Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Desery, ciasta, słodkości

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
667 odpowiedzi w tym temacie

#361 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 31 maja 2011 - 20:02

U mnie w ten weekend królowało ciasto, na które przepis wygrzebałam w internecie i wszyscy się nim zajadali :mrgreen: Zniknęło w ciągu jednego popołudnia. Dobrze, że udało mi się tych wygłodnialców utrzymać z dala od lodówki chociaż do momentu aż galaretka stężeje :lol:

CIASTO CZEKOLADOWE Z GALARETKA I OWOCAMI

Składniki:

* pół szklanki mleka
* 50 g gorzkiej czekolady 70%
* 1 szklanka mąki pszennej
* pół szklanki kakao
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* pół łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 jajko
* 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków (do max 3/4 szklanki)
* 70 ml oleju słonecznikowego (około 1/4 szklanki)
* pół szklanki kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mleko podgrzać. Do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić.

Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać.

Jajko (w całości) utrzeć na jasny krem (ucieram mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać cukier i dalej ucierać. Wlać olej, śmietanę, ekstrakt i zmiksować. Dodać ostudzone mleko i zmiksować.

Do zmiksowanej masy dodać przesiane składniki, krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników.

Formę tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno). Przelać do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Ciasto urośnie z lekką górką - można ją delikatnie ściąć nożem, by wyrównać ciasto lub jeszcze ciepłe ciasto odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze, wystudzić. Wokół ciasta zapiąć z powrotem obręcz tortownicy.

Ponadto:

* 35 - 40 dag owoców lata, np. maliny, jeżyny, porzeczka czarna lub czerwona, wiśnie (mogą być mrożone, wtedy galaretka szybciej stężeje)
* 2 galaretki wiśniowe (każda na 500 ml wody)

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody (czyli używamy o 1/4 mniej wody niż zaleca opakowanie). Wystudzić, schłodzić do momentu gdy galaretka stężeje na tyle, że będzie ją można wyłożyć na owoce (uwaga: zbyt rzadka galaretka wsiąknie w ciasto).

Na ciasto zapięte w obręcz wyłożyć równo owoce, zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.

Ostrożnie uwolnić ciasto z obręczy i podawać.
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#362 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 31 maja 2011 - 20:28

tigraa84, ciasto na pewno pyszne i wypróbuję w przypływie.... wolnej chwili

Sajuri do ciasta marchewkowego tylko olej bo z margaryną nie przejdzie
Dołączona grafika

#363 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 03 czerwca 2011 - 21:49

Sajuri do ciasta marchewkowego tylko olej bo z margaryną nie przejdzie

wlasnie jak olej to olej :)
nawet jak w przepisie n ciasto jest roztopiona margaryne a dasz normaln to juz ciasto jest całkiem inne :)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#364 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 12:45

Znalazłam wczoraj przepis na pyszne ciasto o bardzo wdzięcznej nazwie Fale Dunaju ;-) Przepis już sprawdzony, wypróbowany i polecam bardzo :)

Składniki:
:arrow: 3 jajka
:arrow: 0,5 szklanki cukru
:arrow: 150 ml mleka
:arrow: 2 szklanki mąki
:arrow: 150 g roztopionego masła
:arrow: 3 łyżeczki proszku do pieczenia
:arrow: 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka
:arrow: wiśnie

krem:
:arrow: 400 ml mleka
:arrow: budyń waniliowy albo śmietankowy
:arrow: cukier waniliowy
:arrow: 2 łyżki cukru
:arrow: 1 łyżka soku z cytryny
:arrow: 200 g masła

Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, a potem dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka. Do formy wkładamy najpierw jasną masę, a na to delikatnie ciemną tak, żeby się nie zmieszały. Układamy wiśnie i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 30 minut.
W międzyczasie gotujemy budyń, studzimy i dodajemy do niego masło, cukier i sok z cytryny, po czym mieszamy wszystko mikserem. Smarujemy tym kremem ciasto, wstawiamy do lodówki, a na końcu dodajemy polewę czekoladową i kiedy zastygnie jemy ze smakiem :)

Po upieczeniu wygląda tak:

Załączone miniatury

• zdjecie.jpg

#365 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 15:25

faktycznie jest dobre, choc nie jakos przepyszne , przy czym u mnie sie robilo z innymi owocami.

#366 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 23 czerwca 2011 - 08:53

mnie naszła ochota na ciasto z rabarbarem <jesc></span> muszę tylko znaleźć jakiś dobry przepis ;-)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#367 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 16:00

Napiszcie mi jakieś propozycje łatwych w przygotowaniu ciast albo ciasteczek. Planuję zacząć od czegoś prostego. :-P

#368 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 16:10

Wisienkowa, a Rafaello próbowałaś już zrobić? Tego się nawet nie piecze - przepis tu gdzieś jest, ale jakbyś nie umiała się dogrzebać to mogę Ci posłać mój ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#369 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 18:04

Wisienkowa na tej stronie masz przepis na 3-bita od Majorki, ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu. Dalej w komentarzach dziewczyn masz uwagi do przygotowania, bądź inne koncepcje. Na początek myślę, że będzie super :)

desery-ciasta-koktajle-i-inne-slodkosci-vt250,300.htm
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#370 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 26 czerwca 2011 - 12:17

ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu

potwierdzam :P Skoro nie udało mi się go zepsuć, musi być łątwe <lol></span>

Planuję zacząć od czegoś prostego.

jest sezon na owoce... biszkopt, jakaśmasa (choćby na bazie kremówki) i owoce... włala. Idealnie proste i do tego w każdej wersji pyszne :mrgreen:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#371 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 czerwca 2011 - 13:16

jest sezon na owoce... biszkopt, jakaśmasa

nawet bez masy , tylko jakiesco owoce atapiaja sie w ciescie ;-) tylko trezba pamietac ,ze niektóre owoce warto maka oprószyc ,a by na dno nie spadały.

#372 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 27 czerwca 2011 - 08:49

Dzięki wielkie :mrgreen: Myślę, że nabiorę choć trochę choć trochę doświadczenia, a potem level up :lol:

#373 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 lipca 2011 - 13:57

Zna ktoś sprawdzony przepis z porzeczkami ?
ja znalazła taki może zrobie. Mam tych owoców na działce dużo wiec trzeba cos zrobic poza dzemikami :mrgreen:
Składnik

mąka
500 gramów

cukier
250 gramów

jajka
1 sztuk

margaryna - kostka

proszek do pieczenia - 1 łyzeczka

skórka z 1 cytryny - otarta

porzeczki czerwone lub czarne
500 gramów

marcepan 100 gramów

cukier puder
25 gramów

Wykonanie:
Miękka margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko oraz skórkę z cytryny. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połowę utrzeć z margaryną, a resztę mąki dodać do masy i dłońmi wyrobić kruszonkę. Na spód średniej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia wyłożyć 2/3 ciasta i docisnąć wierzch tak, aby był równy. Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec 20 minut w 175 stopniach. Na stolnicy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i rozwałkować go na krążek o średnicy ok. 20 cm. Spód ciasta wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na wierzch placka nałożyć kółko wycięte z marcepana i posypać równomiernie oczyszczonymi porzeczkami, a następnie resztą kruszonki. Piec ciasto jeszcze 35 minut w tej samej temperaturze. Ostudzić w formie. Podawać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.

i te tez ponoć pyszne i łatwe
Składniki
1.Ciasto:
40 dkg mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru pudru
3-4 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2.Pierzynka:
5-6 białek
30 dkg cukru
2 szklanki porzeczek (świeżych, lub mrożonych; czerwonych, lub pół na pół z czarnymi)

Ciasto wyrobić na stolnicy, podpiec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni ok. 15 min, ostudzić, nałożyć piane ubitą z białek i cukru; wymieszaną z porzeczkami. Podpiec lekko w piekarniku aby piana zamieniła się w
bezę.

[ Dodano: 2011-07-20, 11:37 ]
Ciasto Wisniowe.
Skałdniki na ciasto :
1 budyń waniliowy
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maslanki
poł szklanki oleju
ok. 3 szklanek maki

wisnie 500g
3 łyżki cukru

Wisnie umyć, pozbyc sie pestek, zasypać 3 łyzkami cukru i odstawic na godzine.

Białka ubić i do piany dodawać kolejno( cały czas ubijając) :cukier,cukier waniliowy, żółtka, maślanke i olej oraz make wymieszana z budyniem ( w proszku ) i proszek do pieczenia.
Ciasto wylać na blache. Na to położyc wisnie ( tylko sok uprzednio odcedzić ) ;-) , a na wisnie - kruszonke.

Kruszonke robiłam z masła ( 100g) ktore rozpusciłam w rondelku, z cukru ( 3 łyzki ) i maki ( 4 - 5 łyżek )

Piec 45 minut. Ja zawsze sprawdzam patyczkiem do szaszłyków czy ciasto już jest dobre czy nadal lepi sie do patyczka :-P
a tu moje ciacho :-P

Załączone miniatury

• ciasto69.jpg

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#374 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 13 września 2011 - 22:59

Kilka dni temu wpadł mi w ręce niezwykle banalny przepis na pyszne Ciasteczka piwne :)
Wszystko, czego potrzeba to:
:arrow: 4 szklanki mąki
:arrow: szklanka piwa
:arrow: 2 kostki margaryny
:arrow: no i coś do środka, według uznania. Ja robiłam z konfiturami
Zagniatamy wszystko dokładnie, do środka wkładamy nadzienie i formujemy dowolny kształt. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy ok 20 minut i gotowe :)

W przepisie są niby te 4 szklanki mąki, ale tak naprawdę trzeba jak zwykle robić "na oko" i dodać więcej tak, żeby ciasto nie było zbyt rzadkie.

#375 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 14 września 2011 - 10:27

ja znalazłam ostatnio przepis na kruche ciasto z malinami i wypróbowałam go. ciasto jest PRZEPYSZNE!!!!! mój mąż zjadł pół blachy ;-)
zdjęcie i przepis wklejam ze strony mojewypieki.blox.pl
Składniki na kruche ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:

5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Dołączona grafika
na prawdę warte spróbowania :mrgreen:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#376 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 14 września 2011 - 19:29

karatetyka a jakiej wielkosci je robisz ???

#377 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 14 września 2011 - 19:42

magdaaaaa, odciskałam od dużej szklanki i zwijałam w ruloniki ;-) Można robić rogaliki, pierożki, wszystko zależy od inwencji kucharza :lol:

#378 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 września 2011 - 20:39

Ciasto kakaowe bez jajek

2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
4 łyzki kakao
2 czubate łyzeczki pr do pieczenia
szczypta soli
8 lyzek oleju
pol fiolki aromatu
2 łyzki octu
2 szklanki zimnej przegotowanej wody
tłuszcz , maka do formy
mieszamy suche skladniki, robimy trzy dolki, i wlewamy do jednego ocet, drugiej aromat, do trzeciej ocet.
wlac 1 i 1/2 szkl wody i wymieszać. powoli dolewac reszte wody,ciasto powinno miec konsystencje ciasta na nalesniki. . 30 min w 180 stopniach.

#379 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 19 września 2011 - 06:55

wlewamy do jednego ocet, drugiej aromat, do trzeciej ocet

czy w trzecim dołku nie powinien być olej <hmm></span>

Na jakiej wielkości blachę jest to ciasto? :D

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#380 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 19 września 2011 - 18:22

zy w trzecim dołku nie powinien być olej <hmm></span>

tak olej. ja zrobiłam na malej kwadratowej , ale moze do dłzuszej keksówki tez by byl ok. nie było napisane jaka forma ma byc.