Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Imiona dla naszych dzieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2759 odpowiedzi w tym temacie

#2361 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 07 stycznia 2013 - 20:21

ja teraz się poważnie zastanawiam nad Niną, ale D. jakoś nie jest przekonany do końca i wymyśla mi jakieś Nikole i Nadie :shock:

Nina jest ok, choć wolę Janina. :mrgreen:
Nadia i Nikola to w ogóle nie moja bajka. :)

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#2362 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 15:43

Akurat ja bym znajomymi się nie przejmowała chyba, że to naprawdę bliskie znajomości. Podobnie z rodziną.

dalekimi bym się nie przejmowała ;-)
znajomości są bliskie, dlatego też powtarzanie imion nie wchodzi w rachubę :-)

#2363 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 15:52

znajomości są bliskie, dlatego też powtarzanie imion nie wchodzi w rachubę

Moja mama ma siostrę o imieniu Anna i tak też nazwała moją siostrę.
Dziwne to dla mnie, bo tyle imion różnych <bezradny></span>

Ja też chyba nie jestem za powtarzaniem imion w bliskiej rodzinie :)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#2364 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 16:08

Ja też chyba nie jestem za powtarzaniem imion w bliskiej rodzinie :)

Dziwne to dla mnie, bo tyle imion różnych <bezradny></span>

dlatego też powtarzanie imion nie wchodzi w rachubę :-)

A ja się Wam dziwię. Tzn. jeśli jakieś imię się podoba, i zawsze człowiek myślał, że jego dziecko tak się będzie nazywać, to dlaczego mam z tego rezygnować- bo czyjeś dziecko się wcześniej na świecie pojawiło? Pewnie, że jest wiele imion, ale bez przesady ;-)

#2365 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 16:41

mój brat ma takie samo imię jak jego kuzyn urodzili się tydzień po tygodniu.
po prostu mamie podobało się to samo imię co jej siostrze ;-)

#2366 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 17:30

W 100% zgadzam się z Marzycielka24, nie widzę takiego powodu, dla którego nie można dać swojemu dziecku imienia, które się podoba nawet jeżeli ktoś w najbliższej rodzinie ma takowe. Dla mnie nie stanowiłoby to żadnego problemu.

er3mjw4zst9mivdb.png

#2367 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 18:10

Dziewczyny - z doświadczenia powiem, ze bez sensu na siłę szukać innych imion, bo np. nasze ulubione "są już zajęte". Moja mama mojemu bratu bardzo chciała dać na imię Mateusz, ale ciotce urodził sie syn kilka miesięcy wcześniej i ona tak dała na imię. Mama "zmuszona" do zmiany planów dała mu na imię Grzegorz, ale w domu wszyscy przez 8 lat mówiliśmy do niego Mateusz i było zamieszanie <bezradny></span> Jak Wam się podoba jakieś imię, to tak nazwijcie dziecko i już ;-)

Moja mama ma siostrę o imieniu Anna i tak też nazwała moją siostrę.

Moja mama ma siostrę Elę i ja też tak miałam się nazywać - "po niej" i mi by się podobało, chyba nawet bardziej niż obecne imię, co widać po nicku :P Ostatecznie mam tak na drugie ;-)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#2368 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 18:28

"są już zajęte"

Co innego dla mnie dac na imię tak jak kuzyn czy kuzynka :) Ale dla mnie dawanie imienia dziecku takiego jak ma moja siostra czy brat to "niewygodne" :P

Mam jedno, dwa imiona dla dziewczynek, które strasznie mi się podobają. No i gdyby moja siostra czy brat nazwała tak córkę to bym się zastanowiła. I jeśli to imię podobało by mi się tak strasznie, że żadne inne nie wchodziło by w gre to nazwałabym tak dziecko :P I miałabym to gdzieś :)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#2369 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 18:39

Co innego dla mnie dac na imię tak jak kuzyn czy kuzynka :) Ale dla mnie dawanie imienia dziecku takiego jak ma moja siostra czy brat to "niewygodne" :P

oj tam, moja siostra ma na imię tak jak rok od niej młodsza kuzynka. A że rodzina bardzo bliska to kilka razy w miesiącu potrafią być scenki rodzajowe:
- Paulina!
(obie na raz) - Która???
Nigdy niezręcznie nie było, a przynajmniej nie przypominam sobie. Kuzynka szybko dostała ksywkę i przez długi czas tylko tak się do niej mówiło. A teraz jest z tego masa śmiechu tylko ;-). Ja na swoją też nie mówię po imieniu, tylko "stara" albo 'młoda" (w zależności od humoru i tego po co ją wołam :lol: ). Dzieciaki przeważnie dostają jakieś ksywki z gatunku "cukiereczek, słoneczko", u nas na forum nawet mamy okruszka i chyba ze dwie misie, także ja tam problemu w tych samych imionach nie widzę :mrgreen:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#2370 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 19:24

My mamy dwóch Marków w rodzinie i nie ma z tym problemu, tylko raczej śmiech ;)
A to imię to specjalnie tak dobrane, bo jeden jest młodszy :)

#2371 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 21:03

Ja już tu kiedyś pisałam jak było u mnie w rodzinie. Brat mojego taty z żoną dali kuzynowi imię o którym zawsze mówiła moja Mama. Tata sobie z nimi porozmawiał, żeby sami coś wymyślili, a nie podbierali imię. I to nie było na zasadzie, że im też się to imię podobało i przypadek :roll: tylko po prostu ściągnęli czyjś pomysł :roll: bo ciotka pierwsza syna urodziła :roll:
Na BS też już były podobne sytuacje opisywane, że Ci co w rodzinie mieli dziecko wcześniej podbierali imię.

Nie wiem, może u tych co w rodzinie występują te same imiona to nic dziwnego, ale mi osobiście taka sytuacja nie pasuje <bezradny></span> i cały czas mówię o tej bliższej rodzinie.
Mam 3 kuzynki i nie wyobrażam sobie, że któraś ma takie samo imię jak ja <bezradny></span>
Zresztą, aż tak bardzo nie zależy mi na jakimś konkretnym imieniu i może dlatego też inaczej do tego podchodzę ;-) podobają mi się jakieś, ale nawet nie wiem czy będzie okazja je komuś dać :-P
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#2372 malwitka

malwitka
  • Użytkownik
  • 1 213 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 21:36

U mnie co prawda w rodzinie imiona się nie powielają, ale ostatnio słyszałam rozmowę cioteczek, że kuzynka chce nazwać córcię swoim imieniem, Magdalena. Jak dla mnie żaden problem, ale ciocie-klocie nie mogły tego zdzierżyć :roll:

#2373 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 08 stycznia 2013 - 22:18

U mnie w rodzinie jest zasada' niepowtażalnosci' imion,jeżeli jakieś już jest to trzeba szukać pomysłu dalej...nie ma też mowy o juniorach. mi się to podoba,nie ma wtedy dziwnych sytuacji typu:"bo kasia powiedziała"-"ale która?"sytuacji,w której ktoś podebrał imię innym na szczęście jeszcze nie było:-D

#2374 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 08 stycznia 2013 - 22:50

aż tak bardzo nie zależy mi na jakimś konkretnym imieniu i może dlatego też inaczej do tego podchodzę

ja mam dokładnie tak samo, i może dlatego jakby ktoś mi "zajął" moje imię, to też bym brała pod uwage inne imie :)

A mój chrześniak ma na imię tak jak jego tata. Jest więc Maciej i Maciuś Junior :P

#2375 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 09 stycznia 2013 - 10:08

ak bardzo nie zależy mi na jakimś konkretnym imieniu i może dlatego też inaczej do tego podchodzę

otóż to ;-)
nie mam tak, że moje dziecko musi koniecznie mieć na imię A lub B ;-)
wiele imion jest ładnych, wiele mi się podoba, więc tych, które już się pojawiły po prostu nie biorę pod uwagę ;-) nie chciałabym spotykać się ze znajomymi, gdzie w gronie pięcioro dzieci jest trzech Pawełków i dwie Alicje :-P
podsumowując - nawet się cieszę, że "moje" imiona już są poobstawiane - łatwiej będzie mi wybrać :mrgreen: :lol: ;-) a listę potencjalnych mam dłuuuugą ;-)

#2376 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 10:53

U nas (między rodzeństwem i kuzynostwem) imiona dla przyszłych pociech każdy ma niejako zarezerwowane. :-> I gdyby komuś z nich urodziło się dziecko wcześniej, a nazwałby je "naszym" imieniem, nie miałabym skrupułów i powieliła imię. Kiedyś nie wyobrażałam sobie tego, ale teraz już tak.
Pewnie, że fajnie, kiedy imiona się nie powtarzają w rodzinie. Mam nadzieję, że i u nas tak będzie. ;-) Ale już się tak z Brzydkim nastawiliśmy na jedno imię, że chyba nie ma opcji zmienić, nawet gdyby w rodzinie wcześniej pojawiło się kilka maluchów o tym samym imieniu. :-)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#2377 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 10 stycznia 2013 - 23:03

[quote name="Histeria]U mnie w rodzinie jest zasada' niepowtażalnosci' imion,jeżeli jakieś już jest to trzeba szukać pomysłu dalej...[/quote]

To jesli jest juz jakas np. Zuzia, a Ty bys bardzoooo chciala dac swojej corce tak wlasnie na imie to nie ma bata zeby ja tak nazwac? :-P eeee tam :lol:

Ja tam (jak sie kiedys dziecka dorobie) to nazwe go tak jak ja bede chciala (i oczywiscie tatus dziecka tez bedzie mial cos do powiedzenia) :lol: nikt wiecej ;-) zadne ciotki, wujkowie i to, ze juz dajmy na to takie imie jest juz w rodzinie :-P

Nie patrz w przeszłość, bo potkniesz się o teraźniejszość i s******* przyszłość.

#2378 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 11 stycznia 2013 - 20:02

To nie jest tak, że ktoś kiedyś wstał i powiedział: od dziś nie powtarzamy imion! Po prostu u nas w rodzinie tak jest, że się tych imion nie powtarza, choć to nie przymus oczywiście, raczej tradycja.Jak bym bardzo chciała powtórzyć jakieś imię, to też bym ze strony swojej rodziny złego słowa nie usłyszała ;-) ale tak jak już któraś forumka zauważyła jest mnóstwo pięknych imion i zawsze można znaleźć alternatywę. Jeśli ktoś ma jasno sprecyzowane jak chce dziecko nazwać i nie dopuszcza innych opcji to ok, ja tak nie mam. jest kilka typów, które obstawiam i nie ma możliwości żeby wszystkie wcześniej zostały pozajmowane.

#2379 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:09

Bardzo podoba mi sie imię Olaf.Co sądzicie?
Brzmi tak dostojnie i ladnie sie zdrabnia. ;-)

#2380 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 26 stycznia 2013 - 20:49

Olaf

Nie głupie :-P

Brzmi tak dostojnie

Coś w tym jest ;-)

Nie znam żadnego Olafa, ani dużego, ani małego :-P

Imię mi się podoba muszę przyznać :-P

Nie patrz w przeszłość, bo potkniesz się o teraźniejszość i s******* przyszłość.