Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ile czasu dla dzieci przed tv

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#1 ofelianna

ofelianna
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 20 czerwca 2010 - 16:37

Ile czasu dziennie Wasze dzieci oglądają telewizji - bajek i róznych innych programów ? Wprowadzacie jakąś kontrole ?

#2 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 18:28

kiedys jak byłam w poradni psychologiczno-pedagogicznej to wisiła rozpiska ze do 5 roku zycia telewizja dzecku nie jst potrzebna , a nawet jest niewskazana , bo tam jest tak kolorowo, takw szytko sie szybko dzieje a w zyciu tak nie jest. moze spowalniac rozwój . dzieciom starszym nie potrzeba wiecej niz bajka czy dwie dziennie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#3 misza25

misza25
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 13:07

Lekarze twierdzą ze absolutnym maksimum dziecka przed lelewizorem to 2 godziny dziennie, jednak badania pokazały, że wciąż wiele maluchów przekracza ten limit.
Dołączona grafika

#4 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 24 września 2010 - 19:52

moja córcia spędza przed tv jakies 2 godzinki dziennie.
reszte dnia poświęcamy na wspólna zabawe i spacery:)

#5 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 25 września 2010 - 09:27

kiedys jak byłam w poradni psychologiczno-pedagogicznej to wisiła rozpiska ze do 5 roku zycia telewizja dzecku nie jst potrzebna , a nawet jest niewskazana

dokładnie:)
podobnie zreszta jak słodycze
ja jako dziecko spedzalam tylko 20 minut przed tv ??
czyli wieczorynka i spać:)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#6 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 26 września 2010 - 10:03

Mój syn przed Tv spędza 2 godziny dziennie.Czasami 3,ale to z przerwą na zabawę.A jak jest ciepło to jeszcze mniej,trudno zagonić do domu z dworu. :-)

#7 wkręt

wkręt
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 07 października 2010 - 20:56

Mój syn ogląda telewizję godzinę dziennie, ale ma za to własnego pilota:) reklama ma taki gadżet w swojej ofercie. Dla dziecka to super prezent bo przecież kto ma pilota ten ma władzę:)

#8 zapalarka

zapalarka
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28 października 2010 - 21:13

mój synek przed telewizorem siedzi i pstryka pilotem, fascynuje go to że zmienia się kanał:) właśnie zastanawiam się nad zakupem pilota dla dzieci, tylko nie wiem czy on się sprawdza!! Może wiecie jak to jest z tym pilotem w eNce??

#9 MrsSmith

MrsSmith
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 29 października 2010 - 21:34

Moje synczycho przed telewizorem ostatnio wogóle nie siedzi, choć czasem mu się zdarza, kiedy jest chory, to ogląda bajki z nudów, tylko wtedy mogę go zagonić do łóżka, bo choróbsko trzeba wyleżeć.

#10 bubba

bubba
  • Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 01 czerwca 2011 - 19:51

Moja córka w ogóle nie ogląda TV. Staram się inaczej organizować jej czas, bo wiem że jak dziecko się przyzwyczai to telewizja jest najlepszym sposobem na nudę. Zamieniamy tę wątpliwą rozrywkę na czytanie bajek, albo opowiadanie historyjek, bo w tym czasie mogę coś np. ugotować :).

#11 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 06:39

Zuzia ogląda dziennie parę bajek. W sumie tak z godzinkę, ale nie, że cały czas (w porywach do dwóch godzin czasami - jeśli mam masę roboty a niczym innym nie da się jej zająć). Czasem potańczy przy Vivie (zauważyłam, że szczególnie podoba jej się Rihanna, Shakira i Alexis Jordan :lol: ), ale wolę puszczać jej radio lub Winampa :mrgreen:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#12 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 12:01

ja sie zastanawiam czy nie za duzo u nas tv

Znaczy rano wlaczam swoj serial , tj ogladam na kompie np . Przepis ;) 

Pozniej leci DDTVN - ale to tez nie zawsze, bo jak gdzie jade to nie ogladamy. no idziemy na spacer dopoludnia jak w miare pogoda jest, wiec w sumie leci z 2h albo mniej.

I tyle. Pozniej tylko muzyka z radia. O 18 godzinie maz wlacza panorame. 

Nie ejst tak ze mala ciagle sie wgapia w tv ale jednak zerka;/ noi te reklamy.

Plus wlaczam jej na kompie pisoenki - w sumie 10 minut trwaja.

Nie wiem czy to nie za duzo. z czegos chyba powinnam zrezygnowac. 

#13 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 12:56

@Sajuri wszystko to kwestia indywidualnego podejścia.

Jeśli uważasz, że za dużo, ogranicz trochę.

Moim zdaniem wszystko jest ok. Zupełnie przed tv nie da się ustrzec w dzisiejszych czasach.

Niektórzy włączają bajki na kilka godzin i się cieszą, że dziecko maja "z głowy" , u Ciebie tak nie jest.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#14 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 listopada 2013 - 13:19

Sajuri zgadzam się z halynka dobrze radzi  :mrgreen: Nasze dzieci jedynie rano oglądają tv i później dopiero wieczorem wieczorynkę ogólnie to czasz z dziewczynkami spędzam , na zabawach chodzimy sobie na spacery jak jest pogoda ..  :-)

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#15 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 13:24

później dopiero wieczorem wieczorynkę

Przecież wieczorynki już nie ma? <hmm>

@Sajuri ja uważam, że Twoja Mala przecież nie ogląda z Tobą seriali czy Panoramy czy telewizji śniadaniowej- jak zerknie nawet, to trudno to nazwać oglądaniem ;-)

#16 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 13:33

@Marzycielka24 serial akurat oglada :-) siedzi w swoim foteliku i patrzy;)  

Ale DDTVN zerka. Nie chce popasc w jakas paranoje, bo wkoncu nie leci ta tv caly dzien. Ale tez nie chce przesadzac aby malej nie zaszkodzic.Chba obejrzenie serialu przeniose na wieczor, gdy mala bawi sie z  tata 

Niektórzy włączają bajki na kilka godzin i się cieszą, że dziecko maja "z głowy" , u Ciebie tak nie jest.

no nie, nie ma. Poswiecam czas dziecku, bawie sie znia. Ale przyznam, czasem wlacze jej te piosenki na  YT :oops:  ( czyli tak z 10 minut ) aby przez chwile zlapac oddech. Albo zjesc spokojnie posilek. czy zrobic cos w domu - np.cos w kuchni, bo inaczej mala zawisnie mi na nodze.

rzecież wieczorynki już nie ma?

ale oni nie przeniesli przypadkiem tych wieczorynek na inny kanal ??

Użytkownik Sajuri edytował ten post 07 listopada 2013 - 13:34

#17 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 07 listopada 2013 - 22:45

ale oni nie przeniesli przypadkiem tych wieczorynek na inny kanal ??

Nie przenieśli, ale cały czas chyba na jakimś kanale tvp (Polonia albo jakiś taki regionalny) leciały bajki w podobnej godzinie. Poza tym są jeszcze bajki na kanałach tematycznych, które można puścić przed snem i też jest 'wieczorynka'.

Nie chce popasc w jakas paranoje, bo wkoncu nie leci ta tv caly dzien.

To nie popadaj, moim zdaniem nie ma powodów do zmartwień

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#18 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 listopada 2013 - 09:52

hymm Tv i komuter bo oglądanie bajek i teledysków tezzaliczamy do tv? Bo on jeszcze nie gra w gry :P

Nie nazwałam bym tego "Złem". Tomek spędza troche czasu, bo lubi, zreszto ja tez lubie. Uczy się piosenek, wierszyków dla dzieci, zreszto razem sie uczymy, słowka po angielsku sie przewijają czasto uczy sie liczyc z misiam i układów tanecznych. No i czasami jest po prostu "swiety spokój"

Ale w przedszkolu nie ma tv, wiec to dobre :D

Love Love Love

#19 Rookla78

Rookla78
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 11:15

Wprowadziłąm zasadę godziny dziennie przed TV i godzinę dziennie przed laptopem - mała się buntuje ale uważam że to aż za dużo. Jest wiele innych rozrywek z większym pożytkiem dla rozwoju dziecka a aktualne bajki średnio mi się podobają.

#20 Rosemary

Rosemary
  • Użytkownik
  • 92 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 12:56

Ha , zależy jaki wiek, do 2 godz dziennie bajke softowych - odpowiednich do wieku to tak, co innego jak dziecko chorę, ja  wtesy nie patrzę na limity, bo ono i tak nie da rady robić nic innego tylkoi leżeć (a uwagę fajnymi bajkami można odciągnąć od choroby choć trochę)