Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nasze roślinki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
614 odpowiedzi w tym temacie

#501 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 10 maja 2011 - 15:20

nie(d)oceniona, może przechodzi przerwę by niedługo ożyć, chociaż 4 miesiące to długo. Mój jest na wschodnim oknie i ma dużo światła. Myślę, że w cieniu Twój sobie właśnie powegetował i powinien teraz coś wypuścić w najbliższym czasie ;-) Storczyki potrzebują słońca. Nie wiem czy stosowałabym to otwieranie okien, póki nie zrobi się zupełnie ciepło. Jeśli kwiatek zmarźnie niewiele z nim zrobisz. Chociaż ja często mam otwarte okno, ale na noc teraz jeszcze nie zostawiam bo czasami jest za zimno. W dzień często wietrzę pokój.
Poza tym pamiętaj, że kwiatki nie lubią przestawiania no i storczyk musi mieć podpórki.

#502 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 10 maja 2011 - 17:39

Zobaczymy po tej zmianie miejsca... W sumie z tego, co czytałam storczyki kwitną raz - dwa w roku (twój raz za to na okrągło :lol: ) więc się nie przejmuję, ale już by mógł puścić kolejne kwiaty :P

A miała któraś z was np. niebieskiego storczyka? To prawda, że one z czasem robią się białe?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#503 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 10 maja 2011 - 18:52

nie(d)oceniona, wydaje mi sie ze te niebieskie storczyki sa farbowane czasami robia tak producenci tak jaak z niebieskimi rozami zanuzaja korzenie lub u rozy konce lodyg i po jakims tam czasie gddy kwiat sie napije staje sie niebieski wiem bo mama ogrodniczka ;)

wiec nie jestem pewna ale ostatnio widzialam w ssklepiej wysyp tych niebieskich orchideii i wygladaja mi na oszukane wiec jesst prawdopodobienstwo ze po kilku kwitnieniach zrobi sie spowrotem bialy

z reszta szlyszalam rowniez swoja droga o zamieraniu pigmentu u orchideii moja znaajoma ma juz bardzo dlugo jedna ktora jest biala a kieddys ponoc byla jasno-rozowa

ja jestem fanka orchideii mam ich w tej chwili 7 bo jedna sobie sama zalatwilam
w tej chwili kwitna mi 3 :D

u mnie czas przestoju to najmniej ok 5 miesiecy inne ddluzej nie kwitna niestety nie wiem od czego to zalezy bo podlewam wszystkie rowno odzywka a jednee kwitna inne nie <bezradny></span>

[ Dodano: 2011-05-10, 19:52 ]
Mirabelka__22, przepiekny okaz gratulacje :D

#504 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 11:55

a ja sobie zakupiłam do domu ostatnio taką roślinkę-dracena...ciekawie wygląda.. :-D

Załączone miniatury

• DSC08201.JPG

Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#505 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 12:27

ewelina344, fajna tez je mam ;)
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#506 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 12:35

ewelina344, super, sama od XXX lat chcę sobie taką kupić, ale nie mam okazji, a dwa wolałbym dostać ale P. zawsze zapomnina :-P
Dołączona grafika

#507 monika34

monika34
  • Użytkownik
  • 528 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 14:27

a ja sobie zakupiłam do domu ostatnio taką roślinkę-dracena

a ja myslałam , że to bambus ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#508 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 17:47

ewelina344, świetna ta roślinka....ja ciągle rozmyślam żeby sobie też taką zafundować ale zupełnie nie wiem co z niej ma "powstać"że tak powiem... czy ona będzie ciągle taka sama czy jakieś kwiaty wypuszcza...

#509 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 18:03

nie wiem co z niej ma "powstać"że tak powiem... czy ona będzie ciągle taka sama czy jakieś kwiaty wypuszcza...

ze zdjęcia wynika że coś tam wypuszcza ..jakieś małe listki

patrzyłam na googlu w grafice to w ogóle takie kwiatka nie ma..same jakieś liściate ..chyba że ma tak później wyglądać :shock:
Dołączona grafika

#510 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 18:08

Ta dracena to roślina popularnie zwana u nas Lucky Bamboo czyli bambus ;-) dokładnie nazywa się Dracena Sandera :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#511 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 18:27

Tilia, dzięki za podpowiedź, teraz wszystko jasne, google wyszukuje te co trzeba obrazki
dobrze pielęgnowana można wyrosnąć na cudo
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#512 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 18:36

oo mój bambusek ;P

Przy okazji wrzucę wam zdjęcia mojego nieszczęśnika (chciałam go ostatnio zasuszyć, ale skubaniec mi się nie dał <umieraam></span> ) zdjęcia średnie, bo telefonem oczywiście robione :P Jak sobie pogrzebiecie w temacie, są zdjęcia jak wyglądał jak go nabyłam.

P.s. Olenka, a Twój w końcu przeżył?

Załączone miniatury

• Zdjęcie0504.jpg
  • Zdjęcie0503.jpg

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#513 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 18:36

dobrze pielęgnowana można wyrosnąć na cudo

tylko że na tych zdjęciach to cudo składa się z kilku/kilkunastu takich Lucky Bamboo :P
"cudo" z ostatniego zdjęcia można było jakiś czas temu nabyć w Biedronce ;-) z tego co kojarzę to drogie nie było :-P
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#514 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 18:39

z tego co kojarzę to drogie nie było :-P

koło 15 zł jeżeli dobrze pamiętam kosztowało i właśnie moje stamtąd się wzięło :lol:

Te pojedyncze mają fajne łodygi, ale jak już wypuszczą liście, to trochę uroku wg mnie tracą, chyba, że postawi się ich kilka koło siebie.

#515 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 18:43

moja kolezanka bambusa zagotowała <umieraam></span> postawila go kolo grzejnika w butelce i na wysokosci szyjki chyba sie upiekl :mrgreen:

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#516 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 19:15

A to bambus mojej Mamy,który kiedyś kupiłam jej w prezencie :) Teraz wypuszcza nowe liście (te jasne) i niestety troszkę zmizerniał. Mama musi mu koniecznie kupić znowu odżywkę. I wbrew pozorom sporo waży - ledwo go z donicy ozdobnej wyciągnęłam :-P

Załączone miniatury

• DSCN0103.JPG

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#517 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 20:45

nie(d)oceniona, ekstra :shock: :shock: ilu użyłaś roślinek żeby takie cudo stworzyć ?

[ Dodano: 2011-06-23, 21:45 ]

tylko że na tych zdjęciach to cudo składa się z kilku/kilkunastu takich Lucky Bamboo :P

masz rację, dzięki za poprawienie

[ Dodano: 2011-06-23, 21:46 ]
Tilia, ale wielgachny :!: :shock: :shock: ile lat Ty go chodowałaś ? kurcze super wasze babuski, któregoś razu przejdę sięBidry i też sobie sprawię

Tylko mam pytanie ile kupić bambusków 1 czy od razu więcej ?
Dołączona grafika

#518 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 20:49

dobra, tu masz mojego bambusa po zakupie moje-malenstwa-vt205,450.htm#485804 w sumie nie liczyłam ile ich tam jest, bo gotowca kupiłam :mrgreen:

EDIT: dobra a chcesz kupić takiego zwijającego się czy piramidkę. W zależności co ci się bardziej podoba, czy pojedynczy, czy właśnie takie w kupie, w sumie nie mam pojęcia jak taką piramidkę samemu zrobić, ale na pewno się jakoś da :P w sumie do pojedynczego zawsze możesz dokupić później sztuki :)

#519 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 20:51

Tilia, ale wielgachny :!: :shock: :shock: ile lat Ty go chodowałaś ? kurcze super wasze babuski, któregoś razu przejdę sięBidry i też sobie sprawię

z Mama ustaliłyśmy,że maksymalnie ma on 4 lata i ja tego kupiłam w sklepie Carrefour

Tylko mam pytanie ile kupić bambusków 1 czy od razu więcej ?

Według mnie lepiej kupić taki zestaw:
Dołączona grafika
Chyba,że chcesz mieć ozdobę do wazoniku to kup pojedynczy :)

JkIEp1.png

#520 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 21:01

http://babskiswiat.net/moje-malenstwa-vt205,450.htm#485804

Mam takiego samego storczyka - jakiś miesiąc temu odleciały mu wszystkie kwiaty, ale wypuścił już 3 nowe :mrgreen:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”