Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ciąża a opalanie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 22 czerwca 2010 - 22:17

Niedługo wakacje, w związku z czym pewnie wiele z nas wyjedzie na urlop :) Przy pięknej pogodzie (a zapowiadają upalne lato) wcale nie mam ochoty siedzieć cały czas pod parasolem, albo wręcz nie zbliżać się do plaży ;) Warto poznać kilka zasad jeśli chodzi o opalanie w ciąży:

Zbliża się okres urlopów i każda przyszła mama chciałaby na miękkiej trawce nad brzegiem jeziorka czy w innym malowniczym miejscu zażyć chwili spokoju i wystawić brzuszek na słoneczko. Ale czy to jest bezpieczne?

Każda ciąża przebiega w inny sposób i to czy można zażywać kąpieli słonecznych najlepiej skonsultować z lekarzem. Oczywiście zawsze można przebywać na Słońcu. Trzeba tylko ustalić intensywność i czas jaki jest dla danej kobiety odpowiedni.

Przyszłe mamy nie powinny sobie odmawiać kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wpływają na zwiększenie wytwarzania witaminy D która odpowiada za prawidłowy rozwój kości i zębów. Zapobiegają również krzywicy, osteoporozie i polepszają wchałanianie wapnia i fosforu w układzie trawiennym. Dla maluszka w łonie mamy promienie słoneczne są bardzo zdrowe. Jak więc widać spacery w piękne słoneczne dni dobrze wpływają na rozwój organizmu nie tylko mamy ale również jej dziecka. Szczególnie ważny jest okres pierwszych 3 miesięcy kiedy kształtuje się i wzmacnia układ kostny płodu. Promienie słoneczne zwiększają również wydzielanie endorfin. Endorfiny to tak zwany hormon szczęścia. Zapewnia on dobre samopoczucie. A szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.

Jednak ze słońca należy korzystać we właściwy sposób. Zbyt duży nadmiar promieniowania słonecznego może zaszkodzić maluszkowi. Zbyt duża dawka promieni słonecznych może powodować alergie i przebarwienia skóry. Skóra zbyt szybko się wysusza i mogą pojawić się miejscowe pęknięcia naczyń krwionośnych. Nadmienić też trzeba, że zbyt mocno nagrzany brzuszek przewodzi ciepło do wód płodowych i to samo gorąco które odczuwa mama odczuwa również jej dziecko a to może doprowadzic do skurczy macicy lub krwawienia z dróg rodnych

Aby zażywać kąpieli słonecznych we właściwy sposób i z odpowiednim umiarem tak aby było to zdrowe dla organizmu kobieta powinna przestrzegać kilku podstawowych zasad:

* Nie można na słońcu przebywać zbyt długo
* Nie wolno przegrzać organizmu
* Należy stosować właściwe kremy ochronne z filtrami UV
* Dobrze natłuszczać skórę przed wyjściem z domu
* Zakładaj okulary przeciwsłoneczne i coś na głowę
* Warto ochładzać się w wodzie jeśli istnieje taka możliwość
* Należy pić dużo wody

źródło: portal twoja-ciaza

#2 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 17:49

Mam obawy co do opalania nawet jak kilka minut leże na słoneczku(nie mówię tutaj o upale) i mam zakryty brzuch mam schizę , że młody mi się usmaży w brzuchu
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#3 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 06:22

calineczka, ja też bym się bała, choć pewnie chwila na słoneczku to nic strasznego ;-)
Zastanawia mnie tylko co maja w głowie babki, które z widoczną już ciążą chodza na solarium (a spotykam czasem takie :roll: )
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 10:51

chwila na słoneczku to nic strasznego

dlatego na taką chwileczke sobie pozwalam dla lepszego samopoczucia ale stale kontroluje czy brzuch nie jest nagrzany <bezradny></span> po prostu mam takie obawy

Zastanawia mnie tylko co maja w głowie babki, które z widoczną już ciążą chodza na solarium

jak dla mnie totalna głupota zaliczane z tej samej kategorii co palenie i picie alkoholu strach pomyslec co to maleństwo tam przezywa :roll:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 anka1705

anka1705
  • Użytkownik
  • 2 490 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 11:29

Zastanawia mnie tylko co maja w głowie babki, które z widoczną już ciążą chodza na solarium (a spotykam czasem takie :roll: )

o matko :shock:
Ja nigdy się nie spotkałam z takim widokiem :shock: ale ja będąc w ciąży na pewno nie będę chodziła na solarium :!: :shock:

Co do opalania na słońcu, moja przyjaciółka, która nigdy nie miała problemu z opalaniem (skóra podatna) jak była w ciąży musiała wręcz unikać słońca. W momencie wyskakiwały jej krostki i robiło się jej słabo.

Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..

Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas

#6 apc-Cosmetics

apc-Cosmetics
  • Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 09 października 2012 - 15:03

jeżeli kobieta w ciżąy będzie podchodziła do opalania z głową, tj przestrzegała własnie tych zasad i o ile ciążą nie jest zagrożona to myślę, że nie ma żadnych przeciwwskazań do tego żeby wychodziła na słonce na te kilkanaście, kilkadziesiąt minut codziennie.

#7 Jadźka

Jadźka
  • Użytkownik
  • 167 postów

Napisano 11 października 2012 - 10:15

Solarium nigdy - ale jak byłam w ciąży i chciałam wyjechać na wakacje, lekarz powiedział, że śmiało mogę się opalać tylko na brzuch duży filtr. Zresztą zalecał w ogóle 30 i wzwyż na całe ciało.
"Ludzkość to my, czy nam się to podoba czy nie" - Samuel Beckett

#8 ewelina82

ewelina82
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 11 października 2012 - 13:51

Ja też w tym okresie solarium bym wyeliminowała!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

#9 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 sierpnia 2013 - 17:33

jak tam ciezarowecki bylo opalanie czy cien ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#10 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 17:57

Ja kilka razy się opalałam, ale na początku lata. Nie wyleguje się z reguły na słońcu godzinami, wiec nie sądzę, aby mogło to mieć jakikolwiek wpływ. Na obozie (w lipcu) już z zakrytym brzuszkiem chodziłam, ale to ze względu bardziej na to, żeby nie paradować tak przed dziećmi, bo już było trochę widać

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#11 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 24 sierpnia 2013 - 18:02

żeby nie paradować tak przed dziećmi,

mnie osobiscie nie razi goly ciazowy brzuszek ;) chyba ze na miescie to faktycznie. Ale na plazy czemu nie ;)
co co opalania. Ja sie nie opalałam ale ja tez rodzilam w maju :)
A ze byc opalona nie ma dla mnie znaczenia - to pewnie bym sie nie opala
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#12 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:24

to pewnie w duzej mierze chodzi by temperatura ciala i cisnienie od nadmiaru slońca sie nie pojawilo.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#13 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:28

to pewnie w duzej mierze chodzi by temperatura ciala i cisnienie od nadmiaru slońca sie nie pojawilo.

Plus różnorakiego rodzaju przebarwienia, o które przy takiej ilości hormonów nie trudno ;-)

#14 ania.kot

ania.kot
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 29 maja 2017 - 10:51

Słyszałam że jeśli się opala w ciąży to mogą pojawić się jakieś przebarwienia na skórze ale nie wiem czy to prawda.

... reklama ...