Zbliża się okres urlopów i każda przyszła mama chciałaby na miękkiej trawce nad brzegiem jeziorka czy w innym malowniczym miejscu zażyć chwili spokoju i wystawić brzuszek na słoneczko. Ale czy to jest bezpieczne?
Każda ciąża przebiega w inny sposób i to czy można zażywać kąpieli słonecznych najlepiej skonsultować z lekarzem. Oczywiście zawsze można przebywać na Słońcu. Trzeba tylko ustalić intensywność i czas jaki jest dla danej kobiety odpowiedni.
Przyszłe mamy nie powinny sobie odmawiać kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wpływają na zwiększenie wytwarzania witaminy D która odpowiada za prawidłowy rozwój kości i zębów. Zapobiegają również krzywicy, osteoporozie i polepszają wchałanianie wapnia i fosforu w układzie trawiennym. Dla maluszka w łonie mamy promienie słoneczne są bardzo zdrowe. Jak więc widać spacery w piękne słoneczne dni dobrze wpływają na rozwój organizmu nie tylko mamy ale również jej dziecka. Szczególnie ważny jest okres pierwszych 3 miesięcy kiedy kształtuje się i wzmacnia układ kostny płodu. Promienie słoneczne zwiększają również wydzielanie endorfin. Endorfiny to tak zwany hormon szczęścia. Zapewnia on dobre samopoczucie. A szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko.
Jednak ze słońca należy korzystać we właściwy sposób. Zbyt duży nadmiar promieniowania słonecznego może zaszkodzić maluszkowi. Zbyt duża dawka promieni słonecznych może powodować alergie i przebarwienia skóry. Skóra zbyt szybko się wysusza i mogą pojawić się miejscowe pęknięcia naczyń krwionośnych. Nadmienić też trzeba, że zbyt mocno nagrzany brzuszek przewodzi ciepło do wód płodowych i to samo gorąco które odczuwa mama odczuwa również jej dziecko a to może doprowadzic do skurczy macicy lub krwawienia z dróg rodnych
Aby zażywać kąpieli słonecznych we właściwy sposób i z odpowiednim umiarem tak aby było to zdrowe dla organizmu kobieta powinna przestrzegać kilku podstawowych zasad:
* Nie można na słońcu przebywać zbyt długo
* Nie wolno przegrzać organizmu
* Należy stosować właściwe kremy ochronne z filtrami UV
* Dobrze natłuszczać skórę przed wyjściem z domu
* Zakładaj okulary przeciwsłoneczne i coś na głowę
* Warto ochładzać się w wodzie jeśli istnieje taka możliwość
* Należy pić dużo wody
źródło: portal twoja-ciaza
Ciąża a opalanie
Napisano 22 czerwca 2010 - 22:17
Napisano 24 czerwca 2010 - 10:51
dlatego na taką chwileczke sobie pozwalam dla lepszego samopoczucia ale stale kontroluje czy brzuch nie jest nagrzanychwila na słoneczku to nic strasznego
jak dla mnie totalna głupota zaliczane z tej samej kategorii co palenie i picie alkoholu strach pomyslec co to maleństwo tam przezywaZastanawia mnie tylko co maja w głowie babki, które z widoczną już ciążą chodza na solarium
Napisano 24 czerwca 2010 - 11:29
o matkoZastanawia mnie tylko co maja w głowie babki, które z widoczną już ciążą chodza na solarium (a spotykam czasem takie
)
Ja nigdy się nie spotkałam z takim widokiem
Co do opalania na słońcu, moja przyjaciółka, która nigdy nie miała problemu z opalaniem (skóra podatna) jak była w ciąży musiała wręcz unikać słońca. W momencie wyskakiwały jej krostki i robiło się jej słabo.
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..
Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas
Napisano 09 października 2012 - 15:03
Napisano 11 października 2012 - 10:15
Napisano 11 października 2012 - 13:51
Napisano 20 sierpnia 2013 - 17:33
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 24 sierpnia 2013 - 17:57
Napisano 24 sierpnia 2013 - 18:02
mnie osobiscie nie razi goly ciazowy brzuszekżeby nie paradować tak przed dziećmi,
co co opalania. Ja sie nie opalałam ale ja tez rodzilam w maju
A ze byc opalona nie ma dla mnie znaczenia - to pewnie bym sie nie opala
Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:24
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 25 sierpnia 2013 - 20:28
to pewnie w duzej mierze chodzi by temperatura ciala i cisnienie od nadmiaru slońca sie nie pojawilo.
Plus różnorakiego rodzaju przebarwienia, o które przy takiej ilości hormonów nie trudno
Napisano 29 maja 2017 - 10:51
Słyszałam że jeśli się opala w ciąży to mogą pojawić się jakieś przebarwienia na skórze ale nie wiem czy to prawda.
... reklama ...