Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zachowanie na drogach i kampanie społeczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
121 odpowiedzi w tym temacie

#61 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 18:34

choc znajdzie sie wielu takich, ktorzy beda sie sprzeciwiac...

najczęściej są to ci którzy sami jeżdżą brawurowo :-/ kampania jest jak najbardziej słuszna, a plakaty bardzo mi się podobają
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#62 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 18:36

a plakaty bardzo mi się podobają

mi też ... bardzo proste, a jednak mają coś w sobie że nie przejdziesz obojętnie obok ...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#63 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 18:56

ja pamietam ze była kampania z hasłami twoje nowe drinki , twoja nowa bryka i twoja nowa laska i odpowiednio była fotka kroplówek , wózka inwalidzkiego i laska ( kula , taka dla inwalidów). To było skierowane do młodych kierowców . zrobii do tego badania młodych mezczyzn i okazało sie że wiekszośc powiedziała ze wolałaby umrzec niz byc inwalidą <bezradny></span> . nie wiem czy byłą jakas skutecznośc kampanii. Ale mysle ze takie kamapnie powinny szokować , a nie jak "prowadze nie pije" :-/ .
To co wrzuciła nie(d)oceniona mysle ze jest bardzo dobre. pewnie znajda sie tacy co beda mówić ze te palkaty sa za ostre ale moze to "mowienie" o tym spowoduje ze ktos dwa razy sie zastanowi i bedzie jednego trupa mniej.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#64 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 17 kwietnia 2009 - 19:03

nie(d)oceniona, cos dzisiaj slyszalam, ze owi motocyklisci bardzo sie oburzyli o te 'warzywa'... ale co tu sie burzyc - taka jest prawda, rzeczy trzeba nazywac po imieniu, ot co... poza tym - nas to rusza, a samych zainteresowanych to zapewne niewiele obchodzi... a szkoda pozniej tylko rodzin tych debili...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#65 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 19 kwietnia 2009 - 09:01

plakaty szokujące, ale bardziej skuteczne i przemawiające do wyobraźni niż jakieś dziwne teksty w naszej tv. pomysł z warzywem- mi daje do myślenia, mam nadzieje, motocyklistom też

#66 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 10:11

dziś oficjalnie zaczyna sie sezon. jest jakis zlot w częstochowie. mysle ze takie drastyczne plakaty to dobry pomysl, tylko w ten sposob mozna dotrzec co do niektórych.

#67 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 10:32

Torii1988, no powiem, ze przez ten zlot sie po miescie nie da normalnie poruszac :/ A nie malo jest idiotow... mam kolege w klasie, ktory (na marginesie od kilku lat jezdzi samochodem za przyzwoleniem rodzicow - 18 skonczyl w lutym i nawet nie zamierza isc na prawko...) ma juz swojego scigacza i jezdzi jak szalony... ciekawe, kiedy i jak jego popisy sie skoncza :/ A nie on jedenm ma @#$% w glowie :/
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#68 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 19 kwietnia 2009 - 11:14

Ok plakaty sa super i jestem za tym zeby bylo ich jak najwiecej i zeby byly jeszcze bardziej szokujace

ale wiem ze mlodzi dla ktorych liczy sie tylko predkosc bo to sprawia im przyjemnosc i dostarcza adrenaliny, oni chyba nawet nie dopuszczaja do siebie takiej mysli ze moga miec wypadek i nie tyle zabic siebie ale i kogos innego przez przypadek

nie wiem naprawde jak moznaby do nich dotrzec bo co roku jest robiona taka akcja z plakatami i haslami i co roku gina ludzie

a ja szczerze mowiac jak widze motory na drodze to po porstu sie boje bo nie wiem czy za kilka minut prze z chwile nieuwagi nie wyladuje na mojej masce

to sa szalency :!:
rozumiem te zainteresowania ale niech jezdza z glowa :!: :roll:

#69 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 15:35

Jak często widzicie osobę spożywającą alkohol, która następnie siada "za kółko"?
Jak myślicie, jak walczyć z tym problemem?
Czy zdarza się wam reagować widząc że osoba po spożyciu chce siąść za kierownice?
Policyjne statystyki zatrważają z roku na rok osób na "podwójnym gazie" przybywa...

Dziś przeczytałam ze ten kierowca który ostatnio po pijanemu wjechał w grupę osób z czego 8 trafiło do szpitala popełnił samobójstwo w areszcie...
"Według ustaleń policji, Radosław K. niedawno wyszedł z więzienia, gdzie odsiadywał karę za spowodowanie wypadku drogowego ze skutkiem śmiertelnym. Mężczyźnie zostało wówczas zabrane prawo jazdy i nie starał się go odzyskać."
żródło : www.onet.pl

oto przykład polskiego kierowcy, dość że zabił raz to jeszcze raz usiadł za kierownicą-dobrze że tym razem nikogo nie uśmiercił...
odebrał sobie życie...
w końcu sumienie go dopadło

#70 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 15:45

Jak często widzicie osobę spożywającą alkohol, która następnie siada "za kółko"?

bardzo rzadko mi się to zdarza, gdyż moi znajomi pod tym względem są odpowiedzialni :) na szczęście :)

Jak myślicie, jak walczyć z tym problemem?

ciężko coś z tym zrobić, bo wydaje mi się, że kary pieniężne, zabieranie prawa jazdy już na ludzi nie działają... ja bym po prostu takich ludzi wtrącała na jakiś czas do aresztu albo zabierała auto. Może to by coś pomogło? chociaż mam wątpliwości..
ludziom się wydaje, że jak wypiją jedno, dwa piwka to nie ma szans by coś mogło się stać... nie wiedza jak bardzo są w błędzie.. :-?
niecały rok temu brałam udział w kolizji, która spowodował pijany mężczyzna. pijany, to w sumie za mało powiedziane, bo jak dowiedziałam się od policji miał ponad 2,5 promila w wydychanym powietrzu.. skasował mi cały tył auta..(na szczęście, że stałam w tę stronę..boje się pomyśleć co by było gdyby auto było zaparkowane odwrotnie..) nie był w stanie utrzymać się na nogach sam przez dłuższy czas i nie umiał powiedzieć nic innego jak tylko 'przepraszam panią,niech mi pani wybaczy, dogadajmy się' :-/ od tamtej pory nienawidzę pijanych za kierownicą...

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#71 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 17:04

popełnił sam....a może ktoś pomógł....ważne że się szczęśliwie zakończyło! dla nas! odsiedział by troszkę i wyszedł by ponownie zabić. w tym temacie cechuje mnie bezwzględność. ,jeśli nie da się wytłumaczyć nawet najlepszemu znjomemu to potrafię do niego wezwać policję . dziś on może zabić czyjeś dziecko, jutro kto inny moje.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#72 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 17:21

ważne że się szczęśliwie zakończyło!

nie bardzo rozumiem gdzie tu to "szczesliwe zakończenie" że człowiek nie żyje? przez własną głupotę (i nie mówię o samobójstwie...) :roll:

co do kar: kilka dni temu słyszałam/czytałam bardzo fajny pomysł. przy wyrokowaniu w sprawach prowadzenia pojazdu pod wpływem przydało by sie brać pod uwagę rozliczenia podatkowe delikwenta. zasądzenie 30% rocznych dochodów powinno być na tyle odczuwalne że pomyślał by 10 razy czy na pewno mu sie opłaca wsiąć za kierownicę np. po piwku następnym razem. ewentualnie konkwistata pojazdu w poczet kary. dalej, przydało by sie działać wśród dzieciaków - wpoić im że ludzie wsiadający po alkoholu za kierownicę to kretyni, nauczyć dzieciaki reagowania na coś takiego. zwykłego powiedzenia ojcu czy matce: a pomyślałaś/eś o tym że wieziesz swoje dziecko? tu już kwestia pedagogów i nauczycieli (tylko skąd pieniądze ... ) ewentualnie pogadanki z policją (i znowu kwestia pieniędzy ... ). przede wszystkim zasądzane kary! muszą być dotkliwe i muszą być ściągalne. niech jednemu z drugą siądzie komornik na poborach, niech zabiorą samochód, niech pójdzie opinia do firmy ... żadna szanująca się firma nie pozwoli na to aby ich pracownik prowadził służbowe auto pod wpływem ... a tymczasem nie raz widziałam jak zawodowi kierowcy pili na umór, a następnego dnia siedzieli za kółkiem ... niestety ale polacy myślą cały czas jak sie prześpię to wytrzeźwieję ... a jaka jest różnica między przespanymi 8h a nie przespanymi 8h? może taka że podczas snu zmniejsza sie metabolizm ... w ogóle to jest temat rzeka jak dla mnie ...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#73 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 17:23

popełnił sam....a może ktoś pomógł....ważne że się szczęśliwie zakończyło! dla nas!

powiesił się na sznurze ze sznurówek i troczków od dresów :shock:
matko

oglądałam rozmowe z nim na tvn24 i wypowiadał się że nie wie czemu wsiadł w ten samochód z jego głosu wynikało że dociera do niego co zrobił i bardzo żaluje...
widocznie psycha mu juz siadla

#74 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 11 listopada 2009 - 17:28

wybacz , ale to że dociera i dotrze to mało prawdopodobne .bardziej obstawiam zwykły starch przed konsekwencjami i walkę o niższy wymiar kary. po kilku latach odsiadki zdążyłby o tym zapomnieć .

[ Dodano: 2009-11-11, 17:49 ]
wydarzeń z udziałem pijanych kierowców nie traktuję w kategorii wypadki,
tylko w kategorii usiłowania zabójstwa. pijany kierowca dla mnie to zabójca szukający ofiary. alkohol jest silniejszy od rozsądku.

[ Dodano: 2009-11-11, 17:51 ]
w tym wypadku nie umarł człowiek tylko morderca. dla mnie to istotna różnica.

[ Dodano: 2009-11-11, 18:25 ]
czy musi dochodzić do tragedii by zrozumieć sprawy oczywiste? gdy staram się coś powiedzieć często słyszę,,tyle lat i jeszcze nic się nie stało,, ale gdy się stanie odwrotu już nie będzie!
hej nie(d)oceniona ! jeżeli pijany kierowca zabije kogoś z Twoich bliskich(odpukać) a później się powiesi toteż będzie Ci żal tego że człowiek umarł ? czy że morderca dostał to na co zasłużył?
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#75 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 00:11

dla mnie człowiek to człowiek i nie ważne kim jest i jakimi kieruje sie zasadami, więc tak, żałowałabym go. ale przede wszystkim dlatego że na własne życzenie zmarnował sobie życie (kwestię ewentualnych wypadków specjalnie pomijam). dla mnie to jest sprawą oczywistą. że szanując cudze życie trzeba szanować również swoje. na identycznej zasadzie nie zgadzam się z karą śmierci. nie i kropka. niech gnije w więzieniu, ale ma żyć. skoro przysporzył cierpienia innym niech w taki sam sposób odpokutuje.

na pewno w jednym się zgadzamy w 100

pijany kierowca dla mnie to zabójca szukający ofiary.

od pewnego incydentu nie wsiadam z nikim kto jest choćby po najmniejszej ilości alkoholu do żadnego pojazdu. miałam przez to kilka razy nieprzyjemności w pracy, ale w końcu szanowni szoferzy przyznawali rację. jednak nigdy na taki temat nie rozmawiam w towarzystwie innych. dla częsci naszego społeczeństwa niestety w ciągu dalszym to jest sposób na przyszpanowanie: patrzcie, wypiłem, siadam za kierownicą i co i nic? a ja odpowiadam i jesteś skończonym idiotą i szkoda mi ciebie. mam nadzieję że nie trafię na ciebie na drodze.

a swoją drogą ... nie wiem z jakiego paragrafu takie sprawy są roztrzygane w sądach ... ktoś się orientuje?

#76 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 10:25

a swoją drogą ... nie wiem z jakiego paragrafu takie sprawy są roztrzygane w sądach ... ktoś się orientuje?

to zależy chyba od tego ile osób jest rannych czy tez zabitych i wogóle od różnych okoliczności, bo ten facet co się powiesił miał odpowiadać za spowodowanie katastrofy w ruchu ladowym, generalnie o karach w tej kwesti mówi rozdział XXI Kodeksu Karnego: "Przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji"

#77 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 listopada 2009 - 17:48

ja bym była za tym aby kazdy kto popełnił przestepstwo
pod wpływem alkoholu powinien byc umieszczany w gazecie , kazdy bez wyjatku.
i oprócz kolegium dawałabym np 10 godzin do odpracowania z dziecmi ofiarami wypadków drogowych.
ja po tej sprawie zastanawiam sie jak strasznie beznadziejna jest nasz słuzba węzienna. :-/

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#78 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 13 listopada 2009 - 16:11

na pewno ostrzejsze kary trochę zmniejszyłyby ilosc takich wypadków :roll: choc i tak by sie zdarzały, bo jak ktos juz tu napisal w momencie siadania za kierownica pijany kierowca nie jest świadomy co robi, choc to wcale nie usprawiedliwia...
Parę lat temu tata mojego kolegi powiesił się, bo jechał po pijaku i zabrano mu prawo jazdy... Zrobił to w piwnicy :-/

ja po tej sprawie zastanawiam sie jak strasznie beznadziejna jest nasz słuzba węzienna.

no niestety nie ma mozliwosci aby cały czas funkcjonariusz stał przy celi i zaglądał co robią siedzący :roll: widocznie ten czlowiek nie wykazywał sklonnosci do takich zachowan i potraktowano go jak kazdego innego :roll:
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#79 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 15 grudnia 2009 - 13:31

kary.....ale jeśli osoba wysoce madialna promuje , namawia wręcz do jadzy po kielichu, a z uwagi na wpływy ekipa rządząca nabiera wody w usta przyczyniając się w pewnym stopniu do poparcia to już bardziej chyba zbulwersować nie można
http://wiadomosci.on... ... ,item.html
http://www.efakt.pl/... ... 028,1.html

#80 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 20 grudnia 2009 - 21:20

kahela" A u nas na drogach? Masakra po prostu..."

a wiecie dlaczego tak jest??
Ponieważ tam w innych krajach skndynawskich policja nie pierdzieli sie z takimi piratami drogowymi,jak juz kogos złapia to wlepiaja mu taki mandat ze typ nie pozbiera sie przez kilka najbliższych lat albo zabieraja mu prawko i koniec gadania,a w Polsce jak policja kogos złapie to dostajesz mandat w wysokości 100zł i kilka punktów karnych,albo taki szalony driver daje w łape policjantowi i po sprawie.Więc jak oni maja przestrzegać przepisów drogowych i nie prowadzic po pijaku skoro nasza policja daje im zielone światło przyjmujac łapówki albo dając takie niskie mandaty??????