Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Włoska kuchnia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 14:34

Mam pytanie,.

Czy znacie  jakieś sprawdzone i szybkie w wykonaniu dania włoskiej kuchni?

#2 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 14:41

@viola znam przepis na pycha danie z wykorzystaniem serka mascarpone - pochodzi z Włoch, więc chyba danie można uznać za pokrewne kuchni włoskiej :mrgreen: Wszyscy, którym to danie podaję są zachwyceni <ookk>

Potrzebne są:

nieduża cebula

ząbek czosnku

pierś kurczaka

pieczarki

kilka świeżych pomidorów lub 1 puszka (ja częściej używam tych z puszki ;) )

opakowanie serka mascarpone

(czasem dodaję jeszcze kukurydzę z puszki)

olej lub oliwę

przyprawy wedle uznania (u mnie głównie wegenta domowej roboty, sól, pieprz, papryka słodka i ostra)

ryż lub makaron - w zależności z czym chcesz to danie zjeść, w obu wersjach jest dobre <ookk>

Cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek podsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy przyprawy (dzięki temu wydobywa się ich smak intensywniej). Chwilkę to smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone. Podduszamy je i dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę. Czekamy aż kurczak się usmaży i dodajemy pomidory. Czekamy aż zrobi się z nich gęsty sos (woda odparuje). Doprawiamy w razie konieczności i dodajemy kukurydzę jeśli chcemy. Na koniec dodajemy serek mascarpone i tak chwilę jeszcze bulgoczemy na patelni ;-) Serek trochę łagodzi ostrość przypraw, więc nie należy ich żałować :P

Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem. :D

Smacznego! :)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#3 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 14:56

@amoramor

No,no,ale fajny przepis.

Brzmi smakowicie,wypróbuję i zaskoczę domowników :-)

Dodałabym jeszcze do tego bazylię,taka posiekaną(uwielbiam) :mrgreen:

Użytkownik viola edytował ten post 29 sierpnia 2014 - 15:01

#4 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 29 sierpnia 2014 - 14:59

No,no,ale fajny przepis.

Fajny i łatwy w przyrządzeniu :-) Od kiedy go odkryłam staram się zawsze mieć w domy mascarpone, puszkę pomidorów i pierś z kurczaka - tak na wszelki wypadek :-P

zaskoczę domowników

Ja na niejednej imprezie już zaskoczyłam gości, wszyscy zadowoleni do tej pory :-)

@viola daj znać jak zrobisz, czy smakowało ;-)

Użytkownik amoramor edytował ten post 29 sierpnia 2014 - 15:00

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#5 Jagodka89

Jagodka89
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 06 sierpnia 2015 - 10:30

To jest moja ulubiona kuchnia, ja najbardziej uwielbiam spaghetti i pizzę w każdym wydaniu. Swoją drogą mogę Wam polecić fajny portal internetowy, z którego ja zamawiam pizzę, ponieważ bardzo ją lubię i tak raz w miesiącu sobie zawsze zjem. Chodzi mi o stronę ... gdzie wpisujecie swój adres, a strona ta wyszukuje Wam lokale, które są w stanie dowieść Wam pizzę pod ten adres. Bardzo fajna i przydatna stronka :-)

#6 kolista

kolista
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 22 września 2015 - 15:12

sama z włoskich dań przygotowuje tylko makaron z pesto i kurczakiem- wiem mozna powiedziec, że ide na latwizne. Za to jestem miłosniczka pizzy (choć bym chciała to moj piekarnik ledwo dycha wiec sama nie zrobie). Prowadze za to mój  prywatny ranking pizzeri w warszawie i w okolicach i jesli kochacie włoska kuchnie tak jak ja to musze polecic wam Casa della Pizza w Błoniach pod wawa - bo maja na prawde świetna pizze. na sama myśl ślinka mi leci ;D

#7 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 22 września 2015 - 15:32

Nieśmiertelna Carbonara! 

Ja podsmażam cebulkę, boczek na odrobinie oliwy i w sumie daję to do gorącego makaronu i wlewam roztrzepane jajko i to się ładnie ścina. Potem duuuużo pieprzu i gotowe ;) 

Są różne wariacje, ale moja mama we Włoszech zawsze tak robiła i ja też tak powtarzam. Nie daję śmietanki, ser tarty czasem jak mam. 

#8 meryy0

meryy0
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 01 października 2015 - 12:53

Makaron z pesto :)

#9 alicja665

alicja665
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 29 stycznia 2016 - 15:14

Dla mnie to w ogóle chyba najlepsza jest pizza z włoskich dań. Każdy ja zna. Ale nie taka z domu tylko z pizzerii na przykład z Party Pizza. W domu takiej nie zrobię :)

#10 green

green
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 25 sierpnia 2016 - 12:24

Z włoskich potraw bardzo zasmakowała mi bruschetta, pomimo, ze nazwa brzmi skomplikowanie to przepis jest niezwykle prosty.
...
Przygotowanie bruschetty zajmuje mi niecałe 15 minut.
1131397.jpg

#11 kokotka

kokotka
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 18 października 2016 - 15:27

Dla mnie kuchnia włoska to przede wszystkim makaron i jem go w sumie na różne sposoby. Można z niego zrobić smaczne i zdrowe dania, szczególnie jak użyje się jakichś takich wersji pełnoziarnistych, z pszenicy durum itp.

#12 axarella

axarella
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 20 października 2016 - 14:59

makaron rządzi. Ja w sumie lubię takie najprostsze wersje dań z makaronem. Najczęściej robię chyba ten z pomidorami bo to takie danie który w zasadzie każdy zrobi. Przeklejam przepis :

makaron rurka
4 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
½ łyżeczki miodu
oliwki zielone bez pestek

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie. Pomidory polewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz oraz miód do smaku. Smażymy wszystko razem na małym ogniu przez 7 minut. Przygotowujemy makaron według poleceń na opakowaniu. Ugotowany dodajemy do sosu (koniecznie w tej kolejności!), dorzucamy pokrojone oliwki i całość podgrzewamy, mieszając przez około 2 minuty. Ekspresowe włoskie danie gotowe!

:)

#13 felek

felek
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 21 października 2016 - 12:16

Jakie makarony w takim razie wybieracie do takich dań. Musi być rurka? Może być coś zdrowszego? Jakieś razowe czy coś?

#14 olex89

olex89
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 21 października 2016 - 16:42

Kuchnia włoska bazuje w dużej mierze na makaronach oraz pizzy, jednak te oryginalne przpisy zawsze wymagają dobrych jakościowo pomidorów, mozarelli oraz świezych ziół i potrawa nabiera zupełnie innego smaku. Osobiscie polecam sos bolgnese ze świeżych pomidorów lub z puszki, ktróe blendujemy z dodtatkiem ziół takich jak bazylia i oregano oraz przyprawiamy wg uznania. Całaość posypujemy mozarella lub startym parmezanem, a makaron to już osobista wariacj a, ponieważ każdy lubi co innego.

#15 axarella

axarella
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 24 października 2016 - 15:39

Jakie makarony w takim razie wybieracie do takich dań. Musi być rurka? Może być coś zdrowszego? Jakieś razowe czy coś?

Nie musi być rurka ale raczej jakiś taki większy makaron. Spaghetti by mi tu nie pasowało. Ja akurat robiłam to danie z rurką czaniecki z błonnikiem owsianym więc trochę zdrowiej. Wybierz po prostu taki jaki lubisz

#16 agnieszkapat

agnieszkapat
  • Użytkownik
  • 76 postów

Napisano 21 maja 2017 - 21:03

Ja zawsze gotuję razowe makarony. Nie zmieniają smaku potraw, a jednak są trochę zdrowsze.

#17 Krystalia

Krystalia
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 10 czerwca 2017 - 12:33

Mam pytanie,.

Czy znacie  jakieś sprawdzone i szybkie w wykonaniu dania włoskiej kuchni?

Ja robię bardzo proste pomidorowe pene z Pasteną OLE! Nic szybszego chyba nie da się zrobić. :-) Gotujesz makaron pene, mieszasz go z pomidorową Pasteną i dodajesz to, co chcesz/masz pod ręką: starty ser, żółty lub mozarella, zioła, przyprawy, ewentualnie jajko lub szynka. Zawsze smacznie i szybko. Pastena jest dostępna w 4 smakach, więc można troszkę poeksperymentować. Sama najbardziej lubię tą z serem corregio.

Użytkownik Krystalia edytował ten post 10 czerwca 2017 - 12:34

#18 wloczykijka

wloczykijka
  • Użytkownik
  • 1 104 postów

Napisano 30 czerwca 2017 - 22:22

Ja teraz robiłam cannelloni, z mięsem mielonym i pomidorami, ale po raz pierwszy dodałam ser kozi chavroux. Z resztą pomysł znalazłam na ich stronie. Zawsze dawałam ser żółty  a tu smaczna zamiana.

#19 Krystalia

Krystalia
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 27 października 2017 - 09:51

najszybsza i moja ulubiona włoska przekąska to bagietka z serem mozarella, suszonymi pomidorami Ole! i bazylią. Z suszonymi pomidorami wszystko staje się "włoskie" i dlatego je uwielbiam :D

#20 anka.jonska

anka.jonska
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 27 października 2017 - 17:13

Najprostsze i najszybszy jest makaron z oliwą, czosnkiem i chili ;)

Miłego dnia ;)