Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Skutki uboczne przyjmowania hormonów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
107 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toska

Toska
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 13 maja 2007 - 21:27

a ja osttanio naczytałam sie okropnych rzeczy o tabletakach,zaczynam sie bać <bezradny></span> wiem że na kazdego reagują ianczje,u mnie jest wszytsko ok.....ale

strasznie sie boje róznych kosekwencji które moga wystąpić po odstawieniu
-torbiele na jajniku
-guzy piersi
-problemy z zajściem w ciazy
-zmiany nowotworowe

co myślicie?
Dołączona grafika

#2 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 15 maja 2007 - 22:51

co myślicie?

mi się wydaje,że to tylko jakieś dywagacje... gdyby naprawdę było spore zagrożenie takimi skutkami, to lekarze nie przepisywaliby ich tak chętnie i tak wielu kobietom... w końcu mają oni działać na naszą korzyść, a nie na odwrót...(tzn lekarze, w sensie, że raczej nie chcieliby nam przepisywać czegoś co może nam zaszkodzić) Ja się dlatego nie przejmuję takimi "newsami" ;)

#3 Xantia

Xantia
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 15 maja 2007 - 22:54

Kociak, kiedys lekarze tez sie zapierali ze zelazo jest dobre dla dzieci na zeby hehe
a teraz sie okazuje jak te nasze roczniki ktorym mamusie wg zalecen lekarzy dawaly zelazo maja problemy z zabkami

lekarze nie sa nie omylni :)
nigdy nie przestane cie kochac :******** [`]

#4 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 12:08

Ale skoro ja się nie zabezpieczam to nie prowadzę kalendarzyka ;-) Po prostu w cyklu kobiety są dwa dni kiedy można zajść w ciąże i rozumiem, że wystarczy małe przeziębienie i cykl się diametralnie zmienia. Ja jednak nauczyłam się obserwować swój organizm i jeszcze mnie to nie zawiodło.

Ja nie neguję kobiet, które biorą tabletki. Mi jest to obojętne jednak chciałam wyrazić swoje zdanie na ten temat ;-)

Myślę, że każda ingerencja siły zewnętrznych odbija się potem na zdrowiu kobiet.

Przy tabletkach trzeba robić próby wątrobowe bo niesamowicie niszczą wątrobe. Kiedyś brałam Diane parę miesięcy to lekarz mnie zrugał, że biore te tabletki. Musiałam robić badania na krzepinięcie krwi bo Diana to jest cała tablica Mndelejewa.

Moje minusy tabletek:
-libido - spadło do minimum, poza tym drażliwość, nerwowość, humorzastość.. Troszke przytyłam - bo więcej wody zbiera się w organizmie, poza tym ostatnio czuję mdłości i nudności.
Z plusów - komfort psychiczny - to wiadomo i bardzo regularne miesiączki.

Biorąc tabletki warto też uważać co się je. Tabletka wchłania się 4h więc lepiej w tym czasie nie jeść i nie pić produktów ciężkostrawnych, mających wpływ na perystaltykę jelit, mogących powodować biegunki itp. Nie tylko chodzi tu o to, że brak hormonu osłabia działanie antykoncepcyjne tabletek, ale również powoduje plamienia, często gorsze samopoczucie itp.

ajpopularniejsza w Polsce i chyba najtańsza (czyżby refundowana?) Diane35 jest w wielu krajach na zachodzie niedopuszczona do sprzedaży.

Ponoć te tanie pigułki zawierają w sobie stare i gorsze wersje hormonów. Jeśli w trakcie brania tabletek kobieta zajdzie w ciążę (a jak wiadomo tabletki nie dają 100% zabezpieczenia) hormony zawarte w tych starych tabletkach mogą źle oddziaływać na płód i go uszkodzić. Nowoczesne tabletki mają już lepsze hormony, które w przypadku ciąży nie szkodzą dziecku.

Znam kobietę ,ktora po kilkunastu latach brania(ok 12) nie może stosować żadnych kremów do twarzy- wszystko ją uczula. O tym glośno sie nie mówi ,ale mnóstwo dziewczyn -młodych -które brały ,a teraz chcą wreszcie zajść w ciąże...... kończy się to marnie .Albo w ogóle nie mogą albo nie donoszą ciąży.

Wiem jedno, że to jest paranoja aby zdrowa kobieta niszczyła swoje zdrowie poprzez syntetyczne hormony. Płodność =zdrowie
Wystarczy wziąć do ręki pierwszą z brzegu ulotkę jakichkolwiek pigułek i poczytać jakie są przeciwskazania i skutki uboczne.
Co do lekarzy to nie wierzę ginekologom (z całym szacunkiem) , którzy żyją z przepisywania pigułek i leczenia schorzeń przez nią wywołanych.
Dopóki brałam pigułkę to ciągle chodziłam do lekarza: a to zła cytologia, a to stan zapalny. Teraz lekarz nie ma ze mnie pożytku bo przychodzę raz do roku na kontrolną wizytę i cytologię. Warto się nad tym zastanowić.

POWIKŁANIA, KTÓRE MOGĄ WYSTĄPIĆ PRZY STOSOWANIU DOUSTNYCH ŚRODKÓW ANTYKONCEPCYJNYCH:

· sprawy zakrzepowo - zatorowe,
· zatorowość płucna,
· udar mózgu,
· zawał serca,
· ostre zaburzenia widzenia,
· zakrzepowe zapalenie żył,
· nowotwory: rak piersi, rak szyjki macicy,
· guzy wątroby,
· schorzenia wątroby,
· zastój żółci,
· zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego,
· silny wzrost ciśnienia krwi, nadciśnienie, silne bóle głowy,
· trądzik,
· zmiany skórne, łojotokowe,
· brunatne plamy na twarzy,
· zwiększony apetyt,
· zmiany w masie ciała,
· nieregularne krwawienia,
· możliwe zaburzenia głosu w sensie jego wirylizacji,
· uczucie napięcia w piersiach,
· zmiany w obrębie gruczołów piersiowych,
· ból i wydzielina z brodawki sutkowej,
· zaburzenia popędu płciowego,
· depresyjne nastroje,
· uogólniony świąd,
· wzrost częstości napadów padaczkowych,
· ból oczu przy stosowaniu szkieł kontaktowych,
· nudności, wymioty i inne zaburzenia żołądkowo - jelitowe,
· układowy toczeń rumieniowy,
· pląsawica.

Uwaga!

Podane przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne pochodzą
z ulotek i broszur producentów środków antykoncepcyjnych.

http://www.npr.proli...tki_uboczne.htm
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#5 złotarybka

złotarybka
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 12:22

W 100% zgadzam sie z Jewel, z tym co napisała. Pewnie, że tabletki anty daja poczucie komfortu psychicznego, ale za jaka cenę? Dziewczyny zazwyczaj decyduja sie na nie dla wygody, bo nie mogą w danym czasie miec dzieci przeciez, ale nie myśla o tym, na jakie w przyszłosci konsekwencje mogą byc narazone.

Ja zabezpieczam się również uzywając prezerwatyw i obserwacja dni płodnych. Jak narazie, tzn. 3 lata jeszcze mnie to nie zawiodło - odpukac ;-)

Nie widze potrzeby ingerowac az tak znacznie w swój organizm. obyscie dziewczyny nie żałowały w przyszłości tego.

#6 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 20:52

Jewel ostre informacje w Twoim poście. pewnie w części prawdziwe, a w części przekłamane...
ja póki co u siebie nie zauważyłam ujemnych skutków przyjmowania tabletek, co oczywiście nie oznacza, że nigdy takowe się nie pojawią. ale nie zakładam też, że będę przyjmować tabletki prze kilkanaście lat. po urodzeniu dzieci pewnie zdecyduję się na spiralę. a jak odstawię tabletki kiedy zaczniemy starać się o dziecko i będzie mi z tym dobrze, to też pomyślę o innej formie zabezpieczenia.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#7 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 18:06

kurde czytam teraz tak wasze posty i aż się przeraziłam :shock: ja prezerwatyw nie używam bo nie wygodne są jak dla mnie.

1. jeżeli są osoby które stosują tabletki to jaki był najdłuższy okres przez jaki je stosowałyście :?: czy przez rok stosowania moga być negatywne skutki :?: (dodam że nie stosowałam non stop przez 12 msc.)

2. czy to prawda że tab. zmniejszaja libido :?: ale nie chodzi mi o to że słyszłayście od kogos tylko czy na własniej skórze to odczułyście :?:

post Jewel to mnie az przeraził o negatywnych skutkach :shock: tylko ja nie moge polegac na naturalnej metodzie bo mam miesiączki nieregularne <bezradny></span>

[ Dodano: 2007-08-06, 19:08 ]
ps i dodam ze uzywam tab. HARMONET
Dołączona grafika

#8 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 20:08

Dobra nie jest aż tak źle więc się nie martw- mnie tylko to na uwadze.
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#9 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 12:04

jeżeli są osoby które stosują tabletki to jaki był najdłuższy okres przez jaki je stosowałyście :?: czy przez rok stosowania moga być negatywne skutki :?:

ja przyjmuję tabletki 2 lata, cięzko powiedzieć czy to długo, czy krótko. a negatywne skutki to mogą być i po pół roku, a może ich nie być wcale po 10 latach, reguły nie ma ;-)

czy to prawda że tab. zmniejszaja libido :?: ale nie chodzi mi o to że słyszłayście od kogos tylko czy na własniej skórze to odczułyście :?:

tak, był taki okres w moim życiu, kiedy miałam zdecydowanie mniejsze libido, i przypuszczam, że mogło to być efektem stosowania pigułek, bo nic innego wtedy się nie działo (nie było stresów, problemów, chorób itp). po jakimś czasie problem sam zniknął :)

tylko ja nie moge polegac na naturalnej metodzie bo mam miesiączki nieregularne <bezradny></span>

przyjmujesz tabletki i mam nieregularne miesiączki? dziwne troszkę <co></span> ja mam regularny okres, ale na naturalnej metodzie też bym nie polegała.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#10 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 15:52

przyjmujesz tabletki i mam nieregularne miesiączki?

jak przyjmuje tab. to jest regularny (dzieki tabletkom) a bez tabletek totalnie okres rozregulowany :roll:
Dołączona grafika

#11 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 18:44

jak przyjmuje tab. to jest regularny (dzieki tabletkom) a bez tabletek totalnie okres rozregulowany :roll:

ale to jak to z tymi tabletkami jest u Ciebie, raz przyjmujesz, raz nie?? nie rozumiem <bezradny></span>

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#12 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 19:49

ale to jak to z tymi tabletkami jest u Ciebie, raz przyjmujesz, raz nie?? nie rozumiem

ja tabletek nie przyjmowalam non stop przez 12 miesiecy.
było u mnie tak podam przykład 3 miesc. uzywałam póżniej przerwa 2 miesc. itp :roll:
Dołączona grafika

#13 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 07 sierpnia 2007 - 20:22

3 miesc. uzywałam póżniej przerwa 2 miesc. itp :roll:

z tego co wiem, to tak krótkie przerwy i tak Ci w niczym nie pomogą. Wydaje mi się, że takim sposobem to możesz jeszcze bardziej sobie rozregulować gospodarkę hormonalną. Przerwy w tabletkach się stosuje, ale tylko jeśli ktoś stosuje je długo i te przerwy powinny być chyba co najmniej półroczne, żeby to dało organizmowi "odpocząć"...

#14 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 21:45

z tego co wiem, to tak krótkie przerwy i tak Ci w niczym nie pomogą.

. . . . muszę o siebie bardziej zadbać bo to nie ma żartów :roll:
Dołączona grafika

#15 vermilla

vermilla
  • Użytkownik
  • 107 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 23:12

z tego co wiem, to tak krótkie przerwy i tak Ci w niczym nie pomogą.

. . . . muszę o siebie bardziej zadbać bo to nie ma żartów :roll:

hej
ja stosowałam tabletki harmonet no i muszę powiedzieć Ci że jak dla mnie to nie były one za dobre bo przytyłam troszkę (no trochę :roll: dużo) co do libido to nie odczułam żadnej różnicy :mrgreen:
a co do przerw to jeżeli bierzesz tabletki przez dwanaście miesięcy to w ciągu tego roku masz ok 84 dni przerwy wiec spoko
a co do takich przerw jakie ty sobie robisz to one nie są dobre dla twojego organizmu

ja osobiście polecam Ci tabletki yasminelle ale najpierw porozmawiaj z ginekologiem o tych tabletkach i czy nadawałyby się

#16 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 08 sierpnia 2007 - 07:37

vermilla, dzięki za rade. <bigkiss></span> <bigkiss></span> <bigkiss></span>
Dołączona grafika

#17 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 22 października 2007 - 18:15

kiora, jak poczytasz dokładnie forum, to będziesz wiedziała jaka sytuacja jest u Dorotki ;-)

a ja zwolenniczka tabletek - chyba biorę przedostatnie ich opakowanie i finito z nimi :) zauważyłam u siebie pewne objawy, które mogą być spowodowane łykaniem tabletek....nie są one przyjemne :-/
na jakiś czas przejdziemy na gumki a potem....hulaj dusza i niech się dzieje co chce :)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#18 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 22 października 2007 - 18:27

zauważyłam u siebie pewne objawy, które mogą być spowodowane łykaniem tabletek....nie są one przyjemne :-/

A mozna wiedziec co to za objawy?? Madzia a jak długo bierzesz tablety?

#19 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 22 października 2007 - 19:56

A mozna wiedziec co to za objawy??

- bolesność i tkliwość piersi, nie tylko przed okresem
- uwidoczniły się żyły na piersiach
- czasem problemy z soczewkami kontaktowymi - niestety tabletki mają na to wpływ

Madzia a jak długo bierzesz tablety?

2,5 roku z krótką przerwą

te negatywne skutki zaczęły się pojawiać od niedawna, wcześniej wszystko było cacy, regularny bezbolesny okres, ładna cera.

no ale i tak w niedalekiej przyszłości będziemy się starać o dziecko, więc z tabletek tak czy siak muszę zejść.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#20 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 22 października 2007 - 20:32

A ja biore prawie 2,5 roku i jakos jak a razie jest wszystko oki. Ale miesiączki mam bolesne i tabletki mi na to nie pomogły niestety :-(