Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Ekologia...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
59 odpowiedzi w tym temacie

#1 Laluna

Laluna
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 31 stycznia 2008 - 00:27

Umieściłam ten watek w kontrowersyjnych, ponieważ w ostanim czasie jest sporo szumu wokół samej ekologi i działalności zielonych.
Co sądzicie o green peace, o poczynaniach ekologów w Dolinie Rozpudy- czy to wszystko nie zniechęca ludzi do ekologicznego podejscia do życia?
Czy pomysł by wywożenie niesegregowanych śmieci było droższe niz tych posegregowanych w takim kraju jak Polska to dobry pomysł?
I w końcu jak sami zapatrujecie się na ekologiczne podejście do życia? Segregujecie śmieci, oddajecie świetlówki i sprzet AGD do odpowiednich punktów?
Mruczę więc jestem :)

#2 Zielonooka

Zielonooka
  • Użytkownik
  • 3 356 postów

Napisano 31 stycznia 2008 - 00:31

Niektóre działania GreenPeace'u są dla zbyt radykalne, dlatego też to powstrzymało mnie od wstąpienienia w ich szeregi. Nie jestem zakręcona ekologicznie, ale oddaję sprzęt agd do specjalnych punktów, staram się na zakupy zawsze brać materiałową torbę, nie śmiecić, nie segreguję śmieci natomiast, bo w mojej okolicy nie ma specjalnych kontenerów, jednakże moim zdaniem powinno to być unormowane prawnie-że trzeba segregować śmieci.
Najważniejsze spotkania odbywają się w duszy, na długo przed tym, nim spotkają się ciała...

#3 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 01 lutego 2008 - 15:04

co do tych smieci to powiem tak.... u mnie w miescie sa pojemniki do segregowania...i wielu ludzi to robi bo dbaja o przyrode...a potem przyjezdza smieciara i wszystkie te smieci ląduja na 1 samochodzie :evil: wiec sensu nie widze.... <bezradny></span>

co do doliny to jestem na tak...ogladałam to wszystko i byłam z naszymi ekologami sercem i dusza :)
robia tak a nie inaczej bo po dobroci nic by nie wskorali..sprobuj przekonac 5 czy dziesieciu gryzipiórkow zeby zmienili plany na budowe czegos co bedzie ich kosztowac troche grosza i czasu , jesli ich nie zmieniajac mogą zarobic kokosy a ucierpi tylko pare nic nie znaczacych drzew czy wrobli....

#4 katty727

katty727
  • Użytkownik
  • 308 postów

Napisano 03 lutego 2008 - 15:16

z zawodu jestem technikeim ochrony srodowiska wiec do ekologów mi nie daleko. oczywiscie zgodnie z wykształceniem stosuje sie do zasad ochrony środowiska (segregacja odpadów itp.) oczywiscie popieram niektóre działania GreenPeace'u ale co do niektórych mam małe obiekcje czy aby dobrze są kierowane i prowadzone.

#5 Laluna

Laluna
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 22:17

nie ma co ukrywać że segregowanie smieci to kropla w morzu potrzeb.
Jednak stereotypow i przyzwyczajeń ludzkich nie da się zmienić.
Zachęcam do kliknięcia w mój podpis- pożyteczna akcja ekologiczna- każdy z nas może się przysłużyć :)

A mam jeszcze pytanie- czy wie ktoś gdzie można oddać zużyty sprzęt RTV? Chyba wystawianie tego na śmietnik jest już zabronione...
Mruczę więc jestem :)

#6 anusek

anusek
  • Użytkownik
  • 3 457 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 23:10

a ja dziś po raz pierwszy będąc w sklepie nie dostałam foliówki i musiałam za 95groszy zakupic papierową torbe :-D no prosze jaka zmiana-popieram,nawet ładniej wyglądałam z papierową niż z jakąś reklamówką
wiesz kto-tego czego szukasz ja już tu nie napisze,nie marnuj czasu!!!!!!!!!!!!!

#7 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 23:17

A powiedzcie mi gdzie ludzie kupują takie ekologiczne zielone materiałowe torby?też bym chciała sobie taką sprawić ale nie wiem gdzie mogę się w nią zaopatrzyć <bezradny></span>

Laluna drzewko zasadzę :-D
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#8 anusek

anusek
  • Użytkownik
  • 3 457 postów

Napisano 06 lutego 2008 - 23:19

widziałam na allegro,kiedyś w tesco były
wiesz kto-tego czego szukasz ja już tu nie napisze,nie marnuj czasu!!!!!!!!!!!!!

#9 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 19 września 2009 - 15:58

Ja takie torby widze juz w kazdym dobrym sklepie spożywczym/delikatesach. Teraz wazna sprawa poruszana przez ekologów jest równiez dostosowanie warunków stacji obsługi pojazdów do standardów ekologicznych. I to mnie najbardziej cieszy.

#10 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 19 września 2009 - 17:46

Ja takie torby widze juz w kazdym dobrym sklepie spożywczym/delikatesach

no bo teraz juz jest taki wymóg kiedys był problem zeby w normalnym sklepie dostac taką siatkę materiałową. ja ogólnie jestem proekologiczna, mysle ze te wszystkie anomalie klimatyczne w pewnym stopniu spowodowane są zanieczyszczeniami ktore wytwarzamy, często bardziej z wygody niz z przymusu. a jezeli chodzi o greenpeace to mysle ze idea jest dobra, ale w dzialaniach czasem przeginają... wszystko trzeba robic z pewnym umiarem, nawet jezeli intencje są dobre ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 20 września 2009 - 09:22

ja jestem jak najbardziej za taka "mała ekologia" w każdym domu
właśnie segregowanie śmieci, noszenie torby własnej na zakupy, zakręcanie kranu, zgaszanie niepotrzebnego światła i używanie energooszczędnych żarówek - to nie kosztuje ani wiele wysiłku ani pieniędzy wiec nie wiem czemu ludzie tego nie robią??

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#12 czarownica155

czarownica155
  • Użytkownik
  • 66 postów

Napisano 20 września 2009 - 15:49

Na zakupy zawsze biorę swoją torbę, jest z materiału, a nie z plastiku, czasami jak mam większe zakupy biorę koszyk wiklinowy, ładnie wygląda, jest pojemny i ekologiczny.
Dołączona grafika

#13 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 20 września 2009 - 16:07

czarownica155, moja mama też nosi na zakupy torbę z materiału , czasami bierze reklamówkę ale to bardzo rzadko .
a co do śmieci ... to ja je segreguję , wrzucam do odpowiednich pojemników na nie :)

#14 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 20 września 2009 - 16:24

Mysle ze to kwestia lat i ekologia wkroczy w kazda dziedzine zycia. I naszym pokoleniom bedzie sie zyło lepiej.NAwet juz teraz w motoryzacji mozna zauwazyc pewnien trend ,np. auta hybrydowe.

#15 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 20 września 2009 - 16:33

U mnie w mieście była kiedyś segregacja plastików, stały nawet specjalne kosze,ale od jakiegoś czasu już ich nie ma. Jestem za segregacją,ale co z tego,że zrobię ją w domu jak potem przyjeżdża śmieciarka i wszystko razem miesza :roll:

A trend na płatne torebki foliowe był moim zdaniem strzałą w 10. I choć może te torby nie są tak do końca ekologiczne to zmieniło się nastawienie ludzi w tej kwestii. Wolą nie płacić nawet tych kilku groszy za kolejną torebkę tylko biorą swoją. Może nie jest to ekologiczny powód tylko finansowy,ale zamierzony skutek odnosi ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#16 dzidziek

dzidziek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 21 września 2009 - 10:22

No tak ale temat ekologii w motoryzacji wydaje się szczególnie istotny jest strasznie dużo samochodów na całym świecie. Najgorsze jest to że są to w większości stare auta które mają duży wskaźnik emisji spalin. Nowe z silnikami hybrydowymi są drogie. Ehh co robić jak działać.

#17 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 22 września 2009 - 09:31

A ja jeżdżę rowerem - to najbardziej ekologiczny pojazd :D

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#18 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 września 2009 - 16:51

Tilia no włąsnie kiedys ludzie robili zakupy za kilkaset złotych i pakowali je do jednorazówek zamiast zabrac ze soba jakies torby albo kupic dwie takie wieksze a teraz widze ze wkaładja do wózków i pakuja do samochodu bez pakowania :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#19 dzidziek

dzidziek
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 23 września 2009 - 10:10

No tak utylizacja to problem, podobno te auta hybrydowe, które są ekologiczne ciężko się utylizuje. Hymm moim zdaniem jeśli chodzi o ekologię w motoryzacji to możemy liczyć tylko na wprowadzenie na rynek silników wodorowych.

#20 csisilver

csisilver
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 23 września 2009 - 11:13

Jeżeli chodzi mnie to :
-segreguję śmieci z przyzwyczajenia
- nie jeżdżę samochodem
- nie kupuję śmieciowego jedzenia
- powoli zmieniam sprzęt domowy na bardziej energooszczędny

ale jest ale

nie cierpię energooszczędnych żarówek i brzydkiego zimnego światła, które wytwarzają :!: :roll:

Jak sobie z tym radzić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych