Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ile czasu dla dzieci przed tv

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#21 Suzi

Suzi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 20 stycznia 2014 - 12:39

Wiadomo, że każda z nas chce jak najlepiej dla naszych pociech i najlepiej jakby dziecko w ogóle nie oglądało bajek, ale czasami jest to jedyna metoda by dziecko usiedziało w miejscu :) mój szkrab ma dopiero 9 miesięcy i strasznie go interesuje telewizja i bajki, ale w ciągu dnia włączam radio z muzyką klasyczną i tylko jak go chcę ubrać na spacer włączam bajki, wówczas raz dwa jest ubrany, bez żadnego marudzenia :)

#22 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 19:03

Zostawiłam małego z teściową na godzinkę, wracam, a on leży na kanapie przed telewizorem włączonym po czym słyszę: bo on lubi oglądać telewizor zauważyłam. Zamurowało mnie. Jak tak będziemy robić to na pewno będzie w przyszłości chciał bajek. Oczywiście tv wyłączyłam a mały powędrował do łóżeczka.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#23 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 23 stycznia 2014 - 19:27

Zostawiłam małego z teściową na godzinkę, wracam, a on leży na kanapie przed telewizorem włączonym po czym słyszę: bo on lubi oglądać telewizor zauważyłam.

Może teściowa chciała wygospodarować troszkę czasu tylko dla siebie. :mrgreen:

Jak tak będziemy robić to na pewno będzie w przyszłości chciał bajek.

E,tam wydaje mi sie ,że wszystko w ramach rozsądku.Te 15 minut na bajki (liczmy,że tyle przeznaczymy dla takiego malucha),nie powinno być problemem.Najważniejsze,by nie przesadzić. ;-)

#24 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 01:42

@viola dwutygodniowemu dziecku 15minut bajek? serio, serio?<lol> przecież to dziecko nawet jeszcze nie wie/nie rozumie co ogląda, patrzy w kierunek telewizora bo się kolory zmieniają, coś mu świeci i tyle. to lepiej w łóżeczku położyć i pozytywkę nad łóżeczkiem nakręcić <bezradny>

@halynka nie rozumiem po cholere mu go w ogóle włączyła <bezradny>

“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#25 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 09:03

@viola dwutygodniowemu dziecku 15minut bajek? serio, serio? przecież to dziecko nawet jeszcze nie wie/nie rozumie co ogląda, patrzy w kierunek telewizora bo się kolory zmieniają, coś mu świeci i tyle. to lepiej w łóżeczku położyć i pozytywkę nad łóżeczkiem nakręcić

To tym bardziej nie rozumiem o ,co halo,jeśli to taki maluszek.Właczyła TV,to włączyła.Nie widzę w tym nic złego.:)

#26 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 09:16

@halynka i pewnie teściowa nie rozumie, że źle zrobiła? Też bym była zła i zaraz sobie myślała, że zawsze jak zostawiam jej dziecko, to włącza mu tv.  :->

bo on lubi oglądać telewizor zauważyłam

:mrgreen:

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#27 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 24 stycznia 2014 - 17:16

Moje są juz teraz duże, więc trochę czasu im to zajmuje :D

Jak jest szkoła to 5 h dziennie ;)

#28 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 16:47

5 h dziennie

moim zdaniem bardzo dużo! szczerze mówiąc jestem w szoku! to przecież całe popołudnie po szkole! <szok>

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#29 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 19:12

to lepiej w łóżeczku położyć i pozytywkę nad łóżeczkiem nakręcić
zdecydowanie lepiej;) nie no  takie maluszki to blad aby przed tv....nie przesadzajmy.

Ja Emi czasem wlacze bajki - czyli to jakies 10minut. 

I leci codziennie dzien dobry tvn rano ( ale mala tylko zerknie czasem ) no i fakty pozniej. I to mam odczucie ze za duzo mimo ze to nie jest tak iz siedzi i oglada. Nie. Ona sie bawi, a czasem popatrz jak reklama leci

5 h dziennie
ale to tak bez przerwy?/

nie wiem ile jest takie max przed tv dla dziecka. Godzina ? 

Pamietam ze ja zawsze mialam rygorystycznie w tej sprawie...bajka i tyle.

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#30 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 25 stycznia 2014 - 19:49

bajka i tyle.

ja też, codziennie dobranocka 20-30 minut i w niedzielę jakiś film familijny koło 2 godzin

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#31 Lotta26

Lotta26

Lotta

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 05 marca 2014 - 22:50

Moje mają możliwość obejrzenie jednej długiej bajki (ok. 1,5 h) lub dwóch krótkich po 20 min. Częscto jest tak, że w związku z innymi obowiązkami nie starcza im czasu na bajkę na dobranoc, ale strasznej tragedii z tego powodu nie ma:)

#32 Gosiaczek1

Gosiaczek1
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 10 marca 2014 - 12:15

Moje maluszki siedzą po południu z godzinkę przy tv a później jedynie wieczorynka i do spania. Bywają dni, że nawet nie chcą oglądać bo mają zajęcie ale wieczorynkę zawsze z chęcią oglądają. Staram się aby spędzali czas bardziej aktywnie. 

#33 File07

File07
  • Zbanowani
  • 20 postów

Napisano 02 kwietnia 2014 - 21:15

Mój synek nie ma jeszcze roczku, ale bardzo cieszy się, kiedy w tv lecą bajki, które rozpoznaje,a najbardziej lubi piosenki na początku, w szczególności jak ja śpiewam z tv. Włączam tv tylko rano, jak idę się umyć, żeby nie marudkał. Później przez cały dzień w tle gra radio rmf, albo na kompie rmf baby. 

#34 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 19:45

Moja półroczna chrześniaczka uwielbia kanały muzyczne. Nie dlatego, że ogląda, ale lubi się pokiwać do rytmu. :-D

Mam nadzieję, że kiedyś, gdy będę miała dzieci, to uda mi się ograniczyć oglądanie telewizji do minimum. Tym bardziej, że sama rzadko patrzę. Obejrzenie dobranocki + filmu familijnego w weekend myślę, że wystarczy dziecku w wieku przedszkolnym.

Dla starszego dziecka fajnie jest zrobić coś w rodzaju kolorowych kuponików/naklejek na oglądanie telewizji. Jeden kuponik to np. pół godziny/godzina/półtorej godziny/dwie godziny (zależy jak chcemy) oglądania telewizji i codziennie dziecko dostaje taki kuponik do wykorzystania. Jesli np. ma kuponiki na godzinę, a w weekend leci film dwugodzinny, to musi się też zmotywować i "oszczędzić" w jednym dniu rezygnując z oglądania.

Myślę, że to dobry patent.

Dobrze jest też kontrolować co dziecko ogląda. Zważywszy na to, że reklamy piwa/prezerwatyw itp. przed 22;00 to teraz "norma", a niektóre bajki są przerażające...

Użytkownik Findmysky. edytował ten post 03 kwietnia 2014 - 19:50

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#35 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 03 kwietnia 2014 - 19:58

U nas bajka rano  i bajka wieczorem 

Z tym ze te bajeczki sa krotkie. Taki np Mis uszatek:)

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#36 Suzi

Suzi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 09 maja 2014 - 09:08

U nas rano i wieczorem godzinka, w ciągu dnia staram się w inny sposób zająć czas. Bawimy się klockami, chodzimy na warsztaty zabawowe, lub na plac zabaw. Telewizji nie za dużo, a jak to też nie byle co. Oglądamy bajki na minimini+ Tam mają bardzo fajne bajki, dziecko dużo może się z nich nauczyć, przekazują dobre wzorce do naśladowania i cieszy mnie to, że tam o 21 rybka idzie spać i nie ma problemu, by synek też poszedł spać. Naszą ulubioną bajką wieczorną jest Stacyjkowo, a rano oglądamy Słoniczkę Elę i Franklin i przyjaciele.

#37 Mizgut

Mizgut
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 26 czerwca 2014 - 12:52

Moje dzieci w ogóle nie oglądają TV. Czasem bajki na komputerze, ale głównie siedzą w książkach albo na dworze.

#38 Gokusia

Gokusia
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 27 czerwca 2014 - 09:13

Moje dzieci siedzą więcej czasu przed bajką. Nie wiem czy to dobrze czy źle ale ja często z nimi oglądam. lubię się położyć, one ze mną i wtedy razem mamy frajdę :) Ja mam trzech synów i naprawdę czasem ta bajka daje mi wybawienie bo mogę coś zrobić. Bliźniaki sobie dokuczają i czasem mają straszne pomysły a ja wiem jak siedzą i oglądają Clifforda to nic złego się nie stanie :) A sama bajeczka fajna, ukazuje fajne relacje między psem a jego właścicielem. Taka prawdziwa przyjaźń.

#39 Suzi

Suzi
  • Użytkownik
  • 102 postów

Napisano 27 czerwca 2014 - 17:43

A macie jakieś przykłady czego wasze dziecko nauczyło się z bajek? Mój synek chętniej myje rączki od kiedy obejrzał Ciekawskiego Georga i tam ta małpka walczyła z zarazkami i pokazała, że najlepiej się ich pozbyć myjąc rączki.

#40 Aldis

Aldis
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 20 grudnia 2014 - 10:19

U nas wyjdzie około 1,5 h. Ale w tym czasie są głównie bajki

Większość ludzi chciałaby mieć takich przyjaciół, jakimi sami być nie mogą