Ja również znam młode kobitki o imieniu Wiesia, Jadzia, Tereska. Do przedszkola chodziłam ze Stasiem, Andrzejem. W liceum miałam koleżankę Krysię, pracowałam też z Krysią. Pamiętam, że w szkole była też dziewczyna o imieniu Halina i Irena, ale mówią do niej Daniela. Koleżanki brat to Wiesiek. Brat ma kolegę o imieniu Heniek, a mąż chodził do klasy z Bronkiem. Zosię też znam. Na religię chodziłam z Helą.
Niektóre z tych imion mi się podobają, niektóre nie. Ale i tak uważam je za bardziej "normalne" niż teraźniejsze imiona, które rodzice wymyślają. Nie podobają mi się imiona zagraniczne, m.in. Vanessa, Jessika, Denis, Isaura, Nicol. A w już w ogóle zagraniczne imiona z polskim brzmieniem, jak się czyta tak się pisze, np. Kewin, Brajan, Wanessa, Dżesika, Nikola.
Tak nerzekacie na stare polski imiona a przecież wiele znanych osób nadało swoim dzieciom właśnie starsze imiona. Justyna Steczkowska ma synów Leona i Stanisława, Anna Maria Jopek syna Franciszka, Joanna Koroniewska córkę Janinę, Piotr Rubik córkę Helenę. Jedna z córek Zbigniewa Zamachowskiego to Bronisława. Można tak wymieniać bez końca. Mamy aktorów młodego pokolenia Antka Królilowskiego i Pawlickiego, Janka Wieczorkowskiego. Jest młody tenisista JerzyJanowicz. Myślę, że te imiona znów wracają do łask.
Imię Kasia też mi się nie podobało i to bardzo. Jednak gdy poznałam mojego męża, to polubiłam je.
[ Dodano: 2013-05-27, 16:41 ]Mam koleżankę, która wyszła za mąż za Józefa i nie to, żeby on był jakiś stary. Gdzieś wiekiem zbliżony do mojego. A i chodziłam do klasy z Andrzejem, a parę lat starszy kolega to też Józek.
[ Dodano: 2013-05-27, 16:42 ]Mam kuzynkę o imieniu Józefa, ale ona kilkanaście lat starsza jest ode mnie.
[ Dodano: 2013-05-27, 17:10 ]Tam, gdzie wcześniej mieszkałam był młody mężczyzna o imieniu Zbigniew.
[ Dodano: 2013-05-27, 17:16 ]Znam też osoby o imieniu Czesiek, Waldek, Lucyna, Jacek.
[ Dodano: 2013-05-27, 17:20 ]W klasie miałam też Grażynę.
[ Dodano: 2013-05-27, 18:35 ]Znam dwóch Tadków. Jeden młodszy, drugi starszy dwa lata ode mnie.
[ Dodano: 2013-05-27, 18:38 ]Znam też dwóch Romków. Jeden i drugi są młodsi ode mnie.
[ Dodano: 2013-05-27, 19:06 ]Od koleżanki bratanica ma na imię Marysia. Młoda dziewczyna, do gimnazjum chodzi. Zaś od drugiej koleżanki siostrzeniec Karol zwie się. Na chwilę obecną ma 6 lat.