świąteczne porządki
Napisano 26 marca 2013 - 11:17
Napisano 26 marca 2013 - 18:22
Napisano 26 marca 2013 - 22:50
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 26 marca 2013 - 23:17
Wolę żeby były jeszcze kilka dni brudne niż mam być kilka dni chora, a po drugie okna nie zając
Poza tym chciałam sobie pościele zmienić, bo tak się złożyło, że już na nie czas
I z grubsza mam porządek
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 26 marca 2013 - 23:33
Oprócz tego mam w mieszkaniu normalnie czysto, żadnych szczególnych porządków nie robiłam, bo i tak wyjeżdżamy do rodziców. A na wiosenne porządki przyjdzie czas, jak faktycznie będzie wiosna nie tylko w kalendarzu.
Natomiast w czwartek chyba będę myła okna u mamy. U niej nie przjedzie, że po świętach.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 27 marca 2013 - 06:26
tak jakby się tylko na tę okazję sprzątało a tak to syf
My myjemy okna dobre kilka razy w roku. odkurzane mamy co 2gi dzień, prochy, mycie podłogi tak samo.
nie uznaję generalnych porządków tylko w sobotę
w domu mamy pomyte od miesiąca po prostu zrobiło się ciepło, słonce zaczęło się opierać o okna i było widać, że są brudne po zimie.
moja mama ma bzika na punkcie sprzątania i ja ją rozumiem
mieszka nas 5cioro + pies - jakbyśmy sprzątali tylko w sobotę to cały tydzien nosilibyśmy na skarpetkach syf (tym bardziej po zimie z ulic nosi się do domu wszystko: szlaka, sól itd)
no i w każdej chwili możemy mieć gości, nie wyobrażam sobie, że wchodzą do zakurzonego domu
zrob to dziśja nie mam zrobione nic , mialam firanke zmienic , ale to chyba na swieta majowe zrobie.
Napisano 27 marca 2013 - 07:12
Bez kitu, jakby trzeba było przewalić tonę gruzuMnie lekko irytuje to całe przedświąteczne sprzątanie
tak jakby się tylko na tę okazję sprzątało a tak to syf
Ja okien nie myłam i teraz nie będę, za zimno. A tak poza tym to sprzątam co tydzień, więc bałaganu nie ma, normalne sprzątanie będzie.
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 27 marca 2013 - 18:09
weny brak , poz tym lubie miec rowniutkie zakladki i zazwyczaj poprawiam kilka razy , bo tak wycyrklowac 6 m firanki i jeszcze zaslonki to troszke mnie schodzi.zrob to dziś zajmie ci to 15 minut
ja mam w planach ndi pn spedzic w szlafroku przed tv albo kompm wiec lad i porzadek w kolo nie jest mi potrzebny.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 27 marca 2013 - 18:59
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 27 marca 2013 - 19:51
No to właśnie o to chodzi, że ja jako tako nie odczuwam świątecznych porządków, bo sprząta się u mnie na bieżąco, więc syfu nie ma, więc nie ma co panikowaćJeśli dla kogoś święta są okazją do odkurzenia, starcia kurzu czy wymycia okien to chyba nie chce wiedzieć w jakim syfie mieszka
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 27 marca 2013 - 21:12
Co innego przelecieć po łebkach a co innego zaglądać podczas sprzatania do najgłebszych zakamarków
Napisano 27 marca 2013 - 21:24
Pranie dywanów, no i ogólnie takie sprzątanie dogłębne.
I to nie znaczy, że tak "lepiej" to sprzątamy tylko przed świętami. Takich akcji jest kilka w roku, ale akurat święta są fajnym pretekstem, żeby ruszyć tyłek z przyjemnością i to zrobić.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 27 marca 2013 - 21:28
Dokładnie,nie widze problemu w tym wszystkim.Każdy sprzata tak jak i kiedy mu pasuje.Odkad pamietam w mlodości przed świetami zajete trzepaki i masowe pielgrzymki mieszkańców do trzepania dywanów.U mnie świąteczne/ wiosenne porządki to właśnie odsuwanie szaf, sprzątanie w nich i przegląd rzeczy " do wyrzucenia". Też przemeblowania, zmiana wystroju.
Pranie dywanów, no i ogólnie takie sprzątanie dogłębne.
I to nie znaczy, że tak "lepiej" to sprzątamy tylko przed świętami. Takich akcji jest kilka w roku, ale akurat święta są fajnym pretekstem, żeby ruszyć tyłek z przyjemnością i to zrobić.
Napisano 27 marca 2013 - 22:24
Napisano 28 marca 2013 - 10:10
Okna myje co miesiac, firanki zmieniam co miesiac , podlogi myje co 2 dzien a odkurzam kazdego dnia - wiec... sila rzeczy mam czysto.
ale ze tak ogolnie czy tak typowo swiatecznie ? bo to owszem, wiecej kwiatow ktore kocham , jakas dekoracja swiateczna ale ze kupuje nowy np. dywanzmiana wystroju.
Napisano 28 marca 2013 - 10:25
my niby też, ale u nas się pali węglem w domu, więc siłą rzeczy jakbyśmy nie sprzątały to po zimie i tak mamy syf niemożliwy. i niby umyłam ściany gdzie się dało, sufity też, ale jak się zakończy sezon grzewczy będzie trzeba znowu skakać po stołach i meblach, żeby każdy zakamarek na nowo wypucować, bo dopiero co w poniedziałek do 1 w nocy latałam ze szmatą (nawet karnisze ściągałam i w wannie czyściłam) a już jest pełno syfu wszędzieOkna myje co miesiac, firanki zmieniam co miesiac , podlogi myje co 2 dzien a odkurzam kazdego dnia - wiec... sila rzeczy mam czysto.
ja się nie mogę doczekać aż wyniosę kukastlę do piwnicy i będę mogła NAPRAWDĘ posprzątać
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”
Napisano 29 marca 2013 - 22:20
Napisano 30 marca 2013 - 23:32
Napisano 31 marca 2013 - 12:06
Napisano 28 marca 2014 - 00:11
Chociaż jeszcze trochę czasu... to już zaczęłam ostro sprzątać. Okna już wymyte, dziś generalne porządki w kuchni i szafkach, ostatnio wysprzątałam cały pokój, odsuwając nawet meble. Najgorzej się za to zabrać, potem już leci... ![]()