Tampon czy podpaska ??
Napisano 29 grudnia 2009 - 11:34
Napisano 29 grudnia 2009 - 11:37
Napisano 03 stycznia 2010 - 14:58
Napisano 04 stycznia 2010 - 11:28
I jest o niebo lepiej
Napisano 04 stycznia 2010 - 13:07
Napisano 04 stycznia 2010 - 14:53
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 04 stycznia 2010 - 19:28
Teraz tylko podpasek,i jakos mi nieprzeszkadzają.
Napisano 27 stycznia 2010 - 12:08
Jak dla mnie to nie tylko niehigieniczne, ale i mało komfortowe, ale z tego co zdążyłam sie zorientować takie ekologiczne wynalazki maja całe rzesze fanek
Najdziwniejsze natomiast wydały mi sie 'pojemniczki' mające zbierać krew, które mzna potem tylko przepłukać
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 27 stycznia 2010 - 12:17
Napisano 27 stycznia 2010 - 12:20
własnie to jest dość absurdalne, niby ekologiczne bo z materiału a ile wody i detergentów się zużywa na czyszczenie ?! nie mieści mi sie to w łepku jak tak można w cywilzowanym świecie, kiedy mamy sobie życie ułatwiaćNie ma co ukrywac, ale krwi nie da się po prostu usunąć poprzez pranie, tylko trzeba się bardziej namęczyć ze specyfikami.
Napisano 27 stycznia 2010 - 12:29
Napisano 27 stycznia 2010 - 13:54
no i jakoś nie kojarze jak ma się sprawiać ten pojemniczek
Napisano 27 stycznia 2010 - 14:12
o to samo chciałam zapytać... na jakiej zasadzie ma działaś ten pojemniczek? gdzie go się mocuje i w ogóle co i jak..?no i jakoś nie kojarze jak ma się sprawiać ten pojemniczek
dziwny wymysł te podpaski wielokrotnego użytku.. ja na pewno bym takich nie stosowała..
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 27 stycznia 2010 - 14:15
Kiedyś, kiedyś tak robiły kobiety podobno...
Ale sorrrry!
Żyjemy w innych czasach i ekologia ekologią ale higiena też powinna mieć miejsce.
I własna wygoda!
Nigdy bym nie używała kolejny raz jednej podpaski, nawet wypranej
w ogóle prać ją?!
Napisano 27 stycznia 2010 - 14:32
mloda napisał/a:
no i jakoś nie kojarze jak ma się sprawiać ten pojemniczek
o to samo chciałam zapytać
Co to jest Mooncup?
Mooncup to silikonowy kubeczek, w formie dzwonka, którego używa się wewnętrznie - jak tamponu - w czasie krwawienia menstruacyjnego. Jest on ekologiczną alternatywą dla podpasek oraz tamponów.
Mooncup jest ekologicznym i ekonomicznym produktem wielokrotnego użytku. Można go używać nawet przez 10 lat!
Dlaczego Mooncup?
Mooncup nie zawiera żadnych wybielaczy, środków chemicznych, środków zapachowych ani środków absorbujących (żelów pochłaniających). Nie wpływa na naturalne środowisko PH w pochwie ani nie wywołuje Zespołu Wstrząsu Toksycznego (TSS), które może wystąpić przy regularnym używaniu tamponów.
Mooncup posiada gładką powierzchnię, co umożliwia naturalne, oczyszczające i ochronne działanie błon i śluzu. Mooncup nie przeszkadza naturalnym mechanizmom ochronnym organizmu. Nie pozostawia włókien na ściankach pochwy.
Dla Waszego bezpieczeństwa Mooncup wykonany jest ze specjalnego, medycznego silikonu, który jest hypoalergiczny. Silikon jest pozyskiwany z piaskowca, który to minerał jest jednym z najbardziej obfitujących minerałów na ziemi. Nie powoduje on podrażnień i jest wskazany dla kobiet o wrażliwej skórze, ze skłonnością do pleśniawek, egzem lub z alergiami. Szczególnie polecany jest kobietom uczulonym na kauczuk (latex) - rynek obfituje w podobne produkty, ale lateksowe.
Produkt ten znany jest w USA od lat 30tych XXgo wieku - i polecany przez ginekologów kobietom cierpiących na grzybice i podobne dolegliwości.
W przeciwieństwie do podpasek czy tamponów Mooncup jest wielokrotnego użycia. Nie ma więc przykrych wpadek w stylu „zabrakło podpasek”. Używanie Mooncup to również gest w kierunku środowiska naturalnego. Unikamy produkcji góry śmieci przy okazji każdego okresu.
żródło: internet
bez komentarza...
[ Dodano: 2010-01-27, 14:33 ]
i jeszcze kosztuje 130 zł najtańszy...
Napisano 27 stycznia 2010 - 15:37
nie brzmi zachęcająco.. Jednak jest to lepsze wyjście niż te >>podpaski<<Można go używać nawet przez 10 lat!
Napisano 27 stycznia 2010 - 19:00
A to? Ja bym tego tamponem nie nazwała
I jeszcze te podpaski... okropieństwo!
Notabene, Egipcjanki kiedyś, wkładały sobie trzcinę
Napisano 28 stycznia 2010 - 00:40
Nie ma co ukrywac, ale krwi nie da się po prostu usunąć poprzez pranie, tylko trzeba się bardziej namęczyć ze specyfikami
wystarczy zimna woda i mydło,a przy bardziej zaschniętej plamie natrzeć mydłem namoczyć w zimnej wodzie z proszkiem(wcześniej można proszek rozpuścić w ciepłej wodzie,a potem dopiero lać zimną),zostawić na kilka h i potem wszystko zejdzie....mówię oczywiście o czyszczeniu np.bielizny,bo podpasek wielokrotnego użytku nie stosuję
Napisano 28 stycznia 2010 - 10:31
wystarczy zimna woda i mydło
Zgadam się
Napisano 28 stycznia 2010 - 14:07
no ok, z bielizny, jak masz jakieś tak lekkie przecieki. A niekoniecznie jak trza wyprać taką podpaskę-szmaciankę chybakrew łatwo się spiera z bielizny
Chciałam tylko pokazać taki poysł, wydał mi się na tyle dziwny że wart uwagi