki. Poza tym to muszą być naprawdę potężne dolegliwości ;) także w Twoim przypadku nie masz powodów do obaw - jesteś zabezpieczona normalnie :)

#7 Asiiia

Asiiia
  • Użytkownik
  • 321 postów

Napisano 07 lutego 2008 - 19:24

Dziękuje Wam bardzo za szybką odpowiedź :)) teraz przynajmije jestem spokojna, :*

#8 mysiunia89

mysiunia89
  • Użytkownik
  • 282 postów

Napisano 06 kwietnia 2008 - 20:06

witam,
mam taka sprawe.
Po 7-dniowej przerwie w trakcie stosowania pigulek nastapil dzien kiedy mialam wziac pierwsza pigulke wieczorem 0 21,i wzielam normalnie.jednak z rana na drugi dzien bardzo zle sie czulam(prawdopodobnie jakies zatrucie)raz wymiotywalam,a pozniej mialam straaaaaaszna biegunke:((caly dzien zle sie czulam,na drugi dzien znow pojawila sie biegunka:(
No nie wiem jak z zabezpieczeniem:"(czy przy calym nastepnym opakowaniu pigulek bede musiala stosowac z moim partnerem inne dodatkowe metody antykoncepcyjne?Czy wystarczy tylko przejsciowo,tzn pare dni,tydzien????
Prosze pomozcie!dodamz,e czytalam ulotke i niczego sie konkretnego nie dowiedzialam:(

#9 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 06 kwietnia 2008 - 20:51

mysiunia89, przeniosłam tutaj twój temat bo na pewno w tym temacie znajdziesz odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 Pachulka

Pachulka
  • Użytkownik
  • 853 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 09:08

tabletka się wchłania do organizmu ok. 3-4 godzin... dlatego jeśli zażyłaś to myślę że powinno być wszystko ok jeśli biegunkę miałaś na drugi dzień dopiero... powiem jednak szczerze że przez kolejne 7 dni zastosowałabym dodatkową antykoncepcję
Od aniołka mam skrzydełka... lecz diabełek dał mi charakterek :D

Dołączona grafika

#11 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 07 kwietnia 2008 - 11:50

powiem jednak szczerze że przez kolejne 7 dni zastosowałabym dodatkową antykoncepcję

dokładnie. w razie takich wątpliwości najlepiej przez najbliższy tydzień stosować dodatkową antykoncepcję. Ale jeśli biegunka i wymioty pojawiły się później niż 3-4 godziny to ochrona antykoncepcyjna powinna być utrzymana.

#12 mysiunia89

mysiunia89
  • Użytkownik
  • 282 postów

Napisano 07 kwietnia 2008 - 16:38

no tak tez zrobilam,nie lubie ryzykowac,dodatkowo sie zabezpieczylismy,przynajmniej teraz nie mysle i nie mam stresow.

#13 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 09:29

Dziewczyny, wczoraj współżyłam z chłopakiem, był to I dzień odstawienia tabletek- 7dniowej przerwy (czyli tabletki nie łykałam) prawdopodobnie dziś będę musiała zacząć antybiotyk- czy w tej sytuacji jest jakieś ryzyko? Bo antybiotyk osłabia działanie tabletek, ale w tej chwili mam przerwę, więc może w dalszym ciągu je osłabić?

#14 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 09:54

mloda, przy stosowaniu antybiotyku z tabletkami anty uzywajcie dodatkowego zabezpieczenia bo antybiotyk oslabia dzialanie tabletek :)
Najlepiej zabezpieczaj się przez czas kiedy będziesz brała antybiotyk i tydzień po odstawieniu antybiotyku a jeszcze najlepiej to cały miesiąc aż do okresu :)

#15 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 04 lutego 2012 - 12:15

mloda, wg mnie co do wczorajszego stosunku nie ma ryzyka. A jesli chodzi o reszte, to powinniscie sie zabezpieczac dodatkowo, bo jak wiadomo- antybiotyk oslabia tabl. anty.

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#16 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 01 marca 2012 - 19:11

Sumienie stosowałam najlepsze zabezpieczenie przez ten miesiąc - brak seksu <lol></span>
przynajmniej tego inwazyjnego :lol:
teraz jest tak:
wybrałam opakowanie 20 tabletek, dziś powinnam wziąć ostatnią ale mi zginęła :-|
także po prostu zrobię od razu przerwę po 7 dniach zacznę następne opakowanie - wydaje mi się ze powinno być ok, tylko że powinnam się chyba dodatkowo zabezpieczać przez kolejny miesiąc? <hmm></span>

#17 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 01 marca 2012 - 19:21

wydaje mi się ze powinno być ok, tylko że powinnam się chyba dodatkowo zabezpieczać przez kolejny miesiąc?

Bedzie ok i nie musisz sie zabezpieczać dodatkowo, po prostu cykl o jeden dzień będzie szybciej ;)

#18 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 01 marca 2012 - 21:44

także po prostu zrobię od razu przerwę po 7 dniach zacznę następne opakowanie - wydaje mi się ze powinno być ok, tylko że powinnam się chyba dodatkowo zabezpieczać przez kolejny miesiąc? <hmm></span>

jeśli przerwa nie będzie dłuższa niż 7 dni to nie musisz się dodatkowo zabezpieczać. Ja tak mam przynajmniej z Novynette.

#19 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 02 marca 2012 - 21:03

Mi też się kiedyś jedna tabletka zgubiła. Brałam Novynette i zrobiłam tak jak piszesz- nie wzięłam ostatniej, zrobiłam 7 dni przerwy i następne opakowanie. Nic się nie stało. :-P Uważałabym w czasie tej 7dniowej przerwy, żeby dmuchać na zimne. Ale chyba nie jest to konieczne.
A masz coś na ten temat w ulotce?

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#20 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 27 lutego 2015 - 14:15

kurde...

Wczoraj sie kochalam z mężem, a bylam dopiero 2 dni po zakończeniu antybiotyku. Calkowicie zapomnialam o tym, ze antybiotyki oslabiają dzialanie tabletek anty...tzn rozpoczynajac antybiotyk nawet sobie powiedziałam w myślach,ze trzeba uważać i zabezpieczyc sie dodatkowo,no ale wczoraj podczas stosunku mózg nam się chyba wyłączył i zupelnie zapomnialam.

No i tak troche nie wiem czy sie obawiac czegos czy nie

ech,,,, :-P <co>

iv09i09kftvt0mdm.png