Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Imiona dla naszych dzieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2759 odpowiedzi w tym temacie

#2421 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 26 maja 2013 - 14:45

ale jakbym miała na imię Teresa to bym się poczuła urażona takim zdaniem <bezradny></span>

Ja bym poczuła się urażona jakby ktoś powiedział, że wszystkie Teresy (jakbym miała tak na imię) są głupie. Ale że dla kogoś moje imię może być koszmarne? No cóż, jednym się podoba, drugi powie że ohydne, ale chyba czuć się urażoną z takiego powody to przesada.

I mówiąc szczerze, bo słowo koszmarne jest trafne, bo sama tak uważam. Nie masz nic na co powiedziałaś koszmarne?

Każdy z nas urodził się ateistą

#2422 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 27 maja 2013 - 09:08

Jadwiga i Teresa- koszmar :!:

Kiedyś te imiona były dla mnie okropne, a teraz podobają mi się. :) Wolę takie imiona niż te wymyślne i oryginalne według rodziców.

Pracowałam kiedyś z kobietą o imieniu Helga. Jak mi się przedstawiła, to początkowo myślałam, że żartuje, ale nie. Nie spotkałam się z tym imieniem na codzień dlatego byłam lekko zdziwiona, ale ludzie różne imiona noszą.
Lubi ktoś imię Kinga ??? Wywodzi się ono od imienia Kunekunda.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#2423 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 27 maja 2013 - 11:23

ale chyba czuć się urażoną z takiego powody to przesada.

może dla Ciebie- takie jest moje zdanie- tak jak piszesz że jednym może się podobać, a innym nie, tak innych to może urazić innych nie- chyba logiczne :-D

Nie masz nic na co powiedziałaś koszmarne?

koszmarne to może być ubranie, fotel, buty, ale to, że nie podoba mi się czyjeś imię nie oznacza, że muszę zaraz określać je jako 'koszmarne' :-P

a oto synonimy słowa KOSZMARNY (ze strony megasłownik pl.)
synonimy: odpychający, odrażający, ohydny, okropny, przeraźliwy, przerażający, straszny, szkaradny, upiorny

Także dobór słów czasem ma znaczenie :-P
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#2424 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 27 maja 2013 - 11:40

A może dla kogoś ubranie lub ten fotel byłoby tym naj naj i jakbyś powiedziała że jest koszmarne to powiedziałby, ze czuje się urażony. Nie powiedziałabyś że to przesada żeby aż czuć się urażonym?

Ale chyba za bardzo odbierasz wszystko do siebie jak tak czytam. Rozumiem jakby ktoś ocenił tak całą Ciebie. Ale to tylko imię. Załóżmy że masz na imię Brunhilda i uważasz że jest złe (nie użyję urażającego Cię słowa). Masz szansę go zmienić i co? Nie zmienisz bo inni o takim imieniu mogliby poczuć się urażeni?

#2425 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 27 maja 2013 - 12:45

Moja mamuś ma na imię Teresa.Po prostu takie imiona kiedyś dawano dzieciom.Tak jak Zdzisław,czy Mieczysław.Podejrzewam,że nikt wtedy nie siedział i nie głowił się wymyslając to,takie ,czy inne imiona.Byle oryginalne.Ale mogę sie mylić,oczywiście.

#2426 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 27 maja 2013 - 12:54

No kiedyś takie przeważały. Moi rodzice czy dziadkowie też mają takie "stare imiona". W moim pokoleniu były raczej normalne: Ania, Kasia, Magda, Monika, Marta, Beata. Teraz przeważają Nicola, Lena, Wikoria, Angelika itp. Każde pokolenie ma chyba swoją erę imion.

Moja mama ma Wiesława, dla mnie koszmar. Mówię do niej Wiesia, ale gdyby mi tak dali na imię to bym je zmieniła. Zresztą sama moja mama uważa, że ją babcia skrzywdziła tym imieniem.

#2427 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 27 maja 2013 - 14:23

ale gdyby mi tak dali na imię to bym je zmieniła.

Znam 21 letnia
Wiesie i 19 latnią Stasie Sama ma na Imie Janina i co zyje chodz szkola z takim imieniem byla koszmarem kazdy sie nabijał najgorsze byly podstawówka i gimbaza a pozniej juz przywyklam w ogle zycie z imieniem innym niz wszyscy jest do bani. Spada samoocena czlowiek czuje sie nie dowartosciowany i slabszy , tak jest w moim przypadku ,kazdemu musiałam powtarzac imię bo nie wirzą ze to tak naprawde Janina , czesto tez słysze nawet teraz jako dorosła osoba :jak mogli cie tak rodzice skrzywdzi: ale taka prawda.

Nie nazwałam bym dziecka Stas Jas Zdzis, Jadzia, czy Terenia po prostu wiem ze pozniej maly człowiek przez cale zycieponosi tego konsekwencje.

Najlepsze sa najprostsze imiona. Tomek , Ania, Madzia, Pawełek Piotrus zawsze w uzyciu i nie przeterminują sie.

Love Love Love

#2428 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 27 maja 2013 - 15:18

Ja również znam młode kobitki o imieniu Wiesia, Jadzia, Tereska. Do przedszkola chodziłam ze Stasiem, Andrzejem. W liceum miałam koleżankę Krysię, pracowałam też z Krysią. Pamiętam, że w szkole była też dziewczyna o imieniu Halina i Irena, ale mówią do niej Daniela. Koleżanki brat to Wiesiek. Brat ma kolegę o imieniu Heniek, a mąż chodził do klasy z Bronkiem. Zosię też znam. Na religię chodziłam z Helą.
Niektóre z tych imion mi się podobają, niektóre nie. Ale i tak uważam je za bardziej "normalne" niż teraźniejsze imiona, które rodzice wymyślają. Nie podobają mi się imiona zagraniczne, m.in. Vanessa, Jessika, Denis, Isaura, Nicol. A w już w ogóle zagraniczne imiona z polskim brzmieniem, jak się czyta tak się pisze, np. Kewin, Brajan, Wanessa, Dżesika, Nikola.
Tak nerzekacie na stare polski imiona a przecież wiele znanych osób nadało swoim dzieciom właśnie starsze imiona. Justyna Steczkowska ma synów Leona i Stanisława, Anna Maria Jopek syna Franciszka, Joanna Koroniewska córkę Janinę, Piotr Rubik córkę Helenę. Jedna z córek Zbigniewa Zamachowskiego to Bronisława. Można tak wymieniać bez końca. Mamy aktorów młodego pokolenia Antka Królilowskiego i Pawlickiego, Janka Wieczorkowskiego. Jest młody tenisista JerzyJanowicz. Myślę, że te imiona znów wracają do łask.

Imię Kasia też mi się nie podobało i to bardzo. Jednak gdy poznałam mojego męża, to polubiłam je. :)

[ Dodano: 2013-05-27, 16:41 ]
Mam koleżankę, która wyszła za mąż za Józefa i nie to, żeby on był jakiś stary. Gdzieś wiekiem zbliżony do mojego. A i chodziłam do klasy z Andrzejem, a parę lat starszy kolega to też Józek.

[ Dodano: 2013-05-27, 16:42 ]
Mam kuzynkę o imieniu Józefa, ale ona kilkanaście lat starsza jest ode mnie.

[ Dodano: 2013-05-27, 17:10 ]
Tam, gdzie wcześniej mieszkałam był młody mężczyzna o imieniu Zbigniew.

[ Dodano: 2013-05-27, 17:16 ]
Znam też osoby o imieniu Czesiek, Waldek, Lucyna, Jacek.

[ Dodano: 2013-05-27, 17:20 ]
W klasie miałam też Grażynę.

[ Dodano: 2013-05-27, 18:35 ]
Znam dwóch Tadków. Jeden młodszy, drugi starszy dwa lata ode mnie.

[ Dodano: 2013-05-27, 18:38 ]
Znam też dwóch Romków. Jeden i drugi są młodsi ode mnie.

[ Dodano: 2013-05-27, 19:06 ]
Od koleżanki bratanica ma na imię Marysia. Młoda dziewczyna, do gimnazjum chodzi. Zaś od drugiej koleżanki siostrzeniec Karol zwie się. Na chwilę obecną ma 6 lat.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#2429 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 27 maja 2013 - 22:32

Ale chyba za bardzo odbierasz wszystko do siebie jak tak czytam.

to nie czytaj tego <bezradny></span>
nie potrzebuję analizy mojej osoby :lol:

Załóżmy że masz na imię Brunhilda i uważasz że jest złe (nie użyję urażającego Cię słowa). Masz szansę go zmienić i co? Nie zmienisz bo inni o takim imieniu mogliby poczuć się urażeni?

mogłoby mi się nie podobać, jak imię może być złe? Nie jestem w takiej sytuacji więc nie będę wymyślać, a jak bym chciała zmienić to wszem i wobec bym nie ogłaszała- mam okropne i koszmarne imię, mama mnie skrzywdziła więc zrozumcie- zmieniam i mi przyklaśnijcie :roll:

A potem się dziwimy, że jedno dziecko będzie inne wyśmiewać- w domu wyrobi sobie zdanie po rodzicach, którzy są znawcami najcudowniejszych imion i zaraz nakierują kto ma koszmarne, a kto cudownie modne- często było o tym pisane w tym temacie, że to od starszych podłapuje się opinie... niekoniecznie mądre <bezradny></span>
oryginale nie, staromodne nie, patrzymy na rankingi najczęściej wybieranych to dziecko do następnej 'ery imion' będę mogło żyć spokojnie :lol:
to tyle w temacie :lol: Amen :-P
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#2430 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 28 maja 2013 - 06:46

Ostatnio bardzo mi się podoba dla dziewczynki imię Nela ;-)
Często je słyszę, bo znajoma pani ma właśnie córkę o takim imieniu. Jak je wymawia to tak słodko brzmi, że aż mi się spodobało :->

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#2431 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 28 maja 2013 - 07:32

w sumie brzmi przyjemnie chociaż gdybym miała tak nazwać córkę bałabym się, że wyzywali by ją ,mela'

Moja przyjaciółka będzie rodzić kolo listopada - grudnia. Właśnie z nią rozmawiałam i wybrała imię dla córeczki - Nikola. Jakoś nie wiem, nie widzi mi się to imię. Dla chłopca chcą Oktawian.
Ja jakoś chyba jestem zwolenniczką typowo prostych imion :P
"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

#2432 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 28 maja 2013 - 07:55

to nie czytaj tego <bezradny></span>
nie potrzebuję analizy mojej osoby :lol:

Ale co się unosisz? Wypowiadasz się w temacie to ktoś odpowiada. Po co się potem obrażać. Po prostu uwazam, że zbyt osobiście podchodzisz to ogólnych wypowiedzi nie kierowanych do Ciebie.

A potem się dziwimy, że jedno dziecko będzie inne wyśmiewać- w domu wyrobi sobie zdanie po rodzicach, którzy są znawcami najcudowniejszych imion i zaraz nakierują kto ma koszmarne, a kto cudownie modne- często było o tym pisane w tym temacie, że to od starszych podłapuje się opinie... niekoniecznie mądre <bezradny></span>

To, że uważam coś za koszmarne nie znaczy, że jak ktoś się przedstawi od razu wypalę na głos: Ale masz koszmarne imię? Ja tak nie robię i z czymś takim się nie spotkałam. Nie wiem może w Twoim otoczeniu tak bywa.
A dzieci niekoniecznie wynoszą to z domu, bo jeśli w przedszkolu Panie nie reagują to rodzice nawet nie muszą o takim czymś wiedzieć. W końcu nie usiądę z dzieckiem i nie wymienię mu wszystkich imion jakie istnieją by coś dla niego nie było dziwne. Oczywiście zgadzam się, ze niektóre wyniosą to z domu.

I nikt tutaj nie napisał, ze jest znawcą imion, bo każdemu podoba się coś innego. Nikt Ci nie zabroni nazwać dziecka jak będziesz chciała. Czasem jednak warto się zastanowić czy ta chęć bycia innym czasem na dziecku się nie odbije. To nie rodzic potem żyje z tym imieniem.

inqaa
Też mi się nawet podobało dopóki nie spotkałam się chyba z 4 małymi pieskami o takim imieniu. I jakoś już teraz kojarzy mi sie tylko z nimi.

Kala1702

Też mi się ani jedno ani drugie nie widzi. Moja kolezanka urodziła jakiś miesiąc temu i nazwała córeczkę Ozanna. Nawet nie wiedziałam, że jest takiej imię.

#2433 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 28 maja 2013 - 08:12

Często je słyszę, bo znajoma pani ma właśnie córkę o takim imieniu. Jak je wymawia to tak słodko brzmi, że aż mi się spodobało :->

Też ostatnio słyszałam o takim imieniu, chociaż tak naprawdę dziewczynka miała na imię Kornelia, ale mama mówiła na nią Nela. Trochę mi się z psem skojarzyło :lol:

Mam nadzieję, że moja córka nie znienawidzi mnie za swoje imię :lol:

er3mjw4zst9mivdb.png

#2434 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 28 maja 2013 - 15:15

Mam nadzieję, że moja córka nie znienawidzi mnie za swoje imię :lol:

A jakie będzie? :->
Albo nie doczytałam, albo nie napisałaś, ale bardziej prawdopodobne to pierwsze :lol:

#2435 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 28 maja 2013 - 15:35

inqaa, po długich namysłach zdecydowaliście się na imię Nina :mrgreen:

er3mjw4zst9mivdb.png

#2436 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 28 maja 2013 - 16:52

Jula, fajne imię, myślę, że nie będzie miała wam za złe :-D

#2437 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 28 maja 2013 - 17:47

nina fajne, mozna zdrobnienie tworzyc i nie jest przesadnie orginalne albo staroswieckie, a drugie jakie ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#2438 Jula

Jula
  • Użytkownik
  • 1 273 postów

Napisano 28 maja 2013 - 18:44

inqaa, mam taką nadzieję :lol:
magdaaaaa, nie dajemy drugiego, ani ja ani mój D. nie mamy drugiego więc córce też nie dajemy.

er3mjw4zst9mivdb.png

#2439 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 28 maja 2013 - 19:57

nie mamy drugiego więc córce też nie dajemy.

Ale drugie imię to w większości problem, trzeba je umieszczać na każdym byle jakim nawet dokumencie, czasem nie mieści się w rubrykach urzędowych :lol: A poza tym nawet się nie go nie używa i mało kto w ogóle je pamięta <bezradny></span>

#2440 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 28 maja 2013 - 20:20

Dołączona grafika

Zowie Bowie :lol: ludzie mają wyobraźnię ;-)
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”