Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Alergia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#1 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 02 lipca 2007 - 16:39

Jako, że to w ostatnim czasie pospolite schorzenie - są wśród nas alergiczki? Jesli tak, to na co macie alergię i jak sobie z nią radzicie?

Mnie problem dotknął jakieś 3 lata temu. I to bardzo mocno :-| Po testach okazało się, że mam uczulenie na prawie wszystkie pyłki. Na początku stosowałam Zyrtec, ale jak objawy zaczęły się nasilać - podjęłam leczenie w poradni. Co mi się dzieje? Wszystko, co najgorsze. Kichanie, zatkany noc, swędzenie oczu, kaszel, a ze 3 razy miałam b. silną rekację alergiczną na jakiś lek, która skończyła się wizytą na pogotowiu (wysypka na całym ciele, duszności, problem z oddychaniem). Poprzednią wiosnę wspominam jako alergiczny koszmar :-/
Jestem już drugi rok na odczulaniu. Nie wiem czy to coś pomoże, mam nadzieję... Ale najważniejsze, że mam już "swoje"leki, które ratują mi życie :) No i obowiązkowa coroczna wizyta nad morzem :)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#2 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 02 lipca 2007 - 17:00

ja na szczescie nie jestem poki co na nic uczulona, odpukac, za to moj chlop ma alergii za dwoje :) ma alergie na pylki, antybiotyki, kiedys produkty mleczne i juz nie pamietam czy na cos jeszcze. po prostu masakra, bo nie wazne jaka pora roku, to cos sie znajdzie :(

#3 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 02 lipca 2007 - 17:02

Ja jedyne na co jestem uczulona to na truskawki :(
Dołączona grafika

#4 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 03 lipca 2007 - 06:20

A ja chyba na ogórki świeże. Jak zjem to mnie tak swędzi skóra, że nie wytrzymuję.
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#5 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 03 lipca 2007 - 06:25

Ja nie mialam nigdy na nic uczulenia. Do czasu kiedy nabylismy kroliczka ;-)
Na poczatku bylo wszystko ladnie. Problem zaczal sie ok. 9 miesiecy od jego zakupu :-? Najpierw kichalam, pozniej lzawienie oczu, i najgorsze co z tego wszystkiego wspominam to katar :-x normalnie lecial jak woda z kranu...Okropne...tak jak juz pislalam gdzies wczesniej, kroliczka oddalismy <bezradny></span> Pozniej gruntowne sprzatanie domu...ale wiadomo ze to wszystko sie jeszcze utrzymywalo wszedzie. Dopiero chyba po 2 miesiacach zaczelam normalnie zyc.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#6 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 03 lipca 2007 - 06:29

Oj z kotem też tak mam, tylko jak go dotknę to mnie oczy kują :shock: swędzi mnie w środku i mam katar wodnisty. Ograniczyłam zabawy z kotkiem ale nie mogę go nie głaskać wcale.

#7 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 03 lipca 2007 - 06:31

Masz go w domu u siebie? Kurcze...ja bym sie zameczyla :-?
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#8 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 03 lipca 2007 - 06:37

No mam ale jak nie jest za blisko mnie tzn nie przytula się w okolice twarzy to jest w miarę. Nie mogę go oddać bo za bardzo go kocham :-D

#9 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 03 lipca 2007 - 09:44

ja na szczęście nie mam uczulenia na sierść. nie wyobrażam sobie życia bez sierściucha i najbardziej boję się tego, żeby dzieci moje przyszłe nie miały takiej alergii :-?

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#10 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 04 lipca 2007 - 12:26

Jak byłam mała to mnie codziennie non stop coś wyskakiwało ale to az takie duże bomble :roll: Brałam zyrtec i coś tam jeszcze ale niewiele pomagało. Aż w końcu pzreszło samo. I teraz mam narazie spokój, ale czasami mi wyskoczy cos tam.
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#11 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 04 lipca 2007 - 19:25

Jako, że to w ostatnim czasie pospolite schorzenie - są wśród nas alergiczki? Jesli tak, to na co macie alergię i jak sobie z nią radzicie?

oj, na co ja mam alergię...

na pewno na jakieś pyłki, ale nie wiem na jakie, bo nie robiłam szczegółowych badań..
podejrzewam, że z tym wiąże się też moje uczulenie na miód- ale! Jak jadłam taki miód ze sklepu to nie miałam uczulenia, bo pewnie za dużo chemii w nim... , ale jak zajadałam się tkaim prosto z pasieki to mnie wysypało, i swędziało.. ught...

uczulenie mam jeszcze na szczury ( a szkoda, bo miałam 2..jakoś żyłam..ale na tabletkach)- wysypka, swędzenie, załzawione i swędzące oczy.. no i problemy z oddychaniem, jak jestem chora i bardziej podatna na alergeny...

>

na aspirynę- krwotok z nosa..

na kurz - katar itp

na koty - katar, swędzenie oczu..łezki... :)

to nieprzyjemne..
nie wiem czy na coś jeszcze...
to się okarze:)
nie ma mnie tu i nie będzie.

#12 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 06 lipca 2007 - 10:57

Ja póki co na szczęscie nie jestem uczulona a przynajmniej nic o tym nie wiem :!:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 08 lipca 2007 - 02:54

oj, to całe szczęście! Nikomu nie życzę, bo to nieprzyjemne...

#14 Nimfetka

Nimfetka
  • Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 02 sierpnia 2007 - 22:40

Z badan wynika, że jestem jedynie uczulona na kurz i to niezbyt dużo, po prostu szczypią mnie oczy, ale czasem kiedy przychodzi lato strasznie szczypią mnie oczy, wiec badanie nie zawsze wykrywa alergię. Chyba, żeby zrobić jakieś dokładniejsze. Ja miałam nacinanie na skórze i traktowanie ranek alergenami.

#15 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 16:51

to chyba jeszcze miałas taki stary sposób, beznadziejny ;)
Ja miałam taki, że kropelki robiła babeczka i taki skalpelik jak igiełka mi wkłuwała , nic nie czuć ;)
noo...
i to są takie ogólne badania. A jak czegoś tam nie wykryje to na dokładniejsze trza się gdzieś zapisać...
;)
Moja mam jest uczulona na konia :-P

#16 Nimfetka

Nimfetka
  • Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 17:08

Cerrata, no to miałam coś w tym stylu własnie, dokładnienie pamiętam, ale właśnie coś w ten deseń. Miałam z rok temu, więc nie wiem. :mrgreen: :roll:

Moja mam jest uczulona na konia :-P

<umieraam></span>

Hehehe, ale to zabrzmiało :-P :mrgreen:

#17 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 19:48

cerrata napisał/a:

Moja mam jest uczulona na konia

Hehehe, ale to zabrzmiało

chyba o tym samym "koniu" pomyślałam <umieraam></span>

#18 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 19:58

o mam :shock:
<umieraam></span> <umieraam></span> <umieraam></span>

nie no ;) Ja byłam i jestem uczulona, sama już nie wiem na co..... 8-)
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#19 Nimfetka

Nimfetka
  • Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 20:08

chyba o tym samym "koniu" pomyślałam <umieraam></span>

Też tak sądzę. :mrgreen:

#20 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 21:03