Zachowanie na drogach i kampanie społeczne
Napisano 04 sierpnia 2008 - 15:06
http://pl.youtube.co...h?v=VKAMOn59wmw
http://pl.youtube.co...h?v=JJYfOU9GIXg
http://pl.youtube.co...h?v=2BDZRD2NNeU
http://pl.youtube.co... ... re=related
http://pl.youtube.co... ... re=related
Napisano 04 sierpnia 2008 - 22:50
Napisano 05 sierpnia 2008 - 15:27
Wybacz, wybiore pasy - kondom ma inne zastosowanie.
Widze rozmowa z Toba to jak walenie glowa w mur. Zrozum wreszcie, ile krzywdy wyrzadzilbys bliskim gdybys w cos dupnal. "Ostatni skok na miasto". Malo to takich jak Ty BYLO? Chcesz byc kolejnym ktory doceni wartosc zycia gdy bedzie za pozno?
Te Twoje dane pokazują również co naród zyskał jeżdżąc w dzień na światłach a zyskał bardzo dużo, debilnych ustawodawców.
I nie wiem czy wiesz ale statystycznie jak ktoś używa jedynie statystyki do rozwiazywania problemów życiowych to z góry przegrał nawet więcej niż życie.
Napisano 06 sierpnia 2008 - 08:38
Napisano 01 listopada 2008 - 20:49
Napisano 06 listopada 2008 - 19:12
Napisano 06 listopada 2008 - 20:09
Co Nas nie zabije to Nas wzmocni ![]()
COŚ DLA MAMUSIEK I NIE TYLKO SPRAWDŹ ![]()
Napisano 09 listopada 2008 - 18:08
A już nie raz w internecie oglądałam rózne tego typu filmiki, kiedyś dostałam na maila taką sreię zdjęć z wypadków samochodowych, w których zginęła chociaż jedna osoba. Zdjęcia bardzo drastyczne, dla osób o bardzo mocnych nerwach...Ale do mnie to trafiło, nie jeżdzę już tak szybko, zawsze zapinam pasy..
Napisano 16 listopada 2008 - 20:19
mnie wcięło...
Napisano 17 listopada 2008 - 09:23
bo chociaz raz na kilka dni kazdy powinien to obejrzec ale mysle, ze i tak na wielu ludziach nie robi to wrazenia;(
ps. przenioslam posty do odpowiedniego tematu
Napisano 19 listopada 2008 - 04:39
Napisano 22 listopada 2008 - 22:42
Napisano 17 kwietnia 2009 - 18:08
policja rozpoczeła kolejną kampanię społeczną ... wg mnie rezultat będzie podobny do wszystkich innych tego typu ... częśc społeczeństwa będzie święcie oburzonana jej treścią ...
Od marca tego roku na bardzo szybkich motocyklach zabiło się już 25 osób. Żeby powstrzymać szaleńców, policja rozpoczęła akcję o prowokujących hasłach. Jedno z nich brzmi: "Idzie wiosna. Będą warzywa".
Pościg za motocyklistą
Stróże porządku nie przebierają w środkach, by ich akcja zyskała rozgłos. Agencja reklamowa realizująca akcję o nazwie "Użyj wyobraźni" dla Komendy Głównej Policji przygotowała kilkanaście plakatów. Są bardzo mocne.
Szokują dla naszego dobra?
Czarno-biały rysunek marchewki na motorze i podpis "Idzie wiosna. Będą warzywa" - to jedno z haseł kampanii. - Jest mocne, może nawet przerysowane. Żeby jednak przebić się w dzisiejszych czasach z przekazem, musimy używać takich środków - tłumaczy w rozmowie z reporterem TVN24 Zbigniew Korytnicki z gdańskiej drogówki. Przyznaje, że policja musi podejmować kroki nietypowe, bo skala zagrożenia, które sprawiają szaleńcy na motorach, jest coraz większa.
I są już pierwsze efekty. "Kupiłem dopiero motocykl. jestem w trakcie robienia prawa jazdy, a po tej sesji nie wiem, czy ruszać go z garażu" skomentował rysunek jeden z internautów na stronie uzyjwyobrazni.pl. Inny dodał: "Pomyślmy teraz co czują ludzie, którzy nie spowodowali wypadku jadąc motocyklem".
Policja przeciw piratom
Oprócz kampanii, funkcjonariusze liczą na inne sposoby: wideorejestratory, fotoradary, kontrole na drogach. Muszą to robić, bo w pościgu za motocyklistami są często bezradni.
- Trzeba przyznać, że posiadacz mocnej maszyny w wyścigu z nawet najmocniejszym policyjnych samochodem wygrywa. Mamy jednak nadzieję, że te pomoce zdyscyplinują bardziej kierowców - zaznacza Korytnicki.
Tragiczne święta dla motocyklistów
20-letni motocyklista nie żyje, a 18-letni kierowca skutera jest ciężko... czytaj więcej »
Zatrważające statystyki
Od marca, kiedy zaczął się sezon motocyklowy, w wypadkach z udziałem tzw. ścigaczy zginęło już 25 osób. Zagrożenie wzrasta wraz z poprawą pogody, która sprzyja wypadom na jednośladach i brawurowej jeździe. A na polskich drogach spotykamy coraz więcej motocykli. Według policyjnych danych, jeszcze w 2005 roku było zarejestrowanych 753 648 takich pojazdów, w 2007 roku zaś – już 825 305. Funkcjonariusze dodają, że od 2005 roku notują wzrost liczby wypadków z udziałem motocyklistów. W ubiegłym roku doszło do prawie trzech tysięcy takich wypadków.
Policja zwraca jednak uwagę, że nie wszyscy motocykliści to drogowi piraci. - Krzywdzące byłoby generalizowanie, że wszyscy stwarzają zagrożenie. Są grupy motocyklistów jeżdżących spokojnie i regularnie się spotykających, którzy promują regulaminową jazdę - przyznał Zbigniew Korytnicki.
To hasło jest ostre, mocne, może trochę przesadzone a nawet przerysowane. Żeby jednak przebić się w dzisiejszych czasach z przekazem, musimy używać takich środków
Zbigniew Korytnicki, KMP Gdańsk
źródło: onet
co wy myślicie o tej i o podobnych kampaniach społecznych ? może znacie jakieś inne ...
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.