Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Problemy ze wzrokiem

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 27 września 2013 - 14:09

ja mam -0,75 i odczuwam dyskomfort,

Ja mam -2 i dyskomfort jest i to duży. Z bliska jest okej ale daleko to już nic nie widzę, rozmazuje mi się wszystko w jedną plamę. Ciężko mi rozpoznać ludzi po drugiej stronie ulicy <bezradny></span>

Myślałam nad korekcją laserową, ale ona z 3-4 tysiące kosztuje a mnie na razie na to nie stać. Może kiedyś :lol:

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#2 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 27 września 2013 - 14:13

Swoja strona wypadaloby sie przejsc do okulisty. Ostatnio jak badalam wzrok mialam 1,5 minusy

To jak Ty przy takiej wadzie funkcjonujesz bez żadnych szkieł ??? :shock: Ja mam na jedno oko -1,5 a na drugie -1,25 i odkąd noszę okulary, to muszę stwierdzić, że różnica jest ogromna. Jak ich nie mam, to bardzo źle widzę. Mogę śmiało powiedzieć, że bez okularów jestem ślepa. :lol: Okulary poprawiły moją jakość widzenia. Jestem zadowolona, bo wyraźnie widzę.
Idź jak najszybciej do okulisty i optyka, bo możesz jeszcze bardziej popsuć sobie wzrok.

Też parują okulary, jednak najbardziej denerwuje mnie jak pada deszcz. Ciągle trzeba przecierać albo ściągnąć.
Powiedzcie mi, czym najlepiej przecierać szkła okularów, żeby efekt od razu był zadawalający?

[ Dodano: 2013-09-27, 15:17 ]

Z bliska jest okej ale daleko to już nic nie widzę, rozmazuje mi się wszystko w jedną plamę. Ciężko mi rozpoznać ludzi po drugiej stronie ulicy <bezradny></span>

Ja mam wadę jak wspomniałam wcześniej i mam podobnie do Ciebie. Z bliska ok, a z daleka to jedna wielka tragedia. Nie poznawałam już ludzi. Odkąd noszę szkła korekcyjne, ten dyskomfort minął. :)
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#3 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 27 września 2013 - 19:01

To jak Ty przy takiej wadzie funkcjonujesz bez żadnych szkieł

normalnie. :P
Owszem, jak cos jest daleleko to niedowidze ale wiekszego problemu nie mam
Ale trzeba jednak bedzie sie przejsc do okulisty zbadac ten wzrok
Ja go badalam jakies 10 lat temu wiec moze wprowadzilam Cie w blad tym 1,5 ....nie wiem czy to duzo czy malo. No bo jak pisze ze ty masz taka i bez okularów i jestes slepa :P to juz nie wiem. Moze cos pokreciłam :oops:
Ale jak np. siedze na kanapie, leca wiadomosci , i jest czesto puszczany pasek z wiadomosciami to nie idzie mi tego zbytnio odczytac... :roll:
ale w ludzi nie wchodze :lol:
dodam ze ja kiedys ( liceum jeszcze ) mialam wzrok wysmienity. Od kiedy zaczelam brac leki to sie pogorszyl...jelsi to od tego ..

troche si ezrobil inny temat bo tu o soczewkach i okularach ale nie znalazłam ( chyba ze zle szukam...) tematu o wadzie wzroku....
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#4 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 27 września 2013 - 19:38

To jak Ty przy takiej wadzie funkcjonujesz bez żadnych szkieł

normalnie. :P

No nie wiem czy normalnie. :-P A nie masz rozmazanego obrazu, gdy patrzysz w dal ??? Ja właśnie tak miałam i wrażenie jakby mgła była. Przecierałam oczy, żeby polepszyć jakość widzenia, ale to nic nie dało.

Owszem, jak cos jest daleleko to niedowidze ale wiekszego problemu nie mam

Idź do lekarza i niech sprawdzi czy nie rozwija się u Ciebie krótkowzroczność.

Ja go badalam jakies 10 lat temu wiec moze wprowadzilam Cie w blad tym 1,5 ....nie wiem czy to duzo czy malo. No bo jak pisze ze ty masz taka i bez okularów i jestes slepa :P to juz nie wiem. Moze cos pokreciłam :oops:

Jak wtedy badałaś wzrok, miałaś wskazanie do noszenia szkieł korekcyjnych ??? Wada -1,5 nie jest wcale taka duża.

Ale jak np. siedze na kanapie, leca wiadomosci , i jest czesto puszczany pasek z wiadomosciami to nie idzie mi tego zbytnio odczytac... :roll:

Znam ten problem.

dodam ze ja kiedys ( liceum jeszcze ) mialam wzrok wysmienity.

Ja również.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz

#5 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 27 września 2013 - 20:55

Inqa dzieki za zalozenie tematu;)

A nie masz rozmazanego obrazu, gdy patrzysz w dal

nie...ale czasami musze jakby...hym..otworzyc oczy ? bo mam wrazenie ze widze niewyraznie choc widze ...nie wiem jak Ci to wyjasnic.

Jak wtedy badałaś wzrok, miałaś wskazanie do noszenia szkieł korekcyjnych

nie pamietam.

no jesli trzeba bedzie to bedziemy nosic.

Mam nadzieje ze mala nie bedzie miec jednak problemow, jesienia idziemy do okulisty z nia
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#6 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 27 września 2013 - 20:59

Inqa dzieki za zalozenie tematu;)

To nie ja wydzieliłam temat a eli ;-)

Mam nadzieje ze mala nie bedzie miec jednak problemow, jesienia idziemy do okulisty z nia

Ja przez całe dzieciństwo miałam perfekcyjny wzrok. Zaczął się psuć dopiero w 5 klasie podstawówki. Zaczęłam gorzej widzieć z tablicy. Najpierw było to -1.25 a teraz już jest -2. Całe szczęście, że nie pogarsza się w szybszym tempie :->

#7 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 27 września 2013 - 21:19

Ja miałam w gimnazjum wadę - 0,25 na jedno oko i - 0,5 na drugie. Musiałam od razu nosić okulary. Mimo to wada pogorszyła się do 0,5 i o,75. Nosiłam okulary 2 lata, wzrok się polepszył, potem nosiłam tylko do czytania i oglądania, teraz wzrok już dobry i okulary zbędne :)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#8 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 28 września 2013 - 11:05

Ja miałam w gimnazjum wadę - 0,25 na jedno oko i - 0,5 na drugie. Musiałam od razu nosić okulary. Mimo to wada pogorszyła się do 0,5 i o,75.

Ja miałam dokładnie tak samo jak Ty... ale niestety u mnie wada do końca się nie porpawiła i okulary dalej do czytania, komputera etc muszę zakładać.
Poza tym strasznie szybko męczą mi się oczy :roll:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#9 ortopenia3

ortopenia3
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 13:44

mi też oczy szybko się męczyły, krople pomagały tylko chwilę, a reklama pomagają cały dzień, tzn w ogóle oczy się nie męczą, a dodatkowo są chronione od skutków sztucznego światła czy od promieniowania monitorów ,tv itp, polecam na zmeczone oczka :-)

#10 Vanilia2905

Vanilia2905
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01 lutego 2014 - 22:40

no ja kiedyś, za dzieciaka, przestałam chodzić do okulisty... no i teraz zamierzam się za to wziąć...... ciekawe jaki jest stan mojego wzroku :/ zauważyłam że z daleka kiepsko widzę. pozostaje tylko znaleźć okuliste i na konsultację :)

#11 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 16 lipca 2014 - 19:24

Ja po dzisiejszej wizycie u okulisty jestem trochę podłamana....

Moja wada pogarsza się i pogarsza. Z -2 muszę przejść na -2,5 i -2,75 <bezradny> Czyli muszę wziąć portfelik, podreptać do optyka i zostawić 500 zł <bezradny>

#12 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 16 lipca 2014 - 19:28

Ja jutro mam wizytę u okulisty i aż się boję co mi może powiedzieć....

Chociaż po cichu liczę, że mi się jednak poprawiło co nieco.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#13 Janina

Janina

franca

• Użytkownik
  • 938 postów

Napisano 16 lipca 2014 - 19:54

Mi się na pewno pogorszyło. Ostatnio na badaniach okresowych z trudem przeczytałam to co mi okulistka kazała. Na urlopie wizyta u mojego okulisty jest obowiązkowa.

Lubię czytać!    <lovam1>  Marcjanna Fornalska "Pamiętnik matki"

#14 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 16 lipca 2014 - 20:00

Aj tam, marudzicie. Ja ślepa jestem jak kret. Mam -6,5 na prawym oku, a na lewym -7.0 :-P Dodam, że noszę soczewki, które mają słabsze parametry, więc w rzeczywistości mam o 0,25 - 0,50 więcej.

Na szczęście wada stoi w miejscu, tak czuję, ale muszę przejść się na kontrolę. Okulistka mówiła, że po 20 roku życia wszystko powinno się unormować, więc się unormowało. We wcześniejszych latach czułam z roku na rok jak wzrok drastycznie się pogarszał. Podobno też nie mam bardzo zniszczonej siatkówki, jak na taką dużą wadę, a to duży plus.

"Dzięki" mojej dużej wadzie wzroku miałam nawet zwolnienia z WF'u, głównie z ćwiczeń siłowych i z takich, w których mogłam oberwać piłką. Pamiętam czasy gimnazjum, kiedy nosiłam jeszcze okulary i musiałam je ściągać, graliśmy np. w piłkę nożną i ja nie rozpoznawałam ludzi ze swojej drużyny. <umieraam>

Użytkownik Findmysky. edytował ten post 16 lipca 2014 - 20:04

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#15 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 16 lipca 2014 - 20:39

U mnie wyszło,że mam lekki astygmatyzm i +1,oraz 0,5.Nie wiem czy dobrze odczytałam wynik badania.

Pan powiedział ,że już od +1  powinno sie nosić okulary.Sama nie wiem,to chyba mała wada. <bezradny>

Oczywiście mam na myśli okulary do czytania.

Użytkownik viola edytował ten post 16 lipca 2014 - 20:46

#16 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 17 lipca 2014 - 09:03

Ja ślepa jestem jak kret. Mam -6,5 na prawym oku, a na lewym -7.0

No to faktycznie wada już dośc poważna...

U mnie się poprawia, nawet bardzo. Także jestem zadowolona. Na razie jeszcze na rok zostaję przy tych samych szkłach, a za rok na kontroli zobaczymy jak to dalej wygląda. :D

#17 akira1987

akira1987
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 21 lipca 2014 - 10:11

ja jestem krótkowidzek w okolicach -5,5, - 4,5, na co dzień noszę okulary, czasem soczewki :)

#18 green

green
  • Użytkownik
  • 46 postów

Napisano 13 kwietnia 2015 - 12:32

Na co dzień noszę okulary, jestem krótkowidzem.

Teraz mozna kupić okulary santino plus drugie oprawki za złotówkę.

#19 jjusti18

jjusti18
  • Użytkownik
  • 518 postów

Napisano 28 stycznia 2025 - 20:18

O   oczy  trzeba  dbać  ponieważ   są   ważne...   Dlatego  jak  przygotowujemy się   do  aktywności,  chociażby  sportów  zimowych, to  odpowiednio  też  powinniśmy zadbać o  swoje  oczy.  A  wybór gogli narciarskich,  to naprawdę   ważna  sprawa.  W  tym  zakresie  możecie  też  zwrócić  uwagę na Gog-Eyewear.