Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Szampony i odżywki do włosów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1071 odpowiedzi w tym temacie

#941 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 18 października 2013 - 20:54

Od tygodnia używam odzywki do włosów w formie wcierki,,Jantar''.Zobaczymy,jak sie sprawi.Używa któraś?

Ja miałam w planach, ale nigdy jakoś nie trafiłam na niego w drogerii. Ciekawa jestem efektów u Ciebie. Czytałam, że bardzo pomaga na przetłuszczające się włosy.

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#942 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 19 października 2013 - 08:12

Czytałam, że bardzo pomaga na przetłuszczające się włosy.

Ja znowu słyszałam ,że podobno odzywka ta stymuluje szybszy wzrost włosów.

No,zobaczymy,jakie będa efekty.

Kupiłam ją w zielarskim sklepie.

#943 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 19 października 2013 - 09:22

Ja ostatnio kupiłam taki balsam Lady SPA. I powiem szczerze, że dla mnie jest rewelacyjny. Ułatwia rozczesywanie i moje włosy są takie miękkie w dotyku. To tego nie wyglądają jak przetłuszczone co niestety powoduje u mnie sporo odżywek czy im podobnych. I szkoda, że nie mogę przesłać Wam zapachu bo jest boski. I tani bo litrowy balsam kosztuje 15 zł.

Załączone miniatury

• scandic-lady-spa-cashmere-luksusowy-balsam-do-wlosow-1000-ml.1037260.2.jpg

Użytkownik Riia edytował ten post 19 października 2013 - 09:23

Każdy z nas urodził się ateistą

#944 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 19 października 2013 - 10:10

@Riia niezła cena za taką ilość i butelka wygląda zachęcająco. A jeśli jeszcze działa, tak jak piszesz, to nic tylko poszukać w sklepie.

Gdzie kupiłaś? W jakiejś drogerii, czy w molochach też dostępny?

Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#945 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 19 października 2013 - 10:20

Kahela

Kupiłam z sklepie dla fryzjerów. Zauważyłam, że można tam dużo fajnych rzeczy wyszukać, a których nie ma w normalnych sklepach. Czy ten balsam jest w drogeriach? Nie wiem, szczerze mówiąc nie widziałam. Zawsze myślałam, że w takich sklepach wszystko będzie droższe, a okazauje się, że ceny są przeróżne bo są odżywki po 80 zł i są właśnie takie po 15 zł. Nie wiem co z włosami robią te droższe, ale nie stać mnie na taki luksus. Ale ten balsam mi się podoba. Bo ja od farbowania, rozjaśniania mam takie suche włosy na końcach, a po nim są w dotyku miłe.

Każdy z nas urodził się ateistą

#946 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 23 października 2013 - 14:56

Sajuri  wrzucałam tu swoją- tą którą używam, to biowax z olejkami kokosowym, arganowym i makadamia. ;-) Kupiłam małą saszetkę maski z miodem do włosów suchej z tej samej firmy, ale nie robi już takiego efektu jak ta wyżej ;-) niedługo muszę coś zmienić, ta pierwsza już mi się kończy, i pasuje teraz coś odmienić żeby się włosy za bardzo nie przyzwyczaiły :-)

#947 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 23 października 2013 - 15:42

Ja miałam w planach, ale nigdy jakoś nie trafiłam na niego w drogerii. Ciekawa jestem efektów u Ciebie. Czytałam, że bardzo pomaga na przetłuszczające się włosy.

Mi Jantar pomaga na wypadanie włosów i na skręt loków. Raczej go niczym nie zastąpię- mi akurat pomaga.  :-D

Dodatkowo póki co stosuję Kallosa wersja late, ale jakoś średnio jestem zadowolona.  Placenta lepiej działała. 

A że moje włosy są kręcone o mocnym skręcie... to czasem mam problem z pielęgnacją i to ogromny problem.  <ciah>

#948 RóżaBurza

RóżaBurza
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • Wzrost:168
  • Włosy:Brązowe (teraz pół czerwonych :) )
  • Stan:wolna
  • Nastrój:Skołowana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 listopada 2013 - 01:05

Dla mnie hitem jest ten seria, którą wspomniała @mloda - Biovax z trzema olejkami. Poza tym kosmetyki marki Bed Head (dostępne w TXMaxxie). Bardzo odradzam Timoteia, zniszczył mi włosy ;/ Na łupież za to najlepszy z przetestowanych przeze mnie to Elestabion S.

#949 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 09:16

Elestabion S.

O tym nie słyszałam. Muszę poszperać w necie, bo D. czasami ma problemy z łupieżem.

biowax z olejkami kokosowym, arganowym i makadamia.

Też poczytam o nim, skoro tak dobrze o nim piszesz.

Nie wiem co jest z moimi włosami, ale ostatnio żaden dosłownie ŻADEN szampon mi się nie sprawdza. Po każdym mam taką skorupę na głowie, że aż mnie nerwy biorą. Ziołowe, nie ziołowe, najtańsze, najdroższe i nie wiem co jest. Wciąż szukam odpowiedniego dla siebie szamponu i odżywki.

er3mjw4zst9mivdb.png

#950 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 10:14

Po każdym mam taką skorupę na głowie

Kupuj szampony bez SLS/SLES - one wysuszają skalp. 

Dobra metoda też jest mycie odżywką włosów. Ale to wszystko zależy od  osobistych preferencji i wymagań. 

#951 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 14:38

szampony bez SLS/SLES

Nigdy nie sprawdzałam składu szamponów, bo nie wiedziałam czego szukać. Dzięki :) 

er3mjw4zst9mivdb.png

#952 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 14:43

Odżywek nie używam. Może dlatego, że nie potrzebuję, może trochę z lenistwa.

Szampony, różnie... nie mam jednego ulubionego, bo zauważyłam, że jak dłużej poużywam jednego, to włosy mi się przyzwyczajają i szybciej później przetłuszczają, dlatego lubię zmieniać. Chciałam kiedyś wrócić do dzieciństwa i kupiłam szampon z kaczuszką - błąd, włosy mi się tak wysuszyły że szok, a rozczesywanie to była męczarnia. Szampon zużyłam do golenia nóg. :)

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#953 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 14:45

Kupuj szampony bez SLS/SLES - one wysuszają skalp.
To wskazane by były przy włosach przetłuszczających się?

Ja już nie wiem co stosować. Na chwilę obecną mam CeCe Med do włosów tłustych, Herbal care szampon pokrzywowy, Elution z firmy Ducray. 

nixqp2.png

#954 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 18:08

Dobra metoda też jest mycie odżywką włosów

pierwsze slysze. To chyba inne skladniki sa, wymyje wlosowy? nie obciazy?

Ja z odzywke polecam bardzo te z Altera, w Rosmanie sa. Malo kosztowne, a dobre. Szczegolnie jak naloze na cala noc

teraz chce kupic jeszcze szampon tej firmy i ta odzywke co poleca Mloda

Narazie miesza i daje olejek kokosowy na wlosy i olejek arganowy

Użytkownik Sajuri edytował ten post 06 listopada 2013 - 18:09

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#955 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 18:43

To wskazane by były przy włosach przetłuszczających się?

Niekoniecznie.

Ja mam włosy bardzo porowate i suche i myję bez sls... sls ma działanie z reguły negatywne- powoduje to ze nam się szampon ładnie pieni.  Jak się przyjrzeć to jest zwykle na 2 miejscu w składzie - czyli jest go bardzo dużo. 

W wujku google poszukajcie SLS - co nieco się dowiecie o nim jakie szkody robi. 

pierwsze slysze. To chyba inne skladniki sa, wymyje wlosowy? nie obciazy?

Zależy co ma odżywka w składzie, zależy jakie są włosy. Lepiej wybierać odżywki lekkie, które nie mają zbędnych dodatków np. jak dimethicone ( rodzaj sylikonów ) lub też łagodne szampony. 

Ja z odzywke polecam bardzo te z Altera, w Rosmanie sa.

One właśnie są polecane do mycia włosów. Lekki i przyjemny skład. 

#956 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 listopada 2013 - 18:53

Tu kosmetyki bez SLS

• Bubchen szampon z lipą i rumiankiem dla dzieci - ok. 8 zł
• Cosmetici Dora szampon nawilżający z mleczkiem migdałowym do częstego mycia (zawiera sodium coceth sulfate)
• HiPP Babysanft, Shampoo, Szampon dla dzieci - cena ok. 8zł
• Home Institut w kartoniku w przeźroczystej butelce
• L'Occitane Szampony: Ultra Rich Shea Butter, Olive Harvest,
Honey Harvest do ciała i włosów,
• L'Occitane szampony: Aromachologie Artemisia Shampoon i
Aromachologie Angelica Shampoo (zawierają disodium
laureth sulfosuccinate, tea-lauryl sulfate)
• L'Oreal Professionel Color Gloss
• Nivea szampon dla niemowląt. (SLS-jest ale na końcu składu) - ok. 10 zł
• Nu Skin Living, Pure Shampoo (zawiera Ammonium Laureth Sulfate) - 22,50 zł
• Nu Skin Epoch, Ava Puhi Moni Anti-Dandruff Shampoo (zawiera
Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate) - ok. 50 zł
• Palmolive Naturals Moc Natury jabłko i pomarańcza (zawiera Sodium C12-13 Pareth Sulfate)
• Palmolive, Naturals, Szampon Większa Objętość (Lawenda i melisa) - ok. 8 zł
• ROSSMANN Babydream szampon dla dzieci - ok. 4 zł
• SVR Provegol (zawiera DISODIUM LAURETH SULFOSUCCINATE) - ok. 40 zł
• TiGi Honey & Oatmeal (zawiera DISODIUM LAURETH
SULFOSUCCINATE) - ok. 40 zł

wizaz.pl

SLS- (Sodium Lauryl Sulfate) – laurylosiar­czan sodu  – to organiczny związek chemiczny, obecnie otrzymywany również syntetycznie. Niezależnie od źródła z jakiego pochodzi, jest to drażniący, agresywny detergent stosowany z powodzeniem w chemii gospodarczej i prze­mysłowej.

SLS ma silne właściwości uczulające i draż­niące; wysusza skórę, powoduje świąd, rumień, a w skrajnych przypadkach też atopowe zapale­nie skóry1. W jamie ustnej może powodować owrzodzenia. Jego obecność w szamponach jest przyczyną powstawania łupieżu, swędzenia skóry głowy oraz łamliwości i wypadania wło­sów.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) – etoksylowany laurylosiarczan sodu to substancja pokrewna produkowana z tlenku etylenu, będąca po­chodną ropy naftowej. Jest substancją wszech­obecną w prawie wszystkich kosmetykach myjących – żelach i mydłach, płynach i olej­kach do kąpieli, szamponach, płukankach do jamy ustnej a nawet tonikach do usuwania makijażu. Jego obecność można poznać po ilości piany wytwarzanej przez kosmetyk, ponieważ jest to substancja silnie spieniająca.

Zarówno SLS jak i SLES wchodzące w skład kosmetyków mogą być zanieczyszczone rako­twórczym dioksanem (dioxane) o działaniu mutagennym2.

phenome.pl

One właśnie są polecane do mycia włosów. Lekki i przyjemny skład. 

tak sklad jest fajny;) ( zreszta wszystkie kosmetyki tej firmy, jak chcoby olejek ) noi zapach....bajka :mrgreen:

Użytkownik Sajuri edytował ten post 06 listopada 2013 - 18:54

#957 RóżaBurza

RóżaBurza
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 listopada 2013 - 21:35

ten zestaw Biovaxu cenię sobie ostatnio dlatego, że zawiera te olejki, o których wszędzie głośno - ale ogólnie zainteresuj się marką Jula, jeżeli szukasz czegoś dla siebie, bo wczęsniej miałam ich produkty z serii z proteinami mlecznymi i też byłam naprawdę zadowolona. z takich drogeryjnych to mój ulubiony to chyba pantene. 

A co do Elestabionu: on jest dostępny w aptekach, jest elestabion S na łupież suchy i elestabion T na łupież pstry i tłusty, to są szampony dermatologiczne, ale nie a jakieś zwalającej z nóg cenie, dlatego zdecydowałam się je przetestować i dalej je polecam.

#958 RóżaBurza

RóżaBurza
  • Użytkownik
  • 40 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 marca 2014 - 19:45

Ponadto, moje nowe odkrycie: marka Chantal i jej odżywki w różnych formach, serum z jedwabiem, serum z arganem, odżywki w spray'u wszelakie. 

Oraz szampon: Bed Head taki fioletowy, dostępny w TK Maxxie, nie wiem, czy wciąż, cena wysoka, bo 70zł, ale super wydajny i świetny dla włosów :)

#959 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 19 marca 2014 - 19:31

Ktos uzywal szamponu z Joanna Ultra Color System ???

tu opinia z neta ( wizaz.pl 

Troszkę się obawiałam użyć tego szamponu, bo z wielu opinii wynikało, że niesamowicie przesusza włosy, a niektóre z Was narzekały na silne brudzenie, barwienie. Jednakże przemogłam się, poszłam do drogerii i kupiłam szampon wraz z odżywką z tej samej serii. 

Pierwsze wrażenia? 
Cena - rewelacja. Za komplet szampon + odżywka zapłaciłam niecałe 14 zł.

Pierwsze mycie? 
Troszkę się obawiałam... założyłam jednorazowe rękawiczki, żeby uniknąć przebarwień. Nałożyłam szampon, spieniłam i zostawiłam dosłownie na 2-3 minutki obawiając się, że efekt będzie za silny (bo intensywny kolorek troszkę przeraża)... smile.gif Później nałożyłam (również na kilka minut) odżywkę z tej samej serii.

Pierwsze efekty?
Moje włosy to naturalny blond rozjaśniony pasemkami w kolorze bardzo jasny blond, które to pasemka po jakimś czasie od farbowania zawsze (!!!) robią się lekko żółtawe. Nie przeszkadzało mi to, a szampon z Joanny kupiłam z czystej ciekawości czy jakoś zmieni kolor moich włosów. 
Otóż zmienił. Po jednym myciu było widać delikatny srebrzysty połysk, ale efekt był naprawdę bardzo subtelny, wręcz niezauważalny.

Plamienie?
Prysznica nie brudzi. Skóry głowy nie brudzi. Plam nie pozostawia. Teraz już nawet nie zakładam rękawiczek - rąk też jakoś mi nie brudzi...

Przesuszanie?
U mnie nic takiego nie miało miejsca, a muszę przyznać, że tego się bałam, bo moje kosmyki są już i tak dość mocno przesuszone. Po każdym myciu używam odżywek/masek. Po umyciu tym szamponem również użyłam (jak już wspomniałam odżywki z tej samej serii). Efektu suchych, szorstkich włosów nie było. Powiem więcej - po kilku użyciach szamponu (+odżywki) moje włosy wręcz układały się znacznie lepiej, zrobiły się miękkie w dotyku i bardziej błyszczące. Tak więc najwidoczniej ten kosmetyk po prostu mi służy i dobrze współpracuje z moimi włosami.

Kolor po kilku myciach?
Ze względu na to, że po jednym zastosowaniu efekt był bardzo delikatny, za drugim razem zostawiłam szampon na włosach dłużej (około 15 minut). Po chyba 3-4 takich myciach kolor włosów uległ zmianie. 
Szampon najbardziej "przyjął się" na zafarbowanych pasemkach (na moich naturalnych kosmykach znacznie mniej). 
Moje włosy stały się jaśniejsze, mają taki srebrzysty blask, miejscami nabrały trochę siwego odcienia - i NIESAMOWICIE PODABA MI SIĘ TEN EFEKT!!! Jestem w tym szamponie zakochana!!! Kolor moich włosów stał się znacznie "chłodniejszy" o czym zawsze marzyłam jako "ciepła blondynka"... wink.gif

Gdyby moje włosy były w całości rozjaśnione - faktycznie może i mogłyby stać się "zbyt siwe", ale ponieważ mam tylko pasemka - efekt jest świetny. 

Po 4-5 użyciach kolor już się zbytnio nie zmieniał, nie pogłębiał, więc używam teraz tego szamponu zamiennie z innym moim szamponem - dla zachowania efektu.

Być może komuś szampon ten wyszusza włosy, ale - tak jak mówiłam - u mnie nic takiego nie wystąpiło. Może ze względu na jednoczesne używanie odżywki? 
W każdym razie mnie służy. Włosy układają mi się znacznie lepiej, są miękkie w dotyku. Cudo!

kolezanka zachwalala , kupilam bede testowac ;)

#960 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 marca 2014 - 20:18

mój numer jeden na te chwile ;-)

kupilam przez przypadek, był akurat w promocji.

slicznie pachnie, fajna konsystencja, mega piana i najwazniejsze włosy sa swieze wiecej niz jeden dzień ;-)

Załączone miniatury

• garnie.jpg

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko