Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Alergia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#61 Mała

Mała
  • Użytkownik
  • 759 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 21:59

Madzia81, a to na czym polega to odczulanie?? to są jakieś zastrzyki ,tabletki czy co?? <co></span>

[ Dodano: 2008-11-17, 22:01 ]
A i jeszcze najważniejsze pytanie: czy to odczulanie coś daje??? <bezradny></span> :roll:

#62 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 12:50

Madzia81, a to na czym polega to odczulanie?? to są jakieś zastrzyki ,tabletki czy co??

to też zależy co lekarz przepisze ;-)
ale takie najbardziej popularne to są cotygodniowe szczepionki, które przyjmujesz przed okresem, w którym zaczyna dokuczać Ci alergia (ja zaczynam je zawsze w styczniu, bo przyjmujesz je ok. 3 miesięcy, a mi wszystkie objawy pojawiają się w okolicach kwietnia/maja) taka kuracja powinna być przeprowadzana przynajmniej 5 lat pod rząd (chyba, że wystąpi ciąża/karmienie piersią - wtedy jeden sezon przerwy). zastrzyki same w sobie nic nie bolą, tylko trochę uciążliwe jest to, ze jednak co tydzień musisz jechać do poradni i przyjąć ten zastrzyk. i czasem po nich boli trochę ręka.

czy to odczulanie coś daje??? <bezradny></span>

to też wszystko zależy od rodzaju i nasilenia alergii. mój doktorek twierdzi, że u mnie odczulanie da na pewno tyle, że nie powinna pojawić się u mnie astma (mam b. mocną alergię i było/jest takie zagrożenie). a teraz np. kiedy ze względu na ciążę musiałam odstawić wszystkie leki i byłam miesiąc temu na badaniach w poradni - lekarz stwierdził, że pomimo niebrania leków mam dobre wyniki i że jest to zasługa właśnie odczulania (jestem po 3 kuracjach)

tak więc na pewno warto się odczulać. ale nie oczekuj efektów i rewelacji zaraz po pierwszej kuracji, bo może to potrwać.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#63 Mała

Mała
  • Użytkownik
  • 759 postów

Napisano 18 listopada 2008 - 20:41

Madzia81, dziękuje Ci bardzo za odpowiedz <dziekujee></span> Też mam bardzo mocną alergie a co gorsza z roku na rok się nasila :-/ mam nadzieje że coś mi da to odczulanie.Tylko gorzej bedzie z tymi zastrzykami bo studiuję i nie dałabym rady co tydzien jeżdzić 150 km tylko na zastrzyk :-/ :-?

#64 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 19 listopada 2008 - 14:33

studiuję i nie dałabym rady co tydzien jeżdzić 150 km tylko na zastrzyk :-/ :-?

możesz przecież tak załatwić, żeby zastrzyki przyjmować w poradni w mieście, w którym studiujesz.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#65 songofthemoon

songofthemoon
  • Użytkownik
  • 99 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 09:16

jestem przykladem alergika ktory walczy z ta choroba dobre kilkanascie lat.wczoraj dowiedzialam sie ze przerodzilo sie mimo wszytsko w astme.alergia jest co raz czesciej bagatelizowana jako choroba cywilizacyjna a powiklania sa tragiczne
wszytsko jest fikcja ja rowniez

#66 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 09:22

Ojej... Kurcze współczuję :/
Mój M. też jest alergikiem, ale tak tego nie widać po nim, bo cały czas bierze leki. A jest uczulony na: kurz, pierze, sierść, orzechy, niektóre owoce i Bóg wie, co jeszcze...

#67 songofthemoon

songofthemoon
  • Użytkownik
  • 99 postów

Napisano 21 listopada 2008 - 10:18

nigdy ,przenigdy nie bagatelizujcie nawet najmniejszej alergii.mojego Ł. tez musze pilnowac bo sobie to olewa a wcale to nie jest smieszne:(
wszytsko jest fikcja ja rowniez

#68 kayen

kayen
  • Użytkownik
  • 870 postów

Napisano 26 listopada 2008 - 12:13

pierze

Ja też. Nie mogę spać na poduszkach z pierza. Dlatego zawsze jak gdzieś jadę na noc biorę ze sobą swoją poduszkę :->
Jeśli jest ci dobrze, dwa razy lepiej jest mi!

#69 Madzior86

Madzior86
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 07 sierpnia 2009 - 10:13

J też mam alergii całe mnóstwo. Najgorsze ze mam na...proszek do prania i np płyn do mycia naczyń. Zawsze mam po nich straszną wysypkę i kaszel. Ale ostatnio mama kupiła taką ściereczkę do mycia szkieł ( naczyń też) firmy REKLAMA i myjemy naczynia bez płynu:) i jestem aż zaskoczona ale tłuszcz też usuwa. Polecam wszystkim alergikom z problemami takimi jak moje :)

#70 murzynek333

murzynek333
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 14:19

ja tez walcze z alergia, jezeli chodzi o skorna to juz sobie poradzilam dzieki poscieli welnianej z wielblada:DD natomiast pokarmowa zostala;/ i pomidor i ziemniak i czekolada, juz nawet tabletki nie dzialaja;///

#71 nipsu

nipsu
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 21:32

biedactwo, ja bez czekoladki raz na jakiś czas wpadłabym w depresję ;)
a ta pościel naprawdę działa? bo byłam kiedyś na pokazie i jakoś mi się nie spodobała.

#72 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 11:50

dziewczyny czy jest możliwość żeby była uczulona na tabletki antykoncepcyjne? a dokładnie na diane35? ;>
bo od wczoraj mam okropne objawy uczulenia <bezradny></span>
tylko zastanawiam się czy od diane czy bardziej od tabletek glamuren, o których była mowa również tu na forum... jak myślicie? :-(

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#73 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 19 grudnia 2009 - 14:01

jest prosty sposób na sprawdzenie - odstaw jedne z nich i wyjdzie czy to na nie jesteś uczulona (jakiś tam składnik), z drugiej strony zastanów się czy nie zmieniłaś np. proszku, płynu do naczyń czy innych tym podobnych specyfików, bo przecież równie dobrze może to być od tego ... a przede wszystkim jeszcze raz przestudiuj dokładnie ulotki leków, no i zawsze możesz sie wybrać do apteki podpytać czy jest możliwa reakcja uczuleniowa, nie wspominając o lekarzu ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#74 Netinka

Netinka
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 26 kwietnia 2010 - 13:26

Oj z kotem też tak mam, tylko jak go dotknę to mnie oczy kują :shock: swędzi mnie w środku i mam katar wodnisty. Ograniczyłam zabawy z kotkiem ale nie mogę go nie głaskać wcale.

Mi ktoś ostatnio polecił krople Euphorbium
Najpierw katar się zagęszcza potem znika i nie wysuszają śluzówki

#75 kleopatra

kleopatra
  • Użytkownik
  • 117 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 17:13

Mnie się wydaje, że mam alergie na jakieś pyłki bo czasami jak wychodzę z domu to dopada mnie taki wodnisty katar i swędzi w nosie. Ale objawy są tak rzadkie, że chyba bez sensu iść do alergologa. Może kupie ten aerozol o którym piszesz i w razie potrzeby wystarczy.

#76 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 29 kwietnia 2010 - 17:15

jak wychodzę z domu to dopada mnie taki wodnisty katar i swędzi w nosie

Też mi to dokucza ostatnimi czasy :evil: Do tego straszne pieczenie i łzawienie oczy.
Ja łykam Allertec i stosuje kropelki do nosa. Jakoś muszę znieść ten okres pylenia :roll:
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#77 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 06 lipca 2010 - 19:16

amoramor ty nie lubisz miesa i produktów z miesa czy masz na nie uczulenie ??? tak samo produkty mączne , tez nie wolno ci jesc ??? wiem ze owsa nie mozesz , czy to poprostu taka twoja dieta wyszczuplajaca . :?:

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#78 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 06 lipca 2010 - 21:06

amoramor ty nie lubisz miesa i produktów z miesa czy masz na nie uczulenie

nie przepadam za mięsem <bezradny></span>
jest to po prostu żywność, której braku na świecie kompletnie bym nie zauważyła :D
jeśli już cokolwiek mięsnego to ostatecznie kurczak lub indyk...

tak samo produkty mączne , tez nie wolno ci jesc

tzn jakie produkty masz tu konkretnie na myśli? ;>
po prostu unikam białej mąki ale to z innych przyczyn niż alergia :)

wiem ze owsa nie mozesz

tak, owsa powinnam się wystrzegać :)
lpoza nim moja lista jest o wieeele dłuższa :P

skąd w ogóle takie pytanka Magda ? :D

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#79 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 06:44

nie przepadam za mięsem

moze to ma jakis plyw tez na to ze masz problemy z włosami <hmm></span> wiem ze wegetraianie sobie jakos radza , ale nie jest to pewnie takie proste. ryby tez eliminujesz z diety ???

tzn jakie produkty masz tu konkretnie na myśli?

mało kiedy albo wogole nie widze abys pisała ze jadłas np makaron, ciasto, kluski , pierogi, nalesniki itp.

skąd w ogóle takie pytanka Magda ?

czytam co piszesz w co dzis zjadłas i tam czesto jest mnostwo owoców, warzyw i oczywiscie kasza manna i tak mi sie nasuneło czy nie lubisz wielu innych produktów czy to alergia :D ja bym po czyms takim sily nie miała . sama mało jem miesa mało , sczegolnie w lato nie mam ochoty , a teraz tym bardziej bo moja mama dosc tłusto je przygotowuje< a to stram si na dzien dziejszy ograniczać> , ale na owocach i warzywach chyba bym długo nie pociagła.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#80 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 07 lipca 2010 - 07:01

ryby tez eliminujesz z diety

nie :D rybki lubię ale tylko w postaci filetów - żeby było więcej pewności, że nie ma ości :mrgreen:
uraz taki z dzieciństwa po przykrym doświadczeniu <bezradny></span>

mało kiedy albo wogole nie widze abys pisała ze jadłas np makaron, ciasto, kluski , pierogi, nalesniki itp.

to fakt :D pierogów, naleśników, klusek, knedli itp nie jadam bo moja mama robi je z białej mąki <jezorek11></span>
natomiast makaron czasaaaami zdarzy mi się zjeść taki razowy - np z truskawkami, ale to jak mama nie zapomni takiego kupić :P

mnostwo owoców, warzyw i oczywiscie kasza manna i tak mi sie nasuneło czy nie lubisz wielu innych produktów czy to alergia

wszelkie owoce i warzywa uwielbiam i mogę je jeść tonami :mrgreen: mają w sobie mnóstwo 'pożytku' i wierz mi, że dają dużo energii :)
a kasza manna to nałóg ostatniego miesiąca, z którego próbuję się wyleczyć - jak widać z dość marnym skutkiem <trele></span>

a na wiele innych produktów jakoś ostatnimi czasy nie mam ochoty <bezradny></span>
lub tak jak zauważyłaś przyczynia się do tego moja alergia ... gdybym chciała się ściśle stosować do listy to jeszcze mniej rzeczy bym jadła <jezorek11></span>

ostatnio np silnie podziałały na mnie maliny <bezradny></span>
więc musiałam im powiedzieć baj baj <baj></span> i zrezygnować z tych dobrych sezonowych owocków...

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you?