Praca jako - niania
Napisano 28 marca 2012 - 06:53
Napisano 28 marca 2012 - 07:14
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 18 lutego 2013 - 21:45
Napisano 19 lutego 2013 - 12:56
Przecież jak w każdym zawodzie zdarza się i w przypadku niań, że trafi się osoba, która nie powinna w tym charakterze pracować, ale nie ma co uogólniaćPo tym co widziałam chyba w TVN-ie odnosnie opiekunek, to raczej sama bym tokowej nie zatrudniła, niestety....
Grunt to dobrze poznać kandydatkę na opiekunkę i powiem z własnego doświadczenia (bo sama jestem nianią- co prawda nie na cały etat, ale z tzw. doskoku 2, max. 3 dni w tyg.)nawiązać przyjazne relacje, a nie mieć podejście "to tylko mój pracownik"- bo w końcu to jest osoba, której powierza się to, co ma się najcenniejszego.Ja się opiekuję 2 maluchów- chłopcem 3,5 roku i dziewczynką, która w marcu skończy 2 lata.
A jeszcze odniosę się do rozmowy ze wcześniejszych postów odnoście wynagrodzenia- 7 zł/ h to jest mało, a 5 to już w ogóle jakaś porażka...Może to oczywiście zależy od regionu, ale ja dostaję w tygodniu 8, 50 w weekendy 9 zł...Praca od 8 do 20, w zakres obowiązków wchodzi przygotowanie dzieciom(ale nie całej rodzinie) obiadu.
Napisano 19 lutego 2013 - 19:59
Nie ocenia się po jednym przypadku, budowlańca też byś do remontu nie zatrudniła bo w Uwadze wiele naciągaczy pokazywali np.? Ważne jest aby zbudować dobry kontakt z opiekunką, sprawdzić gdzie pracowała wcześniej, pogadać z ludźmi, zwyczajnie spróbować wybadać zatrudnianą osobęPo tym co widziałam chyba w TVN-ie odnosnie opiekunek, to raczej sama bym tokowej nie zatrudniła, niestety....
Napisano 20 lutego 2013 - 07:28
Napisano 20 lutego 2013 - 18:18
może u nas jest mało niań na rynku?
Może. ja po około roku zastanawiałam się czy nie zapytać o możliwość podwyżki, ale boje się, że nie wypada, oburzą się i zwolnią. Problem jest taki, że dziewczyny młode i starsze panie czasem godzą się pracować nawet i za 3,4 zł/h i ludzie to wykorzystują
Napisano 31 grudnia 2013 - 23:37
ja sie zawsze zastanawiam czy taka niania nie boi sie , ze dziecko nabedzie złe nawyki ![]()
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 01 stycznia 2014 - 08:08
złe nawyki moze nabrac od rodzicow, od nauczycielki w szkole,od opiekunek w przedszkolu, żłobku, od kolegow z podwórka
Nie ma reguly
Napisano 01 stycznia 2014 - 21:31
@halynka chodzi mi o takie drobne zachowania, ktore dla nas moga sie wydawac normalne, a dla rodziców juz nie . np pora drzemki popoludniowej , moze byc tak ze niania nie da rady uspic o tej porze co zawsze jeden , drugi dzien i dziecko jest "rozlegulowane", albo jak bedzie plakac bo nie chce czegos jesc ulegac zachcianka dziecka.
Napisano 01 stycznia 2014 - 22:25
moze byc tak ze niania nie da rady uspic o tej porze co zawsze jeden , drugi dzien i dziecko jest "rozlegulowane"
A rodzice dadzą radę codziennie tak samo? Myślę, że nie...
jak bedzie plakac bo nie chce czegos jesc ulegac zachcianka dziecka.
To są właśnie rzeczy które z rodzicami trzeba ustalić. Czy oni ulegają czy nie
Napisano 01 stycznia 2014 - 23:13
Napisano 17 stycznia 2014 - 23:06
nie ale oni czesto tego u siebie nie widza.
A rodzice dadzą radę codziennie tak samo
chyba doobcego dziecka ma sie dystans i nie mieknie czlowiek tak szybko.
Nianie są zwykle bardziej konsekwentne
Napisano 18 stycznia 2014 - 18:34
Łatwiej znosi się histerię dziecka, bo ma się świadomość,że jak skończę prace i zamknę za sobą drzwi, to będę mieć święty spokój- rodzice nie maja takiego komfortu ![]()
Napisano 19 stycznia 2014 - 12:17
Kiedyś bardzo chciałam byc nianią i pilnować dzieci, teraz mi przeszło ![]()