Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Czy tabletki działają w pełni już od pierwszego dnia?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Celyneczka

Celyneczka
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:08

Witam,
mam takie male zapytanie dla bardziej doswiadczonych kobitek :P
Mianowicie zaczelam swoje pierwsze opakowanie tabletek anty, oczywiscie z pierwszym dniem miesiaczki. Nie wiem tylko ile dni od ropoczecia branie tabletek mozna zaczac bezpiecznie sie kochac ? Czy dzialaja one od razu czy trzeba troche poczekac ??
Z gory dzieki za kazda odpowiedz :)

#2 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:11

Czy dzialaja one od razu czy trzeba troche poczekac ??

Mi lekarz powiedzial, ze moje (bralam stediril 30 :roll: ) działają od zażycia pierwsze pigułki. Tak tez wyczytałam na opakowaniu. Nie wiem czy inne tez tak dzialaja ale pewnie tak...

A lekarz cie nie poinformował? Pewnie zapomniałaś spytać ;-)
Przeczytaj ulotkę, powinnaś znaleźć odpowiedz :-) albo napisz jakie masz, to postaram sie znaleźć odpowiedz :-)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#3 Ko.

Ko.
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:18

Od takich informacji jest ulotka i to najbardziej wiarygodne zrodlo. Ty nawet nie podalas jakie tabletki zazywasz , a my nie jestesmy wrozkami.
"Z życiem jest jak z sukienką : można mieć bogate i kolorowe, a jednak je zmarnować, można też mieć życie zwyczajne i nosić sie z klasą" .

#4 Celyneczka

Celyneczka
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:20

Oczywiście zapomniałam zapytać, poza tym myślałam, że w ulotce będzie, przewertowałam cała kilkakrotnie ale nie znalazłam odpowiedzi (pewnie uznali, że to logiczne :D - nie dla mnie) ..
A biore Mercilon.

#5 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:20

Moje działały już od zarzycia pierwszej pigułki (jasminelle) są dobre i ogólnie jestem z nich zadowolona :-)
Dołączona grafika

#6 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:41

Celyneczka, sprawa wygląda tak, ze jeśli bierzesz pierwsza tabletkę w pierwszy dzień okresu to ona już cię zabezpiecza :!:
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#7 Ko.

Ko.
  • Użytkownik
  • 81 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:42

No wiec z ulotki wynika, ze jesli wezmiesz pierwsza tabletke pierwszego dnia cyklu (czyli tak jak Ty wzielas), to jestes w pelni zabezpieczona. Jesli zaczynasz branie tabletki pomiedzy 2 a 5 dniem cyklu, to przez pierwszy tydzien nalezy wspomagac te antykoncepcje , jakas dodatkowa metoda.
"Z życiem jest jak z sukienką : można mieć bogate i kolorowe, a jednak je zmarnować, można też mieć życie zwyczajne i nosić sie z klasą" .

#8 Celyneczka

Celyneczka
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 10:43

dzieki wielkie za pomoc :*

#9 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 29 sierpnia 2007 - 11:30

Czyli jak większość tabletek ;) Moje też działały od pierwszej zażytej tabletki :)
A tak a propo..to chyba przyjmowanie tabletek zawsze powinno się rozpoczynać w pierwszym dniu cyklu czyli w pierwszy dzień okresu ( tzn pierwsze opakowanie tabletek). Czy nie koniecznie? ;)

#10 Celyneczka

Celyneczka
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 12:24

Pierwsze opakowanie powinno zaczynać się wraz z początkiem cyklu, ewentualnie w 2 lub 3 dniu, a później to już normalnie chyba bez względu na to :) Poza tym tabletki regulują cykl więc powinno chodzić wszystko jak w zegarku :P

#11 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 29 sierpnia 2007 - 14:28

Jeżeli pierwsza tabletka jest przyjęta w pierwszym dniu miesiączki, to zabezpieczenie antykoncepcyjne jest natychmiastowe. Kiedyś podawano pierwszą tabletkę w 5 dniu krwawienia i wtedy rzeczywiście cały ten miesiąc nie był bezpieczny, dopiero następny.

wypowiedz Pani lekarz seksuolog znalezione na interia.pl

#12 agacia0024

agacia0024
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 12:59

a czy tabletki działaja odrazu?

#13 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 13:01

nie :)
musisz je brac przez jakis czas...i brac regularnie bo jak nie wezmiesz 1 czy 2 to w sumie dalsze branie ma niewielki sens..

#14 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 04 lutego 2008 - 13:14

Mój R twierdzi, że to nie od tabletek sie tyje, tylko, że one wzbudzają jakby apetyt i że się wtedy więcej je i dlatego sie tyje, ale coś nie wydaje mi się...

tak właśnie jest :) od samych tabletek się nie tyje :)

a czy tabletki działaja odrazu?

tutaj nie zgodzę się z Madae :P tabletki teoretycznie działają już od pierwszej wziętej tabletki ;P ale pamiętam, że ja trochę czekałam bo nie mogłam w to uwierzyć :D

#15 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 13:18

tzn jesli chodzi o hamowanie wydzielania odpowiednich hormonow to tak :) od 1 tabletki juz co trza to sie dzieje...ale z tym jest jak z lekarstwem....trzeba wziąc wiecej zeby to sie rozbujało i efekt zamierzony przyniosło ....po 1 tabletce to co najwyzej nam ta nasza rownowage hormonalna zaburza...a zanim ja odwróci do gory nogami to trza wziąc kilka tych tabletek... ja bym nie ryzykowała od razu po 1.... z tydzien bym poczekała

#16 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 14:14

ja bym nie ryzykowała od razu po 1.... z tydzien bym poczekała

Tym bardziej, że pierwszy dzień brania, to i tak pierwszy dzień okresu ;-) Ale działają ponoć od pierwszej przyjętej.

Mój R twierdzi, że to nie od tabletek sie tyje, tylko, że one wzbudzają jakby apetyt i że się wtedy więcej je i dlatego sie tyje,

Dokładnie tak jest:) Tabletki co najwyżej mogą zatrzymywać wodę w organizmie, ale te nowoczesne już raczej tego nie robią ;-)

#17 agacia0024

agacia0024
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 04 lutego 2008 - 14:20

aaha dzieki :->

#18 September

September
  • Użytkownik
  • 180 postów

Napisano 26 czerwca 2008 - 20:34

Mam pytanko...... od kiedy można się kochać po rozpoczęciu brania tabsów ?

#19 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 26 czerwca 2008 - 21:13

September, teoretycznie działają od początku, ale mój gineks radził mi, żeby pierwszy miesiąc brania tabletek jeszcze uważać i lecieć na gumkach dodatkowo... :-)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#20 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 26 czerwca 2008 - 22:43

Moj gin. jak mi przypisywal stediril30 to powiedzial, ze dziala od pierwszej zazytej prawidlowo tabletki. pierwsza sie bierze w dniu okresu wiec i tak zanim sie zacznie wspolzyc to ma sie za soba juz te 5, 6 tabletek.