Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Alergia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#21 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 22:38

oj Wy zboczki :-P

też miałam takie testy i ubolewam nad tym, że one są b. ogólne, a nie ma testów na konkretne alergeny. ja np. jestem uczulona na jakiś składnik leku, ale nie ma w Polsce takich testów, które by to mogły wykryć :-/ i za każdym razem jak biorę choćby tabletkę przeciwbólową, to się muszę dwa razy zastanowić czy na pewno muszę ją wziąć i prześledzić całą ulotkę dołączoną do niej :-/

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#22 Nimfetka

Nimfetka
  • Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 03 sierpnia 2007 - 23:41

??
fajnie macie...

:-P

Co nie? :-P
No tak wyszło. :mrgreen:

#23 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 04 sierpnia 2007 - 00:48

ubolewam nad tym, że one są b. ogólne, a nie ma testów na konkretne alergeny.

nooo ;)
ja mówię babie, że jestem pewnie na szczura uczulona.. Ona tak patrzy na te swoje magiczne buteleczki.. "hmm, nie mam na szczura, ale mam na chomika"
Myślałam, że siknę ze śmiechu. Zwłaszcza jak byłam na..spirometrii takie, że pojemność płuc mi sprawdza czy coś tam. I trza było dmuuuchać i dmuuuchać w takie CUŚ :-P tylko , że mi nie wychodziło i stara baba-lekareczka mi dopingowała, aż moja mama prawie ze śmiechu spadła z krzesła :-P
nie ma mnie tu i nie będzie.

#24 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 10:33

byłam na..spirometrii

a tak, ja mam ją przy każdej wizycie u alergologa (średnio co 3 miesiące) i zawsze się śmieję z panią, która ją przeprowadza, że nie mam siły odpowiednio mocno dmuchnąć w tą rurę ;-) i często muszę po dwa, trzy podejścia robić.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#25 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 10:37

że nie mam siły odpowiednio mocno dmuchnąć w tą rurę ;-) i często muszę po dwa, trzy podejścia robić.

tez miałam wykonywaną spirometrie i zawsze ten sam problem brak siły :cry: :cry:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#26 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 06 sierpnia 2007 - 12:10

często muszę po dwa, trzy podejścia robić.

dwa trzy razy? ja tam 10 minut siedziałam i dmuchałam, bo ciągle było źle! ;)
stąd ten doping babeczki badającej mnie ;)

#27 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 18:33

ja tam 10 minut siedziałam i dmuchałam, bo ciągle było źle! ;)

no to jesteś "zdolniejsza" ode mnie ;-) :-P

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#28 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 07 sierpnia 2007 - 21:24

noo :-P

#29 atria

atria
  • Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 23 września 2007 - 16:02

W to lato (czerwiec lub lipiec) mojego brata ugryzła osa w głowę. Lekko spanikował bo zaczynał dziwnie się czuć. Poprosił pracownika by odwiózł go do najbliższej przychodni lekarskiej. W czasie drogi zapuchł bardzo, dostał drgawek i zalewał się potem. W przychodni od razu przyjeli go do gabinetu zabiegowego. Jak tylko wszedł przewrócił się i stracił przytomność. Nastąpiło zatrzymanie pracy serca. Reanimowali go. Na szczęście przychodnia była wyposażona w defibrylator. Dostał adrenaline.. Wezwano pogotowie i zabrano go do szpitala. Był to typowy wstrząs anafilaktyczny. Reakcja alergiczna na jad osy.. Wszystko rozegrało się w przeciągu 15 minut. Dziś jest ok. Nosi przy sobie zestaw z adrenaliną na wypadek podobnego zdarzenia. Może sobie sam aplikować domięśniowo. Miał okazję niestety już przetestować ten zastrzyk.. :roll:

#30 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 23 września 2007 - 18:22

Ja jestem niestety strasznym alergikiem i mam sporo problemów z tym :( Przede wszystkim na pyłki, a najbardziej to na pyłki traw. Też teraz mam drugi rok odczulania, czyli jeszcze cztery przede mną ;-)
No i mam uczulenie na kota, a tak bardzo lubię kotki :/
I to, o czym napisała atria, zawsze się boję, czy nie zareaguję alergicznie na jad osy, bo prawdę mówiąc, jeszcze nic nigdy mnie nie użądliło...

#31 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 23 września 2007 - 22:43

W ogóle wydaje mi się, że uczulenie na jad osy, jak już jest, to jest wyjątkowe silne... Nie spotkałam się nigdy z tak silnymi reakcjami alergicznymi na jakieś pyłki itd... A o alergii na osy właśnie już kilka razy słyszałam, że może być kłopotliwe :/

#32 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 24 września 2007 - 13:41

atria, właśnie tego sie obawiam :-( nie wiem czy jestem na jad osy czy pszczoły uczulona, bo mnie nic nie ukąsiło, a że mam silną alergię obawiam się, że mogę być. pytałam już o to wiele razy alergologa jak i internistę, czy mogłabym kupić taki właśnie zestaw od odczulania i w razie czego sama sobie zaaplikować - i nie widzą takiej możliwości, bo kto mi zrobi zastrzyk?? :roll: a ja jak tylko widzę takie latające coś, to cala zastrachana jestem :roll:

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#33 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 24 września 2007 - 17:52

Madzia81, czuję się w tej kwestii w 100% tak samo jak Ty :/

#34 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 24 września 2007 - 18:02

atria, właśnie tego sie obawiam :-( nie wiem czy jestem na jad osy czy pszczoły uczulona, bo mnie nic nie ukąsiło, a że mam silną alergię obawiam się, że mogę być. pytałam już o to wiele razy alergologa jak i internistę, czy mogłabym kupić taki właśnie zestaw od odczulania i w razie czego sama sobie zaaplikować - i nie widzą takiej możliwości, bo kto mi zrobi zastrzyk?? :roll: a ja jak tylko widzę takie latające coś, to cala zastrachana jestem :roll:

Radziłąbym zrobić testy w klinice alergologicznej np we Wrocławiu czy w Katowicach.
Mam brata alergika na jad pszczoły i bym kilka razy go straciła bo jak go pszczoła dziabła to oddychać nie mógł, puchł tracił czucie itp brakowało 5 min. i mogłabym... :roll:
Tylko są ostatnio cyrki z szczepionkami na pszczołę :roll: I sa kłopoty ze zaszczepieniem gdy termin mija. <bezradny></span>
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#35 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 25 września 2007 - 13:58

jak nei wiecie a się boicie to idźcie na badania! ;)
moja mama jak się okazało po ukąszeniu.. jest uczulona na jad szerszenia...
ogólnie wyglądało to wszystko tak jak opisała atria, tylko bez utraty przytomności...
Masakra ogólnie...
dobrze, że nie skończyło się gorzej.
ja wiem, że na osy i pszczoły nei jestem uczulona, bo już mnie tyle razy gryzły, ża szok. Ja nie wiem co ja takiego w sobie mam :P

moja koleżanka z klasy jest strasznie uczulona na różne pyłki głównie.. w szkole ledwo siedzi, blada, sapie, dyszy.. kicha.. ogólnie padaka. rozmowa w skrócie wyglądała tak:

- ty nic nie robisz z tym uczuleniem?
-Robię!
- to czemu ci nie pomaga?
- właśnie mi pomaga, gdybym tego nie robiła to bym umarła..
a ja w szoku...
Jak ona taka umierająca jest a cieszy się, że coś jej pomaga..
SILNE uczulenie... na głupie pyłki...

#36 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 25 września 2007 - 13:59

Doskonale to rozumiem - ja kilka razy miałam napady duszności takie, że gdyby nie natychmiastowa interwencja, to już by mnie tu nie było. Przez głupie pyłki ;-)

#37 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 25 września 2007 - 14:04

a ja przez mojego szczurka obudziłam mamę, bo głośno oddychałam...
Dodam tylko, że mojej mamy na ogół nic nie jest w stanie obudzić... :D

#38 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 25 września 2007 - 15:51

a ja właśnie mam już skierowanie i czekam na wizytę :) znowu będę miała robione te badania i zobaczymy jak to ze mną teraz jest :) ale to i tak dopiero za 2 miesiące ta wizyta <bezradny></span>

#39 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 25 września 2007 - 17:45

kurcze ja też chyba powinnam się wybrać... w sumie najbardziej to przeszkadza mi uczulenie na kurz i koty.. nawet porządnie nei moge w domu posprzatać, np odgruzować mojego pokoju, bo potem jestem przez tydzień chora... :/
Poza tym moja mam przyjaciół (rodzeństwo) u których często bywam, a mają dwa koty, psa, a co za tym idzie - mnóstwo kurzu i kłaków... :/

#40 ashia

ashia
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 25 września 2007 - 20:10

Alergia - nie lubie tego słowa:P

Jestem alergikiem od zawsze:P dawno temu miałam robione badania z ktorych okazało sie ze mam uczulenie na białko jakies pyłki... na szczescie nie na siersc zwierzat :)

Czesto zdarza mi sie ze mam jakas wysypke, pokrzywke zaczerwienienie gdy cos zjem :/

A co do lekow to zyrtec mi nie pomaga zazbytnio, obecnie biore telfast.. do kitu byc alergikiem .