Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Kobieta po rozwodzie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 mirkaklamut

mirkaklamut
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 22 września 2010 - 10:39

Znalazłam dziś dwa ciekawy tekst poświęcony zachowaniom kobiety tuż po sprawie rozwodowej. Jako ze nie znalazlam tego na forum chciałabym poruszyć ten temat.
Niestety nie mogę jeszcze wstawić dla Was linka:

Rozwód to wydarzenie, które rodzi wiele negatywnych emocji. Na skali stresu opracowanej przez dwóch amerykańskich psychiatrów – Holmesa i Rahe’a zajmuje bardzo wysokie, drugie miejsce. Zdaniem tych uczonych tylko śmierć współmałżonka jest bardziej traumatycznym przeżyciem. Zatem naturalne jest, że wiele osób zaraz po orzeczeniu przez sąd rozwodu, szuka sposobu na odreagowanie. Jakie są najpopularniejsze metody pozbycia się stresu stosowane przez kobiety?

Czas

Wielu psychologów przyznaje, że dla obojga partnerów często potrzebny jest czas, by otrząsnąć się z szoku porozwodowego i zaadaptować się do nowej sytuacji. Powoli odchodzą uczucia niepokoju, złości, poczucie odrzucenia, oraz niskiej wartości Coraz łatwiej osoby samotne znajdują swoje miejsce wśród otaczających ich ludzi, powraca też wiara w zdolność do założenia nowego, szczęśliwego związku.

Rozmowa

Psychologowie doradzają, by mieć w tej sytuacji wsparcie bliskich, przyjaciół, rodziny, a także osób, które same przez to przeszły. Kobiety, która silnie przeżyły rozwód najchętniej zamknęłyby się w czterech ścianach i nie odpowiadały na żadne telefony. To poważny błąd! Warto porozmawiać z przyjaciółką, który przeżyła coś podobnego. Takie rozmowy i przykłady innych osób pomagają zobaczyć, że ból mija, a życie układa się na nowo. Niekiedy potrzebna jest profesjonalna pomoc - rozmowa z psychoterapeutą o negatywnych uczuciach i o własnym udziale w całej tej sytuacji. Tłumienie w sobie tych emocji jest bardzo niezdrowe! Nierzadko prowadzi to do alkoholu albo stanów nerwicowych. W relacji terapeutycznej otrzymuje się niezbędne wsparcie, co jest bardzo ważne, bo rozwód często przeżywany jest jako osobista porażka.

Przyszłość, nie przeszłość!

Pierwsze dni po rozwodzie nie są odpowiednim czasem na wspominanie przeszłości. Lepiej zamknąć na kłódkę miłosne listy z okresu narzeczeństwa, schować na dno szuflady nieaktualny już akt małżeństwa i wynieść do wszystkie piwnicy prezenty, jakimi partner obdarowywał kobietę przez czas małżeństwa. Niektórzy proponują bardziej radykalne rozliczenie się z przeszłością – zniszczenie pamiątek, które prowokują tylko ból i łzy. Błyskawiczne odcięcie się od przyszłości dla niektórych bywa jedynym sposobem na odzyskanie emocjonalnej równowagi. Czasami pomocne są teatralne zabiegi, których znaczenie jest podobne – uwalniamy się od przeszłości. Przykład? Wypuszczanie balonu z nazwiskiem byłego męża, czy spalenie aktu ślubu i wspólnych zdjęć.

Nowy image na nowy początek

Wiele osób, które zakończyły właśnie długotrwały związek, ma bardzo niską samoocenę i nad wyraz krytyczne zdanie na temat swojego ciała. Rozwód powoduje, że możesz czuć się nieatrakcyjna i niechciana. A przecież wcale tak nie jest! Niektóre kobiety dopatrują się w tym wydarzeniu „nowego początku”. Psychologowie zajmujący się tym problemem zauważyli, że skuteczną formą otrząśnięcia się z negatywnych emocji, jakie przyniósł rozwód jest wprowadzenie drobnych, a czasami daleko idących zmian w swoim wizerunku. Co kobieta może w sobie zmienić? Czasami wystarcza wizyta u fryzjera i kosmetyczki. Nowa fryzura, nowy kolor włosów, do tego umiejętnie dobrany makijaż może skutecznie wzmocnić pewność siebie! Jeśli kobieta czuje się seksowna, często jest tak właśnie odbierana! Jako uzupełnienie nowego image, specjaliści proponują zmianę stylu ubierania się, zakup kilku nowych ubrań (najlepiej w ciepłych, żywych kolorach). Niektóre kobiety idą o krok dalej i zapisują się do szkoły tańca albo na kurs językowy. Zajęcia, które wymuszają współpracę w ramach grupy ułatwiają przełamywanie pierwszych lodów i nawiązanie nowych znajomości. Często kobiety po rozwodzie zapisują się na jogę albo jogging. To dobra metoda, gdyż jak uważają specjaliści aktywność fizyczna wzmacnia psychicznie, poprawia kondycję i samopoczucie, a do tego może być okazją do poznania ciekawych ludzi i nawiązania nowych znajomości

Spokojny weekend w SPA

Kobiety stres związany z rozwodem chętnie odreagowują w Spa albo w gospodarstwach agroturystycznych, gdzie organizuje się np. ciekawe kursy albo zajęcia rozwijające. Często panie po zakończeniu sprawy rozwodowej chcą przede wszystkim odpocząć. Na ich potrzeby już dawno odpowiedział rynek - niektóre firmy proponują rozwodnikom relaksujące wyjazdy do najlepszych Spa w Polsce, gdzie z dala od zgiełku miasta można się wyciszyć i z dystansu spojrzeć na nową rzeczywistość. Nie chcesz jechać sama? To nie problem – już za kilkaset złotych można zabrać najbliższe przyjaciółki (które pomagają w najcięższych chwilach) na kilkudniowy pobyt. Oprócz szerokiej gamy zabiegów kosmetycznych w takich Spa czekają zajęcia pozwalające odzyskać równowagę emocjonalną i dobre samopoczucie.

– Uczestniczki będą też mogły wziąć udział we wspólnych warsztatach teatralnych, podczas których rozwódka w przygotowanym spektaklu rozliczy swoje dotychczasowe życie – zachwala właścicielka jednego z takich obiektów.

źródło:agencjarozwodowa.pl/article/show/id=193

Sama pamiętam, że pierwsze co zrobiłam po rozwodzie to spotkałam się z koleżanką, wypłakałam się u niej w domu, a potem poszłyśmy na babski wieczór. Mnóstwo alkoholu, tańce do białego rana. Potem, kiedy miałam zły humor, wyciągałam przyjaciółki na zakupy, kupowałyśmy wtedy mnóstwo ciuchów... Może to było głupie, ale świetnie działało - człowiek zapominał o wszystkich problemach. Zaledwie ponad tydzień później "trafiło" mi się od życia - dostałam awans w korporacji i sporą podwyżkę. I teraz... jestem SZCZĘŚLIWA!

A jak Wasze wspomnienia tuż po rozprawie?

Pozdrawiam Was jesiennie,
Wasza Mirka

#2 Asiaczek

Asiaczek
  • Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 22 września 2010 - 18:08

to bardzo trudne a jeszcze trudniejsze jeśli się nie ma komu zwierzyć, ja nie miałam czasu na myślenie o uczuciach , musiałam się skupić na tym jak przetrwać za 100zł miesiąc z dwójką dzieci... nie było łatwo, ale najlepszym lekarstwem jest czas, teraz z perspektywy czasu zastanawiam się jak ja tego dokonałam , że jestem w tym miejscu znów szczęśliwa i zakochana :)))) najważniejsze to szukać pozytywnych stron i starać się wszystko załatwić w sposób kulturalny oczywiście jeśli się da normalnie rozmawiać z druga stroną <bezradny></span>
-STUK PUK? _?….to znowu ja _?….przyszłam Ci życzyć _?….MIŁEGO DNIA? POZDROWIONKA:))

#3 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 10 października 2010 - 19:12

ja po rozwodzie,nie miałam żadnych problemów,miałam przy sobie cały czas nowego partnera,rodzine i najważniejsza osobe córke dla której musiałam i chciałam żyć normalnie, a nie rozpaczać i martwic sie co dalej.nie miałam czasu na rozmyslanie bo pracowałam.tak wiec mój rozwód był szybki i juz poszedł w niepamięć.

#4 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 14 stycznia 2011 - 17:49

teraz rozwod juz nie spotyka sie z takim ostracyzmem spolecznym jak kiedys , wiec kobieta ma odrobine łatwiej by sie pozbierac.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#5 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 28 sierpnia 2013 - 14:22

teraz rozwod juz nie spotyka sie z takim ostracyzmem spolecznym jak kiedys , wiec kobieta ma odrobine łatwiej by sie pozbierac.

Smiem nawet twierdzić, ze z większym spotyka się kobieta, która zostaje z facetem po jego zdradzie...
"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#6 damania

damania
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 12:41

Jeżeli facet jest prawdziwą świnią to nie mam nic przeciwko rozwodom,ale denerwuje mnie to że ludzie po jednej kłótni biegną do sądu po pozew rozwodowy. Moja kuzynka po 2 latach ślubu stwierdziłą że już nie chce byc z mężem że sie z nim męczy itd. więc się rozwiedli - a teraz razem mieszkają ?!?! <bezradny></span>

#7 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 12:55

Jeżeli facet jest prawdziwą świnią to nie mam nic przeciwko rozwodą,ale denerwuje mnie to że ludzie po jednej kłutni biegną do sądu po pozew rozwodowy. Moja kuzynka po 2 latach ślubu stwierdziłą że już nie chce byc z mężem że sie z nim męczy itd. więc się rozwiedli - a teraz razem mieszkają ?!?! <bezradny></span>

o rany, niezły banał
Gdzie dojrzałósc takich par? :roll:
"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#8 damania

damania
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 29 sierpnia 2013 - 13:28

właśnie nie wiem, ale słyszę coraz częściej o takich przypadkach :/ i to jest straszne ;(

#9 Eresz

Eresz
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 08 września 2013 - 16:13

Jeżeli facet jest prawdziwą świnią to nie mam nic przeciwko rozwodą,ale denerwuje mnie to że ludzie po jednej kłutni biegną do sądu po pozew rozwodowy. Moja kuzynka po 2 latach ślubu stwierdziłą że już nie chce byc z mężem że sie z nim męczy itd. więc się rozwiedli - a teraz razem mieszkają ?!?! <bezradny></span>

o rany, niezły banał
Gdzie dojrzałósc takich par? :roll:

Dlatego, jakkolwiek kontrowersyjnie by to nie zabrzmiało (i konserwatywnie przy okazji) uważam, że możliwości rozwodów powinny być bardziej restrykcyjne. Inna sprawa, że to tylko wierzchołek góry lodowej. Przecież w związku chodzi też o przepracowywanie problemów, budowanie rodziny, jeśli ktoś liczy, że będą mu motylki latać przez kilkadziesiąt lat, tzn. że jest naprawdę niedojrzały.
Jeśli mówisz prawdę, nie musisz niczego pamiętać.

#10 tolanowacka

tolanowacka
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 19 września 2013 - 07:03

Zgadzam się z przedmówczynią - powinno się zaostrzyć przepisy rozwodowe, ale i też te, które umożliwiają zawarcie małżeństwa. MOże wtedy ludzie zaczną zachowywać się dojrzalej i nie będą się rozstawać po byle kłótni, jak to jest teraz ;/

#11 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 24 września 2013 - 07:23

tolanowacka, Ja myślę, ze u nas w Polsce te przepisy i tak są dosyć obostrzone. Wystarczy, że jedna ze stron nie będzie się na rozwód zgadzać, a ta druga strona nie otrzyma go przez ładnych kilka lat...
Nie jest tak we wszystkich krajach UE.

<ookk>