Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ekologia...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#21 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 23 września 2009 - 12:34

No tak utylizacja to problem, podobno te auta hybrydowe, które są ekologiczne ciężko się utylizuje. Hymm moim zdaniem jeśli chodzi o ekologię w motoryzacji to możemy liczyć tylko na wprowadzenie na rynek silników wodorowych.

DObrze by było gdyby tak naprawde auta jezdziły na wode.
A czytaliscie ten artykuł własnie o eko-moto ? Był na wiadomosci24.pl
Zainteresowanym podesle link.

#22 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 23 września 2009 - 14:37

Tilia no włąsnie kiedys ludzie robili zakupy za kilkaset złotych i pakowali je do jednorazówek zamiast zabrac ze soba jakies torby albo kupic dwie takie wieksze a teraz widze ze wkaładja do wózków i pakuja do samochodu bez pakowania :-)

Tez tak ostatnio chcialam zrobic..ale mysle sobie.. jak ja to pozniej wniose do domu? Pojedynczo? :mrgreen:

Ostatnio jest duzo szumu wokol zarowek zeby byly energooszczedne.. i faktycznie, w sklepach malo gdzie sie dostanie te zwykle albo w ogole zarowki.. Kiedys nawet w kiosku sprzedawali a teraz chcialam kupic to musialam isc do sklepu w ktorym sprzedaja wyposazenie do domu. 100 i 75W juz chyba nie ma..
Ale tak naprawde niby to dla ekologii a z tego co czytalam to zarowki energooszczedne wcale nie sa dobre dla zdrowia czlowieka i maja zle swiatlo..No i nie oplaca ich sie montowac tam gdzie stale sie gasi i zapala swiatlo bo zzeraja wiecej pradu. Sa dobre tam gdzie swieci sie ono dluzej.

Ja osobiscie... zmuszona jestem brac torby ze soba.. Smieci nie segreguje bo nie mam tego wpojonego. Zadnych kontenerow nie bylo nigdy w mojej miejscowosci.
Zreszta w miescie tez musialabym ich dobrze poszukac... :roll:

#23 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 września 2009 - 17:31

Smieci nie segreguje

ja tez nie bo u nas i tak to jedzie wszytko na jedno wyspisko a zapłacic trzeba dodatkowo za inne kosze <bezradny></span> jedynie segreguje na takie , które mozna wyrzucic na ogródek bo sie rozłozą :-) a co do reklmówek to jak wiem ze bede robic zakupy to biore a tak to zazwyczaj jak mam jedna dwie rzeczy to pakuje do torebki. nawet jak były jednorazówki to albomiłam swoja torbe albo kupowałam zwykła reklamówke bo te jednorazówki to bardzo słabe.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#24 dzidziek

dzidziek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 24 września 2009 - 11:01

No tak z tą segregacją śmieci to jest bzdura, i mija się to z celem skoro wszystko ma lądować i tak w jednym miejscu i nie jest utylizowane. Hymm w motoryzacji większe zmiany będą możliwe jak te ekologiczne cacka będą troszkę tańsze.

#25 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 24 września 2009 - 12:55

No tak z tą segregacją śmieci to jest bzdura, i mija się to z celem skoro wszystko ma lądować i tak w jednym miejscu i nie jest utylizowane. Hymm w motoryzacji większe zmiany będą możliwe jak te ekologiczne cacka będą troszkę tańsze.

Ale i tak mozna zauwazyc ze na rynku motoryzacyjnym pojawia sie juz wiecej aut z silnikiem hybrydowym.
Wiec cos sie zaczyna dziac dobrego.

#26 dzidziek

dzidziek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 25 września 2009 - 16:06

Hymm czegoś bardziej technicznego nie mogę w ogóle znaleźć na temat hybrydowych silników. Może ktoś coś ma na ten temat ?

#27 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 26 września 2009 - 14:05

Ja ostatnio wpadłam na taki artykuł ,wiec moze ten bedzie zgodny z Twoimi oczekiwaniami. Na temat silników hybrydowych [link]

General Motors, ogłaszając "odrodzenie", po 40-dniowym bankructwie, zapowiedział, że chce skupić się na działaniach na rzecz społeczeństwa, a nie tylko pogoni za zyskiem. Jedynym z elementów nowej strategii mają być działania proekologiczne, m.in. produkcja ekoprzyjaznych samochodów. Motoryzacyjny gigant musi się śpieszyć - w USA rozwija się cały sektor nowej, "zielonej" motoryzacji.
plakat -Chrońmy Nasze Środowisko / Fot. plakatSamochody hybrydowe to już żadna nowość. Właściciele ekologicznych aut wybór takiego, a nie innego samochodu, traktują nie tylko jako oszczędność, ale jako swego rodzaju deklarację światopoglądową. Dlatego - zgodnie z regułą konsekwencji opisaną przez sławnego psychologa Roberta Cialdiniego - chcą oni też korzystać z ekologicznych myjni samochodowych, warsztatów, kupować elektroniczne części, korzystać z wegańskich restauracji typu drive-thru, a także - brać udział w ekologicznych rajdach samochodowych.

Na pomysł, że można połączyć szybkość i troskę o środowisko, wpadł w 2006 roku... amerykański rząd. Departament Energii powołał Grupę Roboczą ds. Wyścigów, która miała opracować zasady kwalifikujące dany rajd do kategorii "eko". Pierwszy "zielony wyścig" w ramach prestiżowego American Le Mans Series odbył się w październiku zeszłego roku.

Oprócz ekologicznych rajdów, które przyciągają coraz większą uwagę mediów, a więc i potencjalnych reklamodawców, na ekologii ożenionej z motoryzacją zarabiają też właściciele myjni i warsztatów samochodowych. Powstają nawet pierwsze sieci franczyzowe ekoprzyjaznych stacji obsługi. Jedna z większych sieci - Honest-1 Auto Care - zanotowała w 2008 roku (pomimo kryzysu, który kosztował General Motors stratę w wysokości ponad 30 mld dolarów) 11 milionów zysku. Firma stworzyła m.in. 90-punktowy program Environmentally Sustainable Actions (ESA), w którym reguluje m.in. użycie produktów pochodzących z recyklingu czy zasady utylizacji odpadów.

Ekoprzyjazny sektor motoryzacji powoli rozwija się także w Europie. Chociaż samochody hybrydowe nie są na Starym Kontynencie jeszcze tak popularne jak w USA, przedsiębiorcy zdają się wychodzić naprzeciw przyszłemu popytowi.

W Wielkiej Brytanii funkcjonuje na przykład ekologiczna firma ubezpieczeniowa - Ecoinsurance. Oferuje ona 10-procentową zniżkę dla właścicieli hybrydowych aut. Próbuje też naprawiać to, co "psują" klienci: prowadzi projekty zalesiania nieużytków, promuje alternatywne źródła energii i edukację w zakresie ekologii - także w krajach rozwijających się, a nie tylko samej Wielkiej Brytanii. Ecoinsurance rozszerza też działalność na ekologiczne stacje obsługi - m.in. przez recykling zużytych części.

W Polsce działania z zakresu "zielonej motoryzacji" są realizowane w ramach CSR - Corporate Social Responsibility. W wyniku kryzysu jednak budżety CSR często jako pierwsze padają ofiarą cięć kosztów. - Wydatki na ekologię to raczej inwestycja długoterminowa - mówi Adam Niebielecki z firmy Feu Vert - sieci stacji obsługi pojazdów. - Nie chodzi jedynie o zyski wizerunkowe, zwłaszcza, że ekoświadomość wśród Polaków rośnie.

Wprowadzanie wysokich standardów ekologicznych, m.in. poprzez przyjazne środowisku sposoby utylizacji odpadów, oznacza, że firma jest przygotowana na ściślejsze regulacje, które w tym zakresie wprowadzi niedługo Unia Europejska. Adam Niebielecki z Feu Vert wyjaśnia, że odpadają koszty dostosowania się do nowych przepisów, i - podczas gdy konkurenci dopiero przestawiają się na bardziej przyjazne środowisku działania - firma zyskuje przewagę, którą później trudno nadrobić całej reszcie.

Fritz Henderson, szef General Motors, powinien jak najszybciej zabrać się do realizacji zapowiedzianego "nowego kierunku". Ma co najmniej 40 dni straty do konkurentów.

źródło: wiadomosci24.pl

[ Komentarz dodany przez: Elodi: 2009-09-26, 15:14 ]
Nie linkujemy na forum

#28 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 07 listopada 2009 - 22:02

mysle ze te wszystkie anomalie klimatyczne w pewnym stopniu spowodowane są zanieczyszczeniami ktore wytwarzamy

w pewnym stopniu.....prawie żadnym....nie ma ocieplenia klimatu. awantura o emisję co2 pozwala zbijać fortuny. człowiek produkuje znikomy % ogólnoświatowego co2....wystarczy jeden pożar w australii lub wybuch wulkanu......nie znaczy że nie należy inwestować w oczyszczalnie lub filtry. produkcja aut z napędami innymi niż pochodne ropy jest celowo opóźniana , wiadomo przemysł naftowy to gigantyczne zyski. torby wielorazowe we wszystkich sklepach.....i nacisk choć dostępne są już jednorazówki w pełni biodegradowalne, ale teraz kto inny musi zarobić. w przemyśle chłodniczym (nie tylko)freony zostały objęte ścisłą kontrolą i ich ubytki obłożone wysokimi karami....nie wiem jak z tą dziurą ozonową, ale obecne freony - czynniki chłodnicze nie mają już żadnego wpływu na środowisko.....kary pozostały. producenci mają obowiązek odzyskiwania odpodów -ustawa, czyli jeśli pakują coś np w folię to albo płacą wysokie kary , albo zbierają i oddają do skupów lub co jest powszechne mają podpisane umowy z firmami recyklingowymi i urzędnikom przedstawiają tylko świstkina których mają potwierdzenia oddania.to samo tyczy kartonów choć by się mogłoby wydawać że papier jest ekologiczny to mimo że klient wyrzucając go na \śmieci zapłaci za wywóz i utylizację , to producent wyrobu w ten karton także powinien zbierać makulaturę i oddawać ją do skupów których nie ma bo makulaturę wszyscy mają w trąbie by móc później wykazać to urzędnikom
i tak ten świat się kręci na krętactwach , kłamstwie a ważne i najlepsze jest to na czym aktualnie mogą zarobić ci którzy są na górze.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#29 Ekstrawagandzka

Ekstrawagandzka
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 17 listopada 2009 - 14:59

Ja bardzo cenię sobie ekologiczne podejście do życia. Przez długi czas segregowałam dokładnie śmieci i przyznam że jest to niewyobrażalna oszczędność. Ale niestety jakiś czas temu przeprowadziłam się na stare osiedle i nie ma tam pojemników do segregacji śmieci. A wielka szkoda, bo teraz z bólem serca wrzucam wszystko do jednego worka który rośnie w zastraszającym tempie. Ludzie!!! Więcej pojemników do segregacji, dobra promocja i efekt będzie osiągnięty.

#30 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 10:06

to powiadasz że brak ci pojemników ? i wiatraki trzeba stawiać ? i ocieplenie nas zabije ?
to ciekawostka z wczoraj
http://www.tvp.info/...o/10122009-2215
wywiad ze zbigniewem lewickim w tvp.info o klimacie od 14min i 20 s.
ale pierwsza część też jest ciekawa.
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#31 Monika-76

Monika-76
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 18 czerwca 2010 - 08:25

Ostatnio na łamach jednego z magazynów przeczytałam ciekawy artykuł na temat akcji "Mój świat jest EKO". Autorzy tekstu przekonywali w nim, iż dom, jako najbliższe otoczenie człowieka, jest najbardziej sprzyjającą przestrzenią, w której możemy działać w imię ochrony środowiska. Jak sądzicie czy takie Akcje są skuteczne? Czy artykuły ekologiczne są droższe? Wszystkie komentarze mile widziane:)

#32 OlimpiaZajac

OlimpiaZajac
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 28 czerwca 2010 - 18:45

Mysle ze to kwestia lat i ekologia wkroczy w kazda dziedzine zycia. I naszym pokoleniom bedzie sie zyło lepiej.NAwet juz teraz w motoryzacji mozna zauwazyc pewnien trend ,np. auta hybrydowe.

Ekologia to coraz częściej poruszana kwestia. Ostatnio słyszałam o bardzo ciekawej Akcji- Mój świat jest EKO, która w interesujący sposób porusza kwestię ekologii w domu. Organizatorzy Akcji próbują uświadomić wszystkim, iż najbliższe otoczenie człowieka- dom, jest miejscem, w którym należy działać na rzecz ochrony środowiska. Znacie może podobne przykłady takich Akcji i kampanii??

#33 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 12:33

Moim zdaniem powinniśmy bardziej dbać o naszą planetę.Bezpodstawnie wycinanie drzew mnie przeraża.Po za tym te wszelkie odpady w postaci reklamówek czy woreczków foliowych,tak długo,tysiącami lat będą rozkładać sie w ziemi.

#34 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 17:35

Ja jestem "za" wszelkimi zachowaniami proekologicznymi i strasznie wkurza mnie jak ludzie w domu chociażby nie segregują śmieci. To nie jest jakiś wielki wysiłek... <bezradny></span> Niestety moi szefowie tego nie robią i z bólem serca wyrzucam szkło czy plastik do ogólnego wora a zużywają tego dużo. To, że są bogaci nie znaczy, że oni nie musza <bezradny></span>

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#35 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 19:25

Ja jestem "za"

Wiadomka - Ochrona Środowiska ! <klap1></span>

Jeśli o mnie chodzi to segregacja śmieci owszem, papierki zawsze lądują w koszu, a nie na chodniku. I to by było chyba tyle z moich zachowań ekologicznych.

Ahaaaaaa, no i nie posiadam samochodu :lol: więc nie smrodzę !
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#36 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 19:32

A wodę zakręcacie? A wyciągacie łądowarkę z kontaktu? wyłączacie prąd w tv na noc? gasicie światło w pomieszczeniu w którym nie przebywacie? segregacja śmieci to tylko kropla w morzy tego, co każdego dnia możemy robić (powinniśmy), żeby ochraniać środowisko ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#37 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 19:36

A wodę zakręcacie?

Tak, ale nie mogę tego R. nauczyć <bezradny></span>

A wyciągacie łądowarkę z kontaktu?

Tak, a R. jak wyżej :P

wyłączacie prąd w tv na noc?

nieeee <zawstydzony></span>

gasicie światło w pomieszczeniu w którym przebywacie?

raczej tak :P

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#38 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 19:36

A wodę zakręcacie? A wyciągacie łądowarkę z kontaktu? wyłączacie prąd w tv na noc?

Wodę zakręcam, z ładowarkom to różnie bywa, TV wyłączam, ale nie z kontaktu :lol:

gasicie światło w pomieszczeniu w którym przebywacie

Tak żeby po ciemku siedzieć ? :mrgreen: :mrgreen:
Ale w tych, w których nie przebywam gaszę. Nawet robie to za domowników ;-)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#39 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 19:37

gasicie światło w pomieszczeniu w którym przebywacie?

<umieraam></span>
tak,najczęściej gdy idę spać <jezorowaty></span>

Wodę zakręcam, tv wyłączam całkowicie, ładowarki w razie potrzeby,listwy na noc wyłączam itd.
Nie segreguje tylko śmieci,bo u nas jest tylko jeden zsyp.
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#40 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 19:40

, ale nie z kontaktu :lol:

z kontaktu aż nie potrzeba, ale to czerwone światełko (czy jakiego tam macie koloru) też pozera prąd ;-) tak samo junkersy w łazienkach - jeżeli się wyjeżdża, a w piecyku jest paląca się świeczka (ten stary typ), pasowałyby ją zgasić, choćby dla oszczędności w portfelu ;-)

Tak żeby po ciemku siedzieć ? :mrgreen: :mrgreen:

nooooo :P już poprawiam (nie zjadłam... bez kolacji jeszcze jestem, wybaczcie :P )

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych