Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

!!URODZINOWY!! [KONKURS nr4] No ale kawa czy herbata?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
68 odpowiedzi w tym temacie

#21 jotemka

jotemka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 27 października 2008 - 12:15

KAWA - tylko i wyłącznie kawa!
Wiem , że herbata zdrowsza jest ale co tam! ....i to w piach :D
:mrgreen:

#22 rukbat

rukbat
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 27 października 2008 - 15:06

Zapomniałam dodać, że uwielbiam mrożoną kawę z lodami i śmietanką - pycha! niestety nie umiem jej sama przyrządzić, więc piję ją tylko w lokalach, gdzie płacę za nią przynajmniej 3,50 więcej niż za herbatkę... Ale to oczywiście zupełnie co innego i na inne okazje. Poza tym mam taki problem, że nie wolno mi cukru. Herbatkę mogę posłodzić fruktozą, ale taka kawka w lokalu jest słodzona cukrem i dosłownie, nie tylko smakowo, mnie powala:P

#23 sweet86

sweet86
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 28 października 2008 - 12:50

hmmm... :)

tradycyjna herbatka z cytrynką - zwłaszcza jesienią i zimą (dzięki niej nie choruję)

jednak na babskie spotkania - kawusia :) (ostatnio gdzieś wyczytałam, że kawa zmniejsza ryzyko zachorowań na raka piersi - ale też... zmniejsza piersi - coś za coś)
miłego dnia :)

#24 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 28 października 2008 - 16:47

Jak dla mnie studentki kawa jest niezastąpiona jedynie podczas SESJI. Wiadomo,że jej działanie jest pobudzające,a jeśli ktoś pije kawę sporadycznie tak jak ja,to jej działanie jest znaczne.
Natomiast na co dzień wolę wypić herbatkę. Uwielbiam wszelkie smaki i rodzaje. Herbatę robię zawsze w największym kubku jaki znajdę w domu. Pasuje do kolacji,do śniadania,na zajęcia terenowe zabieram ją w termos,żeby się ogrzać w zimowe dni.
I pisząc tego posta też piję herbatkę z cytrynką :-P
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#25 jotemka

jotemka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 29 października 2008 - 07:48

Kawa zmniejsza piersi? :shock:
oł noł
Ale ja pije kawe od lat i nic mi tam nie ubyło....a szkoda :evil:

#26 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 29 października 2008 - 08:03

kawa zmniejsza piersi

<umieraam></span> <umieraam></span> <umieraam></span>
to musiałabym być płaska jak decha :mrgreen:
Jestem w Peru...

#27 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 30 października 2008 - 19:51

malutka-iwona, ja np nie pijam kawy.... a z tego co tu piszą to wyglądam na wielbicielkę :P
ja mam taką historię z dzieciństwa, ale związaną z herbatą... Kiedyś bardzo chciało mi się pić a w domu nie było nic innego poza herbatą. Weszłam, więc do kuchni, nie zapalając światła i widzę, że w szklance jest herbata (przynajmniej tak uważałam :P)
piję, piję, ale coś ta herbata mało herbatowata :P idę, więc do mamy i pytam się co to za herbata, a mama na to, że jej piwo wypiłam... a ja się zastanawiałam co ta herbata taka dobra :mrgreen:
miałam wtedy może z 8 lat i dzięki herbacie pierwszy raz wypiłam piwo :P
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#28 malutka-iwona

malutka-iwona
  • Użytkownik
  • 4 549 postów

Napisano 30 października 2008 - 22:57

a mama na to, że jej piwo wypiłam... a ja się zastanawiałam co ta herbata taka dobra

<umieraam></span> <umieraam></span> <umieraam></span>

Szkoda, że nie ma konkursu "o piciu piwa"!
Byłabym pierwsza :mrgreen:
Jestem w Peru...

#29 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 31 października 2008 - 09:53

Wiadomo, że herbata jest zdrowsza....dlatego ja wybieram KAWĘ ;-)

Parzoną, albo jeszcze lepiej rozpuszczalną...koniecznie z mleczkiem...koniecznie w filiżance...
Rano to najlepszy budzik - bez niej nie ruszyłabym z nowym dniem...
W ciągu szalonego dnia - i owszem, czemu nie...popycha do przodu...
Po południu to mój uspokajacz, a czasem i przyjaciółka...
Nic nie działa na mnie tak jak kawa kiedy jestem smutna, zła, ale też kiedy jestem szczęśliwa...
Uwielbiam usiąść na fotelu z filiżanką gorącej kawy i popatrzeć w przyszłość...
Chwila słodkiego nieróbstwa...odpoczynku...marzeń..?

Poza tym kolor kawowy to jeden z moich ulubionych kolorów...
Moje oczy, włosy, myśli są koloru kawy...
Co tu dużo pisać...
Kawa jest mi przeznaczona...
Moje drugie imię to kawa...
<kawka1></span>
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#30 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 października 2008 - 12:04

nie lubie kawy , przez jej smak i tyle
raz spróbowałam z mamy kubka , była jeszcze z mlekiem ale wyplułam od razu
Natomiast herbate bardzo lubie , najbardziej owocowe i rózne ciekawe inne smaki jak np z cynamonem.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#31 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 31 października 2008 - 13:13

Na herbatke i na kawke mam codziennie wielką chrapke.Kawka rano mnie rozbudzi a herbatka pragnienie me ostudzi .Miłe rozpoczęcie dnia aromat kawusi i herbatki da!
Dołączona grafika

#32 kami

kami
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 31 października 2008 - 14:16

kiedyś kawa była dla mnie tlenem!! herbata mogłaby dla mnie nie istnieć... z miłością do czarnej cieczy pracowałam w kawiarni Pożegnanie z Afryką... poznawałam historię mojego magicznego napoju, sposoby zaparzania... poznawałam ludzi, których podobnie jak mnie zauroczyła kawa, dla których kawa to nie "czarne paskudztwo stawiające na nogi" delektowałam się każdym łykiem delikatnych i mocnych kaw... zaparzane w pięknym miedzianym tygielku... z przyprawami... kardamon, goździki... cynamon, mmm pycha!!! czarne małe espresso podawane w "dziecinnych" (jak to mawiał jeden klient) filiżaneczkach... boskie machiatto ze spienionym mlekiem i czekoladą... codziennie coś innego... poniedziałek rześko miętowa i to granitowa (z kostkami mrożonej kawy), wtorek mocna jawa, dziś jeszcze ciemno palona (z czasem porzuciłam gorycz ciemno palonej kawy by móc się rozkoszować wytrawnością i bardziej wyczuwalną paletą smaku kaw jasno palonych), w środę coś słodkie by się przydało... no i dylemat czy karmelowej się oddać czy waniliowo-orzechowej?? no jasne obie!!! tylko która pierwsza?? czwartek imbirowo z tygielka, bo gardełko boli... parę łyków i już :) żar imbiru rozpala... i po bólu gardła, piątek Meksyk Maragogype i to ciemno palona wyjątkowo zrównoważona, aromatyczna... poemat dla podniebienia... sobota trójwarstwowa... czekolada (prawdziwa na mleku gotowana, z Włoch sprowadzana) z pomarańczową pychotką i na to gęste spienione mleko... aż ślinka cieknie :) a niedziela jest wycieczką do kolebki kawy - Etiopia Yirgacheffe z miodem powoduje dreszcze rozkoszy...
niestety, moja przygoda z kawą jak na razie się skończyła - problemy ze zdrowiem :(
i tu pojawia się herbata
zielona, czerwona, biała, owocowe, czarna też ale najrzadziej
piję z radością wszelkie maści herbatki... ale to nie to samo... kawusia pozostanie na zawsze w moim serduchu :)

#33 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 31 października 2008 - 17:57

Kawa czy herbata? Oto jest pytanie, które zadaję sobie co dzień rano, gdy szykuję śniadanie. Mała czarna z rogalem dobrze smakuje, ale i tak herbacie w smaku nie dorównuje. Herbata z dużą ilością cytryny to mnóstwo energii i witaminy. Herbata i sok malinowy przynosi ulgę przy bólu głowy. Herbata i rum świetnie pasuje, każdego zziębniętego szybko poratuje. Miód to najlepszy przyjaciel herbaty, dodaje jej smaku i same aromaty. Herbata jest najlepsza do maślanych ciasteczek, pączków, czekolady i słodkich bułeczek. Herbata doskonale gasi pragnienie, a także reguluje nasze ciśnienie. Bawarka w ciąży świetnie się spisuje i produkcję mleka każdej mamie gwarantuje. Argumentów za herbatą jest tak wiele, że chyba już nie muszę Was do niej namawiać - drodzy przyjaciele? ;-)

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#34 asiolcza

asiolcza
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 31 października 2008 - 19:26

Wybieram herbatę. A oto dlaczego:

Kiedy niebo takie szare, biorę kubek z szafki
Wrzucam zaraz tam herbatkę, bo nie lubię kawki
Trochę cukru, trochę wody i zamieszam ładnie
I uciekam szybko z kuchni, nim mnie myśl dopadnie
Aby zrobić też mężowi, lecz on woli kawkę
Znowu lecę więc do kuchni i otwieram szafkę
W szafce pusto, kawki nie ma bo już wypił całą
Ale za to mej herbatki sporo mi zostało
Bo herbatki sto torebek to ja trzymam wszędzie
Ale za to że nie lubi - fusiastą pić będzie.
Do pokoju wracam prędko, mej herbatki nie ma
Wypił ją już małżonek, no i począł drzemać
Więc dlatego ma herbatka jest najlepsza w świecie
Bo nawet mój kawosz pije ją w sekrecie. <kawka1></span>

#35 scorpio

scorpio
  • Użytkownik
  • 37 postów

Napisano 31 października 2008 - 20:24

Powiem Wam , że przygodę z rozmaitością herbat rozpoczął mój mąż. Ja tolerowałam tylko herbatę zwykłą ewentualnie z cytryną i to rzadko. Przeważała u mnie kawa. Biała , słodzona, czasem dopieszczałam sie bitą śmietaną. Ach uwielbiam także aromatyczną czarną, parzoną, mmm, sam zapach budzi i pieści zmysły. Nie mówiąc już o fantastycznej mrożonej z lodami i bakaliami. Mmm, pyszności.
Później nastąpił u mnie okres odchudzania, który zapoczątkował moją miłość do herbaty PU-ERH z aromatem Earl Gray. Potrafiłam naprawdę wypić tego sporo. Kawa poszła w odstawkę.
W pewnym momencie mąż zaczął przynosić do domu herbaty o tak różnych smakach i nazwach, o których nie miałam pojęcia. Wkręcił mnie świat tradycji i aromatów tego napoju. Ostatnio nawet zakupiliśmy dwie herbatki o nazwach "Pikantny romans" i " Gejsza" hihi. Mieszanka zielonej Sencha, truskawek, żurawiny, bambusa, oraz pieprzu.
duzo by mówić o ilości rodzajów i smaków, które posiadam w domu. Teraz planujemy zbudować specjalną szafkę na herbaty. :-D

A kawa na razie poszła w odstawkę ;-)

Podsumowując sądzę, że tak kawa jak i herbata są wartościowymi napojami. Każdy z nich odzwierciedla nasze nastroje, marzenia koi lub pobudza zmysły.

coś dla pobudzenia i ukojenia :)

Załączone miniatury

• herbata1.jpg.jpg
  • Kawa_czarna,_biala_-_zdjecia._Galeria_zdjec_kawy_i_herbaty_1417.jpg

#36 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 października 2008 - 20:47

Herbata jest jak kubek/kawałek innego świata.
Niby wiesz ze to poprostu herbata.
Niby wiesz , że to garstka lisci i troche wody
Ale nie wiesz ile lat miały dłonie , które je zbierały , nie wiesz kogo te dłonie dotykają w duszny wieczór, kogo kocha włascicielka tych dłoni, dlaczego płacze w cieplą noc.
Wiesz , że przyjechały z dalekiego kraju , ale nie wiesz czego słuchał kierowca , który je wiózł , o czym mylsłał , w czyje zdjecie sie wpatrywał i tesknił.
Tego wszystkiego nie wiesz , nie znasz historii zycia kilku zasuszonych listków....

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#37 Piotrek

Piotrek
  • Użytkownik
  • 520 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 21:32

Przypominamy ze zostalo ciut ponad 24 h do konca konkursu, szczerze nawet nei czytalem jeszcze Waszych wypowiedzi ale licze na to ze troszke ze sponsorem sie ubawimy czytajac Wasze argumentacje :)

Tak wiec.. ostatnia szansa.. zapraszamy do rozmowy :) Kazdy post sie liczy :)

#38 skinnybitch

skinnybitch
  • Użytkownik
  • 1 630 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 22:06

Kiedy wstaje sobie rano
chciałabym żeby mi herbaty dano

Kiedy czuje zapach kawy
mam ochotę do zabawy

Piwo smaczne lecz nie bardzo
dobrą herbatką nie pogardze

Bo kto pije dużo kawy
ten nie chodzi kędzieżawy

I herbata jest nie zgorsza
napewno smaczniejsza od dorsza

Lecz mój wierszyk chodż ciekawy
Nie rozwiązuje sprawy

CREATED BY skinnybitch
Dołączona grafika

#39 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 01 listopada 2008 - 22:14

...Kawa musi być gorąca jak piekło...
...czarna jak diabeł...
...czysta jak anioł...
...słodka jak miłość...

Załączone miniatury

• Kawa_codziennie_inna_7889a.jpg

...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#40 D4ncer

D4ncer
  • Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 10:26

Herbata wymiata,
Bo choc nie cycata,
To "glod" zaspokaja,
Jak gruszenie z rana!

;-) / :-D
O mezczyznie swiadczy Jego kobieta!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1