Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Podyskutujmy o filmach

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
625 odpowiedzi w tym temacie

#381 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 11 lipca 2012 - 17:25

kilka razy w tym temacie był polecany film Pamiętnik,więc się skusiłam... ale to zdecydowanie nie film dla mnie. Od początku wieje w nim nudą a co gorsza sztampą. Dialogi stylu brazylijskiego tasiemca czy harleqina:-P Nie pomógł nawet klimat lat 40... zdecydowanie nie polecam.Natomiast inny,zachwalany wcześniej film-Chłopiec w pasiastej piżamie to jak najbardziej wartościowy i godny polecenia film-poruszający!

#382 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 09:53

obejrzałam wczoraj i NIE POLECAM.

Histeria - Romantyczna historia wibratora
Film, którego akcja osadzona jest w epoce wiktoriańskiej, z czołówką angielskich aktorów w obsadzie (Jonathan Pryce, Hugh Dancy, Rupert Everett, Maggie Gyllenhaal) opowiada historię młodego lekarza - idealisty, Mortimera Granville’a (Dancy), który usunięty ze szpitala za zbyt postępowe poglądy na higienę, znajduje posadę u wybitnego londyńskiego specjalisty chorób kobiecych (Pryce). Jego zadaniem jest leczyć kobiety z tytułowej histerii, stosując masaż relaksujący, doprowadzający je do „paroksyzmów skurczy”, który w efekcie przynosi im odprężenie (dziś nazwalibyśmy to orgazmem). Zakochuje się w córce swego szefa (Maggie Gyllenhaal), wyzwolonej sufrażystce i idealistce

Film jak zwykłe love story, smętny, przewidywalny a postacie bez iskry bożej, no może jedynie sufrażystka. Ale.. generalnie szkoda czasu, chyba że ktoś ma ochotę na podgłupiasty film, przy którym myśleć nie trza wcale a wcale :lol:

Dołączona grafika

źródło: filmweb
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#383 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 10:02

może jedynie sufrażystka

i ten jego kolega, też fajna postać ;-)

Oglądałam to chyba w niedzielę, mi się podobało, film lekki i przyjemny a na taki właśnie miałam ochotę ;-) ale ja lubię wszelkie love story ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#384 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 15:42

Też oglądałam i średnio mi się podobało <bezradny></span> Miałam nadzieję na naprawdę śmieszny film, a był mało inteligentny, wręcz głupawy :roll: ogólnie love story - ok :) , ale fakt, że większość postaci bezbarwna a akcja monotonna.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#385 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 19:09

Oglądała któraś z Was klasykę czyli - "9 i 1/2 tygodnia" ?
Ostatnio obejrzałam, bo zawsze ten film kojarzył mi się z zakazanym owocem. ;)
Całkiem przyjemny, nieco chaotyczny, ale trzyma w napięciu.
Stary, ale jary jednym słowem.
Niby dramat erotyczny, ale w dobrym guście. Przyjemne sceny raczej ;)

#386 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 19:28

SPONSORING - POLECAM

Anna (Juliette Binoche), dziennikarka Elle, ma napisać artykuł o prostytucji na uniwersytetach paryskich. Podczas pracy nad tekstem poznaje dwie dziewczyny - Charlotte (Anais Demoustier) i Alicję (Joanna Kulig), które przez aspirację do lepszego życia sprzedają swoje ciało. Powoli wprowadzają również Annę do świata płatnej miłości, który jest jednocześnie obrzydliwy i pociągający.

Dobrze obejrzeć, żeby zobaczyć ten problem - fajnie jest to wszystko przedstawione, film jest specyficzny, ale mi osobiście końcówka niezbyt się spodobała. Mimo to - polecam.

Dołączona grafika

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#387 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 20:28

elizabeth, a ja nie polecam. :-/
Gorszy niż Galerianki, jak dla mnie.
Okropieństwo, obleśne sceny i zniesmaczył mnie.
Może takie było zamierzenie... <bezradny></span>

#388 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 10:49

Muszę obejrzeć Sponsoring, słyszałam bardzo sprzeczne opinie.

Mnie się Galerianki bardzo podobało, ale nie podchodzę do nich super poważnie, jako do opisu problemu. Raczej jak do filmu dla nastolatków. Takie filmy dużo przejaskrawiają, nie sądzę żebym w życiu spotkała jakąś galeriankę. ;)

O podobnej tematyce był jeszcze film "Świnki", ale na nim to już się uśmiałam. Wiadomo, że trzeba szokować bardziej od poprzedników, ale żeby chłopaczek wyglądający na 10 lat zostawał prostytutką, a potem alfonsem to już jednak nie przejdzie. :lol:
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#389 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 11:34

Wiadomo, że trzeba szokować bardziej od poprzedników

"Świnki" wyszły dużo wcześniej od "Galerianek" ;-) to tak dla sprostowania ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#390 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 11:51

Dzięki nie wiedziałam, tak czy siak myślę że ostro przekroczyli granicę realizmu, tylko czekam aż ktoś zrobi film o prostytuujących się niemowlakach. :P
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#391 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 12:05

Dziewczny szokujecie mnie!

Interesuję się tą tematyką, bo to co dotyka kobiecości uważam za ważne, ale czasami faktycznie chodzi po prostu o rozgłos chyba...
"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#392 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 13:43

O ile 'Galerianki' miały jakąkolwiek, nawet banalną fabułę, to w 'Sponsoringu' tego nie dostrzegam. Ten film składa się z 3 płaszczyzn: tworzenie reportażu o studentkach, rozmowy i spotkania z nimi i obraz seksu i spotkań z klientami.
Takie poprzeplatane te 3 elementy.

Próbowałam jakąś głębszą refleksję wydobyć, ale nie umiałam. <bezradny></span>

#393 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 14:12

Wisienkowa, ale jaką Ty chcesz refleksję dostrzec? I jakiej fabuły nie dostrzegasz? <szok></span> Fabułą jest problem oddawania się studentek bogatym facetom za utrzymanie! Przecież to rosnący problem nie tylko na świecie, ale i w Polsce np. w Warszawie. I dobrze, ze jest zauważalny. Film przedstawił nie tylko problem, ale i całą masę argumentów tych dziewczyn: dlaczego to robią. Film pokazuje ten problem także od strony facetów - czemu korzystają z usług tych dziewczyn.

obraz seksu i spotkań z klientami

Okropieństwo, obleśne sceny i zniesmaczył mnie.

A myślałaś, ze za co one dostają kasę? Chyba nie za pozycję misjonarską? :roll: Jak miałby wyglądac film o sponsoringu bez scen erotycznych?
Film dosadnie miał pokazać to, że np. ci faceci zachowuja sie całkiem inaczej niż z żonami, bo tutaj spełniają swoje fantazje np. o dominacji nad kobietą - dlatego np. pokazana jest scena gwałtu. Zresztą ta scena pokazuje, że te dziewczyny, to nie jakieś maszynki, które nie wiedzą co to uczucia, a seks traktują przedmiotowo.

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#394 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 14:51

elizabeth Prostytucja wśród studentek to tylko temat filmu, a nie fabuła.

A czy film musi ukazywać to wszystko tak wprost?
Dla mnie to jest niesmaczne. Ja oczekuję od filmu pewnych niedomówień.
Film ten nic nie wniósł do mojego życia. Wiedziałam, że istnieje taki problem i znam te wszystkie aspekty o których pisałaś.

Nic odkrywczego.
Ale może takie było zamierzenie ;)

#395 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 14:54

Żeby szokowac i pokazac cała prawdę czasem musi.

Dla mnie to jest niesmaczne.

No więc własnie, dlategofilm ma szokowac, dać do myślenia...

Wiedziałam, że istnieje taki problem i znam te wszystkie aspekty o których pisałaś.

Każda chyba słyszała o takim problemie, ale nie każda może spojrzec na te problemy z takiej perspektywy. Oczami studentek i tych facetów...

Ja filmu nie oglądałam, ale mam zamiar.
A to czy film się podobał czy nie raczej nie zalezy od tego, że były jakieś niesmaczne sceny. Może niesmaczne, ale prawdziwe...
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#396 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 13 lipca 2012 - 18:33

Ta cała dyskusja przekonała mnie do obejrzenia tego filmu, jeśli wzbudza on aż takie kontrowersje i skrajne oceny to znaczy, że Szumowska osiągnęła zamierzony cel: a czy było nim szokowanie w ramach coraz częstszej w kinie konwencji : im obrzydliwiej i dosadniej tym lepiej czy po prostu rzetelne ukazanie prawdy- czasem trudnej i obleśnej ale jednak prawdy- przekonam se juz sama jak go obejrzę (choć zakładam, że reżyserka wybrała jednak te druga opcję ) ;-)

#397 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 20:02

Film ten nic nie wniósł do mojego życia. Wiedziałam, że istnieje taki problem i znam te wszystkie aspekty o których pisałaś.

Mhm. I wiedziałaś, ze takie dziewczyny są gwałcone? Wiedziałaś jak Ci faceci je traktują? Wiedziałaś, że faceci mogą być w sprawach seksualnych tak nieszczerzy wobec żon/partnerek? To gratuluję wiedzy na seksualnej, bo moja nie była tak głęboka.

Nic odkrywczego.

No tak - skoro powszechnie o tym wiadomo, to zostawmy to <bezradny></span> dzieci w Afryce nie mają wody, zwierzaki są w upały zamykane w autach, ale o tym też wiemy, więc po co to nagłaśniać, prawda?
Może w tym wypadku np. po to, żebyś nie od razu skreśliła taką dziewczynę?

Już pisałam - film na tematy seksualne bez seksu? Jak pokazać problem w takim razie? Sam tytuł filmu mówił o czym będzie - nie chcesz oglądać takich scen, to nie musisz.

Żeby szokowac i pokazac cała prawdę czasem musi.

Dokładnie.

Ja oczekuję od filmu pewnych niedomówień.

Ostatnie sceny są niedomówieniami. Cała sytuacja z matką tej dziewczyny też jest niedomówieniem.
Trzeba zrozumieć,. że tu sceny seksu nie mogą się kończyć jak w komedii romantycznej na pocałunku, bo co to Ci da? Wtedy właśnie nic odkrywczego.

Może niesmaczne, ale prawdziwe...

Ten film nie miał pokazac tego co chcemy zobaczyć, tylko właśnie prawdę. Nie każdy film ma być przyjemny w odbiorze i nie każdy ma nas relaksować.

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#398 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 20:59

która była? która się wybiera? :mrgreen:
pisałyście już o tym gdzieś?

mam zamiar wybrać się z koleżanką :-D

#399 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 21:51

Wciąż ją kocham / Dear John POLECAM

Miłość zmusza nas do podjęcia najtrudniejszych decyzji w życiu… Piękna, porywająca i głęboka miłość, w którą ciężko jest nam uwierzyć oraz rozstanie i poświęcenie w niezwykle wzruszającej historii. John i Savannah pochodzą z dwóch różnych światów, ale kiedy poznają się przypadkiem na plaży, natychmiast budzi się w nich wzajemne uczucie. Film w reżyserii Lasse Hallströma, wielokrotnie nominowanego do Oscara twórcy "Czekolady" i "Kronik Portowych". W rolach głównych zobaczymy najpopularniejszych aktorów młodego pokolenia: Channinga Tatuma znanego z filmu "Step Up" oraz Amandę Seyfried z "Mamma Mia!"

Bardzo wzruszający film w który mocno się wciągnęłam. Polecam każdej, która lubi nie takie zwykłe love story ;-)

Dołączona grafika

<serducho>

65vqegz2wjpc3llf.png

#400 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 13 lipca 2012 - 22:05

Bardzo wzruszający film w który mocno się wciągnęłam. Polecam każdej, która lubi nie takie zwykłe love story ;-)

Moim zdaniem film jest kiepski. Ja czułam niedosyt po obejrzeniu.
Eli za jakiś czas polecam przeczytaj książkę :-) jako ciekawostkę napiszę,że kilka rzeczy Cię zdziwi,bo w filmie pokazano je zupełnie inaczej :-)

I wiedziałaś, ze takie dziewczyny są gwałcone? Wiedziałaś jak Ci faceci je traktują? Wiedziałaś, że faceci mogą być w sprawach seksualnych tak nieszczerzy wobec żon/partnerek? To gratuluję wiedzy na seksualnej, bo moja nie była tak głęboka.

Naprawdę byłaś tym zaskoczona?
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych