Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nasze roślinki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
614 odpowiedzi w tym temacie

#481 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 19 kwietnia 2011 - 22:54

elizabeth śliczne te twoje tulipany. Bardzo mi się podobają, :mrgreen:

201407101662.png

#482 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 09:50

elizabeth, śliczne, aż mnie naszło, żeby też dzisiaj kupić i wprowadzić trochę wiosny po mieszkania ;-)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#483 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 14:23

Elodi i Eli - sliczne wasze kwiatuszki. Ja zakupiłam niezapominajki;)

Załączone miniatury

• 0411 031.jpg

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#484 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 14:55

Sajuri, ładne, bo drobne :mrgreen: ale z drugiej strony ja uwielbiam żywe kolory, które od razu mi się z wiosną kojarzą ;)

#485 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 20 kwietnia 2011 - 16:17

Niezapominajki ładne kwiaty takie delikatne. Bardzo mi się podobają :-D

201407101662.png

#486 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 21 kwietnia 2011 - 16:32

Elodi, monia66, dziekuje :)
W przysżłym tyg. ide zakupić surfinie :mrgreen:

#487 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 29 kwietnia 2011 - 21:56

Sajuri śliczne, a jak Ci idzie pielęgnacja ? ciężkie są do utrzymania czy nie potrzebują dużej pielęgnacji ?
Dołączona grafika

#488 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 05 maja 2011 - 16:00

śliczne, a jak Ci idzie pielęgnacja

nie jest żle troszke mi podupadła
ale widocznie zmizernienie niezapominajki to moze efekt tego iż trzymałam ja w kuchni troszke a ona ma rosnąć na stanowiskach maksymalnie zbliżonych do naturalnych wiec dałam ja na balkon..... No kiedy kwiaty przekwitną, roślinę ścinamy. ;-)

#489 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 08 maja 2011 - 11:50

Elizabeth nie wiem czemu, ale mam ostatnio istnego bzika na punkcie tulipanów. :D Dlatego uważam, że są śliczne.

Sajuri, Przyznam że nigdy nie miałam i nie spotkałam się żeby ktoś miał w domu niezapominajki. Dla mnie to urocze kwiatuszki.

Mój mały. Podejrzewam, że będzie musiał odżyć na zimę po tym kwitnieniu. Musiałam dokupić podpórki, bo ciężko mu je dzwigać. Poza tym nie wiem czemu, ale coś się dzieje z jednym liściem. Myślałam, żeby go odciąć, ale nie wiem czy to dobry pomysł, poza tym to nie takie łatwe przy takiej budowie kwiatka. Co myślicie?
Poza tym zmieniłam doniczkę na przezroczystą:D

Załączone miniatury

• IMG_1221.JPG

#490 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 08 maja 2011 - 12:17

Mirabelka dobrze myślę, że to jest storczyk <hmm></span>

śliczny kwiatuszek i ten kolorek taki intensywny. bardzo mi się podoba :-D

201407101662.png

#491 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 08 maja 2011 - 13:33

Mirabelka__22, ślicznie Ci się rozrósł. Zawszę widziałam takie z mniejszą ilością kwiatków. Niestety nie znam się na takich kwiatkach by powiedzieć Ci czy masz liścia uciąć. A sprawdzałaś na stronach z kwiatami.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#492 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 08 maja 2011 - 13:53

Mirabelka dobrze myślę, że to jest storczyk <hmm></span>

czy storczyk jest trudny w utrzymaniu ? potrzebuje jakieś wymyślne warunki ? zamierzam kupić jakiś kwiatek do pracy tylko zastanawiam się jaki był by odpowiedni
Dołączona grafika

#493 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 maja 2011 - 14:07

czy storczyk jest trudny w utrzymaniu ?

nie , według mnie nie.
Trzeba go podlewac odpowiednio, tzn. ja np. wlewam wode do donicy osłonkowej i trzymam 15 minut.
Nie wolno trzymac w zbyt chłodnym miejscu - np. parapet zimna . U mnie skonczylo sie tu reanimacja kwiatka liscie zrobily sie miekkie a maja byc twarde.
Podlewac rano.W okresi elata - 2 razy w tygodniu, zima - raz w tygodniu.Bardzo wazne jest jakosc wody.Raczej nie sa fanami tej kranowej.Jesli ma mało kwiatów - moze dostarczasz mało swiatła.

#494 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 08 maja 2011 - 14:41

czy storczyk jest trudny w utrzymaniu ?

nie , według mnie nie.
Bardzo wazne jest jakosc wody.Raczej nie sa fanami tej kranowej.Jesli ma mało kwiatów - moze dostarczasz mało swiatła.

Sajuri bardzo dziękuję Ci za odpowiedź :!: (pomimo tego, że mogłabym wguglować - ale lenistwo) no to..Storczyk odpada :cry: bo w pracy mam tylko kranuwę :-/ a pozostałe rzeczy odpowiadały by gdyż pracuję biurowo ..może znasz jakiś inny ładny, ciekawy kwiatek który nie potrzebuje ekstremealnej opieki ?
Dołączona grafika

#495 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 maja 2011 - 17:30

może znasz jakiś inny ładny, ciekawy kwiatek który nie potrzebuje ekstremealnej opieki ?

a prosze Cie bardzo
fikus - tylko podlewam. Czasem zraszam, nawoz do fikusów. Ale ogolna zasada - podlewac( 2 razy w tyg. miekka woda, nie bardzo zimna ) i ...nie przenosic z miejsca na miejsce bo tego nie znosza, reaguja opadaniem lisci. Hurtowo.

co jeszcze...kalanchoe - nie wymaga wiele wysiłku,podlewasz ale nie czesto , z gatunku groboszowatych.
szeflera ( mam dwie ) tez łatwa w pielegnacji, i sliczna, tylko dość mocno sie rozrasta,
poz atym jeszcze zroslicha jest fajna, skrzydłokwiat ( i przy okazji oczyszcza powietrze ), co jeszcze... napewno kaktusy :lol: , grubosz tez banalny, czyli tzw. drzewko szczescia, raz na jakis czas podlewasz nie czesto , nie zraszasz.
ŁAtwe w uprawie sa też trzykrotka, maranta, zielistka
tu do wgladu roslinki 3... swego czasu zrobilam im galerie :-P

Załączone miniatury

• ARCH 06wwww001 (29).jpg
  • ARCH 06wwww001 (72).jpg
  • ARCH 06wwww001 (73).jpg

#496 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 08 maja 2011 - 18:02

Tak to storczyk:)

Kolorki wyszły takie intensywne, bo ustawiłam jakiś tryb w aparacie.

Ja swój rzadko podlewam, bo trzeba czekać aż ziemia zupełnie przeschnie. Dlatego trzyma się je w przezroczystych doniczkach, bo wtedy to widać. Jakiś czas używałam nawozu do storczyków, ale teraz nie używam. Po kwitnieniu będę musiała. No i każdy pęd przyczepiam do kijka, bo kwiaty go mogą przeciążać.
Kiedyś czytałam że tą odmianę trzeba przycinać po kwitnieniu, ale ja nic nie robię i mi ciągle kwitnie. Od kiedy go mam pojawiły się nowe pędy.

No i może to ważne, bo mój ciągle kwitnie od paru miesięcy, teraz ma 18 kwiatków :shock: Myślę, że to kwestia tego, że jest z kwiaciarni a nie z marketu np, to może jakoś lepiej go wyhodowali <bezradny></span>

Kiedyś miałam kalanchoe, łatwo się hodowało. Tylko jak mi przestało kwitnąć to przeczytałam, że trzeba je przenieść na jakiś czas do ciemnego miejsca. Przeniosłam....i zapomniałam o nim :shock: Niestety liście mi zwiędły i nic się już nie dało z nim robić....

#497 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 maja 2011 - 18:10

No i może to ważne, bo mój ciągle kwitnie od paru miesięcy, teraz ma 18 kwiatków

a u mnie wszystkie kwiaty kwitna. Poza storczykami. Ponoc trzeba miec do nich reke. Nie wiem.

Myślę, że to kwestia tego, że jest z kwiaciarni a nie z marketu

to mysle nie ma wiele do rzeczy. Ja mam jeden z kwiaciarni drugi z marketu, a rosna mi nijak, po 3 liscie, 4 kwiaty.
Sasiadka ma 12 storczyków, wszystkie z marketu i rosna jej. A np. kwiaty ktore mam ja, np. kroton, difenbachia, zamia jej padły.

Przeniosłam....i zapomniałam o nim

<umieraam></span>

#498 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 08 maja 2011 - 18:43

Mirabelka__22, a jak często Ci kwitnie? Tzn ile razy w ciągu roku? I może pamiętasz ile czekałaś po kupnie aż Ci zakwitnie po raz kolejny?
Bo do mojego nieszczęśnika nie mam już sił. Niby mu dobrze, a kwitnąć nie chce :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#499 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 10 maja 2011 - 13:14

Sajuri, niestety, to był prezent na Walentynki....

nie(d)oceniona, kwitnie mi od kiedy go mam z krótkimi przerwami, czyli jakieś 2 lata. Wiem, że jak go dostałam to dość szybko stracił kwiatki, bo później nie wiedziałam czy mam go przyciąć czy co, ale nic nie zrobiłam i zakwitł sam znów. Do tego porosły nowe pędy.
Teraz nawet nie pamiętam kiedy był bez kwiatów :shock:

A podlewasz go jakąś odżywką? Poza tym jak długo Ci nie kwitnie? Jak masz to wstaw jakieś zdjęcia, bo tak ciężko ocenić co mu może przeszkadzać. Może go przesadzałaś? Powinien mieć te korzenie powietrzne nad ziemią.

#500 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 10 maja 2011 - 14:09

A podlewasz go jakąś odżywką

nawozem do storczyków.

Poza tym jak długo Ci nie kwitnie?

kwiatki mu klapły jakoś w styczniu jeszcze, od tego czasu nie kwitł.
korzenie ma na wierzchu, liście wydaje mi się, że ładne. Teraz go wystawiłam na wschodnie okno, bo stał w cieniu, może miał mało śwotała? wczoraj wyczytałam o magicznym otwieraniu okna na noc i kontrolowaniu różnicy temperatur, i chyba będę sięw to bawić, tylko musi sięzrobić cieplej, żeby mu nie przedobrzyć, i żeby nie umarzł :P

zdjęcie musiałabym zrobić dopiero :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.