też miałam takie testy i ubolewam nad tym, że one są b. ogólne, a nie ma testów na konkretne alergeny. ja np. jestem uczulona na jakiś składnik leku, ale nie ma w Polsce takich testów, które by to mogły wykryć
Alergia
Napisano 03 sierpnia 2007 - 22:38
też miałam takie testy i ubolewam nad tym, że one są b. ogólne, a nie ma testów na konkretne alergeny. ja np. jestem uczulona na jakiś składnik leku, ale nie ma w Polsce takich testów, które by to mogły wykryć
Napisano 03 sierpnia 2007 - 23:41
??
fajnie macie...
Co nie?
No tak wyszło.
Napisano 04 sierpnia 2007 - 00:48
ubolewam nad tym, że one są b. ogólne, a nie ma testów na konkretne alergeny.
nooo
ja mówię babie, że jestem pewnie na szczura uczulona.. Ona tak patrzy na te swoje magiczne buteleczki.. "hmm, nie mam na szczura, ale mam na chomika"
Myślałam, że siknę ze śmiechu. Zwłaszcza jak byłam na..spirometrii > takie, że pojemność płuc mi sprawdza czy coś tam. I trza było dmuuuchać i dmuuuchać w takie CUŚ
Napisano 06 sierpnia 2007 - 12:10
często muszę po dwa, trzy podejścia robić.
dwa trzy razy? ja tam 10 minut siedziałam i dmuchałam, bo ciągle było źle!
stąd ten doping babeczki badającej mnie
Napisano 07 sierpnia 2007 - 21:24
Napisano 23 września 2007 - 16:02
Napisano 23 września 2007 - 18:22
No i mam uczulenie na kota, a tak bardzo lubię kotki
I to, o czym napisała atria, zawsze się boję, czy nie zareaguję alergicznie na jad osy, bo prawdę mówiąc, jeszcze nic nigdy mnie nie użądliło...
Guest_Kociak_*
Napisano 23 września 2007 - 22:43
Napisano 24 września 2007 - 13:41
Napisano 24 września 2007 - 17:52
Napisano 24 września 2007 - 18:02
atria, właśnie tego sie obawiam
nie wiem czy jestem na jad osy czy pszczoły uczulona, bo mnie nic nie ukąsiło, a że mam silną alergię obawiam się, że mogę być. pytałam już o to wiele razy alergologa jak i internistę, czy mogłabym kupić taki właśnie zestaw od odczulania i w razie czego sama sobie zaaplikować - i nie widzą takiej możliwości, bo kto mi zrobi zastrzyk??
a ja jak tylko widzę takie latające coś, to cala zastrachana jestem
Radziłąbym zrobić testy w klinice alergologicznej np we Wrocławiu czy w Katowicach.
Mam brata alergika na jad pszczoły i bym kilka razy go straciła bo jak go pszczoła dziabła to oddychać nie mógł, puchł tracił czucie itp brakowało 5 min. i mogłabym...
Tylko są ostatnio cyrki z szczepionkami na pszczołę
Napisano 25 września 2007 - 13:58
moja mama jak się okazało po ukąszeniu.. jest uczulona na jad szerszenia...
ogólnie wyglądało to wszystko tak jak opisała atria, tylko bez utraty przytomności...
Masakra ogólnie...
dobrze, że nie skończyło się gorzej.
ja wiem, że na osy i pszczoły nei jestem uczulona, bo już mnie tyle razy gryzły, ża szok. Ja nie wiem co ja takiego w sobie mam
moja koleżanka z klasy jest strasznie uczulona na różne pyłki głównie.. w szkole ledwo siedzi, blada, sapie, dyszy.. kicha.. ogólnie padaka. rozmowa w skrócie wyglądała tak:
- ty nic nie robisz z tym uczuleniem?
-Robię!
- to czemu ci nie pomaga?
- właśnie mi pomaga, gdybym tego nie robiła to bym umarła..
a ja w szoku...
Jak ona taka umierająca jest a cieszy się, że coś jej pomaga..
SILNE uczulenie... na głupie pyłki...
Napisano 25 września 2007 - 13:59
Napisano 25 września 2007 - 14:04
Dodam tylko, że mojej mamy na ogół nic nie jest w stanie obudzić...
Guest_Kociak_*
Napisano 25 września 2007 - 15:51
Napisano 25 września 2007 - 17:45
Poza tym moja mam przyjaciół (rodzeństwo) u których często bywam, a mają dwa koty, psa, a co za tym idzie - mnóstwo kurzu i kłaków...
Napisano 25 września 2007 - 20:10
Jestem alergikiem od zawsze:P dawno temu miałam robione badania z ktorych okazało sie ze mam uczulenie na białko jakies pyłki... na szczescie nie na siersc zwierzat
Czesto zdarza mi sie ze mam jakas wysypke, pokrzywke zaczerwienienie gdy cos zjem
A co do lekow to zyrtec mi nie pomaga zazbytnio, obecnie biore telfast.. do kitu byc alergikiem .