Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

dieta niskowęglanowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
310 odpowiedzi w tym temacie

#181 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 października 2010 - 14:36

mira otreby maja bardzo duzo blonnika , wiec lepiej o nich pamietac no i wlasnie duzo wody . organizm musi sie przestawic ze ma do czynienia z innyym jedzeniem :)

Owszem - to napewno dobra metoda, ale dla osob, ktore musza zrzucic kilka kg. Jesli w gre wchodzi spora nadwaga, to dieta musi byc przemyslana, zbilansowana i zdrowa

dokladnie, ta diete wiele osób wybiera, bo dokladnie wie co ma jesc a co nie i nie musi sie głodzic. ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#182 eulalia990

eulalia990
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 28 października 2010 - 14:38

Mam dla ciebie kilka rad, na początek:
:arrow: pij dużo wody, więcej niż 2 l dziennie
:arrow: nabiał nie może przeważać mięsa, ryb itd-bo nie będzie zbyt dobrze waga schodzić
:arrow: serki tylko do 5% tłuszczu
:arrow: jogurty najlepiej 0 cukru
:arrow: jedz dużo tuńczyka w sosie własnym-jeśli lubisz, po nim ładnie waga spada bo ma mnóstwo białka, a węglowodanów i tłuszczów nie
:arrow: podobno powinno się spożywać tyle gramów białka na dzień, ile się chce ważyć
:arrow: nie chodź głodna, bo to przerywa stan ketozy ;-)

dobrze, ze napisalas, bo z tych rad to wyszlo mi, ze odpowiednio zastosowalam sie do serkow i jogurtow
w sumie to zjadlam dzis rano rybe, pozniej serek i na obiad piers z kurczaka i nic wiecej, bo nawet czasu nie mialam, glod odczuwalam tak o 19, ale juz nic nie jem, bo mi przeszlo, wypilam gdzies z 1,5 litra :mrgreen: wody oczywiscie :mrgreen:
czytalam, ze mozna pic pepsi light, co o tym sadzisz?

[ Dodano: 2010-10-28, 15:46 ]
witam :) jestem tu pierwszy raz wiec nie bardzo wiem jeszcze jak sie poruszac po tym forum :) jestem na diecie dukana juz 4 dzien i jak do tej pory zrzucilam 2 kilo, moze nie jest to jakas rewelacja ale zawsze jakis maly czynnik motywujacy. szukam kogos kto jest bardziej obeznany w tym temacie bo moge potrzebowac pomocy :)

[ Dodano: 2010-10-29, 09:37 ]
widze ze jakies opustoszale to forum :-( raczej nie ma szns stworzyc tu cos w postaci grupy wsparcia. trudno <bezradny></span>

#183 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 31 października 2010 - 07:29

to dieta musi byc przemyslana, zbilansowana i zdrowa

tak..ale to jak ktos ma duża nadwage to powinnien iść do dietetyka ;-)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#184 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 31 października 2010 - 08:03

serki tylko do 5% tłuszczu

w książce Dukana jest max.4% tłuszczu w produktach
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#185 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 31 października 2010 - 08:52

tak..ale to jak ktos ma duża nadwage to powinnien iść do dietetyka ;-)

Ale dietetyk to już całkiem inna historia... Może i ta dieta zbilansowana, ale jak ustawiła mojemu P. kiedyś jadłospis to nie sposób było na tych ilościach ciągnąć, bo np. śniadanie- szklanka soku wielowarzywnego, kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z wędliną i pomidorem, 2 śniadanie- 2 krakersy, no jakieś te ilości dla chłopa to śmieszne były... Ja nie mówię, żeby jeść nie wiadomo ile, ale ja od 2 śniadania do obiadu na 2 krakersach bym nie pociągnęła :roll:

Co do Dukana- moja mama odstawiła- była już w fazie tej stabilizującej i nagle... zaczęła chudnąć :shock: No i my z P. już za tą dietę podziękujemy- mimo, ze jest skuteczna, znaczy- człowiek chudnie, to nie wiadomo jakie są jej długoterminowe skutki faktycznie...

#186 eulalia990

eulalia990
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 03 listopada 2010 - 09:47

na proteinowej wytrzymalam 6 dni i skonczylam bo stracilam całą "moc" najmniejszy wysilek fizyczny był prawie niemozliwy do wykonania a wejście po schodach na 3 pietro owocowało nieziemskim bólem nóg. Nie wspomne ze włosy wychodzily mi garściami :(

#187 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 09:12

bo np. śniadanie- szklanka soku wielowarzywnego, kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z wędliną i pomidorem, 2 śniadanie- 2 krakersy, no jakieś te ilości dla chłopa to śmieszne były

to jest smieszne dla mnie nawet... :lol:
raz próbowałam w ciagu dnia zjesc nie wiecej niż 700 kalorii
skonczyło sie zasłabnieciem
dla mnie na sniadanie kromka chleba to paranoja <bezradny></span>

Ja nie mówię, żeby jeść nie wiadomo ile, ale ja od 2 śniadania do obiadu na 2 krakersach bym nie pociągnęła

no ja też nie.
Moge odmówic sobie slodyczy, smazonego i tak nie jem , mało sole bo nie lubie.
Moge nie zjeść kolacji.
Ale 1 i 2 sniadanie ?? MUSI być.

to nie wiadomo jakie są jej długoterminowe skutki faktycznie...

no własnie...i tego sie obawiam...
dla tego w moim przypadku gdy chce schudna 5 kg - to MŻ wystarczy
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#188 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 04 listopada 2010 - 13:35

Sajuri, co Twój post ma wspólnego z tematem?
To nie temat o dietach tylko o diecie Dukana. :roll:

Ja powoli znów przymierzam się do tej diety, choć teraz z lekkimi obawami.
Nie wiem czy się zdecyduję. Na razie chcę wypróbować kilka nowych przepisów.

Nie sądzę, że picie wody i otręby jakoś znacznie pomogą na skutki uboczne.
Gdyby tak było, to by o nich nie pisali.
Na pewno bym skróciła fazę z samymi proteinami w obawie, że wszystko się powtórzy.
U mnie trwała chyba 6 czy 7 dni.
A skutki uboczne są naprawdę nieprzyjemne...
Samo bycie na tej diecie nie było jakieś złe dla mnie.
Spokojnie bym mogła to dłużej ciągnąć, nawet przywykłam do takich posiłków.

#189 iizek

iizek
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 07 grudnia 2010 - 21:31

Sajuri, co Twój post ma wspólnego z tematem?
To nie temat o dietach tylko o diecie Dukana. :roll:

Ja powoli znów przymierzam się do tej diety, choć teraz z lekkimi obawami.
Nie wiem czy się zdecyduję. Na razie chcę wypróbować kilka nowych przepisów.

Nie sądzę, że picie wody i otręby jakoś znacznie pomogą na skutki uboczne.
Gdyby tak było, to by o nich nie pisali.
Na pewno bym skróciła fazę z samymi proteinami w obawie, że wszystko się powtórzy.
U mnie trwała chyba 6 czy 7 dni.
Samo bycie na tej diecie nie było jakieś złe dla mnie.
Spokojnie bym mogła to dłużej ciągnąć, nawet przywykłam do takich posiłków.

piszesz ze przymierzasz sie do diety - a przeczytałas książkę. Polecam serdecznie, Dukan rozwiawa wszelkie wątpliwości. Jeśli chodzi o wodę i otręby to dokładnie pisze jak one działają. druga sprawa piszesz ze na proteinowej byłas 6-7 dni - ten aspekt także wyjąsnia
ile dokładnie powinna trwac I faza.warto sie do dego odnieść i powrócic do lektury przed dietą

pozdrawiam

#190 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 07 grudnia 2010 - 23:22

iizek, Dukan pisze, że powinna trwać do 10 dni a optimum to 5. Im więcej na niej bedę tym szybciej schudnę. Czy coś źle zrozumiałam? 6-7 dni mieści się w tym przedziale.
:roll:

#191 iizek

iizek
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 12:00

iizek, Dukan pisze, że powinna trwać do 10 dni a optimum to 5. Im więcej na niej bedę tym szybciej schudnę. Czy coś źle zrozumiałam? 6-7 dni mieści się w tym przedziale.
:roll:

Jasne - pisze o dziesięciu dniach ale: (str 75 w książce)
pisze o tym ze należy optymalnie dobrać okres w któym będziemy na I fazie i to jest od 3 a czasami od 1 dnia do 7 a nawet 10 dla poważnie otyłych czyli takich którzy chcą zgubić ponad 20 kg. nie wiem ile chcesz zgubić i od tego wszsytko zależy ale pisze on ze średnio kuracja uderzeniowa trwa 5 dni i odpowiada to utracie wagi 10 do 20 kg.
tak wiec nie wiem czy coś źle zrozumiałaś, sama oszacuj :)
mieści sie 6-7 dni tylko czy tyle potrzebujesz.
Pamietaj ze to ma byc faza uderzeniowa a dieta dukana skłąda się z 4 faz i każda jest równie ważna, wiec nie ma co przedłużac 1 licząc na lepsze efekty i krótszy czas trwania kolejnych.
Prawda ?

#192 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 14:02

iizek, tak wyszło, że u mnie ta faza trwała tyle. Nie miałam na stanie warzyw, prawie do wieczora jadłam sam nabiał to pociągnęłam jeszcze ten jeden dzień. Do zgubienia trochę mam. To byłoby jakieś dziwne gdybym np. chciała schudnąć 20kg? Tak naprawdę nie wiesz czy nie ważę 100kg, więc nie wiesz ile dni potrzebuję.

Nie jestem anorektyczną która się odchudza i robi coś wbrew swojemu organizmowi.
Jak widzisz, zauważając że nie poradzę sobie ze skutkami tej diety zaprzestałam jej.
PS. Czytałam książkę.

#193 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 08 grudnia 2010 - 22:48

Im więcej na niej bedę tym szybciej schudnę

To do końca nie jest tak, Mira, bo czasem przeciągnięcie I FAZY skutkuje zastojami w II.
Ale ogólnie, nie wiem po co wam ta cała dyskusja?

Mira a może twoim problemem były właśnie otręby? Mające pomagać na zaparcia jakie towarzyszą tej diecie a sama po sobie wiem, że to właśnie przez nie miałam ten problem. Odstawiłam otręby i wszystko się wypoziomowało.. Także niby trzeba się stosować do zaleceń ale też trzeba diete modyfikować odpowiednio do swoich potrzeb. ;-)

#194 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 13:53

mloda, tzn, że na Ciebie otręby źle działały?

Ja tam wróżką nie jestem, ale pewnie gdybym napisała, że nie czytałam książki, to pani by mi zaraz dobrą stronkę poleciła :lol: Takie moje odczucia.

#195 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 14:01

mloda, tzn, że na Ciebie otręby źle działały?

tak i po pewnym czasie odstawiłam je całkowicie-dzięki czemu wszystkie że tak powiem toaletowe sprawy wróciły do normy ;-) czytałam na necie że na niektóre osoby właśnie tak otręby działają i czytałam również że niektóre osoby właśnie z tego powodu z nich rezygnowały ;-)

ale pewnie gdybym napisała, że nie czytałam książki, to pani by mi zaraz dobrą stronkę poleciła :lol: Takie moje odczucia.

;-) ;-) ;-)

#196 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 09 grudnia 2010 - 20:10

Słuchajcie,a czy mozna zastapić czymś innym te otręby w diecie ?
Przyznam ze mnie tez jakoś dziwnie zapychaja.

#197 iizek

iizek
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 11 grudnia 2010 - 20:39

iizek, tak wyszło, że u mnie ta faza trwała tyle. Nie miałam na stanie warzyw, prawie do wieczora jadłam sam nabiał to pociągnęłam jeszcze ten jeden dzień. Do zgubienia trochę mam. To byłoby jakieś dziwne gdybym np. chciała schudnąć 20kg? Tak naprawdę nie wiesz czy nie ważę 100kg, więc nie wiesz ile dni potrzebuję.

Nie jestem anorektyczną która się odchudza i robi coś wbrew swojemu organizmowi.
Jak widzisz, zauważając że nie poradzę sobie ze skutkami tej diety zaprzestałam jej.
PS. Czytałam książkę.

jasne nie wiem, ale też pisze o przedziłach, nie osądzam, nie krytykuje.
prawda. nawet gdybyś ważyła i 120 to nie moja sprawa.
pisałaś że Ci za długo było i ciężko, dlatego powiedzialam ze warto sie zastanowić czy tyle dni potrzebowałas.
to przecież nic złego - niestety tak jestesmy skonstruowane ze niewiadomo dlaczego kilogramy nas kochaja a my kochamy jeść - przynajmniej ja.
mi jest bardzo ciężko - jestem na diecie ponad miesiąc i schudłam tylk 5 kg - juz nie mam takiego samo zaparcia jak wcześniej - niewiem czemu jedzienie sie do mnie tak uśmiecha. :)
jeśli chcesz zacząć ponownie życzę powodzenia. mi jeszcze zostało 7 kg. zakładam ze do konca lutego to zrzucę.

pozdrawiam

[ Dodano: 2010-12-11, 20:44 ]

Słuchajcie,a czy mozna zastapić czymś innym te otręby w diecie ?
Przyznam ze mnie tez jakoś dziwnie zapychaja.

i o to właśnie chodzi, otręby tworzą jakby "żel" w żołądku i jelitach dzięki czemu zmniejszaja się wchłaniana przez organizm kalorie, i otręby oczyszczają jelita ze złogów.

ale przede wszystkim otręby zawierają dużo błonnika dzięki czemu podczas diety możesz się wypróżnić.

nie polecam odstawiac otrąb. a wręcz je polubić.

pozdrawiam

#198 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 12 grudnia 2010 - 19:50

tworzą jakby "żel" w żołądku i jelitach dzięki czemu zmniejszaja się wchłaniana przez organizm kalorie

<co></span>
no to akurat nie jest prawda... mówisz o kaloriach a w dukanie nie masz kalorycznych potraw bo wszystko co najgorsze odstawiasz-tłuszcze i cukry

otręby zawierają dużo błonnika dzięki czemu podczas diety możesz się wypróżnić.

racja, ale jak już pisałam, na niektóre osoby otręby działają zapychająco i czasem dobrze jest je odstawić, poza tym kiedy zażywa się tabletki anty, lepiej nie jeść otrębów, bo tabletki mogą się nie wchłaniać

#199 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 grudnia 2010 - 20:07

na niektóre osoby otręby działają zapychająco

jak sie mało plynów przyjmuje , to nadmiar blonnika zamiast pomagac w wypróznianiu powoduje zaparcia .

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#200 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 12 grudnia 2010 - 20:56

jak sie mało plynów przyjmuje , to nadmiar blonnika zamiast pomagac w wypróznianiu powoduje zaparcia .

zgadza się, ale ja pomimo tego że piłam 3-4 litry wody, otręby mi szkodziły a nie pomagały <bezradny></span>