Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

!!URODZINOWY!! [KONKURS nr4] No ale kawa czy herbata?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
68 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 520 postów

Napisano 25 października 2008 - 12:19

URODZINOWY KONKURS - 2gie URODZINY BABSKISWIAT.NET (27.11.2006)

Tak jak obiecywalismy, na miesiac przed urodzinami startujemy z konkursami. Dla kazdego cos dobrego, latwo wygrac, duzo nagrod i konkursow wiele tak wiec do zabawy przyjaciele :)

KONKURS nr4

Temat: No ale kawa czy herbata ?
Nagrody:

-1 miejsce-

Komplet śniadaniowy – porcelana + 100g herbaty zielonej aromatyzowanej GREEN SPRING + Ranga Dobra Dusza

Dołączona grafikaDołączona grafika

-2 miejsce-

Ekspres ciśnieniowy 0,3l. + 100g kawy aromatyzowanej PARYŻ NOCĄ

-3 miejsce-

100g herbaty czarnej aromatyzowanej EARL GREY RAINBOW + 100g kawy aromatyzowanej PIĘĆ SMAKÓW

Zakonczenie: 2 listopad 23:59
Sponsor:
Dołączona grafika

ZASADY KONKURSU:
W konkursie moze wziasc udzial kazdy zarejestrowany uzytkownik forum. Zasady ? Hmm.. ciezko je opisac. Tytul konkursu "Kawa czy Herbata" wskazuje nam, iz mamy dokonac wyboru.. tak wiec w tym temacie prowadzimy dyskusje na temat tego co jest lepsze, czy czarna kawusia czy tez pyszna herbata? Po tygodniu, razem ze sponsorzem wybierzemy najciekawsze posty i je nagrodzimy. A jak takie posty powinny wygladac ? Przede wszystkim, argumentujcie swoje wywody - a jeszcze lepiej, jak potraktujecie ten konkurs w formie zartu/zabawy. Czyli smieszne wypowiedzi z rownie fajnymi argumentami na potwierdzanie tych zabawnych wywodow maja napewno najwieksze szanse.
Reasumujac: w tym temacie piszecie dlaczego wolicie kawe/herbate i argumentujecie to, mozliwe jest kilka wypowiedzi, ma to byc w formie dyskusji, wiec jezeli ktos Wam odpowie ze sie z Wami nie zgadza jak najbardziej mozecie tej osobie odpisac. Oczywiscie liczymy na to ze nie bedzie to nudna, jalowa dyskusja lecz rozmowa z jajem (czego nie powinienem wymagac od kobiet, ale coz takie zycie i czasem nawet Wy musicie miec to jajo). Takie jest zalozenie konkursu, dyskusja na temat tego co wolimy z przymruzeniem oka, liczy sie dobra zabawa i duzo smiechu :) Wypowiedzi, ktore nas najbardziej rozbawia i beda mialy jakis logiczny sens oczywiscie nagrodzimy.

JAK WYSLAC PRACE?:
Tym razem prac nie wysylamy, konkurs to otwarta dyskusja w tym temacie. Ilosc wypowiedzi - nieograniczona.

INFORMACJE DODATKOWE:
Administracja moze brac udzial w konkursie (oprocz mnie i diventexa).
Mozecie wysylac po kilka postow, nie ma limitu.
W tym temacie prowadzimy tylko i wylacznie konkursowa dyskusje na temat "Kawa czy Herbata?" ;)
Jezeli macie jakies pytania dotyczace zasad konkursu lub tez jakies watpliwosci zapraszamy tutaj:
pytania-dot-konkursow-vt3188.htm

Tak wiec, zaczynamy.. co wolicie ? Kawe.. czy tez moze Herbate ?

#2 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 25 października 2008 - 12:50

ja wybieram herbatę ..... lubię mocną aromatyczną nie słodzoną .... najszczęśliwsze chwile mojego życia to te gdy z kubkiem gorącej herbaty zasiadam sobie przy blasku kominka na dworze wiatr hula i śnieg bije a ja z kubkiem w ręce mogę fantazjować o ciepłych krajach .... przydał by się jeszcze jakiś przystojny mężczyzna którym masował by mi zmarznięte stópki ..... czemu nie nadaj się do tego kawa? wyobraźcie sobie taka romantyczna scen i fusy miedzy moimi zębami jak się do niego zalotnie uśmiechnę ..... :lol:

#3 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 25 października 2008 - 13:47

Herbata..ten smak.. Mamy tyle różnych opcji do wyboru.. Czarna, czerwona, zielona.. A do tego dodatki które pomagają nam sie przenieść gdzie tylko chcemy.. Te egzotyczne przenosza nas w cieple tropiki.. A kokosowe(moj ulubiony smak) moga sprawic ze poczujemy sie jak na bezludnej wyspie.. Z dala od wszystkiego..Wolni.. Tylko herbata potrafi tak zaintrygowac i pobudzic nasze zmysly. :-D
Dodatkowo dziala na nasze cialo..leczy, pobudza, uspokaja.. Zadna kawa nie ma takich wlasciwosci ;-)
A wiec, SMACZNEGO:)

[ Dodano: 2008-10-25, 15:18 ]
Przypomniala mi sie taka ciekawostka na temat kawy.. A wiec istnieja takie zwierzeta o nazwie suwety, ktore maja niezwykle zdolnosci. A mianowicie potrafia wyszukac najdorodniejsze, najdojrzalsze ziarenka kawy na drzewie.. Ktore potem zjadaja.. I ze tak powiem trawia w zoladku tylko ta otoczke ziarna a samo ziarenko wydalaja. Ludzie pozniej to zbieraja i parza z tego(podobno) przepyszna kawe.. Ktora jest niestety bardzo droga wiec nie kazdy moze sobie pozwolic na taki rarytas..Kosztuje chyba ok 200zl za filizanke.
A swoja droga.. Czy jako fanatyczki kawy zdecydowalybyscie sie wypic ja, wiedzac w jaki sposob powstaje? ;-)

#4 rukbat

rukbat
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 25 października 2008 - 14:50

Nie jestem fanatyczką kawy, ale gdybym była, to wypiłabym tę drogą kawę, o której pisze poprzedniczka, mimo, że wiedziałabym jak powstaje. Dlaczego? To przecież natura. Poza tym kawa jest gotowana, więc zarazki znikają. I zaufałabym tradycji.
Jestem jednak fanatyczką herbaty, a nie kawy. Dlaczego? Główny powód to to, że po kawie okropnie boli mnie głowa. Więc nie ma szans. Poza tym różnych mieszanek herbacianych jest mnóstwo i można bez końca próbować nowych smaków.
Nie jestem tylko przekonana do zielonej. Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale jest też niesmaczna. Mimo, że uwielbiam zielony kolor, mam zielone ściany w pokoju i moja ulubiona herbaciarnia też ma zielone ściany, ale zielonej herbaty pić nie potrafię. A szkoda... A jak to jest u Was z zieloną herbatą?

#5 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 25 października 2008 - 15:02

rukbat, wydaje mi się że smak herbaty zielonej zależy od sposobu parzenia.. Sposób w jaki powstaje zielona herbata powoduje że jest ona bardziej gorzka od czarnej...ale taki też jej urok. Zieloną herbatę piję czasami tak jak i czerwoną. Białej jeszcze nigdy jakos nie próbowałam. <bezradny></span> A czarną uwielbiam.. Jestem fanatykiem ;-) Lubię próbować różnych smaków.
Uważam że taką prawdziwą kawę można wypić dopiero np w kawiarni.. Bo w domu nie mamy odpowiednich do tego przyrządow (tak to ujmę).. Więc nie w pełni możemy docenic jej smak.. A w kawiarniach lubię pić mrozoną kawę z lodami i bita smietana:)
W domu tylko ze śmietanką.. Więc to pewnie trochę fałszuje jej smak.

Można długo porównywać zalety kawy i herbaty bo tak naprawdę mają zupełnie różne smaki i wlaściwości.

#6 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 25 października 2008 - 15:18

Wiem, że jest bardzo zdrowa, ale jest też niesmaczna. Mimo, że uwielbiam zielony kolor, mam zielone ściany w pokoju i moja ulubiona herbaciarnia też ma zielone ściany, ale zielonej herbaty pić nie potrafię. A szkoda... A jak to jest u Was z zieloną herbatą?

dobrze zaparzona zielona herbata nie jest nie smaczna - jest bardzo dobra jej specyficzny smak dzięki odpowiedniemu parzeniu zyskuje delikatna nutę - radze wybrać sie do dobrej herbaciarni i spróbować naprawdę warto .....

Czy jako fanatyczki kawy zdecydowalybyscie sie wypić ja, wiedzac w jaki sposob powstaje? ;-)

to juz taki dodatek do całości smaku ....... :-) mało kto w ogóle potrafi zrobić dobra kawę co w domu jest wręcz nie możliwe a jeszcze jeśli zależy nam na odkryciu jej smaku to juz na pewno musimy isc do kawiarni i to najlepiej światowej sławy - byłam kiedyś w kawiarni gdzie kawę podano mi parzona tradycyjne wrzątkiem w szklance tak jak robi sie w domu wiec nawet niekiedy panią w kawiarniach brak wiedzy ... a już daleko im do tytułu baristy........ herbata jest o tyle prosta i dobra że możemy sobie na nią pozwijać w każdej sytuacji nawet taki prosta z torebki ma swój piękny delikatny aromat a co już dopiero zaparzana z listków a wykonanie tego nie jest takie pracochłonność jak kawy ....

#7 Karolina86

Karolina86
  • Użytkownik
  • 1 564 postów

Napisano 25 października 2008 - 15:25

Uwilebiam wszelakie rodzaje herbat :-D dlaczego? bo herbata zawsze kojarzy mi się z ciepłym domem, jak wiadomo towarzyszy nam ona od najmłodszych już lat a nawet miesięcy(maluszką podaje się herbatke koperkową lub anyżową), wiele herbat ma własciwości uspokajajace lub wspomagające nasz organizm np.: w przemiane materi, podawana z miodem dobrze działa na grypę itp.itd. jeśli rozpatrzycz ją z puktu ekonomiczne to jest ona tansza niż kawa miedzy innymi dlatego ze do kawy zdaża nam się podawać śmietanke lub mleko więc dodatkowy koszt :mrgreen: heh, a zaoszczędzone pieniożki można wydać na inne również ciekawe przyjemoście, pozatym jak już wcześniej wspomniałam herbat jest wiele rodzajów a więć wiele różnych aromatów, zapachów unoszących się z herbaty, kawa ma zazwyczaj jeden określony zapach. Ogólnie podsumowując jest zdrowsza i często zalecana do picia, w porównaniu do kawy :mrgreen: Dla mnie picie herbaty to przyjemność :mrgreen:

Co Nas nie zabije to Nas wzmocni :-)

COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ :-)

#8 Nowelka

Nowelka
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25 października 2008 - 15:26

Kawa czy herbata? Dobrze że daliście tylko dwie możliwości to zajęła mi decyzja jedynie z jakąś godzinkę :D Zdecydowałam, że herbata powód? Teraz firmy oferują herbaty aromatyzujące porównalnie podobne do kawusi :D tak więc wybieram herbatkę np. o smaku guany z aromatem mleka. Kocham "jeden sklep z herbatą" spędzam tam pół dnia czasami :D kawę wybieram kiedy chcę się wybudzić, co jednak jeszcze bardziej mnie usypia hmm jakaś inna jestem :)

[ Dodano: 2008-10-25, 16:46 ]
Hmm choć po dłuższym zastanowieniu trudno określić co lepsze, kawa faktycznie ma uboższą gamę smakową, ale tak na prawdę jest równie zdrowa co herbata.
Według statystyk Na świecie każdego dnia ludzie wypijają dwa miliardy filiżanek kawy.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że pita w umiarkowanych ilościach dotlenia organizm, wpływając na krążenie; ułatwia koncentrację, korzystnie wpływa na trawienie. Polecana jest osobom, które cierpią na nadkwasotę i niedociśnienie tętnicze.
Osobom pijącym kawę rzadziej też dokuczają problemy związane z woreczkiem żółciowym. Powoduje zmniejszenie zachorowalności na niektóre kobiece choroby, takie jak nowotwór pęcherza.
Mamy również kawę bezkofeinową dla tych którzy chcą odżywiać się zdrowiej - nie jest to kawa całkiem pozbawiona kofeiny ale jej ilość jest znikoma.
Wiedziałyście, że prawdziwa kawa niepalona tzw.zielona pomaga w odchudzaniu i to bardzo konkretnie. Co raz częściej można ją znaleźć w kosmetyce i suplementach diety.
Podobno picie kawy chroni przed częstymi myślami samobójczymi i odgania stres. Kiedyś w Londynie używana była w leczeniu alkoholizmu i sprzedawana była tylko w aptekach heh.
75% kawy sprzedanej w Polsce to kawa mielona Wielkiej Brytanii jedynie 10%. czyli tak na prawdę tylko bardzo bogaci mogą poznać smak prawdziwego naparu kawy, który utrzymuje się do kilku godzin, gdyż nasza kawa to napar na kilka minut.
Ale jak tak się w czytałam w szczegóły, to kawa to na prawdę świetny wyrób.

#9 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 25 października 2008 - 21:05

A ja nie lubię ani kawy ani herbaty, gdyż preferuję raczej zimne napoje, ale gdybym miała wybrać to zdecydowanie postawiłabym na herbatę, gdyż można ja wypić gdy jest zimna (taką zwykle pijam).Kawy nie tykam, bo dla mnie kawa jest beee, ani mnie to nie pobudza ani specjalnie nie delektuje się jej smakiem. A poza tym raz jak miałam na noc do pracy wypiłam sobie kawę, gdyż uwierzyłam że mnie pobudzi... i pobudziła do latania do kibelka :P To była najdłuższa noc mojego życia i od tej pory mam uraz do kawy :P
Dodam jeszcze iż nie trawię, żadnych innych herbat poza jedną: najtańszą herbatką kupowaną w Carrefour oraz sztuczną herbatką Nestea :P
Chyba raczej konkursu nie wygram ale cóż poradze, że nie lubię ani tego ani tego <bezradny></span>
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#10 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 26 października 2008 - 08:09

Herbata ma wiele smaków-i co z tego?
Wyobrażacie sobie poranek bez pachnącej kawy?
Mnie szlak trafia jak zaśpię i nie mogę zacząć dnia od tego naparu.

A po ciężkim dniu, gdy mamy wszystkiego dosyć, kawa to najlepsze lekarstwo :mrgreen:
Jestem w Peru...

#11 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 26 października 2008 - 08:26

Wyobrażacie sobie poranek bez pachnącej kawy?
Mnie szlak trafia jak zaśpię i nie mogę zacząć dnia od tego naparu.
A po ciężkim dniu, gdy mamy wszystkiego dosyć, kawa to najlepsze lekarstwo :mrgreen:

cóż to za poranek gdy w biegu wypijam jakaś lurę parząc sobie tym język bo zimna kawa jest ohydna (nie wspomnie o tym jak zamieszkać można w ubikacji po dodaniu do niej mleka by ją ochłodzić) ..... potem skonana po całym dniu chce sie zrelaksować i znowu muszę pic wrzątek by poczuć jakiś smak ...... a herbata nawet zimna jest zawsze pyszna i zawsze pobudza ...... mogę ja zabrać wszędzie w termosie na wyprawę w góry ...... jesienne słonce lekko tylko ogrzewające i rozgrzewający smak herbaty.... zimą z odrobinką rumu doskonale rozgrzewa ciało .... wiosną zielona herbata dodaje chęci do życia a latem mrożona zastępuje nie jedne lody i na pewno jest od nich zdrowsza i mnie kaloryczna.....

#12 Mała

Mała
  • Użytkownik
  • 759 postów

Napisano 26 października 2008 - 09:10

Herbata zdecydowanie :mrgreen: !!!! Jestem prawdziwa koneserką herbat... W przeciwieństwie do mojego chłopaka który nie lubi herbat , pewnie dla tego że musi mi je non stop robić i myć kubki bo fusach herbacianych... 8-) Zawsze miałam w domu różne różniste herbaty. Obecnie mam 11 róznych herbat. Najgorszy jest wybór bo jedna od drugiej lepsza. Bardzo lubie biała herbatke ale także uwielbiam waniliowe albo z liczi są najlepsze jak mam ochote na coś słodkiego :lol: :-P :mrgreen: po prostu pycha...

#13 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 26 października 2008 - 10:45

Herbata, a czemu? Bo myślę że to 100% kobieta ;-). Wystarczy pomyśleć:

cHarakterna
Elektryzująca
Relaksująca
Barwna
Aromatyczna
Towarzyska
Atrakcyjna

Jest jak przyjaciółka, w złych i dobrych chwilach. I wiadomo solidarność jajników :mrgreen:

#14 Martha

Martha
  • Użytkownik
  • 375 postów

Napisano 26 października 2008 - 11:02

Stawiam na Herbatę:)
Tak jak inni bez kawy tak ja nie potrafie rozpoczac dnia bez mocnej herbaty czarnej.
Nastepnie w ciagu dnia pomaranczowa, cytrynowa, truskawowa, itd itd... I tak moje zycie staje sie kolorowe i owocowe:))
Od razu buzia sie usmiecha.

#15 karyska

karyska
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 26 października 2008 - 16:54

Mimo że lubię herbatę to jednak kawa ma u mnie swój numer 1, zwłaszcza cafe late przygotowane rano w pracy, gdy z kolegami żartujemy i przepychamy się przy ekspresie, bo każdy ma przecież ważne zajęcia a trzeba się najpierw trochę postawić na nogi:)
Atmosfery towarzyszącej porannej kawy nikt nie jest w stanie popsuć, są to najmilsze chwile w ciągu całego dnia. A unoszący się boski kawowy aromat towarzyszy nam przez cały dzień i daje siłę by następnego dnia znowu wstać przyjść do pracy na pyszną kawę parzoną w towarzystwie zwariowanych znajomych,
Szkoda, że ten rytuał to tylko 10 minut w ciągu całego 8 godzinnego dnia pracy

#16 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 27 października 2008 - 00:39

Herbata – rzecz nam znana – nie zastąpi kawy z rana. Tysiące smaków wymieniacie… A aromat kawy znacie? :) Intensywny i głęboki, w nastrój wprowadza błogi! Oczęta przymrużone? Tyleeee kawy naparzone! Już sam zapach nas pobudza, by skosztować tego cuda! Wtem oczęta rozbudzone, z mocą kawy zaznajomione. Chwila relaksu i odprężenia, już prowadzi do omdlenia. Kawa w domu, w pracy czy w urzędzie – wypróbować można wszędzie. Do ciasteczka idealna, z cukiereczkiem nierozerwalna. Zrzesza ludzi na zebraniach, w kawiarence, prywatnych spotkaniach :) Sąsiadeczka nie ma sera, zaparz kawki – będzie gderać. I jak się herbatka teraz miewa? Niech z małą czarną nie zadziera!

#17 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 27 października 2008 - 01:24

Mała czarna?to używka,to nie napój lecz fałszywka!
Zbyt tam dużo kofeiny,szkodzi zdrowiu Twej rodziny!
Niby gdy ją pijesz rano to odpręża i pobudza
Ale gdy nadchodzi wieczór,spać nie daje i rozbudza.
Serce szybko bić zaczyna,wapń ucieka-to Ci drwina!
Gdzie te plusy i zalety?zrzedła Wam kawoszom mina?

A herbatka-cud nie picie!ona nam umila życie!
Pijesz ciepłą,zimną,z mlekiem,z miodem jest najlepszym lekiem
Reguluje nam trawienie,czyści nerki-pa kamienie!
Tyle smaków do wyboru,można rzec,że do koloru
Biała,czarna i zielona,Pu-Erh,żółta i czerwona!
Smak maliny,poziomeczki,cytryn albo truskaweczki!
Same plusy,już widzicie?kawa Wam zatruwa życie!
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#18 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 27 października 2008 - 10:07

Hm...lubię smak kawy, ale zdecydowanie wolę herbatkę.
Kawę pijam dosłaownie raz na jakiś czas, a powód?- trzęsawica .... <bezradny></span>
Ha ha nigdy nie pijam kawy rano, bo pierwszy posiłek zjadłabym wtedy pod wieczór (wiem to z własnej autopsji...)
Kawke piję jak siedząc w pracy stwierdzam, że po prostu mam ochotę na jej smak, bo taka kawka z ekspresu ciśnieniowego z mleczkiem na na prawdę wyśmienity smak :-P
Jeśli zaś chodzi o herbatkę to nie ma takiego dnia, w którym nie piję gorącej herbaty z cytrynką, bo ją po prostu uwielbiam. W zasadzie lubię wszystkie rodzaje herbat, łącznie ze wspomininą wcześniej zieloną odmianą. :lol:

<ookk>

#19 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 27 października 2008 - 11:15

Kawa czy herbata ???
Odpowiedz może byc tylko jedna :!:
Wstajesz rano otwierasz oko i co myslisz ???
Czas na KAWE
Idziesz do pracy , pracujesz pracujesz i po jakims czasie stwierdzasz , że czas na KAWE
wracasz do domu popołudniowe ciacho a do tego co ??? KAWA :lol: :lol:
Idziesz do kumpeli na ploty i na .........KAWE :lol:

tAK WIĘC nasza ukochana kawusia kojarzy nam sie z milymi chwilami relaksem więc jak w ogóle moze wygrac z herbatą :lol:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#20 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 27 października 2008 - 11:19

Czytając posty w tym dziale stwierdziała, że cóż...chyba mam ochotę na kawkę ;-)

<ookk>

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych