Sosy
Napisano 19 czerwca 2013 - 11:26
Napisano 21 lipca 2013 - 11:21
Jeśli to są żeberka -kroję je na drobniejsze kawałki, przyprawiam vegetą(tylko) układam na rozgrzany olej na którym wcześniej zeszkliłam całą cebulę pokrojoną w paski,dodaję liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i opiekam żeberka z obu stron na złocisty kolor.Wlewam wodę albo z kranu,albo mineralną,tyle,aby przykryć w całości żeberka, dodaję do tego kromkę lub dwie małe,białego chleba wraz ze skórki,dobrze mieszam i gotuję na lekkim ogniu do zagęstnienia,od czasu do czasu mieszając. Palce lizać.
Tak samo postępuję z mięsem gulaszowym, lub mięsem które wcześniej pokroję w kostkę. Sos - rewelacja.
Napisano 29 lipca 2013 - 13:31
Sosy na bazie kostki rosołowej uszlachetnia fajnie wino - białe/czerwone w zalezności od mięska i serek mascarpone - pyyycha!
Napisano 31 lipca 2013 - 09:48
Napisano 20 kwietnia 2015 - 04:52
Polecam do spróbowania. Szczególnie fankom orzechów i masła orzechowego
Jest pyszny, słodko - ostry, idealny do mięsiwa. Osobiście testowałam na grilowanym kurczaku, coś w deseń:

Składniki:
• 1 słoik masła orzechowego (marka nie gra roli)
• 1 cebula i trochę oleju
• troszeczkę soku z cytryny
• 2-3 łyżki mleczka kokosowego
• kilka ząbków czosnku (ilość w zależności od upodobań)
• kilka łyżek sosu sojowego
• 1 łyżka sambal (ewentualnie szczypta imbiru lub starty świeży)
• 1-3 łyżki brązowego cukru (może być też zwykły cukier)
• 1 słoik (ten po maśle orzechowym) mlekaIlość przypraw można dostosowywać do swoich upodobań i robić sos mniej lub bardziej słodki, kwaśniejszy, słony lub pikantny, rzadszy i gęstszy. Bazą sosu jest masło orzechowe, czosnek, sos sojowy, sambal (pikantne papryczki chili) i mleko, reszta składników opcjonalnie.
- W rondelku usmaż na oleju, na złoto cebulkę pokrojoną w bardzo drobną kostkę
- Na malutkim ogniu mieszaj pomału i delikatnie masło orzechowe (Uwaga! Przy za wysokiej temperaturze może się zważyć!)
- Gdy masło orzechowe roztopi się w jednolitą papkę dodawaj powolutku mleko w ilości do pożądanej gęstości, następnie sos sojowy, cukier, mleczko kokosowe, sok z cytryny, sambal i inne przyprawy do smaku. Sos należy stale mieszać i nie dopuścić do zagotowania aby się nie zważyło.
źródło: wiatrak.nl
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 20 września 2015 - 18:25
Podczas swojej podróży po Maroku miałam ogromną przyjemność spróbować bardzo gęstego sosu, który dodawany był zwykle do mięs (marokańskiej kefty: mielonych klopsików duszonych w specjalnym naczyniu) lub dodatków, takich jak frytki czy pieczone ziemniaki.
Sos miał swój niesamowity, niepowtarzalny smak. Można było wyczuć kolendrę, limonkę, ostry smak papryczek chilli, kumin, czosnek i bardzo możliwe, że delikatny, słodki smak wziął się z miodu.
Nie wiedziałam wtedy, czym jest ten sos, ale pogooglowałam i najprawdopodobniej nazywa się on harissa.
Nie można powiedzieć, by harissa miała swój ścisły przepis. Wszystko zależy od smaku przyrządzającego, proporcje są prawie dowolne ![]()
Mój dzisiejszy przepis wyglądał tak:
- 14 suszonych papryczek chilli peperoncini (takie małe, długość około 1cm)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
- 1,5 łyżki kuminu rzymskiego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1/2 cytryny/lemonki
- Pół łyżeczki soli
Najpierw moczymy suszone papryczki w gorącej wodzie na około 30 minut, po czym wyciągamy je i osuszamy. Odcinamy szypułki (jeśli są) i wyciągamy wszystkie pestki. To co, zostanie z papryczek po wypestkowaniu może was delikatnie zdziwić, ale nie decydujcie się wrzucać pestek do tego sosu, bo gwarantuję wam, że z tyłka będzie jesień średniowiecza ![]()
Papryczki wkładamy do naczynia, razem z wcześniej obranymi i rozgniecionymi ząbkami czosnku, dodajemy sól i miksujemy/blendujemy, żeby rozdrobnić to wszystko
Dodajemy następnie kolendrę, kumin, słodką paprykę, sok z limonki i stopniowo oliwę, żeby dopasować konsystencję sosu.
Jeśli ktoś lubi eksperymentować, można również dodać świeżej posiekanej mięty lub kolendry, koncentrat pomidorowy, czy zamiast słodkiej- wędzoną paprykę. Smaki na pewno będą inne, ale równie pyszne.
Taki sos może stać nawet miesiąc w lodówce, warto tylko zaglądać, czy na górze nie wysycha i od czasu do czasu podlać małą ilością oliwy.
PS Ilość sosu z tego przepisu nie jest porywająca, bo udało mi się zrobić jakieś 3 łyżki, ale uznałam, że na spróbę tyle wystarczy
Możecie podwoić, czy potroić proporcje- wtedy wyjdzie Wam taki mniejszy słoiczek ![]()

źródło: caesarsfinest.com
Napisano 29 lipca 2017 - 12:44
A ja po prostu kupuję Pastenę z serem corregio i mam (prawie) do wszystkiego - do Pizzy, kanapek, bruschetty, kurczaka i innych mięs, nawet do makaronów. Może kiedyś mi przejdzie, ale na razie gustuję w pomidorowych smakach. ![]()
Napisano 24 października 2017 - 09:31
a co polecacie do ryżu/makaronu? mam już dosyć mięsnych sosów, pomidorowego i grzybowego też, może jakiś dobry warzywny?
Moja pasja - biżuteria
Napisano 29 października 2017 - 22:16