Czerwona i zielona herbata
Napisano 28 lipca 2010 - 18:16
Napisano 29 lipca 2010 - 09:26
ee ... Nie słyszałam nigdy o czymś takim ... zresztą nigdy się po niej źle nie cułam :->ale mozna pic ja tylko 2x dziennie
To prawda, nie można jej pić w większych ilościach i cały rok. Kiedyś nawet pisali o tym na opakowaniach.
Napisano 29 lipca 2010 - 09:45
Ale czemu? I co to znaczy "większe ilości"? Dwie szklanki? Pięć dziennie?nie można jej pić w większych ilościach i cały rok.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 29 lipca 2010 - 10:17
eherbata.plCzerwona herbata Pu-Erh znana już była w czasach dynastii Tang (618-907). Z jej dobrodziejstw początkowo mógł korzystać jedynie cesarz. Pod groźbą ostrej kary, zwykły obywatel nie mógł nawet posmakować tego eliksiru. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach.
Czerwona herbata zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C. Czerwona Pu-Erh wyróżnia się dużą zawartością tych związków. Zawiera bardzo małe ilości kofeiny i taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza. Obecne w czerwonej herbacie flawonoidy są odpowiedzialne za jej charakterystyczny smak i aromat. Ma ponadto właściwości przeciwutleniające, odtruwają organizm oczyszczając go z toksyn.
Pu-Erh obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm i skutecznie walczy z nadwagą. Herbata uzyskuje w ten sposób niepowtarzalne właściwości zdrowotne. Im dłużej herbata leżakuje tym właściwości te przybierają na sile. Ma to związek z powstawaniem specyficznych związków – flawonoidów
Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest Pu-Erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania.
WŁAŚCIWOŚCI:
1. Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:
- wspomaga pracę wątroby,
- obniża poziom cholesterolu,
- oczyszcza organizm,
- pobudza procesy trawienne,
- skutecznie walczy z nadwagą,
- łagodzi skutki spożycia alkoholu,
- wzmacnia organizm.
2. Amerykanie nazywają Pu-Erh "niszczycielem tłuszczu". Nazwa ta dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg. Interesujące jest to, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejszy jest fakt, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie odchudzania. Czerwona herbata atakuje bowiem jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie.
3. Francuscy lekarze twierdzą, że czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby. Postanowili oni przetestować skuteczność działania czerwonej herbaty osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu. Nie łudźmy się jednak, że Pu-Erh pochłonie każde ilości alkoholu.
4. Ruth Schneebeli-Graf w swojej książce o roślinach leczniczych Chin pisze: "We wszystkich większych sklepach, które sprzedają lecznicze zioła, można kupić szczególną herbatę, nazywaną Pu-Erh. Herbata ta jest znana w całym kraju ze swoich leczniczych właściwości. Pomoże zarówno przy kłopotach z trawieniem, jak i przy depresji".
Słodzona czy nie?
Chińczycy piją tę herbatę bez żadnych dodatków, ponieważ cukier neutralizuje większość jej właściwości.
Specjaliści zalecają pić 3-5 filiżanek dziennie czerwonej herbaty. Ogrzeje nasze ciało, przepędzi zły humor.
Parzenie: Herbatę czerwoną należy zaparzać klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę herbaty. Zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 stopni i zostawiamy na 3-5 minut. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.
Napisano 29 lipca 2010 - 22:18
Ale czemu? I co to znaczy "większe ilości"? Dwie szklanki? Pięć dziennie?nie można jej pić w większych ilościach i cały rok.
Oj, miałam na myśli więcej niż dwie szklanki. Tak jak to było w cytacie.
Napisano 30 lipca 2010 - 09:12
Lubie cały rytułał zaparzania herbaty
Najlepiej zwykła zielona : miodzio
Duzo zależy od czasu parzenia.
Działa antydepresyjnie
Napisano 30 lipca 2010 - 17:40
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 30 lipca 2010 - 17:48
ja robie cały czas w jednym, taka leniwa jestemdenerwuje mnie tylko to mycie kubków po nej
ostatnio się przekonuje do czerwonej... dalej pachnie mi bagnem i mokradłami, ale jakas taka bardziej strawna jest
Mama mi kupiła liściastą, z kwiatem chryzantemy, ciekawy smak ma
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 30 lipca 2010 - 18:29
i też robię w jednym
Napisano 05 sierpnia 2010 - 19:34
no ja zazwyczaj tez , ale czasem wypije kilka kubkow czerwonej a potem mam ochote na inna i kubek trzeba umyć aby jakis zyjatek nie wyhodowacdenerwuje mnie tylko to mycie kubków po nej
ja robie cały czas w jednym, taka leniwa jestem
a mam pytanko do pijacych zielona herbate : czy ona musi być mocna
Napisano 05 sierpnia 2010 - 19:36
Napisano 05 sierpnia 2010 - 19:37
Napisano 05 sierpnia 2010 - 20:04
ja piję mocną herbatkę, bo taką lubię.
Na opakowaniu powinien być opisany sposób przyrządzania
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..
Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas
Napisano 05 sierpnia 2010 - 20:19
pisze ze lyzeczke suszu , ale ja sypie opakowaniemNa opakowaniu powinien być opisany sposób przyrzadzania
Napisano 05 sierpnia 2010 - 20:23
pisze ze lyzeczke suszu , ale ja sypie opakowaniemNa opakowaniu powinien być opisany sposób przyrzadzania
też sypię opakowaniem
zwykle tak, aby zakryć dno kubka
Napisano 05 sierpnia 2010 - 20:27
no więc w czym problem ??pisze ze lyzeczke suszu ,
to problem leży w "niechceniu mi się"ale ja sypie opakowaniem
A jaką herbatkę kupiłaś?? Zwykłą zieloną??
Kup jakąś smakową ona trochę przełamie ten mocny smak
Między nami nic nie było
Parę nocy, trochę wina,
To za mało by Cię mieć.
Może tylko się łudziłam,
Może lekko pogubiłam,
Nie bój się nie zrobię scen..
Kiedyś się uda
Jeszcze przyjdzie na nas czas
Napisano 05 sierpnia 2010 - 22:21
zwykla zielona sypana , lisciasta.jaką herbatkę kupiłaś?? Zwykłą zieloną??
Kup jakąś smakową ona trochę przełamie ten mocny smak
smakowe tez pilam , ja nie lubie mocnej herbaty , tylko owocowe pijam mocne.
a w sumie bede pic jak mi bedzie smakowac , a zdrowko bede wzbogacac innymi srodkami
na czarnej tez czesto jest napisane ze lyzeczke , a ja sypie mniej bo nie lubie wlasnie mocnej.
Napisano 06 sierpnia 2010 - 08:47
Napisano 06 sierpnia 2010 - 08:51
a mam pytanko do pijacych zielona herbate : czy ona musi być mocna
y kiedyś siostra kupiła liściastą i na opakowaniu było napisane że jedne fusy można zalewać 3-4 razy i najlepszy napar jest właśnie z 2 i 3 parzenia, co mogę potwierdzić bo swego czasu podpijałam jej tą herbatę i jednak pierwszy był nieco za mocny
Napisano 07 sierpnia 2010 - 05:53