Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Sosy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#21 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 21:23

Jak u mnie kupią sałatę tak nikt nie umie jej przygotować i dają ją mi. A ja zawsze eksperymentuję. Rzadko kupuje gotowe sosy. Zawsze jakieś warzywko dodaję, jajko czasem, a potem oliwę z oliwek i ocet albo winny, albo balsamiczny. I jest pyyyycha :-D

#22 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 11 lipca 2011 - 21:31

Hmm, szczerze mówiąc nigdy specjalnie nie szczypałam się z jakimiś sosami do sałatek. Zazwyczaj dodaję trochę oleju, żeby sałateczka "przeszła" i nie była zbyt królikowa i każdemy smakuje :P Czasem się pofatyguję i zakupię vinegretta z paczuszki- zawsze wychodzi dobry i szczególnie używam do greckiej ;) (bo innej nie robię...) :P :P :P

Ale jak to ja... Skłonnam dodawać sos czoskowy do wszystkiego co przyrządzone w kuchni, więc każdą sałatkę bym mogła tym ozdobić :mrgreen:

A mój przepis na sałatkowy sos czoskowy:

1 jogurt naturalny
suszone oregano, suszona bazylia, suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz

... zapomniałabym, i chyba czosnek by się przydał :lol: Ja używam tego w proszku, naturalnie w ząbkach jest ostrzejszy i lepszy, ale jak wcześniej napisałam, jestem strasznie leniwa :P

Czasami dodaje się też kilka łyżeczek (2 lub 3) majonezu na taki większy jogurt naturalny, ale osobiście mi wersja z majonezem nie smakuje.

Z ziołami sos czosnkowy nie jest taki łysy, smakuje zupełnie inaczej i każdy, kto próbował mój sos twierdzi, że jest niezastąpiony :mrgreen: Oczywiście muszą się go wystrzegać Ci, którzy nie lubią na ostro, bo zawsze sypnę tyle czosnku, że jeszcze na drugi dzień go czuć z żołądka :lol:

#23 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 08:59

Ja - podobnie jak Elodka <jezorek11></span> - najczęściej i prawie do wszystkiego wciskałabym sos czosnkowy <ookk></span>
tylko u mnie wersja z (uwaga, uwaga Elodka czytaj uważnie :mrgreen: ) prawdziwym polskim czosnkiem :D nie z żadną chińską podróbką ani proszkowano-kostkowym :P

a wersja zależy od tego czy jeść będę go ja czy 'normalni ludzie' :D
wersja dla mnie jest 'lajt' :D i zawiera jogurt naturalny z małą zawartością tłuszczu, wyciśnięty ząbek czosnku, koperek (świeży lub mrożony) oraz wszelkie możliwe przyprawy, które lubię (oregano, bazylia, tymianek, lubczyk, kminek, papryka ostra, pieprz, kurkuma)

wersja dla ludzi normalnych :mrgreen: różni się tym, że zawiera w składzie majonez ewentualnie śmietanę, sól ;)

najprostszy moim zdaniem sos do przyrządzenia a wszystkim zawsze najbardziej smakuje <ookk></span>

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#24 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 14:57

1 jogurt naturalny
suszone oregano, suszona bazylia, suszone zioła prowansalskie
sól, pieprz

... zapomniałabym, i chyba czosnek by się przydał

ja robie z majonezem jeszcze :) znaczy poza jogurtem daje majonez :-P a czosnek tez w proszku bo wole jego smak.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#25 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 12 lipca 2011 - 17:40

Jeśli chodzi o sos czosnkowy, to ja też robię z majonezem i świeżym czosnkiem. Tylko jeszcze nigdy nie robiłam tego sosu stricte do sałatek, tylko np. do kanapek.

#26 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 16 lipca 2011 - 13:25

Do sałatek używam vinegretu. niestety często nie chce mi się go robić samej więc wspomagam się gotowcami.

Sos czosnkowy tylko do kanapek używamy lub pizzy bo w sałatkach nie przejdzie
Dołączona grafika

#27 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 17:45

Macie ulubione sosy? Robicie z torebki czy wg przepisu - od początku do końca sama natura? :P No i w ogóle czy stosujecie sosy do mięs?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#28 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 17:59

No i w ogóle czy stosujecie sosy do mięs?

no a jak sobie wyobrażasz np. kluski ślaskie bez sosiku :P

Z torebek korzystam sporadycznie, własciwie prawie wcale choć u szczytu lenistwa zdarza mi się siegnąc po jakiś. Generalnie wole zrobić sobie sama, bo po prostu smakują o niebo lepiej :mrgreen:
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#29 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 18:19

kluski ślaskie bez sosiku :P

zacznijmy od tego, że ja sobie klusek śląskich nie wyobrażam <lol></span>

Dawaj jakiegoś przepisa, po to żem temat odkopała :lol:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#30 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 18:28

Dawaj jakiegoś przepisa, po to żem temat odkopała

Ale jakiego babo. Wykaż się odrobiną precyzyjności, bo ja nie wiem do czego chcesz ten sos. Do mięsa, do pizzy, do kanapek? nie robię takich wszystko w jednym <jezorowaty></span>

#31 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 18:32

Do mięsiwa naturalnie, a najlepiej żeby mi do drobiu podchodził ładnie. p.s inne też mile widziane :lol:

#32 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 21 stycznia 2012 - 18:53

żeby mi do drobiu podchodził ładnie

do drobiu to ja z reguły koperkowy robię, bo jakoś mi tak najlepiej pasuje (pisząc drób oczywiście odczytasz to jako filety, prawda? :P ). Filety kroję w paski, obsmażam lekko, zalewam wrzątkiem, doprawiam do smaku tym co akurat mam pod ręką i co mi fantazja podpowie (sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, itp.itd ) i dusze pod przykryciem tak długo aż mi się znudzi siedzenie na bs albo P. zacznie powarkiwać co oznacz, że niedługo wstanie wygłodniały :lol: dodaję małą kwaśną śmietanę 18, pokrojony koperek i trzymam pod przykryciem jeszcze chwilę a na koniec dodaję zaklepkę zrobioną z maki i wody. Wsio :-P

Każdy sos robię na tej samej zasadzie tyle, że do wołowiny czy wieprzowiny obywam się bez śmietany a do zaklepki dodatkowo dodaję pół łyżeczki musztardy ;-)

P. za to uwielbia sos czosnkowy i może go wcinać do wszystkiego (ja nawet pizzę serową robię na tym sosie właśnie). Majonez, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i tyle. Czasem dorzucam startego ogórka i są tzatziki :-P

#33 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 stycznia 2012 - 20:19

[q ja sobie klusek śląskich nie wyobrażam <lol></span>
:

to sa takie kulki albo kulkopodobne twory z ziemniaków <umieraam></span>

ja osobiscie za sosami nie przepadam ;-) bo klusek to lubie taki niezageszczany , tylko ta "woda" z gotowania miesa. takich maka zaprawianych nie lubie, wiem jestem ewenement , bo wiekszosc lubijak mu kluchy plywaja w ciemnym , gestym zawiesistym sosie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#34 Maud

Maud
  • Użytkownik
  • 234 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 16:09

P. za to uwielbia sos czosnkowy i może go wcinać do wszystkiego (ja nawet pizzę serową robię na tym sosie właśnie). Majonez, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i tyle. Czasem dorzucam startego ogórka i są tzatziki :-P

A tak! U mnie to samo, mnie czosnkowy do wszystkiego i ze wszystkim pasuje. Ja czasem jeszcze świeżo pokrojoną bazylię albo tymianek dodaję,
Kobiece stroje nie były sprawą przesadnie zajmującą myśli Cutwella. Właściwie kiedy myślał o kobietach, pojawiające się w umyśle obrazy rzadko zawierały w ogóle jakieś stroje.

#35 liquni

liquni
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 19 lutego 2012 - 13:16

Ja jeszcze dorzucam mieszanke ziół - bazylia, oregano, rozmaryn, cząber ; D
Dopijam zimną herbatę, idę porzucać granatem

#36 Dawid2003_pl

Dawid2003_pl
  • Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 27 marca 2012 - 13:21

Robiąc sos beszamelowy trzeba zwrócić uwage na to by był dobrze wymieszany. Jeśli odpowiednio nie potraktujemy go trzepaczką nie wyjdzie takie ajk chcemy... To ważne

#37 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 13 czerwca 2013 - 14:39

Agnieszka jeśli chodzi o sos czosnkowy to robię na oko, tak gdzieś jeden mały jogurt naturalny, łyżka majonezu, do tego z 5 ząbków czosnku, zioła prowansalskie, sól i pieprz wedle gustu :-P
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#38 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 13 czerwca 2013 - 14:55

kasienka, dziękuję bardzo. Ja nigdy ziół nie dawałam w sensie mąż bo on zawsze sos czosnkowy robi :mrgreen: Za to dodaje trochę przyprawy do tza tziki i cukier. Ale wypróbujemy Twój :mrgreen:

#39 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 18 czerwca 2013 - 16:31

Nie wiecie jak się robi sos tysiąca wysp i do czego go można podać lub z czym zjeśc? <bezradny></span>

#40 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 19 czerwca 2013 - 06:44

Wisienkowa, sos tysiąca wysp to po prostu majonez, keczup, trochę octu winnego możesz dodać, sól i pieprz :P Bardzo ładna nazwa dla prostego sosu :P A do czego można dodawać? Do pizzy, shoarmy, dań z kurczakiem, do kanapek, do czego Ci się podoba :-P
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt