tak jak u nas, więc i ja tego nie robięNie segreguje tylko śmieci,bo u nas jest tylko jeden zsyp.
Ekologia...
Napisano 21 stycznia 2011 - 19:45
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 21 stycznia 2011 - 19:48
tak jak u nas, więc i ja tego nie robię
Nie segreguje tylko śmieci,bo u nas jest tylko jeden zsyp.
Ja jak jestem w Szcz. to tez tego nie robię z tego samego powodu ! Ale jak jestem w domu to zawsze
Mamy czerowne, chociaż bardziej tak w pomarańcz wpada jak przymkniesz lewe oko, a jak prawe to troche w marchewkowo-buraczkowyz kontaktu aż nie potrzeba, ale to czerwone światełko (czy jakiego tam macie koloru)
I w sumie na noc się pali
o! I trawników przeważnie nie depczę !
Napisano 21 stycznia 2011 - 19:56
A wodę zakręcacie? A wyciągacie łądowarkę z kontaktu? wyłączacie prąd w tv na noc? gasicie światło w pomieszczeniu w którym nie przebywacie? segregacja śmieci to tylko kropla w morzy tego, co każdego dnia możemy robić (powinniśmy), żeby ochraniać środowisko
Ha! A ja wszystko to robię codziennie i dodatkowo gonię domowników aby też tak postępowali
Już nie chciałam tego dodawaćWiadomka - Ochrona Środowiska !
Napisano 22 stycznia 2011 - 14:37
Napisano 31 marca 2012 - 18:48
Jest to największa, globalna inicjatywa społeczna zainspirowana przez organizację ekologiczną WWF. Osoby prywatne, firmy, rządy oraz organizacje na całym świecie są zapraszane do zgaszenia światła, o godz. 20.30 na jedną symboliczną godzinę, 31 marca 2012, aby tym samym manifestować swoje zaangażowanie w działania na rzecz Ziemi.
Akcja rozpoczęła się w 2007 roku w Sydney, kiedy dwa miliony ludzi zgasiły światło w swoich domach. W międzyczasie, Godzina dla Ziemi WWF urosła do rangi największej prośrodowiskowej akcji w dziejach świata. W 2011 roku światła zgasiły setki milionów ludzi w ponad 5 200 miast, w 135 krajach na wszystkich kontynentach. W ciemności pogrążyły się ikony architektury z całego świata: Wieża Eiffla w Paryżu, Opera w Sydney, Brama Brandenburska w Niemczech, piramidy w Egipcie, Zakazane Miasto w Chinach, Pałac Kultury i Nauki i Zamek Królewski w Warszawie, Spodek w Katowicach, Sukiennice i Kopiec Kościuszki w Krakowie oraz wiele innych.
Celem akcji jest propagowanie proekologicznych postaw oraz zachęcanie ludzi na całym świecie do wprowadzenia w swoim codziennym życiu drobnych zmian, które mają ogromne znaczenie dla stanu środowiska naszej planety.
wwf.pl
A Wy gasicie światło o 20.30 ?
Ja gasze
Napisano 31 marca 2012 - 18:55
Nie, oglądam X Factorgasicie światło o 20.30 ?
Za to na co dzień staram się w miarę możliwości postępować jak najbardziej ekologicznie
Napisano 31 marca 2012 - 18:57
Po ciemku i tak często siedzę więc i dzisiaj wyłączeA Wy gasicie światło o 20.30 ?
Napisano 01 kwietnia 2012 - 07:43
haha to samo u mnie.Nie, oglądam X Factor
my rownież. Swiatlo sie nie marnuje - to napewno. U nas czesto swieci sie lampa boczna albo mała lampka.Za to na co dzień staram się w miarę możliwości postępować jak najbardziej ekologicznie
Napisano 08 maja 2012 - 11:44
U mnie także,dość ,że oszczędniej to i przyjemniejU nas czesto swieci sie lampa boczna albo mała lampka.
Napisano 04 marca 2014 - 15:59
Kochane ![]()
Używacie torby ekologiczne podczas robienia zakupów?
Ja ostatnio postanowiłam zmienić foliowe na ekologiczne,aby pomóc trochę w naszym brudnym środowisku.
Do mojej decyzja przyczyniła się sukienka
która kupiłam.
Miałam ją zapakowaną w ładną ekologiczną torbę co dało nieoczekiwany lecz ładny efekt.
Napisano 07 marca 2014 - 07:02
Na zakupy zabieram torbę płócienną...kiedyś to był obciach z taką torbą maszerować...dziś to szczyt mody i jakże ekologiczne... ![]()
Użytkownik gogi edytował ten post 07 marca 2014 - 07:02
Napisano 07 marca 2014 - 07:09
Na zakupy zabieram torbę płócienną.
To tak jak ja:) W każdej torbie mam jakąś siatkę płócienną a że część z nich to "pamiątki" po starej pracy więc kilka jest z fajnymi motywami jak np. Z Bolkiem i Lolkiem
Napisano 07 marca 2014 - 09:13
Idąc na zakupy ,zabieram ze sobą torbę płócienną.Wygodna,nic sie nie urwie,a najważniejsze,że posłuzy na długi czas i ekologiczna ![]()
Napisano 07 marca 2014 - 09:22
Ja oprócz płóciennych toreb używam też czasem zwykłych reklamówek kilka razy, bo jak już mi dadzą w jakimś sklepie to przecież nie wyrzucę od razu ![]()
Poza tym staram się pilnować, żeby nieświadomi ekologicznie członkowie mojej rodziny nie palili plastiku ![]()
Napisano 07 marca 2014 - 09:28
zwykłych reklamówek kilka razy, bo jak już mi dadzą w jakimś sklepie to przecież nie wyrzucę od razu
A to ja jak już taką dostanę, to zostaje ona przeznaczona jako worek na śmieci no a małe to do sprzątania na dworku po uszatej
Napisano 12 sierpnia 2018 - 18:22
Nadal noszę wielorazowe torby na zakupy,
Kubeczek menstruacyjny- nie używam podpasek i tamponów,
Kompost, ale tylko jak na wsi jestem, ale rozważam kompostownik,
Segregacja śmieci, mycie opakowań przed wrzuceniem do worka,
Nie pakuję owoców i warzyw w foliówki, jeśli nie muszę,
Do mycia szyb uzywam octu,
Nie kupuję nowych rzczy, stare zużywam do zera, (chyba, że mi są baaaaardzo potrzebne to kupuję (po co generować nowe odpady),
Jem coraz mniej mięsa - to też wbrew pozorom ma znaczenie,
Jeżdzę MPK, albo chodzę pieszo,
Nie wyrzucam butelek z kaucją, bo to marnotrawstwo a i 30 groszy wpadnie,
Czasem myję woreczki na mrożonki i ponownie używam,
Wodę piję w domu z Britty, planuję zakup własnej żeby nie wywalać butelek plastikowych,
Nie zmieniam smartfona, wkurza mnie mój 5-cioletni, nawet FB nie działa, ale da się dzwonić, więc nie chcę nowego
Napisano 14 sierpnia 2018 - 14:37
Też staram się być ciut eko na swoim małym podwórku
dużo mniej marnuję jedzenia - myślę zawczasu i nadmiar zamrażam, robię planery jedzeniowe na tydzień więc wiem co mam w lodówce i wiem co kupić
jem mniej mięsa, więcej warzyw. Torby bawełniane, woda kranówka bo u nas jest dobra, okresu nadal nie mam ale jak już kiedyś dostanę to też myślę o kubeczku, do mycia podłóg używam octu i olejku eterycznego a zamiast płynu do płukania ubrań ocet winny, soda i olejek eteryczny
jeszcze dużo mam do zrobienia w swoim domu żeby być eko ale małymi kroczkami jest łatwiej, nikt nie odczuwa zmiany a będzie lepiej.
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 14 sierpnia 2018 - 19:59
Też tak robię, ale to zależy w dużej mierze od tego jaką mamy lodówkę na mieszkaniu, w sensie czy duży zamrażalnik.
dużo mniej marnuję jedzenia - myślę zawczasu i nadmiar zamrażam
polecam
myślę o kubeczku
zapomniałam - uzywam do wszystkiego: pranie, czyszczenie, etc.
soda
Tak, to najlepsza metoda. Jeśli robi się drastyczne zmiany to mogą one się nie przyjąć
żeby być eko ale małymi kroczkami jest łatwiej, nikt nie odczuwa zmiany a będzie lepiej.
Napisano 23 lutego 2026 - 11:43
Coraz częściej zwraca się uwagę na właściwą utylizację odpadów przemysłowych. Na stronie https://www.artbor.pl można znaleźć informacje związane z takimi usługami. Dotyczy to między innymi płynów technicznych i substancji wymagających odpowiedniego przetwarzania. To ważny element dbania o środowisko.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych