Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

dziecko i komputer

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 milla77

milla77
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 11 lipca 2016 - 07:35

Zabezpieczacie jakoś soje komputery przed dziećmi :), mój synek ostatnio pod moją chwilową nieobecnosć naściągał mi jakiś dziwnych rzeczy i potem mąż kilka godzin spędził żeby się tego pozbyć, a komputer młody sam umie włączyć, teraz to się trochę boję przelewy robić bo się nasłuchałam że łątwo wirusa jakiegoś złapać który potem może wykraść hasła do konta itp., pomocy, chować kompa też będzie ciężko bo często z niego korzystam

#2 Appia

Appia
  • Użytkownik
  • 121 postów

Napisano 22 sierpnia 2016 - 10:16

Nie mam potrzeby zabezpieczać komputera przed moją córką. Młoda wie, że nie może korzystać z komputera podczas mojej czy Tomka nieobecności. Korzysta tylko przy nas i zawsze zanim coś zainstaluje pyta o pozwolenie, albo prosi, żebym ja jej to zrobiła. Na szczęście jakoś to funkcjonuje, przynajmniej teraz.  

#3 milla77

milla77
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 28 sierpnia 2016 - 15:21

a w jakim wieku masz dziecko? Moj chociaz mały to potrafi nieźle namieszać w kompie, wystarczy że coś mu włączę i na chwilę idę coś zrobić i jak mu się nudzi to raz coś wciska i już mi kiedyś usunął sporo ważnych rzeczy :/, czasami wystaeczy gdzięs klinkąć i już wyskakują dziwne stronki a najgorsze są te które się instalują w przeglądarce, kiedyś się nieźle namęczyła żeby coś takiego usunąć.

#4 Wellness0

Wellness0
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 08 września 2016 - 08:41

Najlepiej włączyć blokadę rodzicielską na konkretne strony i powinno być po problemie.:)
...

#5 żółtaskarpetka

żółtaskarpetka
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 11 października 2016 - 06:01

U mnie od początku sprawa była postawiona jasno: komputer jest narzędziem pracy mamy i mój 5letni młodzieniec go nie tyka. Mówię mu zawsze, że tam nie ma nic dla niego. Nie mamy też w domu telewizora, zeby nie odmóżdżać dziecka od samego początku. Skłaniamy się bardziej ku spędzaniu wolnego czasu z rodziną na świeżym powietrzu niż ślęczeniu przed telewizorem. W przypadku brzydkiej pogody siedzimy w domu i gramy w gry planszowe. Ostatnio glównie w Leśną Dragę z Tailor Games, ale mamy już cała kolekcję gier edukacyjnych, które pomagają rozwijać się mojemu Mateuszkowi, a przy okazji wszyscy mamy frajdę :)

#6 milla77

milla77
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 09 listopada 2016 - 21:44

Te stronki nie zawsze się sprawdzają, miałam niby włączoną blokadę z kompa i dalej można było wejść na jakieś dziwne stronki dla dorosłych, zainstalowałam sobie gdata na komputerze i też od razu na telefonach bo kupilam w pakiecie i daje radę :), wszystko pozabezpieczane, cieszy mnie też opcja antyspamu bo na pocztę pełno mi tego przychodziło, na telefonie się też przydaje, w końcu mam spokój z wkurzającymi smsmami z wróżbami

#7 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 16 grudnia 2016 - 00:02

mamuski kiedy dzieci wasze posadzicie przed kompem , a moze juz siadaja i bajki im puszczacie ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#8 milla77

milla77
  • Użytkownik
  • 227 postów

Napisano 20 stycznia 2017 - 16:27

nie pamiętam dokładnie jak mój synek zaczynał coś oglądać przed komputerem, to musiało być coś koło 3 r.ż., jakoś go specjalnie nie ciągneło do tego za to potrafił błyskawicznei coś mi nawciskać na telefonie jak mu jakieś filmiki pokazywałam, strach było zostawiać sprzęt w jego zasięgu, tablet zawirusował i do tego zrzucił i do tej pory ma pękniety ekran :D na szczeście pod względem wirusów i innych problemów teraz sprzęty są pozabezpieczane

#9 mileniaa

mileniaa
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 28 lutego 2017 - 10:31

Mój starszy syn ma już swój komputer od września, dostał model HP ... link... który kosztował niewiele ponad tysiąc złotych. Ma wyznaczony czas użytkowania i wszystkie blokady, jakie założył nam znajomy informatyk. Ale uczulił, że nawet wpisanie słowa Smerfetka w google może dać wyniki, jakich dziecko nie oczekiwało.

#10 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 28 lutego 2017 - 12:24

@mileniaa widzę kolejny link. Przeczytaj regulamin forum, bo to jest zabronione.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#11 Yrel

Yrel
  • Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 09 marca 2017 - 14:33

Ja uważam, że nie ma sensu zabezpieczać dziecka przed komputerem, moim zdaniem jak cywilizacja będzie dalej iść w tym kierunku, to albo będzie pracowało przy komputerze albo będzie polowało na szczury z dzidą. Blokować nieodpowiednie treści owszem, ale najlepiej jest popatrzeć, poświęcić chwilkę czasu na przejrzenie w co mały gra i samej się doedukować.

#12 Asia_B

Asia_B
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 25 maja 2017 - 11:42

Ochrona rodzicielska to jedno, a druga rzecz to kontrola. Moim zdaniem dzieciaki w wieku wczesnoszkolnym powinny jednak korzystać z komputera/tableta/smartfona i internetu pod okiem rodziców. I z młodszymi i starszymy trzeba też dużo rozmawiać i tłumaczyć, jakie są zagrożenia (szczególnie w internecie), no i ograniczać czas przed ekranem. Pierwszy kontakt służący obsłudze sprzętu to myślę, że nie wcześniej niż z 5-6 latkiem.  Wtedy faktycznie super sprawdzają się aplikacje/gry edukacyjne. Ja mam 7-letniego synka. Wojtuś lubi takie gry, gdzie coś się układa (klocki, puzzle, memory) albo jakieś zagadki, czasem zadania na refleks albo spostrzegawczość. Ostatnio ściągnęłam mu bezpłatną grę, która powstała na bazie książeczek dla kilkulatków - Detektyw Pozytywka. Jeśli macie w domu takie maluchy 4-7 lat, to koniecznie sprawdźcie te książki. A aplikacja jest fajna, bo można w nią grać razem z dzieckiem - dla wszystkich to jest dobra zabawa i ćwiczy spostrzegawczość  :mrgreen:

#13 JulitkaKorobejko

JulitkaKorobejko
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Wzrost:173
  • Włosy:brązowe
  • Stan:--------
  • Partner:Marek
  • Nastrój:Zadowolona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 maja 2017 - 11:58

zalezy jaki masz komputer ale mozesz sobie ustawic ze jezeli jestes nieaktywana przez 30 s to wylogowuje sie i blokuje:)

#14 Adana

Adana
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 29 maja 2017 - 07:19

My zrobiliśmy konto drugie dla dziecka gdzie ma ograniczone prawa i niektóre rzeczy poblokowane i z komputera może korzystać jak będzie chciał. Konto główne jest zablokowane hasłem a on ma wolny dostęp i sobie może korzystać z wszystkich rzeczy. 

#15 ania12

ania12
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 22 czerwca 2017 - 09:31

Ochrona rodzicielska jest przydatna. Zresztą najlepiej jeżeli dziecko ma laptop, bo wtedy łatwo kontrolować, czy nie spędza zbyt wiele czasu przed komputerem. 

#16 tictaku

tictaku
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 28 czerwca 2017 - 12:57

Komputer jest u nas na hasło, a dokładnie są dwa konta: dla nas i dla dzieci. Na koncie dziecięcym mamy blokadę rodzicielską i nie trzymamy niczego ważnego, więc bez obaw daje maluchowi komputer. No i oczywiście dobry antywirus. Mąż jest programistą i od małego uczula dzieci na niebezpieczeństwa i uczy korzystać z komputera w sposób odpowiedzialny.

#17 ania12

ania12
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 05 października 2017 - 10:57

Na klikajbezpiecznie idzie znaleźć garść fajnych porad dla rodziców, jak zabezpieczyć także komórki. Dziecko może się bawić, ale z ograniczonym dostępem do różnych miejsc.

#18 Amman

Amman
  • Użytkownik
  • 163 postów

Napisano 30 grudnia 2021 - 14:45

Nasz syn ogląda bajki przy nas i będę starała się, żeby było tak jak najdłużej.

#19 rozalin

rozalin
  • Użytkownik
  • 377 postów

Napisano 17 maja 2024 - 08:25

Malowanie farbami,ciastolina, klocki,auta na 1 miejscu(sam ro i sobie tory dla aut z książek)dużo czasu na dworze sam znajduje sobie zajęcie (a to lapatka kopie w piachu i przesypuje na auto wywrotkę, rzucą piłeczka, biega ,zabawa w sklep,zestaw małego majsterkowicza ,robienie maski z papieru ulubionych postaci.

A jeśli chodzi o ruch to moze sala zabaw? https://ziemiagorows...go-malucha.html Świetne miejsce jeśli pogoda jest taka sobie...

Pieniądze szczęscia nie dają ale zakupy to co innego.