TARCZYCA
Napisano 20 lutego 2013 - 10:46
Napisano 20 lutego 2013 - 11:54
zemdlał 3 razy w szkole, blady, czesto bolała go głowa...zrobili wszystkie wyniki i ok w końcu lekarz dał na tsh bo bratowa ma problemy z tarczyca i jej mama.....masakra jakas
kolezani byłe 2 ostatnio spotkałam jedna tak przytyła ze ledwo ja poznałam mówi ze z tarczyca ma problemy druga hasimoto czy jak to sie tam pisze
agnieszka będzie dobrze leki i wszystko wróci do normy
Napisano 20 lutego 2013 - 14:51
No i oby to wpatrywanie się w sufit przyszło jak najszybciej
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 20 lutego 2013 - 15:07
Aniusia, właśnie dużo jakoś ludzi ma problemy z tarczycą. Jak byłam na badaniach, to była dziewczyna w ciązy która ma nadczynność tarczycy (to co ja) i mówiła, że wyszło jej własnie w ciązy i teraz non stop jakieś badania robi... Jak chodzę do mojego endo to najpierw siedziały same babcie i ja
Napisano 20 lutego 2013 - 15:11
OStatnio jedna opowiadała, że tylko było jej starsznie zimno cały czas, zrobiła badania i niespodzianka - tarczyca.
Kurcze mi też jest od jakiś 2 miesięcy ciągle zimno. W domu niby gorąco a ja w bluzie, śpię pod kołdrą i kocem bo się trzęsę. Matko i ja chyba się wybiorę na badania.
A jakie są inne objawy?
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 20 lutego 2013 - 15:19
OStatnio jedna opowiadała, że tylko było jej starsznie zimno cały czas, zrobiła badania i niespodzianka - tarczyca.
Ja przy 30 stopniach w cieniu w polarze po plaży łaziłam
A jakie są inne objawy?
Najróżniejsze, nie ma co doczytywać- TSH od internisty poprosić i na początek pewnie starczy.
AgnieszkaT,
Napisano 20 lutego 2013 - 15:25
Tak w skrócie:A jakie są inne objawy?
NIedoczynność
Nadczynność: (to mam ja)
źródło:broszurka Zdrowa tarczyca
NIe wiem jak przy niedoczynnośći ale w nadczynności jest kilka hmm.. odmian? no i one też mają swoje tam objawy...Ja mam Gravesa-Basedowa no i tu juz wole sie powiększa, może wystąpić wytrzeszcz oczu (ufff nie mam)
[ Dodano: 2013-02-20, 15:27 ]
Dla pewności i samej sibie to na pewno,no i dla swojego spokojuTSH od internisty poprosić i na początek pewnie starczy
Marzycielka24, dzięki. No nastawiam się narazie, że będzie wszystko oki
Napisano 20 lutego 2013 - 19:30
Ja swego czasu miałam niedoczynność, która potem zmieniła się w nadczynność, a objawów nie miałam praktycznie żadnych. Nie wiem, czy wzmożona nerwowość była spowodowana tarczycą, czy dojrzewaniem po prostuCytat:
A jakie są inne objawy?
Najróżniejsze, nie ma co doczytywać
Agnieszko, mam nadzieję, że lekarz szybko wszystko Ci unormuje, hormony wrócą do normy, a akcja "sufit" zostanie wznowiona
Napisano 14 marca 2013 - 17:20
Napisano 15 marca 2013 - 09:42
Napisano 11 listopada 2013 - 19:39
poza chudnieciem , i problemami z miesiaczka i ja.
Nadczynność: (to mam ja) niepokój niestabilność emocjonalna nerwowość i drażliwość przyspieszona czynność serca,kołatanie bezsenność stany lękowe utrata masy ciała uczucie gorąca drżenie rąk męczliwość zaburzenia miesiączkowania osłabienie
Kiedys mialam problemy z tarczyca, sporo guzkow..robilam miesiac temu hormony( tsh) i wyszlo ok no ale samopoczucie jest jakie jest
Teraz musze na usg tarczycy isc
Napisano 11 listopada 2013 - 20:19
Mi wyszła z badań hormonów lekko zawyżona tarczyca to było zanim dowiedziałam się że jestem w ciąży.
Teraz gin mnie wysyła do specjalisty na badania aby stwierdzić czy mam nadczynność czy niedoczynność tarczycy a potem zastosować
odp leczenie. Mam nadzieje,że ta tarczyca nie odbije się w żaden sposób na dziecku ![]()
Napisano 11 listopada 2013 - 21:24
takie objawy moze dawac wiele chorób. ja nigdy tarczycy nie badała, ale myslezeby dlawlasnego spokoju zrobi te podstawowe badanie.
Nadczynność: (to mam ja) niepokój niestabilność emocjonalna nerwowość i drażliwość przyspieszona czynność serca,kołatanie bezsenność stany lękowe utrata masy ciała uczucie gorąca drżenie rąk męczliwość zaburzenia miesiączkowania osłabienie
poza chudnieciem , i problemami z miesiaczka i ja.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 12 listopada 2013 - 06:24
Teraz musze na usg tarczycy isc
A znając Ciebie to będziesz odkładać bo brak czasu
Mobilizacja kochana ![]()
Mam nadzieje,że ta tarczyca nie odbije się w żaden sposób na dziecku
Życzę Ci, aby wszystko było oki:)
ja nigdy tarczycy nie badała, ale myslezeby dlawlasnego spokoju zrobi te podstawowe badanie.
Zbadać się to nic nie kosztuje. (o ile masz skierowanie)
a zawsze lepiej wiedzieć jest wcześniej jak jest coś nie tak.
U mnie jest oki. W takim sensie, że ostatnie wyniki były dobre. Leki mam odstawione i doktor powiedział, że następna wizyta za ok pół roku, no chyba że coś zacznie się dziać albo w końcu pojawi się ciąża.
Napisano 12 listopada 2013 - 07:40
A znając Ciebie to będziesz odkładać bo brak czasu
no cos w tym jest, ale mam skierowanie na usg tarczycy wazne pare dni jeszcze wiec w tym tygodniu musze isc
zgadza sie.
takie objawy moze dawac wiele chor
Choc w moim przypadku gdy mialam problemy z tarczyca to wiele wskazuje ze znowu mam. Podobno po porodzie moze znowu sie cos poknocic
Napisano 12 listopada 2013 - 08:33
Ja mam problem z przetłuszczaniem się włosów. Wybrałam się do trychologa i on polecił mi zbadanie hormonów tarczycy. Wyszedł mi jeden parametr podwyższony. Poszłam do endokrynologa, miałam USG tarczycy robione i przez 6 miesięcy brałam selen. Teraz badałam TSH i wzrosło. Mam podejrzenie niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto. Od 1 listopada przez 4 miesiące biorę Euthyrox N 25 i na początku marca mam zbadać TSH i iść do endokrynologa.
Jeśli chodzi o moje objawy to: silne zaparcia, zimne ręce i stopy, raz chudnę raz tyję, sucha skóra na brzuchu i łokciach, ciągłe przemęczenie, senność i rozkojarzenie.
Napisano 12 listopada 2013 - 08:45
ktora jest mylona z depresja;) nielatwo ja wykryc
choroby Hashimoto.
Ja juz na czwartek umowilam wizyte.
Napisano 12 listopada 2013 - 15:40
mam taki plan , jak mi sie juz grafik unormuje
Zbadać się
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 14 listopada 2013 - 18:39
usg zrobione - lekko powiekszona, malutki guzek - torbiel 1cm
Lekarz mowil ze nic takiego. Ale wizyte u edno mam dopiero w stycziu to sie dowiemy lepiej
tsh mialam robione we wrzesniu i ok. Czyli chyba wszystko gra. No bo najwazniejsze sa hormony tak ?
szczegolnie ten tsh?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych