Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

TARCZYCA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
104 odpowiedzi w tym temacie

#21 Motylek2903

Motylek2903
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 19:46

Też miałam duszności, ale dużo mi pomogło stosowanie jodu idzie dostać w aptece takie tabletki "kelp" mi pomagają czuje się o wiele lepiej nie mam takich duszności ..Można je nabyć bez recepty jeszcze też jest dobry pluszzz do rozpuszczania jod z multiwitaminą... Warto spróbować... :->

#22 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 05:54

Stwierdzono u mnie nadczynność tarczycy Choroba Gravesa-Basedowa. Robiłam TSH - 0,05 FT4 - 27,85. Wczoraj robiłam USG i mam zmiany po prawej stronie. Lekarz powiedział, że dla pewności mam zrobić FT3, aTPO, anty TSHR (o ile sobrze zapisałam). Jak zrobię wszystko to da mi leki.
Podobno u mnie chorobę "wywołała" ciąża :-( Teraz starać się nie możemy, dopiero jak wyzdrowieję :-(

#23 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 07:52

Podobno u mnie chorobę "wywołała" ciąża :-( Teraz starać się nie możemy, dopiero jak wyzdrowieję :-(

ja miałam chorą tarczycę gdzy miałam 15-18 lat, wyleczyłam ale dr mi powiedziała, że tarczyca odnosi się (może) gdy ZAJDĘ W CIĄŻE tak samo jak w Twoim przypadku, nie wiem czemu się tak dzieje ale to normalne
Dołączona grafika

#24 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 09:40

Czyli co, wyzdrowieję, będziemy się starać - zajdziemy, i znowu powtórka z rozrywki?
Tylko że, podobno to było powodem obumarcia ciąży. Jeśli dobrze rozumiem jest ryzyko, że nawet jak sie wyleczę a zajdę to choroba mi się odnowi i znowu może dojść do obumarcia albo poronienia?

#25 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 11:01

mloda a może po prostu więcej jesz ?

z tego co pamiętam przy niedoczynności się tyje, ja ją miałam i byłam chuda jak patyk

Też mam niedoczynność tarczycy i nie potrafię uzyskać wagi większej niż 45kg

#26 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 01 listopada 2011 - 18:57

i znowu powtórka z rozrywki?

może ale nie musi, mi dr tak powiedziała że może nawrócić, każdy organizm inaczej reaguje, tego nikt nie wie , ja jestem na to przygotowana

[ Dodano: 2011-11-01, 18:58 ]

Też mam niedoczynność tarczycy i nie potrafię uzyskać wagi większej niż 45kg

a to akurat uwazam za bzdurę , działa tak poświadomość, albo na prawdę u 1% os. się to sprawdza, ja miałam nadczynność tak więc powinnam być skora na tycie a przeciwnie , jestem szcuzpała i chcę przytyć ,
Dołączona grafika

#27 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 10:47

ja miałam nadczynność tak więc powinnam być skora na tycie

właśnie przy nadczynności jednym z objawów jest nadmierne CHUDNIĘCIE lub po prostu nieumiejętność przytycia, tak więc w Twoim przypadku to się sprawdziło.
Przy niedoczynności objawem jest nadmierne tycie, a ja mając niedoczynność nie umiem przytyć, także mój przypadek odbiega od reguły.

#28 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 10:50

To przy nadczynności się chudnie?? Jak tak, to zaczynam widzieć jakieś plusy, tylko why ja nie chudne??

#29 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 02 listopada 2011 - 10:51

właśnie przy nadczynności jednym z objawów jest nadmierne CHUDNIĘCIE lub po prostu nieumiejętność przytycia

Ciocia mojego D właśnie ma nadczynność tarczycy a miała na nią operację z rok temu i chodzi cały czas po lekarzach na kontrolne badania a strasznie jest chuda :-(
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#30 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 11:02

ja miałam nadczynność tak więc powinnam być skora na tycie

właśnie przy nadczynności jednym z objawów jest nadmierne CHUDNIĘCIE lub po prostu nieumiejętność przytycia, tak więc w Twoim przypadku to się sprawdziło.

z tego co pamiętam u mnie było tak samo jak u Ciebie, że się nie sprawdzało, źle napisałam albo sama nie pamiętam, dziś z ciekawości zajrzę w wyniki i sprawdze co w końcu miałam
Dołączona grafika

#31 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 13:51

Z tą tarczycą to poleciłabym każdej kobiecie się zbadać pod tym kątem, bo ja sie o tym dowiedziałam przez przypadek, będąc na usg piersi zrobiono mi także usg tarczycy i była strasznie zniszczona. Zrobiłam więc badania no i padła diagnoza: hashimoto i niedoczynność. A teraz biorę eutyrox 25 od pół roku i wyniki już mam prawie idealne.

#32 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 17:46

Odebrałam właśnie wyniki badań dzisiejszych i już nie wiem.
TSH 0,05(0,25-5,00)
FT4 27,85 (9,00-20,00)
FT3 15,3 tu się nie mogę dopatrzeć norm
Anty TPO 242 (0-34)
Anti-TSHR 5,29 (0-1,75)

i teraz z tego co czytam, to hashimoto ale lekarz po pierwszych wynikach stwierdził gravesa-basedowa :-(

Może i panikuję no ale... do lekarza zadzwonię jutro, dzisiaj brak mi odwagi.

#33 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 02 listopada 2011 - 20:03

AgnieszkaT,
jeśli to hashimoto to się nie martw zupełnie, sama to mam i mój stan zdrowia poprawił się bardzo szybko, gdy zaczęłam brać leki i choroba jest niezauważalna. A początkowe wyniki były straszne, TSH miałam 7.90 przy normie 0.4-4
Z tego co czytam o chorobie gravesa-basedowa to jest pewnym odpowiednikiem hashimoto (powoduje nadczynność, a hashimoto niedoczynność), inne objawy są podobne no i leczy się podobnie. Także nie powinnaś się martwić, zaczniesz brać leki i wszystko będzie dobrze po niedługim czasie :)

#34 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 04 listopada 2011 - 07:36

Wczoraj byłam u lekarza no i mam Gravesa-Basedowa. Dostałam wykład o chorobie. Przepisał mi Metizol i Propranolol WZF. Za miesiąc mam znowu zrobić Ft3 i Ft4.

#35 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 12:45

A czy ginekolog może zlecić badanie hormonów tarczycy czy trzeba iść do endokrynologa?

#36 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 04 lutego 2013 - 14:04

mloda, u mnie to lekarz ogólny dał skierowanie na badania podstawowe czyli TSH a za FT3 i FT4 musiałam płacić a potem to już wysłał do endokrynologa a czy ginekolog? Zależy od lekarza.Raz moja gin.mi dała skierowanie a potem powiedziała że mam od tego endokr.
Jeżeli ginekolog ma jakieś podejrzenia to może Ci dać ale potem i tak Cię wyśle do specjalisty.No chyba że to endo i ginek w jednym :mrgreen: wtedy to już bajka :mrgreen:

#37 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 09:59

AgnieszkaT co do prolaktyny to pierwszy wynik powinien mieścić się do 25 to jest norma, po zażyciu mtc powinna wynosić max 6ciokrotność pierwszego wyniku-wtedy jest ok.
Drugie badanie przeprowadza się 60 minut później niż pierwsze.
Czasem robi się trzecie po 120 minutach ale tu już nie wiem bo ja miałam na czczo i po 60'

#38 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 10:10

Ja miałam 3 razy pobierana krew i mój wyniki wygląda tak:
Prolaktyna 37,35 (niby normę podają 4,79-23,30)
Prolaktyna (godzina po MTC) 270,70
Prolaktyna (2 godziny po MTC) 169,20

po zażyciu mtc powinna wynosić max 6ciokrotność pierwszego wyniku-wtedy jest ok.

To u mnie jak widzę jest więcej :-/

#39 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 10:30

To u mnie jak widzę jest więcej :-/

niestety tak, ale poczekaj do wizyty u lekarza- on ci najlepiej wyjaśni <pocieszacz></span>

ja miałam pierwszy wynik 20 a 60' po mtc 109 więc "książkowo"

#40 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 lutego 2013 - 10:35

ja miałam pierwszy wynik 20 a 60' po mtc 109 więc "książkowo"

Farciara...
No mi położna jak jej dzisiaj pokazał wynik podczas rejestracji to powiedziała że bez bromergonu się nie obejdzie pewnie :-/ Więc myślę, że "mój sufit" zostanie przełożony póki się wszystko nie unormuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych