Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ile czasu dla dzieci przed tv

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#41 amanda_lezak

amanda_lezak
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 12:40

A co myślicie o włączaniu bajek dzieciaczkom po angielsku? W sumie i tak niewiele jeszcze rozumieją a mogą się osłuchiwać już z językiem, prawda?

#42 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 21 grudnia 2014 - 22:31

A co myślicie o włączaniu bajek dzieciaczkom po angielsku? W sumie i tak niewiele jeszcze rozumieją a mogą się osłuchiwać już z językiem, prawda?

Myślę, że to dobry pomysł. Dzieci chłoną w tym wieku jak gąbka. Pewnie sama będę to praktykować i puszczać dzieciom bajki po angielsku.

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#43 monika088

monika088
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 02 lutego 2015 - 10:46

Myślę, że to dobry pomysł. Dzieci chłoną w tym wieku jak gąbka. Pewnie sama będę to praktykować i puszczać dzieciom bajki po angielsku.

moja córka często ogląda po angielsku i zauważyłam, że to lubi. Jesli chodzi o czas to pół godziny max godzina

#44 Sofiaa

Sofiaa
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 20 lutego 2015 - 13:22

1-2h dziennie wystarczą.

#45 Cobi

Cobi
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 19 marca 2015 - 08:33

Dużo zależy od tego ile dziecko ma lat i czy ogląda same bajki, czy może np Discovery lub National Geographic. Pomysł z bajkami po angielsku bardzo dobry. Dziecko zawsze się osłucha.

#46 koala

koala
  • Użytkownik
  • 101 postów

Napisano 15 kwietnia 2015 - 20:02

U nas góra 2 godziny przed telewizorem:) No chyba że pada i szaro za oknem to z 3 h około :)

#47 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 16 kwietnia 2015 - 08:23

My odkąd Synal skończył rok całe dnie nie włączaliśmy tv. OD jakichś 2 tygodnie zaczęłiśmy właczać wieczorem jak już Mały na spanie jest szykowany albo w niedzielę gdy we trójkę czas spędzamy to wtedy włączymy w ciągu dnia. Tak to nie. Był czas, że jak tv właczaliśmy i później wyłączali to Synal się darł bo chce pilota i tv włączyć. Był po prostu szał, jakby szybko się uzależniał. odkąd tv prawie wcale nie ma to jest spokój. Nie reaguje płaczem na wyłączenie. Dyscyplina jakaś musi być :-P

Użytkownik Anonimka edytował ten post 16 kwietnia 2015 - 08:24

#48 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 16 kwietnia 2015 - 12:25

U nas telewizor może być włączony, bo Synal wogóle się nim nie interesuje :-P

Natomiast jest użytkownikiem mojego telefonu komórkowego, tzn umie włączyć youtube i tam sobie wybiera na co ma dzisiaj ochotę :-P  i bajki, i piosenki, i po polsku, i po angielsku - repertuar przeróżny.

Ogląda zawsze po przebudzeniu rano i w ciągu dnia, kiedy widzę, że już jest zmęczony i musi trochę odpocząć. Suma sumarum wyjdzie pewnie około 1h-2h

#49 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 16 kwietnia 2015 - 14:12

Synal wogóle się nim nie interesuje :-P

U mnie raczej też ,ale czasem  zacciekawi go jakas reklama, bajek w tv nie lubi.

Natomiast piosenki z youtuba muszą być rano, i to potrafi wybrzydzać. Teraz na topie kaczka dziwaczka i puszek okruszek :lol:

Rano mu podłącze laptopa do tv i slucha piosenek no i lubi czasem poogladac teletubisie. Nawet spiewa "lala,po" jak coś przeskrobie mówi "Oo" i hejoo

ja mam wtedy czas na ogarniecie siebie ,coś tam zawsze poskladam. Wychodzi jakies 1godz.

Telewizor czescciej jest włączony,bo ja cos ogladam ,ale on nie zwraca uwagi za bardzo

iv09i09kftvt0mdm.png

#50 Zuzanna85

Zuzanna85
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 17 kwietnia 2015 - 09:55

Staram się żeby moje dziecko maksymalnie 40-1h dziennie miało możliwość obejrzenia bajek ale ostatnio miałam dużo więcej zleceń i niestety przestałam skrupulatnie przez tydzień pilnować czasu przed ekranem. Efekt: dziecko zrobiło się złośliwe i mniej mnie słucha...

Odnośnie tematu samej telewizji. Córka od jakiegoś czasu nagminnie mnie pyta jak to się dzieje, że w brzuchu rośnie dziecko (ma niespełna 5 lat), jedynym pomysłem na to mam obejrzenie z nią filmu "I kto to mówi", bo tam jest to wszystko pokazane w zabawny sposób, myslicie, że moge tak zrobić? Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie ?

Pozdrawiam.

#51 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 17 kwietnia 2015 - 11:42

Naprawdę tak skrupulatnie to wyliczacie? Do głowy by mi nie przyszło :lol: Ale ja wyrodna matka jestem ;-)

Jednego dnia ogląda więcej, drugiego mniej, bynajmniej nie zauważyłam opóźnienia w rozwoju, jest grzeczna, umie czytać i pisać, ma mega wyobraźnie. A dyscypliny akurat pilnuje w innych dzidzinach jej życia ;-)

I mimo, że tego czasu nie pilnuję- wyobraźcie sobie, że dziecko nawet jak mu pozwolić i tak 12 godzin przed TV wam nie spędzi, bo jak owoc nie jest zakazany to szybko nudzi ;-)

#52 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 17 kwietnia 2015 - 11:48

I mimo, że tego czasu nie pilnuję- wyobraźcie sobie, że dziecko nawet jak mu pozwolić i tak 12 godzin przed TV wam nie spędzi, bo jak owoc nie jest zakazany to szybko nudzi ;-)

W sumie racja. No ale jak napisałam wyżej- Synek bardzo szybko się uzależniał. Widać to było po Jego zachowaniu. Do tego nie rozumiał, że trzeba z daleka od tv więc wolałam sobie oszczędzić wizyt u okulisty ;) Teraz rozumie, ze ma się odsunąć od telewizora.

#53 Słodki_Wawel

Słodki_Wawel
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 27 kwietnia 2015 - 01:37

Ja nie mówię nie dla telewizji czy tablecie swojemu dziecku ale zawsze kontroluje jakiego typu bajki czy filmy ogląda. Dla mnie maksimum to 1 h dziennie, wtedy mam trochę czasu dla siebie, czyli zazwyczaj sprzątanie mieszkania he he :)

#54 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 27 kwietnia 2015 - 08:26

W weekend włączyliśmy tv przy Małym. Byłam w szoku jak nawet nie zapłakał gdy wyłączyliśmy :-D Jednak nasza stanowczość co do tv wiele dała <ookk> Jestem z nas dumna ;-)

A i wie, że jak mówię "Odsuń się dalej" to albo siada przy ans na kanapie albo odsuwa się na bezpieczną odległość.

Tak czy inaczej i tak tv prawie wcale nie włączamy :P jedynie w weekend co by wiedzieć co się na świecie dzieje :P

#55 iwomen

iwomen
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 28 czerwca 2015 - 14:16

Jak najmniej. Zdecydowanie wolę wysłać dziecko np na takie zajęcia /link/ niż aby siedziało przed telewizorem i oglądało jakieś bzdury. Mnie zależy na tym aby dziecko poszerzało swoje horyzonty i się rozwijało

#56 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 05 lipca 2015 - 23:32

Jak najmniej. Zdecydowanie wolę wysłać dziecko np na takie zajęcia /link/ niż aby siedziało przed telewizorem i oglądało jakieś bzdury. Mnie zależy na tym aby dziecko poszerzało swoje horyzonty i się rozwijało

Jak najmniej, ale jednak wiadomo ;)

A radio - właczacie dzieciom stacje dla dzieci? 

"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#57 karola_karola

karola_karola
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 06 lipca 2015 - 06:43

Ja jestem zdania, że dzieci nie powinny oglądać telewizji, bo to je ogłupia. Ewentualnie, jak już będzie w wieku szkolnym, to maks godzina dziennie. Radio może być - pobudza wyobraźnię :)

#58 ancuś

ancuś
  • Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 16 września 2015 - 15:36

Radio zdecydowanie. Szczególnie stacje dla dzieci. Dzieci szybko podłapują teksty :)

Poza tym audycje dla dzieci tak jak to napisała Karola_Karola pobudzają wyobraźnię - zamiast podawać wszystko na tacy zmusza do myślenia i skupienia uwagi.

#59 blueberry_muffin

blueberry_muffin
  • Użytkownik
  • 79 postów

Napisano 09 października 2015 - 13:09

Radio jak najbardziej, ma w sobie coś magicznego :) ja sama jak bylam mala to bylam pewna ze w radiu siedza po ciemku ;) włączam glownie Polskie radio Dzieciom, bo jest bez reklam, a te w radiowej wersji są chyba najgorsze. Telewizora nie mamy już od jakiegoś czasu, ale internet to jak telewizja teraz, wiec jedna-dwie bajki dziennie jakieś krótkie przeważnie są :)

#60 kaczucha

kaczucha
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 11 października 2015 - 19:21

Moja 4 latka oglada max 30 min dziennie. Szkoda czasu na marnowanie go na bierne patrzenie w tv. Wole zeby sama dzialala. Radio jak najbardziej- rozwija wyobraznie dziecka, pobudza do myslenia.Tylko trzeba wybrac dobre radio...