Desery, ciasta, słodkości
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:09
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:20
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:27
najprostsze przepisy są najlepsze
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:33
z beza pierwszy raz słysze...beza jako spód, masa ze śmietany i truskawy na wierzch
no i mam ochote na ciacho teraz
moja mama zawsze robi cos takiego - tez łatwe( tylko wiem ze nie daje maki ziemniaczanej )
4 jaja
pół szklanki cukru
szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 kostka margaryny
Sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać.
Przygotowane ciasto wylać do tortownicy lub blaszki, rozłożyć na wierzchu owoce i piec pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu opruszyć cukrem pudrem
łyżeczka proszku do pieczenia
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:42
beze można wykorzystywać jako spód masy ciast. tylko ze względu na to, że jest okropnie słodka, koniecznie musi być jakaś przeciwwaga i tu owoce... właściwie każde... idealnie się spisująz beza pierwszy raz słysze...
co jeszcze... można próbować z biszkoptem i galaretką, masą karpatkową, masą serową(najzwyklejszą jak na sernik), na kruchym cieście można walnąć jakąś masę i na to truskawy, można wykorzystać herbatniki, truskawki można wykorzystać jako element masy... możliwości jest taka masa, że sama sobie właśnie smaka zrobiłam
a truskawki są o tyle fajne do pieczenia, że nie są przesadnie mokrymi owocami.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:45
ja bym szalała albo ze wykłym ciachem kruchym, takim najbanalniejszym czyli maka, cukier, jajeczko, margarynka...jeszcze... można próbować z biszkoptem i galaretką, masą karpatkową, masą serową(najzwyklejszą jak na sernik), na kruchym cieście można walnąć jakąś masę i na to truskawy
albo zwykle biszkopty. NIe wiem ile w tym prawdy bo to opnia kolezanki ale ponoc biszkop taki z prawdziwego zdarzenia jest dość wymagajacy i trzeba uwazac aby nie siadł.
możliwości jest taka masa, że sama sobie właśnie smaka zrobiłam
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:46
A jak się bezę robi?
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo
Napisano 30 kwietnia 2011 - 16:54
jak masz make , margaryne, jajko, cukier to ciasto juz masz. Wepchaj truskawki i gotowe., że uda mi się sklecić coś z tego co mam w domu
co do bezy to chyba białko jaj... sok z cytryny, cukier puder ...
Napisano 30 kwietnia 2011 - 17:08
ubijasz białka, do sztywnej piany dodajesz cukier (na4 białka - 1 szklanka) i ocet winny(łyżeczkę), słyszałam też o mące kukurydzianej. piecze się ok 10 minut w 180 stopniach i ok 40-50 min w 150. w środku powinna być fajnie ciągnąca, z zewnątrz lekko przybrązowiona i delikatnie popękana. i nie trzeba formy. wystarczy blaszka wyłożona papierem. jeżeli masa dobrze ubita - nie powinna się rozpływać.A jak się bezę robi?
Napisano 01 maja 2011 - 07:33
Składniki
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniej przegotowanej wody
1 szklanka fruktozy (ewentualnie zwykłego cukru)
kilka kropel aromatu- opcjonalnie
po rozdzieleniu ciasta:
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka kakao
dodatkowo:
kostki gorzkiej czekolady
wiórki kokosowe
Utrzeć jajka z fruktozą. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wlać oliwę z oliwek, wodę oraz kilka kropli ulubionego aromatu.
Wszystko wymieszać. Podzielić ciasto na dwie części.
Do jednej dodać 1 łyżkę kakao, do drugiej 1 łyżkę mąki pełnoziarnistej.
Nakładać 1 łyżkę ciemnego ciasta do foremki (mogą być papierowe), na ciasto położyć troszkę wiórków kokosowych lub kostkę czekolady. . Następnie nałożyć jasne ciasto. Na górze zrobić kleksa z ciemnego ciasta.
Napisano 17 maja 2011 - 09:21
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g cukru kryształu
- 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 200 ml coca-coli
- 75 ml mleka
- 2 jajka
na polewę:
- 1 czekolada z nadzieniem toffi
- 2-3 łyżki śmietanki 30%
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do zastygnięcia.
[ Dodano: 2011-05-28, 10:14 ]
Rogaliki drożdżowe
Składniki:
:arrow:15 dag masła
:arrow:2 jajka
:arrow:10 dag drożdży
:arrow:7 łyżek cukru
:arrow:sól
:arrow:marmolada, kostki czekolady albo budyń
Do szklanki mleka wrzucamy masło, gotujemy do momentu, kiedy się rozpuści. Do mąki dodajemy cukier, wlewamy do tego mleko z rozpuszczonym masłem, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy drożdże.
Kiedy ciasto już ostygnie dodajemy drożdże z mlekiem, jajka, mocno, żwawo i energicznie wyrabiamy ciasto, odstawiamy i czekamy, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Następnie rozwałkowujemy ciasto, dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy nadzienie i zwijamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż będą piękne i rumiane, czyli tak ok. 20 min w 180 stopniach.
A rogaliki w wersji na szybko dla głodnych, niecierpliwych bądź leniwych to po prostu mrożone ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty, nakładamy nadzienie i pieczemy przez 20 minut.
I jedne i drugie są pyszne
Smacznego
Napisano 28 maja 2011 - 09:35
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 28 maja 2011 - 09:41
Napisano 28 maja 2011 - 10:45
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 28 maja 2011 - 10:57
Napisano 28 maja 2011 - 19:50
dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych i tabliczka mlecznej czekolady
rozpuszczoną margarynę, mleko i jajka wymieszać. dodać mąkę i cukier oraz proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. uzyskaną masę podzielić na dwie części: do jednej dodać wiórki a do drugiej roztopioną tabliczkę czekolady. do foremek wkładać po łyżce białej i ciemnej masy. piec 25 min w 180 stopniach
Napisano 29 maja 2011 - 17:22
Składniki:
Ucieramy jajka z cukrem, potem dodajemy stopniowo mąkę, olej, sodę, cynamon i resztę. Pieczemy ok 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
No i to tyle. Nie może nie wyjść
Tylko ja dodaję zamiast dwóch szklanek cukru tak ok 1,5, no ale może ktoś lubi bardziej słodkie.
I moim zdaniem szklanka oleju to też za dużo, więc dodaję ok 3/4.
Smacznego
Napisano 31 maja 2011 - 18:16
tez tak zrobiłam choć jednak cukru mogłam dac wiecej. Ciasto pycha więc również polecam. W smaku mi troszke przypomina piernikTylko ja dodaję zamiast dwóch szklanek cukru tak ok 1,5, no ale może ktoś lubi bardziej sł
I tak sie tylko zastanawiam czy zamiastr oleju nie dac margaryny..
Wszystkie te ciasta pyszne ale i tak szarlotka najlepsza
Napisano 31 maja 2011 - 18:19
To zależy od marchewektez tak zrobiłam choć jednak cukru mogłam dac wiecej
Noo, to wiadomoWszystkie te ciasta pyszne ale i tak szarlotka najlepsza