Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

TARCZYCA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#41 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 10:46

AgnieszkaT, <przytul></span> ech... :-(

#42 Aniusia

Aniusia

Aniusia

• Użytkownik
  • 568 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 11:54

[z kim ostatnio nie pogadam to ma cos nie tak z tarczyca <bezradny></span> nawet mój 8letni bratanek ma zdiagnozowana od 3msc niedoczynność tarczycy bierze leki za rok do kontroli :-?
zemdlał 3 razy w szkole, blady, czesto bolała go głowa...zrobili wszystkie wyniki i ok w końcu lekarz dał na tsh bo bratowa ma problemy z tarczyca i jej mama.....masakra jakas
kolezani byłe 2 ostatnio spotkałam jedna tak przytyła ze ledwo ja poznałam mówi ze z tarczyca ma problemy druga hasimoto czy jak to sie tam pisze :-/
agnieszka będzie dobrze leki i wszystko wróci do normy <pocieszacz></span>
Dołączona grafika

#43 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 14:51

Też trzymam kciuki. Obyś jak najkrócej brała leki i oby jak najszybciej wszystko się unormowało.
No i oby to wpatrywanie się w sufit przyszło jak najszybciej :)

Każdy z nas urodził się ateistą

#44 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 15:07

Aniusia, Riia, dzięki.
Aniusia, właśnie dużo jakoś ludzi ma problemy z tarczycą. Jak byłam na badaniach, to była dziewczyna w ciązy która ma nadczynność tarczycy (to co ja) i mówiła, że wyszło jej własnie w ciązy i teraz non stop jakieś badania robi... Jak chodzę do mojego endo to najpierw siedziały same babcie i ja :mrgreen: a teraz pełno dziewczyn młodszych ode mnie.OStatnio jedna opowiadała, że tylko było jej starsznie zimno cały czas, zrobiła badania i niespodzianka - tarczyca.

#45 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 15:11

OStatnio jedna opowiadała, że tylko było jej starsznie zimno cały czas, zrobiła badania i niespodzianka - tarczyca.

Kurcze mi też jest od jakiś 2 miesięcy ciągle zimno. W domu niby gorąco a ja w bluzie, śpię pod kołdrą i kocem bo się trzęsę. Matko i ja chyba się wybiorę na badania.

A jakie są inne objawy?

Każdy z nas urodził się ateistą

#46 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 15:19

OStatnio jedna opowiadała, że tylko było jej starsznie zimno cały czas, zrobiła badania i niespodzianka - tarczyca.

Ja przy 30 stopniach w cieniu w polarze po plaży łaziłam :lol:

A jakie są inne objawy?

Najróżniejsze, nie ma co doczytywać- TSH od internisty poprosić i na początek pewnie starczy.

AgnieszkaT, <pocieszacz></span> Bedzie super, zobaczysz :* Pamiętam jak czekalam, żeby tarczycę unormować i móc sie starać, a potem migusiem poszło, aż endokrynolog była zszkowana- u Ciebie tez tak będzie :*

#47 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 15:25

A jakie są inne objawy?

Tak w skrócie:
NIedoczynność
:arrow: wzrost masy ciałka
:arrow: osłabienie, zmęczenie, senność
:arrow: drętwienie dłoni
:arrow: zaparcia uporczywe
:arrow: zmniejszenie potliwości
:arrow: łatwe powstawanie sińców
:arrow: sucha, chłodna skóra, która często ulega łuszczeniu
:arrow: włosy szrostkie, rzadkie z tendencją do łamania
:arrow: uczucie zimna

Nadczynność: (to mam ja)
:arrow: niepokój
:arrow: niestabilność emocjonalna
:arrow: nerwowość i drażliwość
:arrow: przyspieszona czynność serca,kołatanie
:arrow: bezsenność
:arrow: stany lękowe
:arrow: utrata masy ciała
:arrow: uczucie gorąca
:arrow: drżenie rąk
:arrow: męczliwość
:arrow: zaburzenia miesiączkowania
:arrow: osłabienie

źródło:broszurka Zdrowa tarczyca

NIe wiem jak przy niedoczynnośći ale w nadczynności jest kilka hmm.. odmian? no i one też mają swoje tam objawy...Ja mam Gravesa-Basedowa no i tu juz wole sie powiększa, może wystąpić wytrzeszcz oczu (ufff nie mam)

[ Dodano: 2013-02-20, 15:27 ]

TSH od internisty poprosić i na początek pewnie starczy

Dla pewności i samej sibie to na pewno,no i dla swojego spokoju :mrgreen:

Marzycielka24, dzięki. No nastawiam się narazie, że będzie wszystko oki :mrgreen:

#48 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 19:30

Cytat:
A jakie są inne objawy?

Najróżniejsze, nie ma co doczytywać

Ja swego czasu miałam niedoczynność, która potem zmieniła się w nadczynność, a objawów nie miałam praktycznie żadnych. Nie wiem, czy wzmożona nerwowość była spowodowana tarczycą, czy dojrzewaniem po prostu ;-)

Agnieszko, mam nadzieję, że lekarz szybko wszystko Ci unormuje, hormony wrócą do normy, a akcja "sufit" zostanie wznowiona ;-) :*

#49 blumarine

blumarine
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 14 marca 2013 - 17:20

Ja też się ostatnio dowiedziałam że moja przyjaciółka ma niedoczynność tarczycy. A ona dowiedziała się przyapdkiem, jak robiła badania okresowe do pracy...

#50 lillianna

lillianna
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 15 marca 2013 - 09:42

ja mam niedoczynność, od jakiegoś czasu biorę euthyrox...mam nadzieję, ze przynajmniej waga mi się znormalizuje i nie będę tyła od normalnego jedzenia

#51 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 11 listopada 2013 - 19:39

Nadczynność: (to mam ja) niepokój niestabilność emocjonalna nerwowość i drażliwość przyspieszona czynność serca,kołatanie bezsenność stany lękowe utrata masy ciała uczucie gorąca drżenie rąk męczliwość zaburzenia miesiączkowania osłabienie
poza chudnieciem , i problemami z miesiaczka i ja. 

Kiedys mialam problemy z tarczyca, sporo guzkow..robilam miesiac temu hormony(  tsh) i wyszlo ok no ale samopoczucie jest jakie jest

Teraz musze na usg tarczycy isc

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#52 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 11 listopada 2013 - 20:19

Mi wyszła z badań hormonów lekko zawyżona tarczyca to było zanim dowiedziałam się że jestem w ciąży. 

Teraz gin mnie wysyła do specjalisty na badania aby stwierdzić czy mam nadczynność czy niedoczynność tarczycy a potem zastosować 

odp leczenie. Mam nadzieje,że ta tarczyca nie odbije się w żaden sposób na dziecku <bezradny>

201407101662.png

#53 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 11 listopada 2013 - 21:24

Nadczynność: (to mam ja) niepokój niestabilność emocjonalna nerwowość i drażliwość przyspieszona czynność serca,kołatanie bezsenność stany lękowe utrata masy ciała uczucie gorąca drżenie rąk męczliwość zaburzenia miesiączkowania osłabienie
poza chudnieciem , i problemami z miesiaczka i ja.
takie objawy moze dawac wiele chorób. ja nigdy tarczycy nie badała, ale myslezeby dlawlasnego spokoju zrobi te podstawowe badanie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#54 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 06:24

Teraz musze na usg tarczycy isc

A znając Ciebie to będziesz odkładać bo brak czasu :) Mobilizacja kochana :D

Mam nadzieje,że ta tarczyca nie odbije się w żaden sposób na dziecku

Życzę Ci, aby wszystko było oki:)

ja nigdy tarczycy nie badała, ale myslezeby dlawlasnego spokoju zrobi te podstawowe badanie.

Zbadać się to nic nie kosztuje. (o ile masz skierowanie) :) a zawsze lepiej wiedzieć jest wcześniej jak jest coś nie tak. 

U mnie jest oki. W takim sensie, że ostatnie wyniki były dobre. Leki mam odstawione i doktor powiedział, że następna wizyta za ok pół roku, no chyba że coś zacznie się dziać albo w końcu pojawi się ciąża.  :) 

#55 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 07:40

A znając Ciebie to będziesz odkładać bo brak czasu

no cos w tym jest, ale mam skierowanie na usg tarczycy wazne pare dni jeszcze wiec w tym tygodniu musze isc

takie objawy moze dawac wiele chor
zgadza sie.

Choc w moim przypadku gdy mialam problemy z tarczyca to wiele wskazuje ze znowu mam. Podobno po porodzie moze znowu sie cos poknocic 

#56 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 08:33

Ja mam problem z przetłuszczaniem się włosów. Wybrałam się do trychologa i on polecił mi zbadanie hormonów tarczycy. Wyszedł mi jeden parametr podwyższony. Poszłam do endokrynologa, miałam USG tarczycy robione i przez 6 miesięcy brałam selen. Teraz badałam TSH i wzrosło. Mam podejrzenie niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto. Od 1 listopada przez 4 miesiące biorę Euthyrox N 25 i na początku marca mam zbadać TSH i iść do endokrynologa. 

Jeśli chodzi o moje objawy to: silne zaparcia, zimne ręce i stopy, raz chudnę raz tyję, sucha skóra na brzuchu i łokciach, ciągłe przemęczenie, senność i rozkojarzenie. 

nixqp2.png

#57 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 08:45

choroby Hashimoto.
ktora jest mylona z depresja;) nielatwo ja wykryc

Ja juz na czwartek umowilam wizyte. 

#58 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 15:40

Zbadać się
mam taki plan , jak mi sie juz grafik unormuje ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#59 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 18:39

usg zrobione - lekko powiekszona, malutki guzek - torbiel 1cm 

Lekarz mowil ze nic takiego. Ale wizyte u edno mam dopiero w stycziu to sie dowiemy  lepiej

tsh  mialam robione we wrzesniu i ok. Czyli chyba wszystko gra. No bo najwazniejsze sa  hormony tak ?

szczegolnie ten tsh?

#60 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 18:51

No bo najwazniejsze sa  hormony tak ?
TSH na pewno jest ważne, ale co jeszcze to ciężko mi powiedzieć. 

Moja babcia ma guzki na tarczycy i bierze Letrox. Endokrynolog na pewno Cię poinformuje co i jak. 

nixqp2.png

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych