Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Co OBECNIE czytam?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
811 odpowiedzi w tym temacie

#341 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 13:52

Safiya Hussaini Tungar Tudu, Raffaele Maso
Safiya- Żyję dzięki wam

"Safiya - Żyję dzięki wam" to fascynująca opowieść o życiu kobiety skazanej na ukamienowanie za urodzenie nieślubnego dziecka i uratowanej dzięki protestom z całego świata. Ta książka to coś znacznie więcej niż łzawy afrykański melodramat z fundamentalistami islamskimi w tle.

źródło :arrow: wyborcza.pl
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#342 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 14:16

'Imię i nazwisko zastrzeżone' Jane Sigaloff

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#343 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 06:27

Lituma w Andach Mario Vargas Llosa

W małej indiańskiej wiosce położonej w Andach gwałt jest czymś codziennym. Porwania, zbrodnie i terror Świetlistego Szlaku rujnują kraj, choć rzekomo mają zbudować nowy, sprawiedliwy świat.
Policjant Lituma wraz ze swoim pomocnikiem Tomasitem przebywają na posterunku w andyjskiej wiosce Naccos, stale zagrożeni napadem maoistowskich bojowników Świetlistego Szlaku. Usilnie starają się znaleźć odpowiedzialnych za śmierć trzech zaginionych w kopalni osób, konfrontując się z wrogo nastawionymi i nieufnymi mieszkańcami okolic oraz bywalcami knajpy Dionisia i jego żony Adriany, uznawanej za czarownicę.
Jako kontrapunkt dla brutalnej rzeczywistości pojawia się opowiadana podczas bezsennych nocy historia o starej miłości Tomasita do Mercedes, dziwki, którą wybawił od tortur swego szefa.
Indiańskie wierzenia, wróżby z liści koki, pojawiający się groźny pishtaco i duch muki, dodają kolorytu i komplikują śledztwo policjantów. Lituma ma cechy reportażu, odkrywa nędzę peruwiańskiej prowincji, gdzie nie dociera demokracja, prawa człowieka nie istnieją, gdzie panuje zwyrodnienie i przemoc, a jedynym rozwiązaniem jest karabin maszynowy.
Tylko mistrzostwo Mario Vargasa Llosy jest w stanie udźwignąć dramatyzm tematów zaangażowanych.

"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#344 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 06:34

Joanna Chmielewska 'Lesio'

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#345 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 10 sierpnia 2010 - 16:56

"Anna Karenina" Lew Tołstoj

Słyszałam od wielu osób,że warto przeczytać tą książkę :-)

"Anna Karenina" (1873-77) jest najważniejszą powieścią psychologiczną w dorobku pisarza. Już z pierwszego zdania dowiadujemy się, że autor porusza w niej problem rodziny oraz prawa jednostki do szczęścia osobistego.

Małżeństwo Kareninów zostaje zniszczone przez wielką, ale występną miłość, kiedy Anna, porwana uczuciem do oficera huzarów, Wrońskiego, decyduje się opuścić dom. Od tej chwili popada w konflikt z otoczeniem, musi wybierać pomiędzy miłością do mężczyzny a miłością macierzyńską. W rezultacie w poczuciu rozczarowania, nękana poczuciem winy, nieuchronnie zmierza do tragicznego zakończenia...

źródło:biblionetka.net
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#346 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 16:42

Stieg Larsson - "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" - to pierwsza część trylogii kryminalnej, nie lubię takiej literatury, ale nasz przyjaciel mi polecil i nawet wcąga :-D
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#347 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 17:10

Joanna Chmielewska - "Drugi watek"

nie wciagnelo mnie... lezy i lezy :-P

#348 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 17:32

Joanna Chmielewska

<jezorek11></span>
ale 'romans wszech czasów' - zapowiada się bardzo ciekawie <ookk></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#349 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 12 sierpnia 2010 - 18:14

Susan Hill Ludzie czystego serca

201407101662.png

#350 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 15 sierpnia 2010 - 16:44

Jung Chang - Dzikie łabędzie. Trzy córy Chin. Wciągająca, lubię takie klimaty ;)
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#351 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 15 sierpnia 2010 - 17:32

Michaił Bułhakow 'Mistrz i Małgorzata'

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#352 Explosivo

Explosivo
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 12:41

niedawno skończyłam, obecnie nie wiem co czytać :(

Mary Allice Monroe - Raj na ziemi
nie moje klimaty, ale mimo wszystko polecam,
ciepła i życiowa książka : )
wyglądasz świetnie! ... I gotta follow my <3. No matter how far!

#353 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 13:01

Zielona Mila i Ława przysiegłych
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#354 złośnica

złośnica
  • Użytkownik
  • 285 postów

Napisano 16 sierpnia 2010 - 13:55

Robik Cook - Nosiciel

Nowojorski taksówkarz, Jurij Dawidow, w przeszłości technik w radzieckich zakładach produkujących broń biologiczną, zawiódł się na swojej nowej ojczyźnie. Planuje zemstę. Jednak zanim do niej dojdzie, musi wypróbować broń na niewinnych ofiarach. W tym samym czasie do kostnicy miejskiej trafiają zwłoki kilku osób, które zmarły w nie wyjaśnionych okolicznościach. Rozwiązanie zagadki, które rysuje się w głowie przeprowadzającego autopsję Jacka Stapletona przekracza wszelkie wyobrażenie. Kto będzie szybszy w tym szaleńczym wyścigu ze śmiercią?
Kobieta jest organizmem ultradoskonałym. Potrafi się regenerować po ekstremalnie ciężkich doświadczeniach. Przetrwa wszystko.

#355 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 15:12

William Golding "Władca much"

Powieść angielskiego pisarza, zdobywcy nagrody Nobla, Williama Goldinga, która w alegoryczny sposób mówi o upadku kultury stworzonej przez człowieka. Książka opisuje grupę chłopców, ocalałych z katastrofy samolotu na bezludnej wyspie, których próby zorganizowania własnych rządów i społeczności mają katastrofalne konsekwencje.

Tytuł odnosi się do hebrajskiego imienia demona Belzebuba (בעל זבוב, Baal-Zevuv – pan much), używanego także jako jedno z określeń szatana, którego w powieści obrazuje wbita na kij głowa dzikiej świni.

#356 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 19 sierpnia 2010 - 22:17

Joanna Chmielewska "Lesio" ale mi się nie podoba więc idzie mi ciężko

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#357 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 06:06

Jo Kyung-ran 'Smaki języka'

miałam się zabrać za Chmielewską ale ciocia mnie zachęciła do tej <jezorek11></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#358 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 06:53

Modlitwa o deszcz Wojciech Jagielski

"Modlitwa o deszcz" jest owocem jedenastu podróży Wojciecha Jagielskiego do Afganistanu odbytych między wiosną 1992 roku a jesienią roku 2001. W świecie i w czasach zdominowanych przez kompromis, ewolucję i pogodzenie się z przykrym odkryciem, że rzeczywistość daleko odbiega od wyobrażeń, podróż do Afganistanu jest dla Europejczyka powrotem do świata zapomnianych, jeśli nie zdradzonych ideałów i prawd. W Afganistanie nie ma dróg na skróty, nie ma miejsca na udawanie, wszystko ma wymiar podstawowy. W Boga wierzy się tu naprawdę, a wolność ma posmak anarchii.

Historia Afgańczyków, zwykle wbrew nim samym, jest nieustannym pasmem rewolucji i kontrrewolucji, tragicznie nieudanych poszukiwań doskonałego sposobu życia oraz natychmiastowego odrzucania wszystkiego, co obce, narzucone, co okazywało się pomyłką lub wymagało odstąpienia od utopijnych zazwyczaj wyobrażeń. "Modlitwa o deszcz" jest kroniką powstawania i upadków afgańskich reżimów oraz bratobójczych wojen, pocztem komendantów, watażków, świątobliwych mułłów i walecznych wojowników, ale przede wszystkim opowieścią o bezkompromisowym poszukiwaniu Absolutu, zabójczym i jednocześnie pozwalającym zachować godność, wolność oraz wierność podstawowym wartościom.
http://www.culture.p..._modlitwa__w200
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#359 tanika_aha

tanika_aha
  • Użytkownik
  • 2 491 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 13:27

Melissa de la Cruz - Błękitnokrwiści

wciągająca książka,lekka do czytania i godna polecenia dla tych,którzy lubią wampirki :mrgreen: :mrgreen:
Gdy patrzysz na mnie,wiem o czym myślisz, chcesz ze mnie czerpać słodkie korzyści!Wyluzuj koleś! Weź zimny prysznic! Nic nie kombinuj bo nic nie wymyślisz...!

If you don't know my name, you can call me baby Dołączona grafika" title="" />

#360 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 sierpnia 2010 - 19:14

bollywoodzkie noce shobhaa de - takie romansidelko opowiadajace o dziewczynie , ktora trafia do tego biznesu i poczatki jej kariery wygladaja jak prostytucja <bezradny></span> jest to prezent od kolezanki na urodziny :)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko