Solarium
Napisano 09 listopada 2008 - 19:04
Napisano 09 listopada 2008 - 20:01
ale w nowym mieszkaniu sie nie zmiescilo wiec teraz jestem juz 6 miesiecy bez opalania
Napisano 10 listopada 2008 - 09:04
pamietam, ze nieraz wchodzilam z tamponem ale nie wiem czy to byla koncowka czy nie.
lepiej nie ryzykowac i pojsc przed @
Napisano 11 listopada 2008 - 18:36
Co Nas nie zabije to Nas wzmocni ![]()
COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ ![]()
Napisano 13 listopada 2008 - 01:04
Napisano 15 listopada 2008 - 18:40
Napisano 15 listopada 2008 - 23:48
Napisano 16 listopada 2008 - 11:27
Napisano 31 lipca 2009 - 09:07
[ Dodano: 2009-07-31, 10:07 ]
Dotąd Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem (IARC) oceniała, że kwarcówki są "prawdopodobnie rakotwórcze dla ludzi". Obecnie IARC, która doradza Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), uznaje, że korzystanie z nich jest definitywnie "rakotwórcze dla ludzi". Napisano o tym w medycznym piśmie "Lancet Oncology".
Ocena jest jednoznaczna: korzystanie z łóżka do opalania jest równie niebezpieczne jak palenie tytoniu czy ekspozycja na pył z azbestu.
IARC do tego wniosku doszedł po zapoznaniu się z badaniami, które stwierdziły, że ryzyko czerniaka, rodzaju raka skóry związanego z największą śmiertelnością, wzrosło o 75 proc. u osób, które zaczęły regularnie korzystać z łóżek do opalania przed 30. rokiem życia.
Jednak brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Łóżek do Opalania (TSA) twierdzi, że nie udowodniono powiązania między odpowiedzialnym korzystaniem ze sztucznego opalania się a zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka skóry.
Brytyjska organizacja charytatywna Cancer Research UK szerząca wiedzę o raku ostrzegała wcześniej w tym roku, że częste korzystanie z łóżek do opalania przez Brytyjczyków jest w dużej mierze przyczyną występowania u nich czerniaka. W ciągu ostatnich 30 lat liczba zachorowań na raka wzrosła ponad czterokrotnie: z 3,4 przypadków na 100 tys. ludzi w 1977 roku do 14,7 na 100 tys. osób w 2006 roku.
Władze Anglii rozważają wprowadzenie zakazu korzystania z łóżek do opalania przez osoby poniżej 18. roku życia. Podobny zakaz został już przyjęty w Szkocji. TSA popiera objęcie takim zakazem młodzieży poniżej 16. roku życia, ale utrzymuje, że naukowego dowodu uzasadniającego taki zakaz dla 17- czy 18-latków nie ma.
Jessica Harris z Cancer Research UK podkreśliła, że "związek między łóżkami do opalania a rakiem skóry został przekonywująco pokazany w wielu badaniach naukowych". Wyraziła zadowolenie z faktu, że IARC zaliczył łóżka do opalania do najwyższej kategorii ryzyka.
Dodała, że jej organizacja popiera zalecenie, "by całkowicie unikać łóżek do opalania do celów kosmetycznych. Nie mają one zalet zdrowotnych i wiemy, że zwiększają ryzyko zachorowania na raka".
Harris wezwała władze do natychmiastowego wprowadzenia zakazu korzystania z łóżek do opalania przez młodzież poniżej 18. roku życia i zamykania salonów, które nie są nadzorowane przez wyszkolony personel.
Tymczasem szefowa TSA Kathy Banks utrzymuje, że "związek między ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe a zwiększonym ryzykiem wystąpienia raka skóry prawdopodobnie pojawia się pod warunkiem nadmiernej ekspozycji - oparzeń. Badania jednak pokazują, że ponad 80 procent użytkowników łóżek do opalania bardzo dobrze wie o niebezpieczeństwach związanych z nadmierną ekspozycją na ultrafiolet i większość użytkowników tych łóżek bierze najwyżej 20 sesji w ciągu roku".
Rzecznik brytyjskiego ministerstwa zdrowia podał, że "łóżka do opalania się mogą być niebezpieczne". Powiedział: "Musimy zapewnić, by ludzie, którzy z nich korzystają, robili to bezpiecznie. Jeśli będzie trzeba, postaramy się o nowe przepisy, aby chronić młodych ludzi".
żródło : www.wprost.pl
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 31 lipca 2009 - 09:10
póki co daruje to sobie...
Napisano 31 lipca 2009 - 13:25
Napisano 31 lipca 2009 - 13:27
i dobrze
pomijają kwestię zdrowotną, dziewczynom się w baniach przewraca, chcą się zrobić na murzyna...
Napisano 31 lipca 2009 - 14:36
dokładnie... jak ja widzę te 13-16 i tak dalej wyglądające jak rumunki to coś mi się dzieje...ma teraz wejść jakaś ustawa w PL żeby solarka była od 18lat
i dobrze
Napisano 31 lipca 2009 - 14:38
Napisano 31 lipca 2009 - 15:07
ot co..dokładnie... jak ja widzę te 13-16 i tak dalej wyglądające jak rumunki to coś mi się dzieje...
ja byłam dwa razy na solarium, przed studniówką
teraz czasem bym sobie pochodziła.. trochę pigmentu wyciągnęła z tej skóry
ale jak już to rzadko..
jak na razie nie byłam (poza tą akcją przed 100dniówką) i nie mam takiego parcia ...
Napisano 31 lipca 2009 - 15:56
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych