Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

jaką książkę ostatnio kupiłyście?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
151 odpowiedzi w tym temacie

#121 Tilla

Tilla
  • Użytkownik
  • 143 postów

Napisano 26 września 2015 - 23:47

@Tilla, akurat tej nie czytałam, ale bardzo lubię jego książki. Szczególnie serię z Boschem i Hallerem, sama nie tak dawno upolowałam jego "Ołowiany wyrok" w antykwariacie i połknęłam w jeden dzień :-)

Ja szczerze mówiąc nie miałam wcześniej przyjemności z tym autorem. Skusiła mnie... przykuwająca uwagę okładka i ciekawa zajawka w opisie, czuję jednak, że będę się z tym panem spotykała na kartach książek znacznie częściej. :) Teraz wrzucili widziałam "Bez odwrotu"  Tess Gerritsen i tak się właśnie zastanawiam czy nie wrzucić na listę "do przeczytania". Znasz? :)

#122 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 27 września 2015 - 15:52

@Tilla ja znam Gerritsen i polecam jak najbardziej. Czytałaś Cobena? Jeśli tak to Gerritsen też Ci się spodoba.

#123 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 28 września 2015 - 09:42

@Tilla, Gerritsen nie znam, pierwsze słyszę, ale jak spodoba się Connelly, to polecam jeszcze Grishama ;-)

A o Gerritsen poczytam. Chociaż u mnie do kupienia pierwszy w kolejności Nesbo jak tylko będę w PL.

Właśnie, @Olenka, kupujesz książki "zagranico"? Jest gdzieś tania wysyłka do DE? Czy w PL okupujesz księgarnie ;>

“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#124 facet

facet
  • Użytkownik
  • 140 postów

Napisano 04 października 2015 - 16:51

Wiśniewski "Kulminacje" 

#125 Tamara_26

Tamara_26
  • Użytkownik
  • 73 postów

Napisano 05 października 2015 - 09:16

ostatnio siostrzenicy kupiłam książkę tajemny ogród- nawet ciekawa, nie czyta się, ale się koloruje... ją wciągła

#126 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 26 marca 2016 - 18:46

Ostatnio zakupiłam sobie:

Nora Roberts "W samo południe".

Dodatkowo wzbogaciłam się o 3 nowe z wymianki na FB. :)

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#127 zainteresowana

zainteresowana
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 15 maja 2016 - 18:54

Ja kupiłam książkę dla moich maluchów i mogę polecić jako wspaniałą lekturę na dobranoc dla każdego malucha. fantastyczna opowieść, napisana niezwykle plastycznym językiem

#128 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 21 maja 2016 - 19:48

Katarzyna Tusk,,Elementarz stylu''

#129 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 21 maja 2016 - 22:23

Wlasciwie to narzeczony mi kupil. Serie Tangled- Zaplatani. Zakreceni. Zniewoleni.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#130 ulanka

ulanka
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 października 2016 - 21:28

"Grzesznika" Maggie Stiefvater  :)

w necie bylo taniej i zamówiłam, bardzo umila mi te szare dni jesienne!

Załączone miniatury

• 14408234_10205791796673913_370791445_o.jpg

#131 czytelniczadusza

czytelniczadusza
  • Użytkownik
  • 14 postów

Napisano 19 października 2016 - 15:22

to i ja wysle foto :-) ja nabyłam w ksiegarni "Lato zimą..." Rose Tremain, która jest jedną z moich ulubionych pisarek, po których ksiażki sięgam właśnie latem i jesienią... Jakoś tak klimatycznie sie robi. Opowiadania są bardzo ciekawe, wedlug mnie Rose napisała kawał dobrej literatury - dostepnej dla wszystkich, niezależnie od płci i wieku. Z tego, co widzialam, opowiadania spotkały się z bardzo życzliwym przyjęciem zarówno przez krytyków, jak i czytelnikow, co chyba jest najlepszym podsumowaniem :) oczywiscie te opowiadania podsumowają pewnoe mysli, że natura ludzkajest bogata, ale tez niezmienna i bywa okrutna. takie rozważania jesienne. polecam :)

Załączone miniatury

• 14808722_10205970724667001_1684392690_o.jpg

#132 ulanka

ulanka
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 30 grudnia 2016 - 19:57

najnowszy prezent, jaki sobie sprawiłam pod choine to "Kolonia Marusia" Sylwii Zientek. 

Załączone miniatury

• 15502975_10206361545397275_1240055707_o.jpg

#133 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 01 stycznia 2017 - 19:30

Przy okazji urlopu zanabylam kolejna ksiazke autorstwa Piiotra C. "Brud" i poki co ciezko wchodzi. Moze to przez przemeczenie pourlopowo-chorobskowe a moze jednak wina tego, ze jest napisana troche inaczej niz "pokolenie ikea". 

Druga z kolei to "Ilidian", czyli cos dla fanow World of Warcraft. I choc poki co lezy na polce i czeka az zmecze co powyzej, juz sie dobieralam do niej i zapowiada sie fantastycznie! ;-) 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#134 Nabarbar

Nabarbar
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 03 grudnia 2017 - 22:16

Ja właśnie zaczełam "Dwanaście niedokończonych snów"  Sochy, zakochałam się w jej poprzedniej książce, idealnie wprowadzają w świąteczny klimat <3

#135 KingaRoksana65

KingaRoksana65
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 18 lutego 2018 - 22:11

Hej hej :) 

muszę podzielić się świetną nowością: "Idealna Dziewczyna" Carrie Blake , która niedawno miała swoją premierę, przyznaję, że wyczekiwałam jej, by przekonać się, czy wyróżni się na tle innych erotyków, które często są podobne do siebie, stwierdzam, że jak najbardziej wyróżnia się.  

Przede wszystkim bohaterowie książki nie są standardowymi postaciami, milioner i szara mysz, w tej książce mamy do czynienia z oryginalnymi postaciami i ciekawą fabułą, która wciąga, aż do ostatniej strony. Narracja jest pierwszoosobowa z perspektywy obojga głównych bohaterów, tym sposobem idealnie możemy się wczuć w ich historię i emocje. W książce jest akcja, tajemnica, uczucia, pożądanie, a zakończenie jest zaskakujące. Polecam :) Poniżej przedstawiam opis książki: 

"Zderzenie z nowojorską rzeczywistością sprawia, że młoda Isabel Archer porzuca marzenia o karierze aktorskiej i podejmuje pracę w sklepie z materacami, żeby związać z koniec z końcem. Znużona tym zajęciem dziewczyna pragnie nowej roli we własnym życiu. Gdy para przyjaciół zachęca ją do założenia konta na Tinderze, Isabel odkrywa, że wciąż może grać, zamieniając pierwsze – i jedyne – randki w mały teatr i obsadzając siebie w roli Dziewczyny Idealnej dla każdego mężczyzny, z którym się spotka. To dla niej niewinna zabawa, która kończy się buziakiem na dobranoc i niczym więcej – do czasu, gdy Isabel spotyka Matthew – diabelnie przystojnego i czarującego mężczyznę, który pracuje dla Vala Mortona, byłej gwiazdy kina i potężnego magnata nieruchomości.

Gdy Isabel przyznaje się Matthew do swoich gierek, mężczyzna chce dołączyć do teatru, jednak reguły zaczynają się zmieniać. Dziewczyna traci kontrolę nad scenariuszem i sama staje się marionetką posłusznie biorącą udział w rozmaitych seksualnych grach i wyzwaniach, które wymyśla jej nowy partner. Jednak wkrótce Isabel zaczyna się zastanawiać, czy to na pewno Matthew pociąga za sznurki…

Wrodzona intuicja i poczucie moralności zaczynają ją zawodzić, w miarę jak coraz bardziej pogrąża się w mrocznym świecie, rozkoszując się seksualnymi doświadczeniami, o jakich wcześniej nie śniła.

Jednak gdy ukochany przydziela jej ostatnią rolę, erotyczna gra wymyka się spod kontroli i nabiera przestępczego wymiaru, a Matthew i Isabel oboje stają się bezwolnymi marionetkami w rękach Mortona…"

#136 kaczucha

kaczucha
  • Użytkownik
  • 91 postów

Napisano 25 lutego 2018 - 21:27

Hej hej :-)

muszę podzielić się świetną nowością: "Idealna Dziewczyna" Carrie Blake , która niedawno miała swoją premierę, przyznaję, że wyczekiwałam jej, by przekonać się, czy wyróżni się na tle innych erotyków, które często są podobne do siebie, stwierdzam, że jak najbardziej wyróżnia się.  

Przede wszystkim bohaterowie książki nie są standardowymi postaciami, milioner i szara mysz, w tej książce mamy do czynienia z oryginalnymi postaciami i ciekawą fabułą, która wciąga, aż do ostatniej strony. Narracja jest pierwszoosobowa z perspektywy obojga głównych bohaterów, tym sposobem idealnie możemy się wczuć w ich historię i emocje. W książce jest akcja, tajemnica, uczucia, pożądanie, a zakończenie jest zaskakujące. Polecam :-) Poniżej przedstawiam opis książki: 

"Zderzenie z nowojorską rzeczywistością sprawia, że młoda Isabel Archer porzuca marzenia o karierze aktorskiej i podejmuje pracę w sklepie z materacami, żeby związać z koniec z końcem. Znużona tym zajęciem dziewczyna pragnie nowej roli we własnym życiu. Gdy para przyjaciół zachęca ją do założenia konta na Tinderze, Isabel odkrywa, że wciąż może grać, zamieniając pierwsze – i jedyne – randki w mały teatr i obsadzając siebie w roli Dziewczyny Idealnej dla każdego mężczyzny, z którym się spotka. To dla niej niewinna zabawa, która kończy się buziakiem na dobranoc i niczym więcej – do czasu, gdy Isabel spotyka Matthew – diabelnie przystojnego i czarującego mężczyznę, który pracuje dla Vala Mortona, byłej gwiazdy kina i potężnego magnata nieruchomości.

Gdy Isabel przyznaje się Matthew do swoich gierek, mężczyzna chce dołączyć do teatru, jednak reguły zaczynają się zmieniać. Dziewczyna traci kontrolę nad scenariuszem i sama staje się marionetką posłusznie biorącą udział w rozmaitych seksualnych grach i wyzwaniach, które wymyśla jej nowy partner. Jednak wkrótce Isabel zaczyna się zastanawiać, czy to na pewno Matthew pociąga za sznurki…

Wrodzona intuicja i poczucie moralności zaczynają ją zawodzić, w miarę jak coraz bardziej pogrąża się w mrocznym świecie, rozkoszując się seksualnymi doświadczeniami, o jakich wcześniej nie śniła.

Jednak gdy ukochany przydziela jej ostatnią rolę, erotyczna gra wymyka się spod kontroli i nabiera przestępczego wymiaru, a Matthew i Isabel oboje stają się bezwolnymi marionetkami w rękach Mortona…"

Skonczylam to wlasnie czytac:) bardzo dobra fabula, nie spodziewalam sie... Watek erotyczny  nie spycha samej fabuly na margines jak to zwykle bywa. Dobrze sie to czyta.

#137 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 28 lutego 2018 - 13:16

To mnie zaciekawiłyście Idealną dziewczyną, rzadkie takie rzeczy czytam, ale np. S.E.k.R.e.T mi się podobał :)

Ja teraz kończę Anatomię skandalu i totalnie polecam. Trochę klimat House of cards z the Affair (oba seriale  też polecam). A na oku mam nowego Chmielarza "Cienie".

"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#138 KingaRoksana65

KingaRoksana65
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 05 kwietnia 2018 - 13:12

"Bezdech" Grzegorz Kapla- świeżuteńka debiutancka książka, którą pochłonęłam w jeden dzień! Bardzo przyjemnie się czytało, idealnie moje klimaty- thriller kryminalny, ale można również podpiąć pod literaturę faktu :) 

#139 MarchewkowePole

MarchewkowePole
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 11 kwietnia 2018 - 17:09

Bardzo przyjemnie się czytało, idealnie moje klimaty- thriller kryminalny, ale można również podpiąć pod literaturę faktu

Dawno też nie czytam tak dobrego thrillera kryminalnego :), ale nie wiem, czy książkę można nazwać literaturą faktu. Jest tam dużo nawiązań do historii i aktualnej sytuacji politycznej w Polsce, ale są tylko tłem do fikcji literackiej. Faktem jest, że książka jest dobra  <ookk>  i nieważne jaki to gatunek.

#140 wikizabka

wikizabka
  • Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 17 kwietnia 2018 - 09:09

Dawno też nie czytam tak dobrego thrillera kryminalnego :-), ale nie wiem, czy książkę można nazwać literaturą faktu. Jest tam dużo nawiązań do historii i aktualnej sytuacji politycznej w Polsce, ale są tylko tłem do fikcji literackiej. Faktem jest, że książka jest dobra  <ookk>  i nieważne jaki to gatunek.

Muszę w końcu to kupić.

Sama jestem już na końcówce "Człowieka, który wspinał się na drzewa". Tytuł i okładka na początku mnie odstraszyły - nie to, że brzydkie, ale nie przepadam za filozofowaniem w stylu Coelho, a tak mi się to skojarzyło. Ale sie kompletnie pozytywnie zaskoczyłam :D Czytam w drodze do pracy w autobusie i doslownie zapominam o bozym swiecie. Autor przezyl niesamowite przygody, szkoda by tu spoilerowac no i jest takim spokojnym, pelnym szacunku do przyrody czlowiekiem. Ksiazka to zbior opisow zdobywania najwyzszych drzew na swiecie i roznych trudow temu towarzyszacych. Bardzo polecam.