Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Alergia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#41 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 26 września 2007 - 07:07

Radziłąbym zrobić testy w klinice alergologicznej np we Wrocławiu

i może to jest sposób. będę u alergologa w przyszłym tygodniu, to zapytam o to. bo u nas w Wałbrzychu nie robią takich testów :roll: wiem, że jestem też uczulona na jakiś składnik leku, już 3 razy po przyjęciu różnych tabletek miałam atak.....ciężki, głośny oddech, wysypka na całym ciele, zawsze kończyło się to wizytą na pogotowiu :roll: ale u nas też nie ma testów, które mogłyby to sprawdzić, więc teraz zanim zażyję jakąkolwiek tabletkę, to czytam dwa razy ulotkę, choć i tak dokładnie to nie wiem na który składnik jestem uczulona, ale przypuszczam, że to coś ziołowego.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#42 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 27 września 2007 - 13:08

No a moja mama jest uczulona na penicyline i pochodne leki. Przez głupotę lekarzy ( a wiedzieli, ze uczulona ) wylądowała w szpitalu i wyszły z tego komplikacje <wow></span> do których musi się zmagać do końca życia.
Bo ja kocham tak jak wolność kocha ptak....

#43 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 27 września 2007 - 14:10

moja mama jest uczulona na penicyline i pochodne leki

moje chłopaki też :-/ trzeba uważać jakie antybiotyki lekarz przepisuje, bo jak coś pochodnego penicyliny, to może nawet jakiś wstrząs się pojawić :(

#44 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 27 września 2007 - 14:15

moje chłopaki też trzeba uważać jakie antybiotyki lekarz przepisuje, bo jak coś pochodnego penicyliny, to może nawet jakiś wstrząs się pojawić

niestety mozna dostac ten wstrząs :-( Najpierw wyskoa gorącza, biegunka, wymioty, wysypka ( mam doś tego widoku ).

A ja tez kiedyś byłam na coś uczulona a sama nie wiem na co ;) Zjadłam coś, albo wyszłam na dwór i cała w bomblach i w szale drapania.
ale przeszło kilka lat temu. Czasami powraca.

#45 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 27 września 2007 - 21:19

Ja mam uczulenie na leszczynę i nie mogę jeść orzechów laskowych... Od razu cała buzia mi puchnie i swędzi, czerwone plamy na twarzy... ech :/ Piecze aż w gardle :/ A lubię takie świeże orzeszki...

#46 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 24 grudnia 2007 - 18:32

A mnie znów uczulenie wysypało :roll:
Tym razem ja jakiś składnik kosmetyku. Nie ważne co użyję to ciach... jestem w kropki :-|
chyba się przejdę na testy, lecz cokolwiek one wykażą .

#47 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 24 grudnia 2007 - 18:53

jestem w kropki :-|

ale to modne ostatnio, kropki , grochy.... :mrgreen:
nie ma mnie tu i nie będzie.

#48 LeeLoo

LeeLoo
  • Użytkownik
  • 406 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 00:23

Ja za małolaty miałam uczulenie na sierść zwierząt. Teraz wiem na pewno, że uczula mnie sierść kotów, psy i chomiki są mi już obojętne. Objawiało się to swędzeniem i okropnym ropieniem oczu :-/ Na sierść kotów reaguję kichaniemi już po ok. 2 min styczności z nimi :mrgreen:
W chwili obecnej odkryłam, że jestem uczulana na pyłki traw, w okresie ich pylenia mam katar sienny, kicham i swędzą mnie oczy, a kiedy już skoszą trawę to po prostu przez kilka dni umieram od kichania <bezradny></span>
Dostaję alertec wzf i mam go brać od około marca do końca września, czyli pół roku na pigułach :roll:
Dołączona grafika

#49 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 00:29

Na sierść kotów reaguję kichaniemi już po ok. 2 min styczności z nimi

Mam to samo. Kicham i smarkam a do tego oczy mi krwią podchodzą. Paskudnie to znoszę. Jak jest młody kot i ma sierść miękką to jeszcze jest dobrze a potem kuje mnie bardzo- taka krótka.
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#50 LeeLoo

LeeLoo
  • Użytkownik
  • 406 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 00:35

Znajoma ma persa, to 5min nie mogłam w jej mieszkaniu usiedzieć. Jak tylko weszłam to od razu poczułam takie uderzenie do oczu i zaczęły mi łzawić, a ten kocur jest taki boski i taki pieszczotek. Niestety nie mogę go dotykać za bardzo i w ogóle w jego towarzystwie przebywać 8-)
Dołączona grafika

#51 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 11:46

Ja właśnie wczoraj całą Wigilię przekichałam i przepłakałam, bo ciocia u której byliśmy ma kotka :P

#52 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 14:40

Nymphadora, współczuję... ja tak mam dosyć często bo moja przyjaciółka ma kotki dwa a jestem u niej często... :)

a ja wczoraj odkurzałam u siebie i u babci... i się zakichałam na śmierć.... :(

#53 NudnaBaba

NudnaBaba
  • Użytkownik
  • 2 192 postów

Napisano 25 grudnia 2007 - 16:50

Nymphadora, No cóż, szkoda :( jeśli tak kochasz koty, to może spraw sobie zwierzaka który arelgicy mogą mieć?
:)

#54 Nymphadora

Nymphadora
  • Użytkownik
  • 2 636 postów

Napisano 27 grudnia 2007 - 15:05

Mam psa i królika, jak na razie mi to wystarczy :P Na szczęście jeśli chodzi o zwierzaki, to uczulenie mam tylko na kotki.

#55 Iwunia

Iwunia
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 25 maja 2008 - 10:53

Ja mam alergię na pleśnie i to bardzo ciężką alergię,na bylicę tez mam silna alergię,na trawy trochę,na silne środki przeciwbólowe np.Ketonal,na topolę dość dużą,na kosmetyki niektóre,na drożdże,na ser,na mąkę pszenną trochę mam ,na orzeszki ziemne solone.Nie pamiętam na co jeszcze ,ale to nie wszystko, mam astmę od kilku lat ,bo dopiero się dowiedziałam 2 lata temu ,a to mnie męczy od dziecka i jak się pogorszyło to skierowali nie do alergologa,po ciąży mój organizm się tak osłabił ,że miałam silne duszności,nie wspomnę o kichaniu ,koszmar był,teraz jestem na lekach cały czas. Biorę Pulmicort (wziewy)Buderhin do nosa,Telfast a czasami Loratydynę jak jest słaby katar.Uczulaja mnie niektóre antybiotyki aż wymiotuję.Mam lekką astmę ,ale nie wiem czy odczulanie coś da ,bo to jest pewnie drogie.Mój synek też ma atmę,od urodzenia ,ja nawet nie przypuszczałam że on ma astmę,bo lekarze nawet nie powiedzieli mi ,że to że on się robi siny i sztywnieje, to jest sina alergia na mleko!!!Okazało się to po miesiącu picia mleka Bebiko ,lekarz go zbadał i był przerażony ,że mój synek jakoś to przeżył.U niego zdiagnozowano astmę dopiero jak miał 2 latka z testów z krwi wyszło że ma silna alergię na białko mleka krowiego i jego przetwory.Adrianek ma teraz 3 i 7 miesięcy i czuje się świetnie,ale bierze leki.Pozdrawiam alergików!!!!!!! :roll: :mrgreen: :-D
Uwielbiam wspólne zachody słońca na plaży z moim mężczyzną wtedy życie nabiera sensu!!

#56 Aniczka29

Aniczka29
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 12:53

Chcę prosić wszystkich o sprawdzone sposoby walki z alergicznym katarem. Chodzę do lekarza ale mam dość tabletek i kolejnych kropli, które nic nie zmieniają. Będę wdzięczna za każdą pomoc. Dzięki :lol:

#57 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 15:04

mam dość tabletek i kolejnych kropli, które nic nie zmieniają

obawiam się, że bez kropli i dobrze dobranych tabletek będzie trudno wygrać walkę z alergia. też wydawało mi się, że nic nie jest w stanie mi pomóc, le lekarz dobrał takie tabletki i takie krople, które naprawdę pomagają. fakt - nie należą one do najtańszych, ale warto :!:

sprawdzone sposoby walki z alergicznym katarem

czego możesz jeszcze spróbować? napary woda z solą, albo kropelki takie miętowe do inhalacji - to do odetkania nosa. mi coprawda te sposoby pomagają tylko na chwilę, ale może na Ciebie lepiej podziałają.
co jeszcze? nad morze jechać ;-) a jeśli nie masz takiej możliwości, to może w Twoim mieście są takie jaskinie jodowe, do których wchodzisz raz na jakiś czas i wdychasz jodu.
nic innego mi niestety nie przychodzi na myśl.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#58 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 20:40

Aniczka29, kuracja jedynym wyjściem, ale to tylko przy silnych alergiach
Moja koleżanka chodziła co miesiąc chyba na zastrzyki...
ale ona to ledwo żywa była , nawet i po nich, gdyby nie one to by chyba umarła...

;-)

następnym razem zapytaj lekarza o silniejsze środki

#59 Mała

Mała
  • Użytkownik
  • 759 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 21:33

Mam pytanie drogie Forumowiczki ;-) nie wiecie może ile kosztuje terapia odczulająca bo w nastempnym roku mnie to czeka???i niewiem z jakimi kosztami mam się liczyć bo to raczej nie jest refundowane <bezradny></span>

#60 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 17 listopada 2008 - 21:45

ie wiecie może ile kosztuje terapia odczulająca

a to zależy jakie szczepionki odczulające lekarz Ci przepisze. ceny są bardzo różne. ja przyjmuję takie za ok. 30 zł, ale był rok, że wykupiłam leki za 150 zł, więc nie ma zasady.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png