Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Tampon czy podpaska ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
501 odpowiedzi w tym temacie

#181 skinnybitch

skinnybitch
  • Użytkownik
  • 1 630 postów

Napisano 28 lipca 2008 - 11:25

Ja nie wyobrazam sobie zycia bez tamponow :-P Przy nich zapominam ze mam okres jest mi wygodnie i jestem pewna ze nic mi nie ucieknie nie przemoknie itd :mrgreen: Szczegolnie dobrze tampony sprawdzaja sie w lecie kiedy jest goraco...
Dołączona grafika

#182 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 28 lipca 2008 - 14:18

Ja używam tęz tylko tamponów, nie używałam podpaski już od ok dwóch lat... poprostu nie dam rady, nie lubie jest mi nie wygodnie:P w tamponach jest komfortowo, wystarczy zmieniać czesto w ciągu dnia i zaraz po przebudzeniu i wszystko jest all right:)

#183 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 28 lipca 2008 - 15:02

seli19, to robisz tak jak ja :)

#184 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 28 lipca 2008 - 15:36

Tampon czy podpaska - wady i zalety

PODPASKI - ZALETY
:arrow: Niektóre ich rodzaje pochłaniają nieprzyjemny zapach.
:arrow: Łatwo je dopasować do stopnia nasilenia krwawienia. Dobrze trzymają się bielizny, a ich wymiana nie stwarza żadnych problemów.
:arrow: Znajdują zastosowanie nie tylko podczas miesiączki, ale przy nietrzymaniu moczu, upławach i aplikowaniu czopków dopochwowych, chronią bieliznę przed zabrudzeniem.
:arrow: Podpaski nie stykają się z błoną śluzową pochwy, nie istnieje więc niebezpieczeństwo, że mogą spowodować jej mikrouszkodzenia, co sprzyja infekcjom.

WADY
:arrow: Nie są tak dyskretne jak tampony. Nie dają też pewności, że się nie przesuną, np. podczas uprawiania sportu. Ponadto mogą przeciekać i w upał odparzać skórę.
:arrow: Rozkładająca się krew nieprzyjemnie pachnie.
:arrow: W zasadzie po każdej wymianie podpaski kobieta powinna się umyć lub chociażby skorzystać z chusteczek do higieny intymnej, żeby czuć się świeżo i komfortowo.

TAMPONY - ZALETY
:arrow: Są tak dyskretne, że możesz założyć obcisłe spodnie lub skąpy kostium kąpielowy, a mimo to nikt się nie domyśli, że masz miesiączkę. Dzięki nim zawsze czujesz się świeżo, bo krew nie wypływa na zewnątrz.
:arrow: Prawidłowo założone są niewyczuwalne. Nie istnieje też obawa, że się przesuną podczas tańca w dyskotece czy w trakcie ćwiczeń.
:arrow: Podobnie jak podpaski, można je dopasować do stopnia nasilenia krwawienia, ponieważ produkowane są w różnych rozmiarach. Minitamponów mogą bez obaw używać także dziewice.
:arrow: Trzeba co prawda nauczyć się zakładania tego środka higienicznego, ale jest to łatwe. Po raz pierwszy najlepiej włożyć tampon w dniu najobfitszego krwawienia. Będzie miał lepszy poślizg.

WADY
:arrow: Nie wolno ich stosować poza miesiączką, np. w związku z upławami. Mogą bowiem nasilić stan zapalny pochwy.
:arrow: Trzeba starannie dobrać tampon do nasilenia krwawienia. Za mało chłonny będzie przeciekał, zbyt chłonny zaś może spowodować otarcia błony śluzowej pochwy.
:arrow: Bywają powodem wstrząsu toksycznego (zdarza się bardzo rzadko), za który odpowiedzialne są toksyny wydzielane przez bakterie znajdujące się w pochwie. Wstrząsowi sprzyja zbyt rzadka wymiana tamponu. Trzeba więc pamiętać o założeniu nowego co 3-4 godziny (na noc lepsza jest zatem podpaska).

źródło: www.kobieta.pl
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#185 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 29 lipca 2008 - 08:53

Olciiia heh bo my wiemy co dla nas dobre:):)

#186 Rodzynka

Rodzynka
  • Użytkownik
  • 67 postów

Napisano 29 lipca 2008 - 09:07

Wczoraj kupiłam sobie tampony, na początku były problemy z aplikacją, ale jakoś dałam radę. I tak dochodzę do wniosku, że tampony nie są złe ;-)
Dołączona grafika

#187 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 29 lipca 2008 - 15:48

seli19, oczywiscie ze tak nie ma to jak wygoda

dochodzę do wniosku, że tampony nie są złe ;-)

no widzisz zobaczysz jak sie do nich przyzwyczaisz ;) one tak ulatwiaja zycie... :mrgreen:

#188 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 06 sierpnia 2008 - 22:48

ehhh.... a ja chyba doszlam do wniosku ze tamponem przebilam sobie blone dziewicza... dlatego moj pierwszy raz nie byl wymarzony :-? :-/ bo bylam mala i glupia i nie wiedzialam jak sie to stosuje :-/

#189 Sabina

Sabina
  • Użytkownik
  • 107 postów

Napisano 06 sierpnia 2008 - 23:52

Wole podpaski bo uważam że tampony są niezdrowe :/ a wogóle przez pierwsze 3 dni nawet bym go nie wsadziła bo jestem taka spuchnięta i mocno krwawię... ale juz nie mówię o 5 czy 6 dniu...

#190 kasia4

kasia4
  • Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 08:28

Ja używam podpasek, natomiast tampony tylko na basen albo jak na jakąś imprezę idę. Owszem tampony są bardziej komfortowe bo się lepiej czujemy ale dłuższe stosowanie nie wchodzi w grę przynajmniej u mnie.

#191 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 11:20

a ja chyba doszlam do wniosku ze tamponem przebilam sobie blone dziewicza...

ee,nie wydaje mi sie ;-) ja tez stosowalam tampony zanim zaczelam <sex></span> i jakos sobie blonki nie przebilam ;-)

Wole podpaski bo uważam że tampony są niezdrowe :/

podpaski sa jak dla mne mniej higieniczne,
no ale kazdy lubi cos innego :-)
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#192 Sabina

Sabina
  • Użytkownik
  • 107 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 11:46

Moim zdaniem tampony są bardzo niehigieniczne bo zatrzymują wszystko wewnątrz bleee Wole podpaski bo okres ma wypłynąć... cały brud i wogóle a nie zatrzymywać w środku...

#193 Kita

Kita
  • Użytkownik
  • 2 427 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 12:09

Ja używam zarówno podpasek, jak i tamponów. Jeśli idę na jakąś imprezę potańczyć, na plażę, basen to obowiązkowo aplikuję tampon, a tak w ciągu "normalnego" dnia stosuję podpaski, ale zdarza się, że tampony też, natomiast w nocy tylko podpaski :-) Dla mnie i jedno i drugie jest w porządku, nie mam żadnych większych zastrzeżeń :-D
Dołączona grafika

#194 Sabina

Sabina
  • Użytkownik
  • 107 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 12:30

tampony są dobre np. jak chcemy iść na basen... potańczyć fakt... ale nie urzyłabym go na cały okres nie ma mowy!! bleeee

#195 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 15:57

Wole podpaski bo okres ma wypłynąć... cały brud i wogóle a nie zatrzymywać w środku

a jak krew wypływa to się zaczyna rozkładać i brzydko pachnieć na podpasce ;-)
pozatym krew to nie brud :roll: :-/
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#196 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 17:26

Tampony są dobre, ale nie można ich używac cały czas. Ja generalnie używam podpasek, od tak przyzwyczaiłam się :)
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#197 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 07 sierpnia 2008 - 17:44

nie lubię podpasek,bo się przesuwają, przeciekają. tampony są bardziej komfortowe, ale ze względów zdrowotnych juz ich nie używam.żałuje, bo ze względu na charakter pracy czasami nie moge wyjśc do toalety zmienić podpaskę, a potem boje sie wstać z krzesła, bo nie wiem, czy nie ma przecieków. no cóz- coś za coś

#198 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 07 sierpnia 2008 - 17:58

a jak krew wypływa to się zaczyna rozkładać i brzydko pachnieć na podpasce ;-)

mnie tam nic brzydko nie pachnie ;-)
wystarczy zmieniać wystarczająco często
nie ma mnie tu i nie będzie.

#199 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 08 sierpnia 2008 - 21:25

tampony są dobre np. jak chcemy iść na basen... potańczyć fakt... ale nie urzyłabym go na cały okres nie ma mowy!! bleeee

nie mam pojecia co jest "bleeee" w tamponach to raczej pospaski sa "bleeee" bo jak juz wczesniej pisalam czujesz jak ci *leci* brzydko pachnie jak juz Donn wspomniala a poza tym mozesz wziąć kapiel i wszystko wyplynie

a jesli tampony bylyby az tak niezdrowe i wszystko zostawalo by w srodku to nie wprowadzono by ich na rynek...

mnie i tak nie przekonasz do podpasek sa staromodne i zawsze czujesz ze ja masz...

[ Dodano: 2008-08-08, 22:27 ]
jesli ktos sie do nich przyzwyczail to ok, kazdy ma prawo do wlasnych pogladow i wlasnego zdania, ale na pewno wygodniejsze sa tampony :!:

[ Dodano: 2008-08-08, 22:28 ]
- bo ich nie czuc ;)

#200 Princessa

Princessa
  • Użytkownik
  • 197 postów

Napisano 08 sierpnia 2008 - 21:36

Ja używam głownie podpasek, uważam ze niehigieniecznie jest zmieniac w toaletach poblicznych tampony, strasznie nie lubie tego robic, jak juz to 10 razy myje najpierw rece a potem niczego nie dotykam, ale zwykle robie tak ze wychodzac z domu mam tampona a potem wkladam podpaske. wiadomo jak impreza, plaza, to tampony sa konieczne.. troche mi sie smiac chce z mojej mamy, bo ona używa tylko podpasek, ale jednoczesnie chodzi tylko i wyłacznie w stringach, nawet w ''te'' dni... jakos tam sobie upycha tą podpaske....hehe :-D <bezradny></span>