Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Bliźniaki, trojaczki, czworaczki itd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kingusia

Kingusia
  • Użytkownik
  • 312 postów

Napisano 23 maja 2011 - 11:46

Jeżeli dobrze sprawdziłam to nie ma takiego tematu.
Jeśli są tu mamy wieloraczków to proszę o ich spostrzeżenia, czy łatwiej jest wychowywać dzieci urodzone razem czy rok po roku?

Czy chciałybyście mieć wieloraczki?

Mi marzą się bliźnięta... :mrgreen:
Wiem że niektórzy myślą że to głupie ale ja naprawdę bardzo bym chciała...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 23 maja 2011 - 12:50

Mi marzą się bliźnięta...

Tez zawsza tak marzylam, ale pozniej "zmadrzalam", a poza tym to nie koncert zyczen :-P . Blizniaki, albo i wiecej to podwojny, potrojny czy poczworny obowiazek i trud.

U nas poki co jest jedna kruszynka w brzuszku i watpie, ze gdzies sie druga lub trzecia ukryla :lol:

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#3 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 23 maja 2011 - 14:00

Czy chciałybyście mieć wieloraczki?

Nie chciałabym i to jest jeden z moich największych strachów jeśli chodzi o ewentualną, kiedyś tam w przyszłości ciążę. A to dlatego, że moja babcia urodziła bliźniaki - moją mamę i wujka, podobnie, jak jej siostra. A ponieważ podobno największe prawdopodobieństwo pojawienia się bliźniąt występuje co drugie pokolenie, jestem przerażona i tym bardziej pesymistycznie podchodzę w ogóle do tematu ciąży. Poczekam chyba, aż najpierw urodzi moja siostra i kuzynki :lol:

#4 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 23 maja 2011 - 14:14

A ja jestem z bliźniaków- i mam nadzieję, że nie będę sama ich miała :lol:

A ponieważ podobno największe prawdopodobieństwo pojawienia się bliźniąt występuje co drugie pokolenie

Też tak słyszałam, choć ostatnio mama mówiła, że wśród jej znajomych zdarzało się to z pokolenia na pokolenie <olaboga></span>

A ja mam nadzieję, że jednak ciąży mnogiej mieć nie będę- bo wiem, jakie to trudne nadążyć za dwójką maluchów na raz, z jednym przecież łatwo nie jest. Mama mi opowiadała, że z bratem zawsze na zmianę chodziliśmy spać, jedliśmy na zmianę, płakaliśmy- także nie było chwili na odpoczynek.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#5 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 23 maja 2011 - 17:20

A to dlatego, że moja babcia urodziła bliźniaki

Moja babcia tak samo :) W tym moją chrzestną matkę :P

Mam podobne zdanie. Jest to o wiele więcej obowiązków, ale nie można zapominać, że i pomnożone szczęście :-D
Co będzie to będzie i tak wpływu na to nie mamy. Nie mam jakiegoś wielkiego strachu przed tym, ani nie jest to moim wielkim marzeniem.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#6 Kingusia

Kingusia
  • Użytkownik
  • 312 postów

Napisano 23 maja 2011 - 18:56

Ja rozumiem że to jest podwójny obowiązek ale jak widzę w moim otoczeniu bliźniaki to wydaje mi się że ich wychowanie nie jest aż takie trudne.

Mając dwoje dzieci na tym samym etapie rozwoju wykonujemy przy nich identyczne czynności, co innego gdy mamy np 4-latka i niemowle, czy wtedy nie jest trudniej?
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#7 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 23 maja 2011 - 19:41

Nie chciałabym mieć bliźniąt i dobrze, że u mnie w rodzinie jeszcze nie wystąpiły bliźnięta. Jest to podwójny obowiązek i nie oszukujmy się, ale podwójny koszt w tym samym momencie. A tak w ogóle to zawszę chciałam mieć chłopca i dziewczynę i by chłopiec był straszy.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#8 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 23 maja 2011 - 20:37

Mając dwoje dzieci na tym samym etapie rozwoju wykonujemy przy nich identyczne czynności, co innego gdy mamy np 4-latka i niemowle, czy wtedy nie jest trudniej?

No co Ty! Ja tak naprawdę nie potrafię nawet trzymać małego dziecka, o kąpaniu już nie wspominam, dlatego perspektywa robienia wszystkiego pomnożonego przez dwa przeraża mnie jak mało co. Karmienie, usypianie, potem dochodzi ząbkowanie, kolki - też podwójne. Brrr...
Z resztą 4-letnie dziecko naprawdę wiele rzeczy już rozumie i z tego, co widzę wśród rodziny i znajomych o wiele trudniejsze jest chyba wychowywanie w tych pierwszych 2 latach.

#9 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 23 maja 2011 - 20:46

Ja rozumiem że to jest podwójny obowiązek ale jak widzę w moim otoczeniu bliźniaki to wydaje mi się że ich wychowanie nie jest aż takie trudne.

No bo TYLKO widzisz, a ich NIE WYCHOWUJESZ ;-)

Nie chciałabym mieć bliźniąt i dobrze, że u mnie w rodzinie jeszcze nie wystąpiły bliźnięta.

Od kogoś musi się zacząć :lol: :-P

Ja osobiście podchodzę tak- nieważne co(chłopiec czy dziewczynka), nieważne ile, ważne aby było/były zdrowe. Ja wiem, że bliźniaki i więcej to obowiązek ale przecież jak się urodzą to będę kochać je tak jakbym kochała jedno bo w końcu dwoje/troje... ale zawsze MOJE/NASZE :lol:

#10 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 23 maja 2011 - 22:57

U mnie bliźniaczki ma ciotka. Dziewczyny maja już po 12 lat.

Ja ogólnie tak jak karate jestem przerażona myślą posiadania w tym samym czasie dwójki niemowlaków :shock:
Ale słyszałam ostatnio, że ciąże bliźniacze mają być coraz częstsze z roku na rok.

Ponoć jak się bierze tabletki anty, to ryzyko zajścia w ciąże mnogą jest większe ;-)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#11 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 23 maja 2011 - 23:21

Ponoć jak się bierze tabletki anty, to ryzyko zajścia w ciąże mnogą jest większe ;-)

dzięki za info :D ciekawe ile w tym jest prawdy :P
ja nie wiem czy u mnie w rodzinie byla ciaza mnoga... ale ja bym nie chciala

#12 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 23 maja 2011 - 23:30

ciekawe ile w tym jest prawdy :P

Panuje przekonanie, że antykoncepcja hormonalna może wpłynąć na zwiększoną płodność kobiety tuż po odstawieniu pigułek. Wiele osób uważa, że zwłaszcza w pierwszym cyklu istnieje większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej. Chociaż nie ma wiarygodnych badań potwierdzających tę tezę, warto wziąć taką ewentualność pod uwagę decydując się na dziecko tuż po odstawieniu pigułki.
benc.pl

Tak właśnie tłumaczy sobie to moja ciotka, bo u nas w rodzinie wcześniej bliźniaków nie było :P
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#13 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 24 maja 2011 - 04:36

Jezus Maria! Teraz jestem przerażona jeszcze bardziej.
Moja babcia już nie żyje, ale pytałam jakiś czas temu ciotkę, czyli jej siostrę, która też miała bliźniaki, jak to było w naszej rodzinie. Powiedziała, że jej babcia też urodziła bliźnięta. Tak więc jak na razie prawidłowość - co drugie pokolenie u mnie się sprawdza :-/ :-/

#14 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 24 maja 2011 - 06:02

że zwłaszcza w pierwszym cyklu istnieje większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej.

więc wystarczy się na początek powstrzymać <umieraam></span>
a tak poważnie, to ciąża mnoga mnie przeraża i nie chciałabym jej doświadczyć, chociaż dla kogoś kto chce wiele dzieci, to dobra sprawa, dwa podejścia i po sprawie :lol:

#15 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 24 maja 2011 - 06:26

Moja rodzina nie obfituje w bliźnięta a tym bardziej w trojaczki czwroraczki itd. Do tej pory wiem o dwóch parach bliźniąt. Kuzynka mojej mamy powiła bliźnięta oraz moja siostra.
Narazie przebyłam dwie pojedyncze ciąże i to mi wystarcza. Wydatków jest cała masa bo mam dzieci co intensywnie rosną. Czasem nie nadążam z kupowaniem ubrań ale co tam najważniejsze, że zdrowe i piękne. Reszta to Pikuś raz większy raz mniejszy ale co tam
Dołączona grafika

#16 harry84

harry84
  • Zbanowani
  • 890 postów

Napisano 24 maja 2011 - 07:11

Olenka napisał/a:

dzięki za info :D ciekawe ile w tym jest prawdy :P

Podchodziłbym do tego faktu z dystansem... Myślę, że jednak ciąże mnogie po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych to niefortunny zbieg okoliczności ;-)

A co do tematu bliźniąt... nie zdecydowanie nie chciałbym podwójnego szczęścia na raz :-P Ale jeżeli tak by się przytrafiło to płakał nie będę ;-) W rodzinie Kamy bliźniaków nie ma, więc mam nadzieję, że jej nie przypadnie w udziale przecieranie szlaków :mrgreen: Dwójka niemowląt to dla mnie przerażające... szczególnie jak robią wszystko na zmianę co z opowieści wydaje się wręcz regułą. Więc jeżeli mógłbym wybierać chciałbym, żeby moje dzieci przychodziły na świat jednak pojedynczo :-P
"Każdy może być ojcem, ale trzeba być kimś naprawdę wyjątkowym, żeby być tatą..."
Dołączona grafika
www.rakszyjki.pl> STOP rakowi szyjki macicy

#17 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 24 maja 2011 - 08:51

jak zaszlam w ciaze pomyslalam sobie, ze fajnie by bylo miec blizniaki, zawsze chcialam dwojke dzieci, a tu mialabym odchowane za jednym razem. Jak juz urodzilam i zobaczylam ile mialam roboty przy jednym, to cieszylam sie, ze jednak byla ciaza pojedyncza ;-) . No ale jesli los zadecydowalby i inaczej to przeciez jakos radzic sobie trzeba ;-)
Dołączona grafika

#18 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 24 maja 2011 - 09:25

Ja ogólnie tak jak karate jestem przerażona myślą posiadania w tym samym czasie dwójki niemowlaków :shock:

na wsi, na któej od czasu do czasu pracuję w jednym małżeństwie któregoś roku na początku urodziły się bliźniaki- dwóch chłopców i tego samego roku, pod koniec, w tym samym małżeństwie też bliźniaki i też chłopaki. Czyli 4 dzieci po 2 porodach ;-)

Ponoć jak się bierze tabletki anty, to ryzyko zajścia w ciąże mnogą jest większe

Też o tym słyszałam. Hormony robią swoje...

Panuje przekonanie, że antykoncepcja hormonalna może wpłynąć na zwiększoną płodność kobiety tuż po odstawieniu pigułek. Wiele osób uważa, że zwłaszcza w pierwszym cyklu istnieje większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej. Chociaż nie ma wiarygodnych badań potwierdzających tę tezę, warto wziąć taką ewentualność pod uwagę decydując się na dziecko tuż po odstawieniu pigułki.
benc.pl

Jak ja kiedyś brałam tabletki i MUSIAŁAM brać nadal to jak ginek stwierdził, ze muszę je jeszcze pobrać parę miesięcy to zapytałam go wprost czy to w przyszłości nie zaszkodzi mojej płodności, czy będę mieć problemy z zajściem w ciążę itp. Stwierdził, że po odstawieniu tabletek mogę szybciej zajść w ciążę niż normalnie. Nie wiem ile w tym prawdy ale to powiedział mój ginekolog z dłuuuugimmmm stażem pracy.

#19 Kingusia

Kingusia
  • Użytkownik
  • 312 postów

Napisano 25 maja 2011 - 15:52

No bo TYLKO widzisz, a ich NIE WYCHOWUJESZ ;-)

Skoro nie masz dzieci to skąd ta pewność?
Ja zajmowałam się przez pół roku bliźniakami...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#20 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 25 maja 2011 - 16:29

Mnie póki co dość przeraża wizja posiadania bliźniaków, o trojaczkach nie wspomnę. :-P Ale to ze względów organizacyjnych, bo tyle o ile wyobrażam sobie pogodzenie urodzenia i wychowywania jednego malucha ze studiami, to już z bliźniętami nie bardzo. I oczywiście kasa.. Ale kiedyś, w przyszłości...no nie wiem. Może i bym chciała, gdyby nie fakt, że jednak taka ciąża, to zawsze większe ryzyko komplikacji. Chyba dobrze, że nie możemy o tym same decydować. ;)
U mnie to całkiem realne, bo trochę bliźniaków w rodzinie mam. :mrgreen: Mimo wszystko jednak mam nadzieję, że ominie mnie "przywilej" kontynuowania tej rodzinnej tradycji. :mrgreen:

Mam nadzieję, że to tylko takie gadanie i traktuję to z przymrużeniem oka. :mrgreen: Ale wiadomo-po odstawieniu tabletek hormony szaleją, więc faktycznie może lepiej przez pierwsze miesiące nie ryzykować podwójnego szczęścia. :-P

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif