Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Co OBECNIE czytam?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
811 odpowiedzi w tym temacie

#321 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 17 lipca 2010 - 06:32

Słońce Scortów Laurent Gaude

Snuta przez seniorkę rodu historia pięciu pokoleń Scortów toczy się na południu Włoch, w małym, ubogim miasteczku Montepuccio.

Zaczyna się w 1870 roku gwałtem dokonanym przez byłego przestępcę, z którego poczyna się założyciel rodziny. Przez lata familia będzie nosić skazę swego pochodzenia, nawet szukając szczęścia za oceanem, jednak umiłowanie piękna ojczystej ziemi, praca i szacunek dla życia pomogą Scortom na powrót zadomowić się w tej trudnej, spalonej słońcem krainie, zdjąć ciążącą na nich hańbę, przekazać potomnym "cząstkę mądrości oraz iskierkę radości i szczęści".
To napisana z wielkim rozmachem opowieść o korzeniach, cierpieniu i miłości.

Zaczęłam wczoraj, i na razie zapowiada się ciekawie, zobaczymy dzisiaj, jak dalej ;-)
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#322 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 17 lipca 2010 - 09:42

'Dieta miłośniczek czekolady' Carole Matthews

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#323 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 17 lipca 2010 - 14:34

"Klejnot Wschodu - pamiętnik" Maureen Lindley
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#324 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 lipca 2010 - 09:24

wrociłam do kochanic króla , to jedyn ksiazka jak azostał mi z biblioteki, nie wiem czy ja cała przeczytam , ale zabrałam sie za nia wczoraj.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#325 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 23 lipca 2010 - 06:58

Mario Vargas Llosa
Raj tuż za rogiem

Książka o utopii społecznej i artystycznej, której akcja rozgrywa się w XIX wieku. Fabułę tworzą dwa przeplatające się wątki - francuskiego malarza Paula Gauguina, który po czterdziestce osiadł na Tahiti, gdzie spodziewał się znaleźć raj na ziemi, oraz jego babki Flory Tristan, pół-Peruwianki, działaczki społecznej związanej z ruchami utopijnymi i pionierki feminizmu.

Postanowiłam przez wakacje przeczytać wszystkie jego książki :mrgreen:

#326 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 23 lipca 2010 - 22:00

Stuart Howarth "Tatusiu proszę nie"

Mały Stuart pragnął tylko, by być kochanym. Wpajano mu jednak, że jest zbyt niegrzeczny, aby zasłużyć na ojcowską miłość. Tatusiu, proszę, nie to historia słodkiego chłopczyka, który dorastał pod opieką nieobliczalnego mężczyzny. Był bity i wykorzystywany seksualnie, jednak nikt nie znał tragicznej prawdy. Jak się potem okazało David, ojczymem Stuarta, molestował również młodszą siostrę chłopca, za co został wtrącony do więzienia. Po ponad 30 latach emocjonalnej i psychicznej traumy oraz po samobójstwie siostry w Stuarcie coś pękło. Postanowił spotkać się z Davidem i samemu wymierzyć najwyższą karę. Spisaną w tej książce historię Stuart Howarth zaczął pisać w więzieniu. Stała się dla niego swego rodzaju terapią i ukojeniem po latach, które spędził w mentalnym piekle.

#327 złośnica

złośnica
  • Użytkownik
  • 285 postów

Napisano 27 lipca 2010 - 15:19

D. Koontz - Przepowiednia

"Życie za życie. W ponurą burzową noc Rudy Tock czeka na przyjście na świat swojego pierworodnego syna. W tym samym czasie na oddziale intensywnej terapii umiera jego ojciec. Przed śmiercią staruszek wypowiada niezwykłą przepowiednię - chłopcu, który wkrótce się urodzi, przydarzy się w życiu pięć strasznych dni, których daty każe zapisać. Wkrótce na świat przychodzi mały Jimmy Tock. Okazuje się, że stary człowiek przewidział także dokładny czas jego urodzin, wzrost oraz wagę. Niespodziewanie dziwna przepowiednia nabiera cech realności.... Dwadzieścia lat później rodzina Tocków w napięciu oczekuje nadejścia pierwszego z feralnych dni. Jakim koszmarem będzie musiała stawić czoła?"

#328 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 28 lipca 2010 - 18:50

Joseph Heller "Paragraf 22"

Tytułowy paragraf to prawny kruczek w wojskowych przepisach, w myśl którego podwładni bezwględnie muszą wykonywać rozkazy, przełożeni zaś mogą robić wszystko, czego nie można im zakazać. Określa to sytuację, w której człowiek, niezależnie od tego, co zrobi, jest skazany na porażkę.
Cały absurd wojny ukazany na płaszczyźnie groteski z dozą czarnego humoru.

Ta książka to wielka metafora. Metafora życia w jednostce lotniczej jako życia w ogóle. Pokazuje wyolbrzymione, odbite w krzywym zwierciadle, posunięte do groteski cechy natury ludzkiej, skłonności do określonych zachowań. Jest tu obłędna chciwość i podłość, jest głupota i okrucieństwo, jest fałsz i małostkowość, wyrachowanie, zimna inteligencja pozbawiona uczuć i zasad, brutalność i siła w opozycji do słabej i delikatnej miłości, pycha, strach.

Do czytania zabrałam się raczej z niechęcią, bo nigdy nie pociągały mnie tematy wojenne, ale przeżyłam bardzo miłe zaskoczenie. Książka zabawna, często absurdalna, ale i skłaniająca do refleksji.

#329 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 28 lipca 2010 - 20:48

'Klin' Joanny Chmielewskiej

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#330 Sandrulla

Sandrulla
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 29 lipca 2010 - 22:10

`Serwal ` K. Kotowski.

#331 WweronikaA

WweronikaA
  • Użytkownik
  • 8 332 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 06:55

umiłowana Toni Morrison ;-)

#332 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 30 lipca 2010 - 11:12

Diabeł ubiera się u Prady - Lauren Weisberger
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#333 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 09:12

Diabeł ubiera się u Prady - Lauren Weisberger

to jest taka książka :shock: :shock: :shock:

Podróże z Herodotem Ryszard Kauściński
Kiedy Ryszard Kapuściński wyruszał w swoją pierwszą zagraniczną podróż, dostał w prezencie "Dzieje" Herodota. Dzieło starożytnego historyka towarzyszyło mu w wędrówkach po Indiach, Chinach, Azji Mniejszej i Afryce. W swojej najnowszej książce sławny reporter opowiada o wielu fascynujących wydarzeniach politycznych i historycznych, których był naocznym świadkiem, zestawiając je z faktami opisywanymi przez Herodota. Zastanawia się, jak sposób podróżowania, przekazywania wiadomości i opisywania dziejów wpływa na rozumienie świata. I choć wydawać by się mogło, że od czasów Herodota w pracy reportera zmieniło się prawie wszystko, to jednak i współcześnie, mimo natłoku informacji z różnych części globu, trudno zrozumieć bieg historii. Dla tych, którzy chcą podjąć ten wysiłek, książka Ryszarda Kapuścińskiego jest wspaniałym przewodnikiem, przede wszystkim dlatego, że nie udziela gotowych odpowiedzi, a uczy stawiać mądre pytania.

Wstyd sie przyznać, ale nigdy nie czytałam książek Kapuścińskiego :oops: :oops:

#334 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 01 sierpnia 2010 - 10:54

"moje życia" - jest to książka na faktach autentycznych. Autor opisuje swoje życie, w jaki sposób za pomocą oszustw dorobił się wielkiego majątku, jak potrafił manipulować ludzmi, później trafia do więzienia i tam też opisuje jak życie w tym więzieniu wygląda.

Dosyć to ciekawe, nawet nie wyobrażacie sobie jak potrafił manipulować ludźmi! Ale momentami też smutne... tzn zwłaszcza początek był bardzo smutny :-(
szczęście ma smak truskawek :D :D

#335 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 13:16

Podróże z Herodotem Ryszard Kauściński

Pochłonęłam ostatnio w trakcie jazdy pociągiem :)

Wracam do tego, co stare i dobre. Pogoda okropna, mam dzisiaj wolne, więc zaczęłam znów czytać Mistrza i Małgorzatę.

#336 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 17:18

Ja również ponownie "Mistrz i Małgorzata".

stare i dobre

Tak, właśnie :D

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#337 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 02 sierpnia 2010 - 18:11

Thomas Keneally 'Lista Schindlera'

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Don't you like you? 

#338 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 03 sierpnia 2010 - 14:59

Martina Cole ''Uwikłani"

Freddie Jackson, bandyta skazany za napad z bronią ręku, poznaje w więzieniu szefa organizacji handlującej narkotykami i kontrolującej domy publiczne. Gdy ten przekazuje mu swoje pełnomocnictwo do zarządzania firmą, Freddie wciąga do pomocy swojego młodszego o kilkanaście lat kuzyna Jimmy’ego. Młody mężczyzna, inteligentny i znacznie sprytniejszy od brutalnego Freddiego, z łatwością zyskuje przychylność bossa mafii. Między kuzynami rozpoczyna się bezpardonowa walka o wpływy, której ofiarą padają najbliżsi. Wszystko zmierza do tragedii, z której tylko jeden z przeciwników może wyjść zwycięsko.
esencja.pl

#339 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 04 sierpnia 2010 - 17:38

David Morrell - "Czarny wieczór"

Mężczyzna, którego dom okazuje się miejscem krwawej zbrodni, profesor prześladowany przez tajemniczą studentkę, pisarz, którego maszyna do pisania ulega przerażającej metamorfozie, policjant, który staje twarzą w twarz z widmami przeszłości. Życiem tych ludzi rządzi jedno - wszechobecny strach.

książki wp pl

#340 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 06 sierpnia 2010 - 12:36

Ja teraz czytam "Białą Masajkę" Cornnie Hoffman. To opowieśc o kobiecie pochodzacej ze Szwajcarii, dobrze sytuowanej, która porzuca wszystko dla Masaja- rodowitego mieszkańca Kenni. Mieszka w buszu przez 4 lata. Bardzo mnie wciągnęło. :-)