Jak dbacie o oczy
Napisano 15 październik 2009 - 10:14
Niedojrzała miłość mówi: "Kocham cię, ponieważ cię potrzebuję". Dojrzała miłość mówi: "potrzebuję cię, ponieważ cię kocham".
Napisano 15 październik 2009 - 10:42

Napisano 15 październik 2009 - 10:59
Popieram.Oczy odpoczywają gdy patrzymy w dal, jak patrzymy na coś co jest blisko napinają się mięśnie a gdy w dal są rozkurczone...kiedyś tak słyszałam i faktycznie jak spojrzę na coś blisko a potem daleko czuje rozluźnienie mięśni i taka metodę tez stosuje przy zmęczonych oczach;)
Interesowalam sie tym troche i tak naprawde nawet slaby wzrok mozna wycwiczyc, dla zdrowych oczek tez sa specjalne cwiczenia i mozna nawet takie filmy znalezc.
Przyklad: Joga dla oczu(film)
Jak widziec dobrze bez i w okularach(ksiazka).
Napisano 21 październik 2009 - 17:01
Napisano 21 październik 2009 - 21:18
tez mam ten problem. odkąd moja praca polega głównie nad komputerem nie mogę sobie z tym poradzic, oczy bola, śluzówka jest wysuszona i sen nawet nic nie pomaga. okropne
więc może warto pomyślec o jakichś kroplach?
okularach do kompa?
ćwiczeniach?

Napisano 21 październik 2009 - 21:22

Napisano 21 październik 2009 - 22:00
Chyba nawet pisze na nim ze do pracy przy kompie.
Napisano 22 październik 2009 - 16:28
Napisano 31 październik 2009 - 18:44
Jak czuję pieczenie i zmęczenie oczu, gdy jestem przed komputerem, to patrzę sobie w dal, w dal. Dobrze też działa na oczy kolor zielony. Takie cwiczonka tez się moga przydać.
Zgodze sie ,ale na dłuzsza mete to i tak sie to nie sprawdza,np. jak juz sie pojawia zwyrodnienie plamki zołtej.
Napisano 12 listopad 2009 - 12:23
Napisano 17 listopad 2009 - 14:39

Napisano 25 styczeń 2010 - 20:53
Działanie:
- regeneruje barwnik odpowiadający za zdolność widzenia
o zmierzchu
- wzmacnia ściany naczyń włosowatych
- posiada właściwości przeciwutleniające
- chroni plamkę żółtą przed szkodliwym działaniem promieniowania ultrafioletowego Produkt przeznaczony dla osób:
- z zaburzeniami widzenia o zmierzchu
- pracujących przy komputerze
- pracujących w złych warunkach oświetleniowych
- narażonych na pogorszenie wzroku związane z wiekiem
RYZMIN borówka z luteiną A + E, dzięki zawartości karotenoidu – luteiny, ma właściwości przeciwutleniające. Wybralam juz 2 opakowania i naprawde widze rezultaty, oczy sa mniej zaczerwienione, zniknelo poczucie piasku pod powiekami, duzo wolniej mecza sie przed kompem, choc spedzam przed nim większa czesc dnia...polecam...

Napisano 26 styczeń 2010 - 07:53

Co prawda nie liczę specjalnie na to, że wada mi się skończy, ale...
W każdym razie pamiętam, że jak byłam mała okulistka kazała jeść mi dużo jagód, wtedy wada mi strasznie szybko się pogłębiała. Od tego czasu mam mały uraz do smaku jagód. Tym niemniej wtedy rzeczywiście to trochę pomogło.
Napisano 05 czerwiec 2010 - 18:21
Napisano 08 czerwiec 2010 - 19:02
Napisano 27 lipiec 2010 - 06:55
A próbował ktoś już kropli Hyabak? Reklamowane są teraz jako szybko przynoszące ulgę krople bez konserwantów. Za ok 30 zł można nabyć buteleczkę, która starcza na dwa miesiące. Co o tym sądzicie?
Zawierają hialuronian sodu, bardzo popularny środek nawilżający, plusem jest, że nie zawierają konserwantów, które dodatkowo mogą podrażniać, uczulać. Moim zdaniem są ok, nie trzeba często zakraplać. Ja osobiście używam Hyal Drop ( z kwasem hialuronowym) i bardzo sobie chwalę - fajnie nawilżają, pomocne dla osób noszących soczewki

Na przekrwione oczy są preparaty zawierające tetryzolinę ( Starazolin, Visine) - obkurczają naczynia krwionośne ( znika efekt wampira w oczach) ale nie jest wskazane ich często stosowanie - na dłuższą metę mogą pogorszyć sytuację, także z umiarem.
Suplementy - wszystko co zawiera wyciąg z borówki

Ja noszę soczewki i mimo, że okulista zapewnił mnie, że mogę nosić nawet do 14 godzin - zwykle po powrocie do domu ściągam i nakładam okularki żeby oczko mogło pooddychać i odpocząć.
I zapomniałam o najważniejszym - okulary z antyrefleksem

Napisano 30 lipiec 2010 - 08:51
żelowe okulary i jest ok
Napisano 25 wrzesień 2011 - 22:16
Na przekrwione oczy są preparaty zawierające tetryzolinę ( Starazolin, Visine) - obkurczają naczynia krwionośne ( znika efekt wampira w oczach)
ale te z tego co kojarzę ulotkę zawierają również kwas hialuronowy, czyli to cudo które naturalnie wystepuje w naszym organizmie. Zresztą kojarzone z odmładzaniem

Napisano 27 wrzesień 2011 - 15:17
Napisano 18 październik 2011 - 15:12