Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Nasze podejście do wiary i kościoła

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
782 odpowiedzi w tym temacie

#561 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 11:34

Ksiądz po rozmowie może stwierdzić,że przewodnik duchowy na chwile obecną nie jest potrzebny.

mi raczej napewno...tylko ze ja jakos nie mam odwagi ..
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#562 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 13:30

Dużo ludzi ma takie osoby duchowne,którym może powiedzieć wszystko.

nie chcę, żeby to źle zabrzmiało, ale ja nie mam ptrzeby szukać powiernika wśród kleru... mam taką osobę świecką, bardzo mi bliską, która służy mi za powiernika, a obcemu facetowi, który tak na prawdę wie o życiu połowę tego, co świeccy... to nie dla mnie. Ale, skoro komuś ma to pomóc, to czemu nie ;-) A spowiedź o której piszecie jest teraz bardzo popularna, szczególnie wśród młodzieży i księży pracujących z młodzieżą. Będąc na rekolekcjach maturalnych miałam okazję na taką "spowiedź" trafić. Rozmawiałam z księdzem ponad 1,5 godziny, wspominam rozmowę barzo miło, ale... to był ksiądz, który swego czasu bardzo mi pomógł niekoniecznie w sprawach duchowych, i wiem, że to typ z powołaniem i autentycznie lubi ludzi... Więc i ja do niego podeszłam inaczej niż do reszty nietoperków ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#563 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 15:50

ale ja nie mam ptrzeby szukać powiernika wśród kleru... mam taką osobę świecką, bardzo mi bliską, która służy mi za powiernika

Masz rację,powiernikiem może być nawet osoba świecka. ;-)

#564 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 19:06

który tak na prawdę wie o życiu połowę tego, co świeccy... to nie dla mnie.

co racja to racja dlatego ja bym z przewdonikiem duchowym pogadac bardziej chciała o sprawach wiary, religii. Niz o problemach dnia codziennego bo do tego mam meza i przyjaciołke.

#565 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 23:22

Przewodnicy duchowi są z reguły do duchowych spraw tak jak napisała viola
mają nam pomóc w pogłebianiu naszej wiary. Na pozostałę tematy równie dobrze można pogadać z koleżanką

201407101662.png

#566 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 09:10

Przewodnicy duchowi są z reguły do duchowych spraw tak jak napisała viola
mają nam pomóc w pogłebianiu naszej wiary.

To jest głównym celem. Ale często jest tak, że po pewnym czasie ta "znajomość" robi się bliższa i wtedy się po prostu rozmawia. Ja myślę, że nie można tak całkiem oddzielić tych spraw, o których się rozmawia z księdzem, od tych do rozmów z przyjaciółką. Trochę się zazębiają :-)

#567 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 09:51

Tylko ze... kilka przykładów... In vitro, aborcja, eutanazja, antykoncepcja, mieszkanie pod jednym dachem bez ślubu... czy to nie są rzeczy dotyczące też duchowości? A czy nie zazębiają się z życiem codziennym? Nie da się oddzielić życia codziennego od kwestii "duchowych" ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#568 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 08 maja 2011 - 15:31

Tylko ze... kilka przykładów... In vitro, aborcja, eutanazja, antykoncepcja, mieszkanie pod jednym dachem bez ślubu... czy to nie są rzeczy dotyczące też duchowości? A czy nie zazębiają się z życiem codziennym? Nie da się oddzielić życia codziennego od kwestii "duchowych"

pewnie , ze tak ; taki ppwiernik duchowy moze wytłumaczyc dlaczego te rzeczy kosciól potepia , ale nie zmusi do przestrzegania.
ja ma wraznie , ze wiele zakazów , któe wprowadza kosciol nie jest tłumaczone owieczkom , tylko nie wolno i tyle. :-/
wiele osób ma jakies dylematy natury moralnej i mysle ,z e taki powirnik duchowy moze byc przydatny. tylko trezba trafic na odpowiedniego czlowieka .
wiadomo, ze mnóstwo spraw zycia codziennego jest do przegadania raczej z przyjacielem , bo tu potrzebne jest zaufanie budowane przez dłuzszy czas.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#569 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 19 stycznia 2012 - 22:51

co to za rodzina bez dzieci? jak nie ma dzieci to nie ma rodziny."

aham to Ci co nie mogą mieć nigdy to nie są rodzina... no ciekawe podejście :)
To nie prawda i tyle. Rodzina może być nawet 2 osobwa plus pies czy kot...Zawsze to rodzina.

[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: 2012-01-20, 18:56 ]
dyskusja przeniesiona z tematu: kiedy-czas-na-dziecko-vt37,420.htm#551644

#570 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 05:43

co to za rodzina bez dzieci? jak nie ma dzieci to nie ma rodziny."

Taki tekst usłyszałam u mnie w kościele na kazaniu na mszy dla dzieci (na takie chodziłam :-> )

#571 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 08:01

Taki tekst usłyszałam u mnie w kościele na kazaniu na mszy dla dzieci

:-/
a ile razy ja słyszalam na koledzie : to kiedy dziecko ? bo jestescie malzenstwem, rodzina musi byc pełna, tak Bog chce itp....
To było przykre. Szczegolnie ze bardzo pragnelismy dziecka tylko ze musielismy poczekac.

#572 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 08:31

a ile razy ja słyszalam na koledzie : to kiedy dziecko ? bo jestescie malzenstwem, rodzina musi byc pełna, tak Bog chce itp....

Norma, my to mamy za każdym razem jak jest kolęda. A za tydzień u nas ksiądż chodzi, pytanie z czym wyskoczy tym razem.... Raz tylko usłyszeliśmy - pomodlimy się za Was. W tamtym roku było: ile tu u Was w bloku dzieci.... a wy kiedy?? fakt u nas na każdym piętrze to co najmniej 1 niemowlak + 2-3 latki i starsze....

#573 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 08:38

a wy kiedy??

a co to kogoś obchodzi?
Jak można się tak bezczelnie wtrącać w czyjeś życie prywatne (intymne) :evil:

#574 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 09:30

ile tu u Was w bloku dzieci.... a wy kiedy?

księża są coraz bardziej bezczelni.
gdybym coś takiego usłyszała powołałabym się na te ich zasady wiary i tak zwanego życia społecznego opartego na wierze i uświadomiła ich, że mówiąc w ten sposób sami je łamią.

#575 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 09:38

Natalka, dlatego czekam jak będzie w tym roku, jak wyskoczy z jakims tekstem o dziecko to pokażę mu drzwi.

#576 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 09:51

Ja gdybym usłyszała takie coś od księdza albo od któregoś człowieka który by to powiedział w sposób chamski ...to odpowiedź byłaby taka że nigdy więcej nikt by mnie o to nie zapytał... co to ludzi interesuje to jest sprawa tylko i wyłącznie nasza ...

#577 Jasminka

Jasminka
  • Użytkownik
  • 1 022 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 12:18

dlatego czekam jak będzie w tym roku, jak wyskoczy z jakims tekstem o dziecko to pokażę mu drzwi.

ja bym to zrobiła już poprzednim razem.
Nie do pomyślenia, żeby jakiś obcy facet mi się wtrącał w takie sprawy (powołując się na kogoś "u góry") :evil:
A potem jeszcze w mniejszych parafiach może by to rozniósł pomiędzy sąsiadami :-/

#578 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 12:32

To nie prawda i tyle. Rodzina może być nawet 2 osobwa plus pies czy kot...Zawsze to rodzina.

Zgodzę sie z Toba tylko w połowie.Bo patrząc ze strony religijnej to jednak Bóg obdarza nas potomstwem posługując się dwojgiem rodziców.I wówczas rodzice plus potomstwo tworzą rodzinę. :-) Co innego jak nie można mieć dzieci.
A patrząc z perspektywy ludzi malo wierzących to dla niektórych właśnie

Rodzina może być nawet 2 osobwa plus pies czy kot...Zawsze to rodzina.

.
Takie jest moje zdanie.

#579 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 12:43

Norma, my to mamy za każdym razem jak jest kolęda

ja mam jutro :-P

, jak wyskoczy z jakims tekstem o dziecko to pokażę mu drzwi.

...to odpowiedź byłaby taka że nigdy więcej nikt by mnie o to nie zapytał..

a mnie sie wydaje ze wiele osob tak mowi...co by to nie zrobiło, nie powiedziało. A jednak sie miliczy.
Ja mowiłam zawsze : bedzie dziecko jak Bog da. :mrgreen: Bo wkoncu tak ksieza gadaja prawda ? ze to wola Boga itp. No i juz mi nic nie powiedział. Ale wyprosic bym nie wyprosiła. Chyba ze byloby to zachowanie ponizej poziomu , karygodne, itp Takie pytania sa bezszczelne ale mozna znalesc na to inna odpowiedz.

Ja sie wogole zastawiam coraz bardziej nad sensem koledy :roll: ( i ta kontrola w czasie jej trawania ) ale to juz inny temat.

#580 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 20 stycznia 2012 - 12:49

Sajuri wspomnialaś w innym temacie o sensie kolendy.Ja jestem tego zdania,że bez względu jaki byłby ksiądz chodzący po kolędzie(upierdliwy,marudny,czy wścibski,chociaż nigdy na takich nie trafiłam),to zawsze mam świadomość tego,że jednak przyjmuję Boga w swoim domu,który jest nie widoczny.Ale czuję go duchowo.
Dla mnie taki jest sens kolędy.