Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Imiona dla naszych dzieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2759 odpowiedzi w tym temacie

#2401 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 02 maja 2013 - 23:07

no ja też bym chciała imiona dla dzieci na M... ;-)

moja ciotka ma imię na M jej mą też
3 córki są też na M i syn również :lol: :lol:

#2402 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 03 maja 2013 - 10:16

Moja kuzynka ma trzy córy i nazwała je Laura, Lena i Sara...
Bardzo mi sie podobają te imiona i uważam, że pasują do siebie.

W sumie uważam, że imiona powinny współgrać, w przypadku sióstr śmiesznie by wyglądało, jakby jedna była Katarzyna na przykład, a druga Nicola.

Chociaż ja też nazwałam moje dziewczyny tak, że średnio pasuje (Karolina i Maja).
No ale tłumaczę to sobie szokiem poporodowym i dlatego mąż przemycił tą Karolinę ;)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#2403 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 03 maja 2013 - 10:28

W sumie uważam, że imiona powinny współgrać, w przypadku sióstr śmiesznie by wyglądało, jakby jedna była Katarzyna na przykład, a druga Nicola.

A czemu śmiesznie. Bo nie bardzo rozumiem. Czemu imiona powinny pasować. Imiona mają się podobać. Każde dziecko jest inne, więc imię nie powinno być "wymuszone" przez starsze rodzeństwo tylko raczej fajnie jakby rodzice poczuli, że będzie pasowało do niego a nie do reszty rodziny.

Każdy z nas urodził się ateistą

#2404 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 03 maja 2013 - 10:31

Kahela, z jednej strony zgadzam się z Tobą, bo jeśli jedno imię jest super nowoczesne typu Nikoli właśnie, a drugie staromodne, jak Maria czy Antonina, to tak średnio. Z drugiej strony jednak nie można w druga stronę przeginać, tak jak jest u mnie i mojej siostry - ja Basia, ona Kasia :roll: Nie podoba mi się zupełnie to, że mama nas tak podobnie nazwała.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#2405 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 03 maja 2013 - 10:40

A czemu śmiesznie. Bo nie bardzo rozumiem. Czemu imiona powinny pasować.

to nie jest wyznacznik, a moja subiektywna opinia ;)
Dla mnie osobiście imiona powinny współgrać ze sobą, bardziej mi się to podoba po prostu.

ja Basia, ona Kasia

też ciekawie, pociesz się , że jakby co to można do Was mówić pełnym imieniem, a te już takie podobne nie są ;)
A tak poważnie, to poznałam kiedyś w wakacje dwie siostry, Basię i Kasię właśnie i też baaaardzo im to przeszkadzało, także nie dziwię Ci się :)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#2406 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 03 maja 2013 - 13:05

Dla mnie osobiście imiona powinny współgrać ze sobą, bardziej mi się to podoba po prostu.

A ja nie widzę takiej potrzeby. ;-) Może i fajnie to wygląda, jak dzieci są małe, ale potem i tak każde idzie w swoją stronę. Nie chciałabym mieć "gorszego" imienia, tylko dlatego żeby pasowało do imienia mojego starszego brata. <bezradny></span>
Z tymi imionami mam tak samo jak z ubieraniem tak samo bliźniąt. Może i wygląda uroczo, ale dla dzieci to chyba najlepsze nie jest- rosną potem takie dwie kopie, a przecież każde dziecko jest indywidualistą i każde od początku powinno być traktowane odrębnie. :->
elizabeth, najgorzej nie jest - osobiście znam przypadek rodzeństwa- Mirosławy i Mirosława. :shock:

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#2407 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 03 maja 2013 - 13:15

Nicola i Maria. Pasuje. albo Krolina I Maja ;) Jest ok. jesli sie tylko imona rodzica podobaja to jest ok. No i nie jest jakies dziwaczne.

Przypadek Kasia i basia nie jest zły. Wedlug mnie uroczy. Zalezy jak kto na to patrzy. Juz gorzej Mirosława I Mirosław. Albo Emilka I Emil... ;-)

Laura, Lena i Sara...

zadne jakos mi sie nie widzi.

ostatnio nawet spodobało mi sie Kornelia ( chociaz kiedys mi sie nie podobalo ) i coraz bardziej Ewa, Ola. Ale i tak zostane fanka Zosi i Wojtka ;-)

#2408 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 03 maja 2013 - 18:55

Dla dziewczynki M. zawsze chciał Lena. Mi również się podoba, więc kto wie może tak już zostanie

Dla chłopca mi się marzy Antoni (Antoś) ale myślimy też o Stanisławie (po pradziadkach)

To takie pierwsze typy

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#2409 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 03 maja 2013 - 19:51

U mnie z kolei znajomi nazwali Patrycja Patryk Piotrek Paweł :roll: Nie przekonuje mnie taka decyzja, ale nie do mnie ona należała zatem to tyle ode mnie :-P

Lena

Już ni się oklepała strasznie, ale imię samo w sobie jest ładne :-D

Antoni

Stanisław

Ładne starodawne imiona, jestem za :mrgreen:

#2410 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 04 maja 2013 - 08:42

Dla dziewczynki M. zawsze chciał Lena. Mi również się podoba, więc kto wie może tak już zostanie

Weronika już ma Lenę, ja też bym tak chciała nazwać córkę, bo wszystkie inne żeńskie imiona źle mi się kojarzą ;) Będą 3 Lenki :P

ostatnio nawet spodobało mi sie Kornelia

Może być, takie oryginalne dość, ale nie zdziwaczałe ;)

#2411 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 04 maja 2013 - 15:41

ostatnio nawet spodobało mi sie Kornelia

Może być, takie oryginalne dość, ale nie zdziwaczałe ;)

Jeszcze jakiś czas temu, to imię nie przeszłoby u mnie, ale teraz podoba mi się, tak samo jak Kornel dla chłopca. Rzadko spotyka się takie imiona, także na pewno nie byłoby oklepane. :D
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#2412 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 24 maja 2013 - 07:50

Mamy konflikt :lol: :lol: :lol:

Teoretycznie typy już mam. Dla chłopca pewniak na 100%, dla dziewczynki jeszcze się waham :mrgreen:

Tylko mojemu M. coś sie ubzdurało, aby wybrać imię...... po naszych dziadkach :shock: Nigdy przenigdy w życiu się na to nie zgodzę, bo....

Po pierwsze - Dziadków mamy 4, Babcie 4, a Dziecko jest jedno, więc dlaczego ma mieć imię A a nie D czy C :roll:

Po drugie - argument, którego używa M. że imię musi kogoś upamiętniać, jak dla mnie jest totalną bzdurą :roll: Pamięta się o zmarłych poprzez wspomnienie, poprzez wizytę na cmentarzu, można mieć jakiś przedmiot w domu należący do tej osoby, ale nie przez dziecko.... :shock:

Po trzecie - no proszę, w życiu nie będę wołać do swojego dziecka Zdzisiek, Marian, Teresko czy Jadziu :lol:

Narazie zaproponowałam M. drugie imię po dziadkach, a pierwsze ma być nasze, bo to nasze dziecko i nowy członek rodziny, a nie jakaś.... pamiątka :roll:

#2413 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 24 maja 2013 - 08:39

Dla chłopca pewniak na 100%

No to słuchamy, słuchamy :-P
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#2414 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 24 maja 2013 - 10:24

Po drugie - argument, którego używa M. że imię musi kogoś upamiętniać, jak dla mnie jest totalną bzdurą :roll: Pamięta się o zmarłych poprzez wspomnienie, poprzez wizytę na cmentarzu, można mieć jakiś przedmiot w domu należący do tej osoby, ale nie przez dziecko.... :shock:

Zgadzam się, też nie akceptuje takiego powodu. Co innego jakby imię po kimś było tym które byście chcieli. I właśnie to Wasze dziecko, więc powinniście "poczuć" to imię.

Ale też jestem ciekawa Twoich typów.

Każdy z nas urodził się ateistą

#2415 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 24 maja 2013 - 12:12

Nigdy przenigdy w życiu się na to nie zgodzę,

Dobrze, że stoisz przy swoim zdaniu, bo po co masz godzić się na coś co ci nie odpowiada ;-)

Ja również nie mogę się doczekać typów, Madzik pochwal się :mrgreen:

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#2416 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 25 maja 2013 - 07:40

argument, którego używa M. że imię musi kogoś upamiętniać, jak dla mnie jest totalną bzdurą :roll:

No powiem Ci, że dziwny argument :shock: I zgadzam się z Tobą w 100%, że Ci się to nie widzi. W końcu to nowy członek rodziny, a nie jak to ładnie ujęłaś - ,,pamiątka". Mam nadzieję, że wybijesz mu ten pomysł z głowy :-D
Jakie imię dla chlopca ? ;-)
"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

#2417 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 maja 2013 - 10:55

N drugie imię można wybrać któreś po dziadkach- na pewno jest to miły gest, ale na pierwsze to już duża przesada. Po pierwsze po co powielać imiona w rodzinie, po drugie najczęściej imiona po dziadkach są bardzo staromodne, choćby te które napisałaś- Jadwiga i Teresa- koszmar :!:

#2418 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 25 maja 2013 - 15:24

kiedyś były to zapewne normalne modne imiona, wiadomo, że wszytko się zmienia z upływem tylu lat, ale żeby napisać, że jakieś imię [quote name="Histeria">

choćby te które napisałaś- Jadwiga i Teresa- koszmar :!:

to już lekka przesada :-P
Ciekawe jak za 40 lat ktoś skomentuje Twoje imię :lol: :-P katastrofa? :-P

Codziennie na ekranie kompa przewijają mi sie setki imion i choćby takie jak Petronela, Hildegarda, Bengina, Gedeon itp, itd najpierw wywołują u mnie :shock: to później uśmiecham się do ekranu na coraz to oryginalniejsze, które po czasie już mnie tak nie zaskakują.

Sama na bierzmowanie wybrałam sobie imię Tekla :-) koszmar?
O gustach podobno się nie dyskutuje, tyle mi wiadomo :-P
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#2419 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 maja 2013 - 18:11

Nie jest to koszmarne imię dla kogoś w odpowiednim do niego wieku, ale dla maluszka już tak, jakoś nie mogę się przekonać do wizji małej Józefy, Genowefy czy Zdzisławy , takie jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać :-P Moda na "stare imiona" co chwilę wraca, ale jakoś nigdy na takie, owszem- mamy Hanie, Zosie, Olgi, Helenki i Marysie, ale to są po prostu ładnie brzmiące imiona.
Niech sobie komentują moje imię jak chcą, wtedy nie będzie mnie już to obchodzić :mrgreen:

#2420 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 26 maja 2013 - 11:10

[quote name="Histeria]takie jest moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać :-P[/quote]
no właśnie się nie zgadzam, ale żeby zaraz koszmar? :-P może się coś podobać lub nie, ale jakbym miała na imię Teresa to bym się poczuła urażona takim zdaniem <bezradny></span>

[quote name="Histeria]Moda na "stare imiona" co chwilę wraca, ale jakoś nigdy na takie, owszem- mamy Hanie, Zosie, Olgi, Helenki i Marysie, ale to są po prostu ładnie brzmiące imiona. [/quote]
Ale Zosia, Hania to zdrobnienia o ile mi wiadomo i dlatego brzmią lepiej- Normalnie Zosia jest przecież Zofią i co podoba ci się w 'normalnej' wersji?

Dziecko całe życie nie będzie dzieckiem :lol: wkońcu każdy raczej urośnie :-P
Może do starszej osoby już by nie pasowało mówić Zuziu? To idzie w dwie strony może :-P
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...